ua en ru

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн Фото: український військовий (GettyImages)

Вже 15-й день Росія обстрілює українські міста, вбиває мирних громадян і знищує інфраструктуру нашої країни. ЗСУ, терроборона, добровольці, волонтери та жителі України дають жорстку відсіч ворогові. Ворожим військам не вдалося просунуться вглиб країни. Також вони не змогли прорватися в Київ, Харків, Суми, Чернігів, Маріуполь, Миколаїв і ряд інших міст. Передмістя столиці потерпає від жорстокості окупантів, але не здається.

Детальніше про те, що зараз відбувається в містах нашої країни, всі новини України на сьогодні, вся оперативна інформація і важливі повідомлення - в текстовому онлайні РБК-Україна.

Детальніше про все, що сталося з початку війни Росії проти України 24 лютого - у попередніх першому, другому та третьому текстових онлайнах РБК-Україна.

23:55 Володимир Зеленський вважає ядерні погрози Путіна блефом.

"Одне діло - бути вбивцею. Самогубство - інша справа. Будь-яке застосування ядерної зброї стане кінцем для всіх, а не тільки для того, хто її застосує. Ця путінська погроза демонструє слабкість", - пояснив президент України в інтерв'ю німецькому виданню Die Zeit.

23:33 ЗСУ знищили колону ворожої артилерії, яка рухалася між населеними пунктами Сумської області. Окупантів, до слова, виявила розвідгрупа прикордонників.

"Координатами прикордонники відразу поділилися з побратимами, після чого більше десятка бойових машин орків вибухнули та згоріли", - розповіли у МВС України.

23:15 Олексій Арестович підбив підсумки дня і зізнався, що у нього під Маріуполем воює хрещеник.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

22:54 За 14 днів митниці Держмитслужби передали на потреби ЗСУ конфіскованих товарів та транспортних засобів на 115 мільйонів гривень.

22:42 У НАЗК написали жартівливий лист-подяку міністру оборони країни-агресора Сергію Шойгу "за неоціненний внесок у те, що російські засоби та ресурси забезпечення для нападу на Україну були розкрадені ще на етапі їхнього накопичення на кордоні двох держав".

22:30 Прем'єр-міністр Денис Шмигаль звернувся до українського бізнесу з закликом відновлювати виробництва і виводити людей на роботу там, де це можливо.

Також він зазначив, що наразі одне з головних завдань уряду - проведення посівної в регіонах України, де немає активних бойових дій.

22:18 Мер Маріуполя Вадим Бойченко розповів про ситуацію у місті станом на 10 березня.

"Це геноцид, який влаштувала російська армія на чолі з терористом Путіним", - сказав він у відеозверненні, зазначивши, що кожні 30 хвилин окупанти здійснюють нальоти на місто, вбиваючи мирних жителів - людей похилого віку, жінок, дітей.

22:08 Європейська комісія на чолі з Урсулою фон дер Ляєн запропонувала сьогодні план по відмові Європи від російської нафти, вугілля та газу до 2030 року.

21:55 Глава Міноборони Олексій Резніков заявив, що станом на 10 березня окупанти вбили більше мирних українських громадян, ніж загинуло в бою українських військових із усіх структур сектору оборони.

21:50 Голова Донецької ОДА Павло Кириленко повідомив про те, що за час війни російські окупанти знищили і пошкодили понад 400 об'єктів інфраструктури в області.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

21:45 Мер Енергодару Дмитро Орлов повідомив про те, що завтра, 11 березня, можна буде евакуюватися із міста на власному транспорті.

"Збір усіх бажаючих на виїзд на власних авто відбудеться 11 березня, о 8.00 !!! на вулиці Курчатова, біля "червоного" будинку. Подбайте про маркування своїх авто червоним хрестом (у правому верхньому кутку лобового скла). Візьміть документи, особисті речі та мінімальний запас води та продуктів. Зарядіть мобільні пристрої та павербанки", - повідомив він.

21:41 Заступник командира полку "АЗОВ" розказав, що за сьогодні, 10 березня, в Маріуполі за попередніми даними 36 цивільних. Також багато поранених.

"В Маріуполі почались міські бої. Захисники міста не дають закріпитись ворогу та постійно його контратакують. Знищено 2 танки, 1 БПМ, 2 вантажівки та близько 80 чоловік ворожої піхоти", - сказав він.

21:26 Укрзалізниця опублікувала графік руху поїздів на завтра, 11 березня.

21:24 Білий дім вважає, що санкції змінять курс керівництва Росії та зможуть зупинити війну в Україні.

21:20 Прикордонники повідомляють про те, що на Луганщині ворог намагався атакувати. Проте українські військові відбили атаку та окупанти зазнали втрат - мінімум 10 людей. Двоє здалися в полон.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

21:14 Кабмін опублікував інформацію в енергетиці України на 20:00.

21:09 Мер Броваров Ігор Сапожко повідомив, що від рук окупантів загинув колишній секретар Броварської міської ради, депутат Броварської міськради 7-го скликання (ВО "Свобода") Олексій Здоровець.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

20:53 Спікер Білого дому Джен Псакі спростувала фейки РФ щодо існування лабораторій біологічної зброї США в Україні. Також вона попередила, що Росія може спробувати застосувати хімічну чи біологічну зброю проти мирних громадян.

20:39 У МВС надали рекомендації на випадок відсутності водопостачання.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

20:35 Мер Ніжина Олександр Кодола повідомив про те, що сьогодні в результаті обстрілу "Ураганами" загинули 2 особи, ще 5 отримали поранення. Також внаслідок обстрілів пошкоджено 40 м теплотраси, а 4 будинки залишаються без світла.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

20:24 Президент США Джо Байден провів телефонну розмову із президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

20:19 У додатку "Київ Цифрової" з'явилася мапа працюючих у столиці АЗС.

20:06 Актуальна інформація станом на 10 березня у Київській області.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

19:59 Одеські піротехніки знешкодили та знищили авіаційну бомбу ОФАБ – 250 сучасного виробництва, яку було виявлено вчора за межами села Біленьке Білгород-Дністровського району.

19:54 Голова Донецької ОДА Павло Кириленко повідомив про жертви загострень російськими окупантами серед мирного населення:

  • внаслідок авіаудару 9 березня за пологовим будинком у Маріуполі загинули 3 особи, серед них 1 дитина;

за 10 березня:

  • 1 людина у Маріуполі;
  • 1 людина у селі Терни у Лиманському районі.
  • 4 людини отримали поранення: по 1 у Маріуполі, Краматорську, Тернах та Миронівському.

19:47 Прем'єр Нідерландів Марк Рютте заявив, що не бачить можливості швидкого вступу України до ЄС.

"Не повинно бути жодних сумнівів у тому, що Нідерланди та Україна стоять пліч-о-пліч, але немає такої речі, як прискорений вступ. Його не існує", - заявив він.

19:45 Представник ЄС із зовнішньої політики та безпеки Жозеп Боррель заявив про необхідність негайного створення гуманітарних коридорів до Маріуполя.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

19:39 Начальник слідчого управління Нацполіції Харківської області Сергій Болвінов у Facebook розповів про руйнування внаслідок обстрілів окупантами.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

19:23 Евакуйованих мешканці Бучі вже їдуть до Києва, повідомляє голова Київської ОДА Олексій Кулеба.

19:19 У ДСНС повідомляють, що за сьогоднішній день із Сум, Тростянця та Краснопілля виїхали 2664 автомобілі, 54 автобуси. Усього понад 12 тисяч людей.

19:13 Українські військові получили ще один трофей - російський самохідний зенітний ракетно-гарматний комплекс Панцирь-С1.

19:05 Генеральний штаб України надав оперативну інформацію станом на 18.00.

"Російські окупанти зупинені на всіх напрямках, противник зазнає значних втрат в особовому складі, озброєнні та техніці. Загарбники зосередили зусилля на поширенні дезінформації та пропаганди по всіх інформканалах", - повідомляють у відомстві.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

18:59 Окупанти замінували тіло мера Гостомелю Юрія Приліпка після його вбивства, розповіла його дочка Надія в коментарі "Слідству.Інфо". За її словами, місцевий священик пішов забирати тіло вбитого, але його зупинив один із російських окупантів і сказав не підходити.

"Батюшка засвідчує, що він з нього познімав розтяжки, проводки і тільки після цього віддав тіло. Вчора і позавчора у батюшки немає зв’язку, певне, розрядився телефон. Але він забрав батька мого з церкви і обіцяв мені по телефону, що він біля церкви його і поховає", - розповіла вона.

18:47 Президент Франції Еммануель Макрон не вважає можливим розгляд заявки України на вступ до ЄС.

"Чи можемо ми відкривати процедуру приєднання з воюючою країною? Я так не думаю", - заявив він.

18:39 Глава Донецької ОДА Павло Кириленко повідомляє про те, що біля Світлодарська окупанти перебили газопровід високого тиску. Яким чином і як швидко відновити - газовики незабаром з'ясують.

18:35 Укрзалізниця попереджає про створення фейкових сторінок у Instagram та Telegram, а також публікує офіційні посилання на свої соцмережі.

18:28 Сьогодні також проходить евакуація мешканців Калинівки, Скибіна, Рожівки, Перемоги та Квітневого Броварського району.

18:20 КП "Харківські теплові мережі" повідомляє, що в місті тимчасово піде відключено гарячу воду з метою економії води.

18:16 У Білогородку під Києвом прибувають колони автобусів із евакуйованими жителями Бучі.

18:10 Як уникнути переохолодження в умовах війни – інструкція від ДСНС.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

17:55 СБУ повідомляє про те, що окупанти всерйоз розглядають можливість підірвати склади аміаку в Харківській області, щоб звинуватити у цьому Збройні сили України.

17:50 Головне управління розвідки України опублікувало частину інформації про командири зведених загонів від Чеченської Республіки, які беруть участь у війні Росії проти України. Ці дані ГУР отримує від представників силових структур Росії, які "розуміючи неминучість покарання за військові злочини, пропонують як вхідний квиток різну інформацію". Ознайомитись з даними можна на сайті ГУР за посиланням.

17:37 Київська школа економіки спільно з Мінекономіки та Офісом президента запускає сайт для збору даних про збитки, нанесені Україні у війні. Ця інформація буде використовуватися в міжнародних судах. Надати інформацію про руйнування можна через:

Сайт - https://damaged.in.ua/

Бот - https://t.me/Damage_in_ua_bot

17:32 Глава Харківської ОДА Олег Синєгубов розказав про сьогоднішню евакуацію з Ізюму в ефірі телемарафону.

"Ізюм – критична точка наразі. Сьогодні вдалося провести евакуацію, виїхало 44 автобуси, близько 600 людей. Туди було доставлено частину гуманітарного конвою. Завтра продовжимо доставляти гуманітарний конвой. Основну частину людей. Які змогли дістатись до точок, ми евакуювали. Іншу частину не випускають (окупанти, - ред.) до точок евакуації. Там дійсно критична ситуація наразі. Бойові дії там не вщухають. Коли проводилась евакуація, були обстріли, подекуди лунали вибухи", - сказав він.

Також він додав, що на завтра так само планується евакуація, Офіс президента буде домовлятись, щоб продовжити евакуацію з 10 до 20.

"Це ускладняється тим, що у людей зв'язку. Нам треба обходити кожну точку, кожне бомбосховище, щоб сповістити людей", - додав Синєгубов.

17:22 Квітневий номер журналу Esquire буде в Росії останнім - компанія Hearst відкликає ліцензію на видання журналу в РФ.

17:20 Сухопутні війська ЗСУ повідомляють, що сьогодні вночі було збито ворожий літак Су-25 (бортовий номер 10).

17:17 Поліція Харківської області повідомляє про те, що ворог завдав удару по місту Ізюм у момент, коли проходила евакуація мирних жителів. Постраждалих немає. З міста вдалося вивезти 40 автобусів у громадян.

17:11 Олег Устенко, радник президента України, заявив, що збитки від російського вторгнення в Україну перевищили 100 млрд доларів.

17:00 Як повідомляє Енергоатом, окупанти обговорюють можливість направити електроенергію із Запорізької АЕС до Криму та на тимчасово окуповані території Донбасу. Проте "насправді це фізично неможливо зробити".

16:57 Азов-Маріуполь повідомляє про те, що ворожі війська обстріляли єдине місце у місті, де був зв'язок – офіс Київстар. Люди встигли сховатися в укриття.

16:50 Голова Сумської ОДА Дмитро Живицький в ефірі телемарафону розповів про те, що сьогодні вдалося додати до міст, з яких проводиться евакуація, Тростянець і Краснопілля.

"Ситуація складна (в тимчасово окупованому Тростянці, - ред.). Із Тростянця почався виїзд не відразу. Не випускали росіяни. І ближче до 12 години ми узгодили новий маршрут і по цьому маршруту почалась евакуація", - повідомив він.

Також Живицький додав, що жителі Тростянця боялись евакуюватися і просили додати до колони автомобіль Червоного хреста.

16:45 Генштаб показав ще одне відео знищення Байрактором ворожої техніки.

16:38 Енергоатом повідомляє, що окупанти, які захопили Запорізьку АЕО, замінували узбережжя Каховського водосховища, що межує з атомною електростанцією.

16:37 Sony Music призупиняє свою діяльність у Росії. А Western Union - в Росії та Білорусії.

16:35 В Енергодарі евакуація на власному транспорті сьогодні скасовується.

"Скасування евакуації сьогодні! Ситуація змінюється дуже швидко. Щоб не наражати людей на небезпеку у вечірній час, спираючись на оперативну інформацію, сьогодні евакуація на власному транспорті скасовується і переноситься на завтра! Колона формуватиметься 11 березня, з 10:00 на вулиці Курчатова! Подробиці повідомимо додатково", - повідомив мер міста Дмитро Орлов.

16:32 США виділять Україні майже 53 млн. доларів гуманітарної допомоги

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

16:30 Зеленський провів переговори з прем'єр-міністром Британії Борисом Джонсоном та президентом Франції Еммануелем Макроном.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

16:27 Спікер оперативного штабу Одеси Сергій Братчук в ефірі телемарафону заявив про те, що російський корабель, який зробив 5 пострілів у небо над Одесою, швидше за все намагався з'ясувати, де знаходяться вогневі позиції української армії. Він додав, що інформація щодо цієї ситуації ще уточнюється.

16:25 Мер Енергодару Дмитро Орлов повідомив, що до міста прибула гуманітарна допомога від Червоного хреста. Організувати автобуси для евакуації наразі немає можливості. Але всі охочі виїхати з міста на власному транспорті можуть приєднатися до колони фур Червоного хреста.

"Збір на вулиці Курчатова з 17:00 до 17:30!!!. На машині має бути маркування у вигляді червоного хреста. Не забувайте про документи!", - написав він.

16:19 Глава Криворізької міської адміністрації Олександр Вілкул в ефірі телемарафону розповів про ситуацію після ракетного удару по аеропорту біля міста.

"Півгодини тому була повітряна тривога, туди (аеропорт у Лозоватці, - ред.) потрапило 2 ворожі ракети. Сильних руйнувань немає, ситуація стабільна", - сказав він.

На питання про ситуацію у місті Вілкул відповів, що там "все теж непросто".

Ворог наближається до нас. Вони з Криму лізуть буквально як таргани. Але ми тримаємося, все гаразд", - сказав він.

16:13 Глава Миколаївської ОДА Віталій Кім повідомляє, що окупанти біля міста застрягли і не знають, що їм робити. За його словами, вони й нападати не хочуть, і повернутися не можуть. Він сказав, що завтра дасть інструкції ворожим військам – "Що робити, якщо хочете жити". Також Кім опублікував інструкцію "Як правильно здаватися в полон".

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

16:03 Маріупольська міськрада повідомляє про те, що незважаючи на катастрофічну ситуацію, в якій опинилося місто, відучора і по сьогодні там народилося 24 дитини.

15:55 Екс-канцлер Німеччини Герхард Шредер, який обіймав високі посади в російських "Роснєфті" та "Газпромі", зараз перебуває в Москві і планує зустрітися з Путіним. За інформацією видання POLITICO, зустріч відбудеться "в рамках посередницьких зусиль щодо припинення війни в Україні".

15:49 Неподалік Кривого Рогу двома ракетами був атакований аеродром Лозоватка. За словами голови військової адміністрації міста Олександра Вілкула, постраждалих у цій атаці немає.

15:37 Президент Польщі Анджей Дуда під час зустрічі з віце-президентом США Камалою Харріс заявив, що атака російських військ по пологовому будинку та дитячій лікарні в Маріуполі в середу, 9 березня, є "актом варварства та геноциду". Дуда закликав увесь світ до подальших санкцій проти РФ.

15:29 Китай не постачатиме російським авіакомпаніям запчастини для своїх літаків. Ще раніше таке ж рішення ухвалили компанії Boeing та Airbus.

15:26 Росіяни, вбиваючи дітей та руйнуючи житлові квартали українських міст, відверто нехтують правилами ведення війни. До того ж, як повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, за два тижні війська РФ обстріляли 63 українські лікарні. Через це загинуло 5 медичних працівників, ще понад 10 медиків отримали тяжкі поранення.

15:18 Російський корабель зробив п'ять пострілів у небо над Одесою, повідомив речник Оперативного штабу Одеської ОДА Сергій Братчук. Інформація щодо цього уточнюється, сказав він.

15:09 Росія вустами глави МЗС Лаврова каже, що не нападала на Україну, але за два тижні після початку війни на совісті путінської армії вже життя 71 дитини. Ще понад 100 дітей зазнали поранень, повідомила омбудсмен Людмила Денісова.

15:00 З міста Ізюм виїхало 44 евакуаційні автобуси, які вивозять близько двох тисяч людей, розповів голова Харківськох ОДА Олег Синєгубов. У місті, нагадаємо, складна гуманітарна ситуація через постійні обстріло російської армії по житловим кварталам та інфраструктурі.

14:55 Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім пропонує ввести "зелений коридор для росіян", але тільки для тих, хто ще не стріляв у мирне населення і не скоїв злочинів.

"Ті, хто бажає жити, організовуватиму гарячу лінію з інструкціями, як прийти, щоб залишитися живцем і не їхати туди (в РФ, - ред.) і не сідати там у в'язницю. Це я погоджую. Але, думаю, у мене вийде ", - сказав Кім. Ця умова не має поширюватися на артилеристів та на ракетників, запевнив він. "Після Маріуполя у вас, хлопці, варіантів немає. Вам або тікати, або в землю", - додав чиновник.

14:44 Міністерство інфраструктури рекомендує під час виїзду зі сходу на захід використовувати об'їзні альтерантивні маршрути через високу завантаженість доріг. Деталі – нижче у публікації міністерства у Facebook.

14:35 СБУ опублікувало запис телефонної розмови російських військових з-під аеропорту Миколаєва. З розмови йдеться про великі втрати путінської армії, зокрема й серед офіцерського складу. "Втрати ворога, незважаючи на всі спроби їх приховати, величезні. А українська перемога – вже ближче!" - зазначили у СБУ.

14:22 Лідери Німеччини та Франції вимагали "негайного припинення вогню" в Україні під час тристоронньої телефонної розмови з Путіним, повідомила у четвер канцелярія президента Макрона. Сторони вирішили залишатися в тісному контакті одна з одною протягом наступних днів.

14:16 Країни Балтії є послідовними у своїй підтримці України. Як заявив прем'єр-міністр Латвії Криш'яніс Каріньш, Євросоюз має чітко показати Україні відкриті двері для членства та запровадити санкції щодо російського енергетичного сектору. Раніше такі санкції вже запровадили США.

14:10 Все більше компаній відмовляються від співпраці з РФ, навіть якщо це їм фінансово невигідно. Зокрема, найбільша італійська нафтогазова компанія Eni призупинила нові закупівлі нафти у Росії.

14:04 Россия має буквально заплатити за свої злодіння в Україні. Президент Володимир Зеленський уже підписав закон, відповідно до якого РФ і її резиденти можуть бути позбалені майна та активів у нашій країні.

14:00 Президент Володимир Зеленський повідомив про створення спеціальної державної програми з відновлення зруйнованих російськими військами міст. "После війни, після нашої перемоги ми відбудуємо швидко все, що зруйновано", - сказав глава держави.

13:57 В "Укренерго" назвали спрямовоною на загострення ситуації провокацію російських та білоруських ЗМІ щодо заживлення ЧАЕС з боку Білорусі. У компанії кажуть, що не потребують допомоги білоруської сторони в ремонті пошкоджених російськими обстрілами високовольтної лінії, які живили Чорнобильську АЕС.

"Ми потребуємо припинення вогню і пропуску наших ремонтних бригад, які від вчора чекають згоди виїхати на ремонт. У нас все готово, щоб негайно відремонтувати лінії і відновити електроживлення ЧАЕС, яка знеструмлена вже понад добу. Просто припиніть обстріли та дайте допуск нашим ремонтним бригадам", - заявили у компанії.

13:53 Зеленський також сьогодні провів переговори телефоном з президентом Франції Макроном та канцлером Німеччини Шольцем. "Наша антивоєнна коаліція вже скоро стане в рази сильнішою, а, отже, і тиск на Росію стане в рази сильнішим", - зазначив президент.

13:48 Володимир Зеленський записав відеозвернення, заявивши про нахабну брехню російської пропаганди щодо війни в Україні. "Ви відповідатимете так само, як і всі ті, хто наказує скидати бомби на мирних людей. Ми знайдемо всю власність пропагандистів та пов'язаних з ними осіб", - сказав глава держави. Він упевнений, що роспропагандистів притягнуть до відповідальності за співучасть у воєнних злочинах.

13:40 Президент Франції Макрон і канцлер Німеччини Шольц провели телефонну розмову з Путіним, обговоривши з ним ситуацію в Україні, повідомила прес-служба Кремля. Завтра, як очікується, Москву відвідає Олександр Лукашенко.

13:32 З Києва поїхав кожен другий житель з початку війни РФ проти України, сказав мер столиці Віталій Кличко в ефірі каналу "Рада". За його оцінкою, зараз у місті залишилося трохи менше 2 млн людей.

13:19 Західні партнери продовжують підтримувати економіку України на тлі військового вторгнення РФ та початку війни у нашій країні. Як повідомив голова НБУ, Міжнародний валютний фонд сьогодні вже перерахував 1,4 млрд доларів за програмою екстреної підтримки.

13:12 Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що противника зупинено на всіх напрямках. Ворог ніде не має успіху, намагаючись втримати зайняті рубежі та позиції. У ЗСУ також відзначили, що для введення в оману підрозділів Сил оборони України окупанти почали позначати себе жовтою стрічкою на рукаві. "Проте, для ідентифікації приналежності до ЗС РФ жовта стрічка також кріпиться на ногу. Будьте пильними", - зазначил у Генштабі.

13:06 Українські військові повідомили про знищення ворожого дивізіону "Іскандер-М" у чернігівському напрямку, з цієї зброї обстрілювали мирне населення області.

12:52 Після удару російської авіації по пологовому будинку у Маріуполі стало остаточно зрозуміло, що ворог змінив тактику, відзначив радник Офісу президента Олексій Арестович.

Будучи не у змозі нанести поразку нашим збройним силам на полі бою, ворог перейшов до так званого "сирійського варіанту" – оточення та терор великих міст, щоб причини страждання і психологічний вплив цивільному населенню. Маріуполь, за словами Арестовича, зараз просто зносять з лиця землі. Так само потерпають Харків, Охтирка і дещо Миколаїв.

12:43 Кремлівські загарбники продовжують авіацією обстрілювати Маріуполь. За інформацією українських військових, бомби влучають у житлові дома, є потрапляння снаряду у корпус Приазовського державного технічного університету у центрі міста.

12:37 На зустрічі міністрів закордонних справ України та РФ очікувано порушилося питання про членство України в НАТО. За словами Дмитра Кулеби, Сергій Лавров апелював до того, що намір вступити до Альянсу – це частина нашої Конституції. Але, як зазначив український міністр, це не станеться ні в мить, ні в найближчому майбутньому.

"Якщо ми зможемо досягти угоди, де буде передбачено аналогічну систему гарантій безпеки для України, як у Північноатлантичному договорі, яка буде надана постійними членами Радбезу ООН, Туреччиною, усіма нашими сусідами – це те, що ми готові обговорювати, у цьому ідея", – сказав Куліба.

12:26 Глава МЗС РФ Сергій Лавров спростовує напад Кремля на Україну, як і плани нападати на інші країни. За його словами, Путін не відмовляється від пропозиції зустрітися з Володимиром Зеленським, але спочатку потрібно "провести підготовчу роботу".

12:20 Україна сама не зможе зупинити війну, якщо країна, яка напала, не має бажання цього робити, сказав Дмитро Кулеба після зустрічі з Лавровим. За словами українського міністра, його російський колега дав зрозуміти, що припинення вогню РФ прив'язане до виконання вимог, висунутих президентом Путіним на адресу України.

"У зв'язку з цим я хочу підтвердити ще раз, що Україна не здалася, не здається і не здасться. Ми готові до дипломатії, ми шукаємо дипломатичні рішення, але поки що їх немає... Ми захищатимемо наших людей від російської агресії", - пояснив український глава МЗС.

12:16 Кулеба на зустрічі з Лавровим вчергове пояснив, що у України немає плану розробляти ядерну зброю. Натомість міністр закликав прибрати російську армію з українських АЕС. "Росія має демілітаризувати ядерні об’єкти, які зараз намагається контролювати і відмовитися від таких намірів. Так само, як і об’єктів газової інфраструктури", - відзначив Кулеба.

12:08 Дмитро Кулеба: "Ми порушили питання 24-годинного перемир'я, щоб вирішити найгостріші гуманітарні питання, але не досягли прогресу в цьому, оскільки, як виглядає, у РФ інші люди приймають рішення з цього приводу".

Сторони, як пояснив Кулеба, погодилися продовжувати діалог на вирішення гуманітарних питань. "Я готовий до нових переговорів у такому форматі, якщо будуть перспективи досягти суттєвого прогресу та пошуку рішень", - зазначив глава українського МЗС.

12:05 Дмитро Кулеба звернувся до Лаврова із закликом про організацію гуманітарного коридору з Маріуполя, але глава МЗС РФ не був уповноважений брати на себе такі зобов'язання. Разом з тим, Лавров сказав, що порадиться з керівництвом із цього приводу.

11:57 Переговори Дмитра Кулеби та Сергія Лаврова закінчилися, глава українського МЗС дає брифінг.

11:46 Загальні втрати окупантів на 10 березня.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

11:43 Українські сили розгромили чергову колону військ агресора під Києвом. Відео з безпілотника, аудіо – перехоплені переговори окупантів.

11:36 Китай відмовився постачати запчастини для літаків російським авіакомпаніям, заявив у ході прес-конференції представник Росавіації Валерій Кудінов. Тому РФ буде змушена шукати альтернативні можливості закупівель в Туреччині, Індії та інших країнах.

11:32 Держсекретар США Ентоні Блінкен провів аналогію між блокадою Ленінграда під час Другої світової та нинішньою блокадою Маріуполя російськими військами: "Кожен росіянин знає про блокаду Ленінграда під час Другої світової. На жаль, історія повторилася, але тепер це російська влада жорстоко морить голодом українське міста".

Раніше про наявність паралелей між діями російських та гітлерівських військ в інтерв'ю РБК-Україна розповіла тимчасова уповноважена у справах США в Україні Крістіна Квін.

11:27 Як повідомив прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков, на зустрічі в Анталії глави МЗС України та РФ обговорюють можливість зустрічі Володимира Зеленського та Володимира Путіна.

11:25 Європейський союз не поставлятиме в Україну бойові літаки, проте країни-члени ЄС можуть робити це самостійно, заявив глава європейської дипломатії Жозеп Боррель, повідомляє іспанське видання La Ultima Hora.

11:20 Кадри з переговорів Дмитра Кулеби та Сергія Лаврова в Анталії опублікували турецькі ЗМІ.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

11:14 Велика Британія наклала санкції проти олігархів Романа Абрамовича та Олега Дерипаски, голови "Роснефти" Ігоря Сечіна, голови "Газпрому" Олексія Міллера та інших впливових росіян, повідомляють російські ЗМІ.

11:08 Окупанти здійснили черговий авіаналіт на Маріуполь, повідомляють у міськраді. За попередньою інформацією, загинула одна людина.

11:05 З початку війни в Україну повернулися 215 тисяч українців, з них 80% – чоловіки призовного віку, повідомляє Держприкордонслужба.

10:52 Абсолютна більшість українців упевнена у перемозі над агресором. Це показало соцопитування групи "Рейтинг", проведене 8-9 березня. При цьому 57% вважають, що для перемоги знадобиться один або кілька тижнів, 18% – кілька місяців, 6% – півроку-рік, 3% – більше року. Тих, хто взагалі не вірить у перемогу над РФ, фактично немає.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

10:46 Росія виходить із Ради Європи, йдеться у заяві МЗС країни-агресора. Раніше членство РФ в організації було призупинено у зв'язку із вторгненням в Україну.

10:43 Кораблі Чорноморського флоту РФ відійшли від Одеси до окупованого Криму, очевидно, відмовившись від ідеї висаджувати десант, повідомив представник оперативного штабу Одеської ОВ Сергій Братчук.

10:38 Питання вступу України в ЄС стоїть "не на завтра", сказав журналістам міністр європейських справ Франції Клеман Бон, напередодні дводенного саміту лідерів ЄС у Версалі. "Це займе час", - додав Бон, маючи на увазі дискусію про прискорений порядок розгляду української заявки про членство, повідомляє The Guardian.

10:29 До агресії проти України окупанти залучають навіть працівників приватних охоронних підприємств. Про це на допиті розповів один із взятих у полон росіян, відео розповсюдило СБУ. Як розповів полонений, за дві тисячі доларів йому доручили доставити якийсь вантаж, як виявилося пізніше – КАМАЗи з боєприпасами для бомбардування Харкова. Але колону було розбито українськими силами.

10:20 Сотні світових брендів припинили роботу у РФ у зв'язку з її вторгненням в Україну. Але деякі поки що вирішили залишитися.

"Кожен товар, що виробляє або продає компанія на російському ринку, робить свій внесок у військовий бюджет. А значить, компанії, що залишилися в Росії, спонсорують війну і вбивство дітей", - заявили в українському МЗС.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

10:15 Українські банки оголосили кредитні канікули для фізосіб та бізнес-клієнтів на час воєнного стану. Докладніше читайте за посиланням.

10:10 Спікер Держприкордонслужби Андрій Демченко назвав три умови, за яких чоловіки віком 18-60 мають право залишити територію України:

  • ті, у кого є троє дітей до 18 років,
  • ті, хто не придатний до військової служби та мають відповідні документи військово-лікарської комісії,
  • ті, хто опікується особами з інвалідністю.

09:59 Спікер Держдепу США Нед Прайс категорично спростував будь-які звинувачення у розробці хімічної та біологічної зброї в Україні, які звучать із Кремля, йдеться у його заяві, опублікованій на сайті Держдепу.

"Як ми весь час говорили, Росія вигадує хибні приводи, намагаючись виправдати свої жахливі дії в Україні. Сполучені Штати не володіють хімічними або біологічними лабораторіями в Україні і не керують ними, вони повністю дотримуються своїх зобов'язань щодо Конвенції про хімічну зброю та Конвенції про біологічну зброю", не розробляють і не мають такої зброї. Це у Росії є активні програми створення хімічної та біологічної зброї, в порушення Конвенції про хімічну зброю та Конвенції про біологічну зброю", - заявив Прайс.

За його словами, такі звинувачення з боку РФ будуть прикриттям для подальших агресивних дій проти України.

09:48 Голова МЗС Дмитро Кулеба провів зустріч з турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу в Анталії та окреслив три головні питання на переговори з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим: негайне припинення вогню, поліпшення гуманітарної ситуації в Маріуполі, Харкові, Сумах, Волновасі та інших українських містах, виведення російських військ з України. Зустріч з Лавровим має розпочатись о 10 ранку, повідомив речник МЗС Олег Ніколенко.

09:41 У Мелітополі окупанти викрали депутата Запорізької облради Лейлу Ібрагімову, повідомив голова Кримськотатарського ресурсного центру Ескендер Барієв.

09:32 Віце-прем'єр Ірина Верещук оголосила про відкриття кількох гуманітарних коридорів для евакуації мирних мешканців:

Тростянець-Полтава

Краснопілля-Полтава

Суми-Полтава

Маріуполь-Запоріжжя

Волноваха-Покровськ

Ізюм-Лозова

Буча, Ірпінь, Гостомель, Бородянка - Київ

09:26 Загиблих від російських обстрілів та авіанальотів маріупольців доводиться ховати у братських могилах.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

09:22 Під час торгів на Мосбіріжі долар поставив новий рекорд, підстрибнувши до 120,9 рубля. На чорному ринку країни-агресора готівковий долар вже коштує в рази більше.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

09:19 Внаслідок вчорашнього російського авіаудару по пологовому будинку та дитячій лікарні у Маріуполі загинули троє людей, серед них одна дитина, повідомляють у ДСНС. Раніше повідомлялося про 17 поранених у результаті авіанальоту.

09:15 Глава українського МЗС Дмитро Кулеба прибув до Туреччини, яка має пройти його зустріч з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим.

09:11 Японська автокорпорація Toyota, яка, зокрема, випускає машини марки Lexus, не збирається припиняти роботу в Росії, йдеться в заяві компанії. На даний момент робота заводу Toyota в Санкт-Петербурзі припинена, як і постачання нових автомобілів до РФ, але їх обіцяють відновити після вирішення логістичних проблем.

09:04 Близько 150 російських журналістів поїхали з РФ з початку агресії проти України, повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформбезпеки з посиланням на незалежну російську редакцію "Агентство".

Було опитано представників 17 видань, зокрема, "Медузи", "Дождя", "Нової газети" тощо. Головна причина – запровадження у країні-агресорі військової цензури, яка забороняє розповідати правду про російське вторгнення в Україну.

08:55 Жителям мікрорайону Інгулець під Кривим Рогом з метою безпеки рекомендують переїхати до північніших районів міста, повідомив голова військової адміністрації міста Олександр Вілкул. Евакуація триватиме сьогодні з 8 до 18 години.

08:49 Користувачам із РФ повністю відключили монетизацію на Youtube, повідомляють російські ЗМІ.

08:41 Вчорашній обстріл маріупольського пологового будинку став однією з головних тем світових ЗМІ. Обкладинка британської The Times: "Цілясь у матерів та малюків".

08:23 У Чехії символ Z, який російські окупанти використовують під час вторгнення до України, хочуть прирівняти до свастики та карати за його використання, повідомляють місцеві ЗМІ.

08:12 Китайські бренди смартфонів Xiaomi, Oppo та Huawei як мінімум удвічі скоротили постачання до Росії на фоні різкого падіння рубля через західні санкції, повідомила Financial Times.

08:05 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний показав ювелірну роботу нашої артилерії по танках окупантів у районі Бородянки під Києвом.

07:59 Російські військові кораблі у Чорному морі перебазувалися до Криму. "Це говорить про те, що вони не мають наміру висаджувати десант на одеському узбережжі, бо знають, чим для них це закінчиться", - сказав спікер Оперативного штабу Одеської ОВА Сергій Братчук.

07:54 Радник очільника МВС Вадим Денисенко розповів про ситуацію в столиці в ефірі єдиного телемарафону: "Ніч була достатньо складна, але в цілому ми можемо говорити про те, що українська армія зробила контратаку під Києвом. Ми підбили п’ять танків. Зранку в Києві на західній околиці чути було артилерійські бої".

07:50 У МВФ пояснили, що 1,4 млрд доларів допомоги Україні потрібні для підтримки фінбалансу на короткостроковий період і допоможе отримати фінансування від інших партнерів. "Коли війна закінчиться і можна буде провести належну оцінку збитків, ймовірно, буде потрібна додаткова велика підтримка для сприяння проведенню відновлення", - зазначили у Фонді.

07:46 Вночі окупанти обстріляли селище Слобожанське у Харківській області. Під завалами загинули дві жінки та дві дитини. Дівчинці 5 років вдалося вижити.

07:42 З сьогоднішнього дня Visa та Mastercard припинили обслуговувати карти у РФ.

07:36 Нагадуємо, що сьогодні в Анталії мають відбутися переговори Дмитра Кулеби та Сергія Лаврова. Що відомо станом зараз - розписали тут.

07:28 Україна домагається від Німеччини відмови від енергоносіїв із РФ. "Ми закликаємо німців прийняти єдине правильне рішення і негайно ввести це ембарго, щоб покласти край війні Путіна проти українських жінок та дітей", - сказав посол України у ФРН Андрій Мельник інформагентству dpa.

07:20 Військово-морські сили показали ефектне відео роботи беспілотників Bayraktar.

07:15 За вчорашній день захисники Маріуполя знищили 4 танки, 1 БМП та знешкодили 11 одиниць бронетехніки, у тому числі командно-штабну машину. Ворожу піхоту вже ніхто не рахує, повідомляє МВС.

07:05 Оперативне зведення від Генштабу станом на 06:00 10 березня.

  • Українська армія захищає Харків та Охтирку, блокує просування противника в південно-східному напрямку. Триває кругова оборона міста Маріуполя.
  • Продовжується прикриття державного кордону з Республікою Білорусь. Чернігів тримає оборону.
  • Захисники Києва стримують ворога та утримують визначені оборонні рубежі.
  • На південному напрямку противника стримують у напрямках на Кривий Ріг, Миколаїв, Вознесенськ та населений пункт Нововоронцовка (Херсонської області).
  • За останні дві доби авіація та зенітно-ракетні війська знищили чотири штурмовика Су-25 та два гелікоптери.
  • Окупанти знизили темпи наступу, його особовий склад деморалізований. Значно збільшилась кількість випадків дезертирства та мародерства.

06:52 У полон української армії потрапило 250-300 російських "строковиків", повідомив радник голови ОП Олексій Арестович. Розповідають "багато цікавого" про цілі, тактику та методи ведення війни РФ.

06:45 Палата представників США схвалила та передала до Сенату ще один важливий законопроект. Документ передбачає заборону імпорту російських енергоносіїв, перегляд участі РФ у СОТ і дозволяє адміністрації Байдена накладати санкції на російських чиновників, причетних до порушень прав людини.

06:39 Штати вивчають можливість запровадити санкції проти "Росатому". Корпорація країни-агресора постачає на світовий ринок до 35% збагаченого урану.

06:36 Окрім зустрічі Дмитра Кулеби з Лавровим у Туреччині на сьогодні заплановано ще один цікавий візит. Віце-президент США Камала Харріс прибула до Польщі на тлі дипломатичної суперечки про передачу Україні винищувачів МіГ-29.

06:33 За два тижні російський ринок покинула сотня американських топ-компаній. Серед них: Microsoft, Apple, PayPal, American Express, Visa, Mastercard, Boeing, Deloitte, Adobe, IBM, Cisco, Intel, Oracle, Ford, Dell, Delta Air Lines, General Motors, McDonalds, Starbucks та інші.

06:27 У Краматорську та Слов'янську повітряна тривога. В укриття!

06:23 Детальний розклад евакуаційних поїздів УЗ на 10 березня - тут.

06:14 Поштові служби кількох країн почали безкоштовно проводити адресну доставку до України. Список можна подивитися тут, він розширюється та оновлюється.

06:09 Тижнева інфляція РФ досягла 2,22%. Востаннє так було ще 1998 року. Санкції в дії.

06:00 У Мелітополі Запорізької області роздають пропагандистські листівки "від Путіна". Переконують цивільних сидіти вдома, поки "не повалено київську хунту", а українських військових скласти зброю. Нагадаємо, що жителі міста виходять на акції проти окупантів, а днями взагалі спалили опудало Путіна.

05:52 ДСНС показала, як герої-рятувальники буквально голими руками знешкоджують авіаційні бомби, скинуті окупанатами на Чернігів.

05:43 Один з найбільших виробників принтерів, сканерів та проекторів японська компанія Epson йде з ринків Росії та Білорусі.

05:38 Інтернет-провайдер Triolan призупинив доступ користувачів до мережі. Компанія заявила, що ворог намагається лишити людей без зв'язку. Інженерна служба та служба безпеки працює над відновленням з'єднання.

05:30 Палата представників США підтримала закон про фінансування уряду на 1,5 трлн доларів. Туди входить пакет гуманітарної та вйськової допомоги для України на 13,6 млрд доларів. Тепер справа за Сенатом.

05:20 За два тижні вторгнення в Україні загинули щонайменше 5-6 тисяч російських військових, пише NYT із посиланням на високопоставленого американського чиновника. Буквально днями звучала вдвічі менша цифра.

05:13 Канада надасть Україні додаткову військову допомогу на 50 млн доларів. Туди увійдуть камери для дронів та інше спеціалізоване обладнання.

05:07 Польський Сейм урегулював допомогу українським біженцям. На півтора роки вони отримують право на житло, доступ до медичної допомоги, освіти та легального працевлаштування.

05:00 Жертвами бойових дій в Україні стали 1424 цивільні, зафіксували в ООН на даний момент. З них 516 було вбито і 908 отримали поранення. Справжня кількість жертв може бути набагато вищою, додали в організації.

04:56 Австралійський гірничодобувний гігант Rio Tinto повністю розриває комерційні відносини з російським бізнесом.

04:50 Держсекретар США Ентоні Блінкен поговорив із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. Обговорили як зупинити "путінську війну" через дипломатію.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

04:43 МАГАТЕ втратила доступ до системи моніторингу на Запорізькій АЕС. Причину збою в передачі даних поки не встановлено. Раніше така ж ситуація сталася на іншій захопленій окупантами атомній електростанції – Чорнобильській.

04:35 АвтоВАЗ повністю зупинив виробництво через нестачу імпортних комплектуючих. Тисячі співробітників відправили на простій, розповіли джерела WSJ.

04:26 РФ визнала, що використовує в Україні систему ТОС-1А "Сонцепек" з термобаричними боєголовками, які ще називають "вакуумними бомбами". Таку зброю заборонено використовувати навіть проти військових цілей, якщо це наражає на ризик життя цивільних.

04:19 Силовики провели у Києві обшук у кримінальній справі про ухилення від сплати податків у особливо великих розмірах. Вилучені 38 млн грн передали на підтримку ЗСУ.

04:11 Західні санкції, запроваджені проти РФ за агресію проти України, не обмежені у часі. При цьому будь-яка країна, яка намагатиметься допомогти агресору оминути обмеження, зіткнеться з наслідками, запевнили в адміністрації Байдена.

04:04 Активна фаза російського вторгнення в Україну може закінчитися через 7-10 днів, проте після цього Кремль навряд чи визнає війну завершеною, швидше за все спробує перевести її в "заморожений стан", - Христо Грозєв з Bellingсat.

03:58 Один із найбільших виробників будівельної та гірничодобувної техніки Caterpillar також іде з російського ринку. Фонд компанії пожертвує понад мільйон доларів на підтримку гуманітарних потреб України.

03:53 Не лише eShop. Японська компанія Nintendo припиняє постачання своєї продукції та програмного забезпечення в Росію.

03:48 Станом на 9 березня через напад та атаки російських окупантів у Харківській області загинули 282 особи. Серед них 180 громадянських жителів, у тому числі шестеро дітей. Це дані поліції області.

03:33 Від початку повномасштабної війни Росії окупанти випустили понад 710 ракет по Україні, заявили в Пентагоні. Майже всі вони були націлені на східну частину нашої країни.

03:26 Під Києвом українські військові знищили шість ворожих танків та один БМП окупантів.

03:15 У ЮНІСЕФ також засудили обстріл пологового будинку у Маріуполі. Виконавчий директор організації Кетрін Рассел заявила, що інформація про цю атаку її приголомшила. За її словами, з початку війни Росії проти України щонайменше 37 дітей загинули і 50 отримали поранення.

"За повідомленнями, через напад під завалами зруйнованих будівель опинилися маленькі діти та породіллі... Атаки на мирне населення та цивільну інфраструктуру - зокрема на лікарні, об'єкти водопостачання та школи - за межами допустимого та мають негайно припинитися", - сказала представниця ЮНІСЕФ.

03:07 Мережі готелів Hyatt та Hilton заявили про припинення розвитку бізнесу на території РФ. Проте вони не збираються закривати ті готелі, які вже працюють у Росії.

03:01 Головний економіст Світового банку Кармен Рейнхарт заявила, що Росія та Білорусь через масштабні санкції вже на межі дефолту.

02:48 Івано-Франківська, Волинська, Рівненська, Тернопільська області і Харків — повітряна тривога! Всім в укриття.

02:37 На 10 березня у Сумській області заплановано 3 "зелені коридори", - голова ОДА Дмитро Живицький. Попередньо початок режиму тиші та рух колон заплановано на 9 годину ранку.

02:33 Держсекретар США Ентоні Блінкен порівняв Маріуполь з блокадою Ленінграда під час Другої світової війни. "На жаль, історія повторюється, але тепер російська влада жорстоко морить голодом українські міста", - написав він у Twitter.
Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

02:30 Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш засудив напад на лікарню в Маріуполі і закликав негайно припинити кровопролиття.

02:22 Російська авіація знову здійснила бомбардування околиць Сум та села Битиця, – голова ОДА Дмитро Живицький. Удар відбувся близько 0:40. І приблизно о 00:30 окупанти бомбили житлові квартали Охтирки. За попередньою інформацією, вони потрапили в газопровід.

02:13 Американська Amazon припинила відправку товарів до РФ. Паралельно компанія закрила для росіян доступ до свого сервісу потокового відео Prime Video.

02:00 Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон під час розмови з Володимиром Зеленським пообіцяв для РФ "максимальні економічні втрати".

01:50 Друга партія обладнання Starlink від Ілона Маска для супутникового інтернету вже в Україні, - віце-прем'єр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

01:45 Через бомбардування російськими військами Пісківки Київської області ввечері 8 березня загинула 20-річна дівчина. Двоє людей дістали поранення. Знищено дев'ять житлових будинків.

01:40 На Луганщині йдуть нескінченні бої, - голова ОДА Сергій Гайдай. Знеструмлено 27 населених пунктів.

01:34 Центр протидії дезінформації при РНБО пояснив, як міжнародні санкції б'ють по економіці Росії.

01:28 Станом на 8 березня через російське вторгнення в Україні загинуло 516 цивільних. Ще 908 дістали поранення, повідомляє Управління верховного комісара ООН з прав людини.

01:13 Близько 50 тисяч людей евакуювалися із Сум протягом 8 та 9 березня, - голова ОВА (ОДА) Дмитро Живицький. Протягом 9 березня з міста виїхало близько 10 тисяч приватних легкових автомобілів та 85 автобусів. У сумі це приблизно 44 тисячі мешканців.

01:00 У США припускають, що РФ може застосувати хімічну зброю в Україні. Таку заяву зробила спікер Білого дому Джен Псакі через брехливі російські повідомлення про те, що в Україні нібито розробляється хімічна та біологічна зброя. Росія може навмисно розповсюджувати цю дезінформацію, щоби потім звинуватити у використанні хімзброї Україну.

00:54 Міністерство закордонних справ назвало компанії, які вирішили продовжити роботу в РФ, незважаючи на її напад на Україну.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

00:47 МВФ погодив виділення Україні екстреної допомоги у розмірі 1,4 мільярда доларів.

00:40 Зі зведення Генштабу ЗСУ на 24:00 9 березня:

  • Для нарощування бойових спроможностей ворог здійснює переміщення до кордонів України з'єднань та військових частин з інших стратегічних напрямків
  • РФ не відмовляється від планів оточення Києва, продовжуючи наступальну операцію з Поліського та Сіверського напрямів.
  • Корабельні угруповання ВМФ ЗС РФ перебувають у районах мису Тарханкут та озера Донузлав.

00:31 Великобританія добиватиметься повного відключення Росії від SWIFT. Про це заявила міністр закордонних справ Ліз Трасс. Також, за її словами, у відомстві хочуть, щоб в країнах Великої сімки відмовилися від російських нафти і газу.

00:25 Тепер цивільним в Україні дозволено вбивати російських окупантів. Українці мають право отримати вогнепальну зброю і нарівні з військовими використовувати її проти кремлівських військ. Жодного покарання за це не буде.

00:15 Син депутата британського парламенту приїхав добровольцем воювати за Україну. 30-річний Бен Грант - колишній спецназівець, а його мати Хелен Грант - член британського парламенту від Консервативної партії та радниця Бориса Джонсона.

00:10 Sony теж вирішила припинити продаж консолей PlayStation та програмного забезпечення в Росії.

00:04 На Київщині оголошено повітряну тривогу, повідомив Telegram-канал голови ОДА Олексія Кулеби.

9 березня

23:54 У США вкотре дали зрозуміти, що не в захваті від ідеї Польщі передати на військову базу американців у Німеччині винищувачі МіГ-29, які Вашингтон міг би віддати Україні. У Пентагоні вважають, що найкращим варіантом було б надання не бойових літаків, а систем ППО, сказав прес-секретар Міноборони США Джон Кірбі.

23:45 Завтра планують відкрити шість гуманітарних коридорів для евакуації людей, сказав президент Володимир Зеленський.

23:37 Президент України Володимир Зеленський записав нове відеозвернення, розкритикувавши Росію за атаки на лікарню та пологовий будинок у Маріуполі. "Що це було? Денацифікація лікарні? Це вже за межею звірства", - сказав глава держави, назвавши цю атаку військовим злочином.

23:22 Російським пропагандистам та посібникам кремлівського режиму все складніше приховувати свою брехню та істину про події в Україні. За кілька годин до атаки на пологовий будинок у Маріуполі спікер МЗС РФ Марія Захарова звинуватила Україну у створенні бойових позицій у лікарні, сказавши, що "у Маріуполі українські національні батальйони, вигнавши з пологового будинку персонал та хворих, обладнали у ньому бойові позиції". Але на відео після бомбардування видно, що у приміщенні були пацієнти та персонал, зокрема вагітні жінки, яких рятувальники виносили на ношах.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

23:10 Працювати в РФ стає дедалі токсичнішим для компаній з усього світу. Відхід великого бізнесу із різних галузей триває. Медіахолдинг WarnerMedia, до якого входять HBO та Warner Bros., призупиняє трансляцію, ліцензування та видання фільмів та ігор у Росії.

23:04 Ціна вторгення в Україну для РФ буде тільки зростати. І це на собі відчує кожен громадянин країни, що вдається до військових злочинів та тероризує мирне населення України. За даними Росстату, лише за перший тиждень після нападу на Україну ціни зросли на 2,2%, що є рекордом з 1998 року.

22:53 Режисер Карен Шахназаров в ефірі росТВ визнав, що українці – єдина нація. І що ідея розділити Україну, як про це кажуть російські пропагандисти, явно хибна та навряд чи її можна реалізувати.

"Треба віддати належне, вони за 30 років, зважаючи на все, сколотили націю. Ми не бачимо масової здачі в полон, ми не бачимо особливої привітності з боку українських громадян. Ми бачимо завзятий опір ЗСУ. Вони борються! Не заперечуватимемо реальність", – сказав Шахназаров.

22:47 Місто Ізюм Харківської області на межі гуманітарної катастрофи. Сьогодні з міста вдалося евакуювати 250 жителів до Слов’янська. За словами голови ОДА Олега Синєгубова, це лише невелика частина мирного населення знищеного окупантами міста. "Ми підготували більше 40 автобусів для повної евакуації, а вдалося виїхати лише 6 одиницям транспорту", - пояснив Синєгубов.

За його словами, Ізюм повністю непридатний для життя: там немає світла, тепла, води, зв‘язку. "Інфраструктура знищена. Через обстріли російського ворога гуманітарні вантажі також не вдалося доставити. Це тероризм з боку Росії по відношенню до невинних людей!" – наголосив чиновник.

22:36 МВФ за кілька годин розгляне питання щодо надання Україні пільгового кредиту на 1,4 млрд доларів, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

22:30 У Миколаєві ворог обстрілює позиції українських ЗСУ з північного та північно-східного напрямів, розповів голова обласної держадміністрації Віталій Кім.

"Ми зараз окопуємося. Ворог не спить, стежить за нашими переміщеннями. Роблять різні вкидання. Я прошу вас - не реагуйте", - зазначив чиновник. Кім додав, що, за інформацією української сторони, у окупантів є проблеми із постачанням.

22:20 Генштаб ЗСУ повідомив, що на Сумщині тероборона розбила близько двох десятків одиниць техніки російських окупантів, коли ті намагалися зайти в один з населених пунктів. "Чергові трофеї поповнили арсенал Збройних Сил - три бронетранспортери, декілька САУ "Гвоздика", пара вантажівок та міномет", - сказано у повідомденні.

22:14 Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль записав відеозвернення, розповівши про фінансову підтримку з боку західних партнерів. Він також подякував бізнесу, який у воєнний час платить зарплати своїм співробітникам та підтримує армію. За тиждень, за словами прем'єра, через додаток "Дія" можна буде залишити заявку про пошкоджене через війну майно. Громадяни матимуть змогу отримати компенсації.

22:05 У РФ посад позбавили близько 8 генералів за "невиконання завдань", розповів секретар РНБО України Олексій Данілов. Він відзначив, що у загарбників, які планували завершити війну за 2-3 дні, змінилася тактика. "Я можу сказати, що вони в розпачі", - сказав Данілов.

21:59 Міненерго повідомило, що через пошкодження через бойові дії залишається знеструмленими (повністю або частково) понад 1250 населених пунктів та близько 11 тисяч трансформаторних підстанцій. Загалом – понад 723 тисячі споживачів. Найскладніша ситуація у Донецькій області – там без е/е понад 235 тисяч абонентів, повністю відключений від електропостачання Маріуполь.

21:48 Кількість компаній та брендів, які йдуть з російського ринку, продовжує зростати. Швейцарський виробник шоколаду Lindt & Sprungli заявив про закриття своїх магазинів у Росії і призупинив постачання продукції у країну-агресор.

21:42 ЗСУ вибили загарбників із Дергачів та повністю контролюють територію, сказав голова Харківської ОДА Олег Синєгубов. За його словами, там вже тривалий час ведуться активні бої, росіяни намагалися оточити місто. "Наші військові відбили противника та перейшли в контрнаступ. Серед втрат техніки ворога - два танка і два броньованих автомобілі", - зазначив чиновник. Він підкреслив, що українські військові втрат не понесли.

21:35 Глава української держави Володимир Зеленський сказав, що закінчити війну можна буде після його переговорів із Путіним. Президент запевнив, що він готовий до компромісів, але за умови, що й глава Кремля піде на поступки.

"Можна йти на компроміси, але вони не мають бути зрадою для моєї країни", - сказав Зеленський в інтерв'ю німецькому Bild.

21:25 Евакуаційний рейс із Енергодару нарешті прибув до Запоріжжя. Відео із біженцями опублікував голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Старух.

21:16 Голова Банку РФ Ельвіра Набіулліна, як повідомив російський політик, екс-депутат Держдуми Ілля Пономарьов, подавала заяву про відставку прем'єр-міністру країни, але її відхилили. Нібито Набіулліна пояснювала, що її і міністра фінансів не попереджали про війну в Україні та можливі санкції. Російський рубль, як відомо, обвалився, центробанк встановив багато обмежень на валютному ринку, а також різко підвищив облікову ставку.

21:01 Питання з передачею Україні польських МіГ-29, схоже, далеке від вирішення. Як заявила на брифінгу речник Білого дому Джен Псакі, Вашингтон бачить "явно логістичні проблеми" з пропозицією Польщі надати Україні винищувачі. Нагадаємо, поляки заявили про готовність передати літаки, але не Україні, а на базу США в Німеччині.

Псакі послалася на попередню заяву свого колеги з Пентагону Джона Кірбі, який зазначив, що "пропозиція про те, що винищувачі, які пілотують американці, вилітають з бази НАТО і летять у повітряний простір, оспорюваний Росією, викликає серйозне занепокоєння у Сполучених Штатів і НАТО". Обговорення цього питання, за словами Псакі, продовжується.

Українська влада неодноразово просила надати нашій армії винищувачі, оскільки НАТО навідріз відмовляється від закриття неба над територією України, побоюючись конфронтації з РФ.

20:45 Держсекретар США Ентоні Блінкен закликав Москву "негайно дозволити українському цивільному населенню безпечно покинути обложені російськими військами міста та селища України", назвавши пропозицію Кремля про створення евакуаційних коридорів до Росії та Білорусі "абсурдною".

20:40 В Офісі президента пообіцяли російським військовим "іншу війну" після того, як окупанти завдали ударів по пологовому будинку в Маріуполі. Радник голови ОФ Олексій Арестович, звернувшись до росіян, сказав, що до цього були "квіточки". Нагадаємо, сьогодні вдень путінці цинічно обстріляли Маріуполь, зруйнувавши родовий будинок. На щастя, обійшлося без жертв.

20:30 За інформацією Генштабу ЗСУ, у збройних силах Білорусі вчора було проведено внутрішнє анонімне опитування щодо їхньої готовності взяти участь у бойових діях на боці Росії. Переважна більшість особового складу не готова до участі у війні проти України.

20:27 Російські окупанти завдали чергового бомбового удару по Житомиру, повідомив мер міста Сергій Сухомлин. За його словами, постраждало теплокомуненерго, вибито майже всі вікна у лікарні, у тому числі й дитячій. У лікарнях ніхто не постраждав, наголосив Сухомлин.

20:22 Угруповання сил оборони Києва утримує визначені рубежі. У районі Бородянки та Макарова під час наступальних дій підрозділів ЗС України противник поніс значні втрати. Чернігів також тримає стійку оборону, повідомив Генеральний штаб ЗСУ в оперативній інформації станом на вечір 9 березня.

20:12 "Путін зазнає невдачі, а Росія - стратегічної поразки", заявив держсекретар США Ентоні Блінкен. Чиновник вважає, що якщо мета Путіна полягає в тому, щоб нав'язати маріонетковий режим в Україні, то за реакцією українського народу цілком очевидно, що українці ніколи не приймуть цього.

"І якщо він спробує нав'язати такий маріонетковий режим, залишивши російські війська в Україні, це буде довга, кривава, затяжна плутанина, в якій Росія продовжуватиме тяжко страждати", - сказав Блінкен.

20:08 Британія наполягає на тому, щоб усі російські банки відключили від SWIFT, а країнам Великої сімки треба відмовитися від нафти та газу з РФ, заявила глава МЗС Великобританії Ліз Трасс.

19:59 Михайло Федоров написав, що у РФ паралізований сектор держпослуг. Все завдяки санкціям та професійній команді кіберфахівців.

19:51 За добу вдалося вивезти 40 тисяч жінок та дітей з усіх куточків України, повідомив Давид Арахамія. Найпроблемніші ділянки – Харків, Маріуполь та Київська область.

19:46 Путін зателефонував канцлеру ФРН Олафу Шольцу. Кремль звинувачує Україну у блокуванні гуманітарних коридорів із зони бойових дій. Нагадаємо, що саме російські війська зривають евакуацію та підвезення продовольства до Маріуполя, Ізюму, Енергодару, передмістя Києва та інших міст. Усі ці факти фіксуються для трибуналу у Гаазі.

19:43 Секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що Україна переможе у війні із Росією, але буде складно. Це підтверджують прогнози розвідувального співтовариства США.

19:32 Ще тези з інтерв'ю американського посла Крістіни Квін для РБК-Україна:

  • Якщо ескалація торкнеться НАТО, то розпочнеться континентальна війна. Україна опиниться в епіцентрі і може постраждати ще сильніше.
  • У Росії поки що протестують тисячі, це ще не Майдан, але сподіваюся, що скоро це будуть мільйони.
  • Путін убиває людей без розбору, як це робив Гітлер.
  • Скорочувати постачання озброєнь в Україну не будуть, вони навпаки збільшуються. Це роблять не лише США, а й багато інших країн.
  • Ми шукаємо способи, як прийняти в США частину біженців з України.
  • Якщо Україна захоче, щоб міжнародне співтовариство взяло участь у переговорах із Росією поруч із нею, то ми зробимо все можливе.
  • Ми підтримуємо рішення Володимира Зеленського залишитись у Києві.

19:24 Посол США в Україні Крістіна Квін вважає, що активна фаза війни може затягтися на тижні і навіть місяці. "В ідеалі для Росії було б припинити свою агресію і піти. Але поки що ми не побачили жодного руху в цьому напрямку", - сказала вона в інтерв'ю РБК-Україна.

19:21 Поліція не завжди встигає оперативно обробити всі дзвінки, що надходять на лінію 102, тому опубліковано список резервних телефонів у регіонах.

19:16 В результаті авіудару по пологовому будинку у Маріуполі, на щастя, загиблих немає. Але 17 співробітників та породіль отримали поранення, розповів голова Донецької ОВА Павло Кириленко в ефірі єдиного телемарафону.

19:12 Центр протидії інформації нагадує, як українці можуть приєднатися до боротьби з окупантом, маючи лише смартфон чи ноутбук.

19:08 Алкогольна компанія Brown-Forman (Jack Daniel's, Finlandia, Early Times, Old Forester, Woodford Reserve, Canadian Mist, GlenDronach, BenRiach, Glenglassaugh та інші бренди) призупиняє роботу в Росії.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

19:01 Міністр оборони Олексій Резніков розповів, що громадяни на тимчасово зайнятих територіях знищили багато ворожої техніки та допомогли створити серйозні проблеми у забезпеченні окупантів. Наступна ціль - засоби РЕБ, з танками та бронетехнікою розбереться армія.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

18:50 Секретар РНБО Олексій Данилов закликав вірити не інформаційним вкидам, а лише конкретним справам тих, хто в окопах на передовій.

18:43 Міністр культури Олександр Ткаченко попросив свідків руйнування культурної спадщини з усіх регіонів України надсилати фото або відео докази через ресурс: culturecrimes.mkip.gov.ua

18:37 Світовий економічний форум у Давосі припинив відносини з російськими організаціями та особами із західних санкційних списків.

18:31 "Зеленого коридору" з Ізюма не було. Силами тероборони до Слов'янська під обстрілами змогли вивезти близько 250 людей, - заступник мера Володимир Мацокін. Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов додав, що гумконвой не зміг дістатися міста, евакуації потребують 5 тисяч людей.

18:26 Як по Україні працюють залізничні вокзали.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

18:20 За попередніми даними, за час окупаційної блокади Маріуполя загинуло 1300 людей, – радник мера Петро Андрющенко.

18:15 Посол України в США Оксана Маркарова докладно пояснила, наскільки сильним виявився санкційний удар по РФ і чого чекати від партнерів.

18:12 Україні потрібні гарантії безпеки не лише від РФ, а й від США, Великої Британії, Німеччини та інших країн, – заступник голови ОП Ігор Жовква.

18:08 Володимир Зеленський поговорив із головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

18:01 Прикордонники похвалилися трофейним БТР-80 та черговою розбитою колоною російської техніки.

17:55 І навіть на війні є місце для щастя. Один із героїв-рятувальників у перерві між ліквідацією наслідків бомбардувань мирних міст одружився. Наші вітання молодим! Відсвяткуємо після перемоги.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

17:49 Радник голови МВС Павло Геращенко виклав ще два записи перехоплених розмов військових РФ із їхніми близькими. З цікавого: на одному перехопленні окупант розповідає, як українська авіація розбила половину його колони, а офіцери втекли, на другому скаржаться, як дорого стало жити в Росії через санкції, що зникла більшість товарів. Усі записи зібрані тут.

17:45 Білоруси створили окремий батальйон для захисту Києва від російських окупантів.

17:41 Японія направила звернення до Гаазького трибуналу через напад РФ на Україну.

17:35 ЗСУ попросили журналістів використовувати для маркування своїх автомобілів лише напис PRESS. Символ TV за поганої видимості може помилково зчитуватися як V, яким агресор позначає свою техніку.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

17:30 На удар по пологовому будинку у Маріуполі відреагував президент Володимир Зеленський. "Люди під завалами. Діти під завалами. Це звірство! Скільки ще світ буде співучасником, ігноруючи терор? Негайно закрийте небо! Негайно зупиніть убивства! Ви маєте силу. Але, схоже, втрачаєте людяність", - написав він в Twitter, додавши відео руйнувань.

17:27 Україна закликає міжнародних партнерів, зокрема канцлера ФРН Олафа Шольца, допомогти в організації зустрічі президента Володимира Зеленського з Путіним, сказав в ефірі німецького телеканалу ARD заступник голови ОП Ігор Жовква.

17:22 У Версалі 11 березня відбудеться саміт країн-учасниць Європейського Союзу. Віце-прем'єр Ольга Стефанишина сподівається, що "вони відкинуть свої страхи" та ухвалять рішення про вступ України до ЄС.

17:19 Евакуаційна колона з жителями Енергодара після трьох годин очікування у Василівці почала рух на Запоріжжя, - мер міста Дмитро Орлов.

17:16 У Києві проводять інтернет у сховища. Тут можна залишати заявки за своїми адресами.

17:11 Евакуацію з Бучі та Гостомеля сьогодні зірвано. Окупанти так і не пропустили автобуси. З Ворзеля людей вивозять, водії зробили вже два кола.

17:06 Гуманітарним коридором із Сум рухаються понад 21 тисяча людей на евакуційних автобусах та власному транспорті, написав заступник голови ОП Кирило Тимошенко.

16:59 Тростянець, Сумська область. Від артилерійського удару ворога загинуло троє людей, двоє госпіталізовані з пораненнями.

16:54 Перехоплення розмов російських окупантів. Жаліються на проблеми із забезпеченням, що про них забуло керівництво, розповідають як грабують мирне населення та п'ють.

16:50 Генштаб дав інструкцію для цивільних як збирати і передавати інформацію про ворога, не наражаючи себе на небезпеку.

16:46 У Маріуполі окупанти розбомбили пологовий будинок і дитячу лікарню.

16:38 Агресією РФ проти України може зайнятися спеціальний міжнародний трибунал, заявила генпрокурор Ірина Венедиктова. Є дві "материнські справи": по одній до відповідальності притягнуть до 1000 людей за розпалювання війни, друга - стосується дій Білорусі.

16:32 Польський Сенат одноголосно підтримав прискорену інтеграцію України з ЄС і закликав решту країн блоку вчинити так само. "Повноправне членство України в Євросоюзі - моральний обов'язок нинішнього покоління європейців", - йдеться у постанові.

16:28 Росія вперше офіційно визнала, що срочників послали на війну проти України, як і те, що вони потрапляють у полон.

16:20 Окупанти запустили черговий фейк: нібито місцеві жителі на Житомирщині влаштовують єврейські погроми. Спростовує не лише СБУ, а й головний рабин Житомира Шломо Вільгельм.

16:15 Російські військові заблокували евакуаційні автобуси у Стоянці під Києвом. Колону не пропускають, тривають переговори. Рішення про зелений коридор було прийнято на найвищому рівні.

16:11 Якщо Росія спробує зірвати постачання військової допомоги Україні на територій країн НАТО, це буде вважатися нападом на весь Альянс. "Спрацює стаття 5", - уточнив генеральний секретар організації Єнс Столтенберг.

16:00 Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім заявив, що ворожі війська зараз окопуються на далекому рубежі міста. За його словами, в Миколаєві знаходяться десятки іноземних журналістів. "Не уявляю собі, яким потрібно бути ідіотом, щоб ударити по місту, де купа іноземних журналістів", - повідомив Кім.

15:58 Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) каже, що поки не бачить критичних порушень безпеки на Чорнобильській АЕС.

15:55 Канцлер ФРН Олаф Шольц заявив, що Німеччина поки що не має збирається надавати Києву бойові літаки.

15:47 Військовополонені з РФ вибачилися перед українським народом. Вони визнали, що прийшли вбивати мирне населення України та є військовими злочинцями. Їхня влада нібито сказала їм, що треба йти в нашу країну, "щоби врятувати мирне населення". Полонені також закликали інших російських солдатів кидати зброю та йти з України. "Коли ми повернемося, ми станемо проти Путіна", - заявив один із них.

15:40 Із дитячого будинку у Ворзелі Київської області евакуювали приблизно півсотні дітей, - ОДА.

15:35 Великобританія розглядає можливість передати Україні переносні зенітно-ракетні комплекси Starstreak. Вони допоможуть більш ефективно захистити українське небо і можуть вражати повітряні цілі на висоті до 5 тисяч метрів.

15:31 Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім опублікував відео зі Святославом Вакарчуком, який приїхав підтримати місцевих жителів та українських захисників.

15:26 СБУ захопила секретний GPS-навігатор російських військових. На ньому є інформація про пересування ворога та "заплановані точки" наступу окупантів. Навігатор належав полку, який хотів атакувати Миколаїв.

15:23 Офіс президента розповів про те, що потрібно знати тим, хто чекає на евакуацію.

15:15 У Росії вже зафіксовано три випадки нападів на військкомати та відділи МВС. Воротах одного з військкоматів розфарбували в кольори українського прапору та написали: «Я не пойду убивать братьев».

15:06 Bloomberg: Німеччина гальмує рішення ЄС щодо відключення Сбербанка від Swift. Крім того, ФРГ не підтримує обмеження блоку щодо російської нафти та портів.

15:00 Victoria's Secret теж тимчасово припиняє роботу своїх роздрібних магазинів та онлайн-магазину в Росії.

14:53 Телеканал Eurosport припиняє своє мовлення на території РФ.

14:48 РФ захопила цивільне рятувальне судно "Сапфір" у районі Одеської області. За повідомленням капітана, на борту знаходяться "зелені чоловічки", які "під дулами" ведуть корабель до окупованого Севастополя. У Міноборони України назвали такі дії піратством та порушенням норм міжнародного права.

14:39 Glovo частково відновлює свою діяльність в Україні. Компанія почне працювати у двадцяти містах країни, включаючи Київ, та надаватиме послуги з доставки товарів першої необхідності.

14:34 Верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель закликав усіх мешканців блоку знизити споживання енергії, щоби скоротити залежність від російського газу.

14:26 У Мелітополі, який тимчасово зайнятий окупантами, жителі вийшли на черговий проукраїнський мітинг. Такі ж акції сьогодні відбуваються і в інших захоплених населених пунктах. Зокрема, у Городні Чернігівської області.

14:21 Discovery припиняє мовлення своїх каналів і сервісів в РФ.

14:16 ДБР викрило призивників, які намагалися втекти з України з нещодавно виданими паспортами РФ.

14:13 Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн анонсувала розширення списку санкцій ЄС ще 160 особами. Туди будуть додані олігархи та члени ради федерації РФ. Крім того, нова порція обмежень стосуватиметься банківського сектору Білорусі, експорту морської навігаційної техніки до Росії та додавання криптоактивів.

14:07 Суспільне з посиланням на мера Скадовська Херсонської області Олександра Яковлєва: до міськради зайшли військові РФ та забрали усі комп'ютери.

14:00 Окупанти вже втратили на війні в Україні техніки вартістю 6,5 млрд доларів.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

13:53 Міністр культури та інформполітики Олександр Ткаченко навів приклади дезінформації та пропаганди, яку поширюють росЗМІ.

13:49 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав, що має "стримані" очікування від зустрічі з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим. Вона має пройти 10 березня у Туреччині. Кулеба зазначив, що завдяки силам оборони України та підтримці партнерів у нашої країни сильна позиція на переговорах. За словами міністра, він налаштований "видавити максимум" із цієї зустрічі.

"Наш інтерес – це припинити вогонь, звільнити наші території. І третій пункт – це безумовне вирішення всіх гуманітарних катастроф, створених російською армією", – сказав Кулеба.

13:42 Новий брифінг радника керівника ОП про російське вторгнення.

13:37 Окупанти відкрили вогонь по людях під час евакуації з Демидова Київської області, через що загинув поліцейський. Паралельно російські війська зривають евакуацію місцевих жителів із Ізюму Харківської області, не припиняючи обстріл міста.

13:35 РосЗМІ пишуть, що частина банків у Москві закривають пункти обміну валюти. У деяких відділеннях, щоби зняти долари з рахунку, пропонують чекати до місяця.

13:30 Американська компанія Yum! Brands (що володіє мережами KFC, Pizza Hut) припиняє роботу 70 ресторанів KFC на території РФ.

13:23 Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко опублікував перехоплення розмов російських військових. Один із окупантів каже, що у них великі втрати і що українці їх "день і ніч довбають". У Youtube вже є цілий цикл із 38 записів.

13:20 Генштаб ЗСУ: через лютий опір жителів Херсона, окупанти намагаються ввести в місті адміністративно-поліцейський режим. Для цього в область ввели підрозділи Росгвардії, які неправомірно затримали понад 400 громадян України.

13:14 Зведення Генштабу ЗСУ на 12:00 9 березня:

13:12 Глобальний інтернет-провайдер Lumen також зупиняє роботу в РФ.

13:08 Внаслідок атаки окупантів у Чернігові - 60 загиблих та 400 поранених. Приблизно дві третини міста залишилися без тепла та гарячої води. Вся команда місцевої влади працює, ніхто не втік, заявив в ефірі загальнонаціонального телемарафону мер Чернігова Владислав Атрошенко.

13:04 В "Енергоатомі" розповіли, чим загрожує знеструмлення ЧАЕС:

12:56 Британська Imperial Tobacco оголосила про зупинення всіх продажів та виробництва в Росії. Компанія має завод у Волгограді.

12:42 Завдяки наведенням громадян у спеціальний український чат-бот, нашим військовим вдалося знищити цієї ночі в Харківській області 500 одиниць ворожої техніки.

12:42 Укренерго: через російських окупантів Чорнобильська АЕС повністю знеструмлена.

12:39 Минулої доби в Україну прибули 14,5 тисячі осіб. З них 12 тисяч українців. Причому більшість – це чоловіки, що планують приєднатись до сил оборони.

12:32 Британське видання The Times з посиланням на аналітиків пише, що в Україну насуваються арктичні вітри. Сильне похолодання може зупинити просування військ окупанта і перетворити їх техніку на "40-тонні залізні морозильники".

12:26 Нове звернення президента Володимира Зеленського.

12:21 Рада Європи планує виключити Росію з Венеціанської комісії.

12:13 Плюс один! Французька машинобудівна компанія Alstom також припиняє постачання в РФ. Концерн спеціалізується на виробництві з/д складів і транспортних систем.

12:07 Заступник голови ОП Ігор Жовква в ефірі німецького каналу ARD заявив, що Україна може обговорювати свій нейтральний статус. Але такі переговори можливі лише на президентському рівні між Володимиром Зеленським і Володимиром Путіним і тільки після припинення бойових дій та вогню.

12:01 "Була команда захопити місто, окупувати всі основні дороги, перекрити виходи цивільних та зайняти Харків. Також мали дозвіл відкривати вогонь по мирному населенню та всім жителям міста", - взятий у полон офіцер окупантів. Це одне з перших подібних зізнань - про наявність прямого наказу атакувати Україну та її мешканців, тоді як більшість російських полонених зазвичай розповідають про "навчання".

11:55 Як заявила речниця МЗС країни-агресора Марія Захарова, у Москви немає мети повалити чинну в Україні владу.

Варто зауважити, що в перші години та дні вторгнення риторика російської влади була набагато амбітнішою.

11:50 У Конгресі США досягнуто двопартійної домовленості про виділення Україні та європейським союзникам 13,6 млрд доларів у рамках військової, економічної та гуманітарної допомоги, повідомляє Associated Press.

11:42 Міністр оборони Олексій Резніков просить українців не розповсюджувати повідомлення про передачу Україні озброєнь від західних союзників:

"Будь ласка, не поширюйте повідомлення про надання певними країнами тієї чи іншої зброї нашій державі. Утримуйтесь від коментарів щодо цього. Залиште право висловлюватися на ці теми лише офіційним особам. Я розумію прагнення людей поділитися хорошими новинами. Але іноді це створює інформаційний фон, який негативно впливає на результат."

11:29 Актуальна мапа руху поїздів київського метро.

11:22 Долар та євро оновлюють історичні максимум на торгах Московської біржі – долар коштує вже майже 120 рублів, євро – майже 130. На "чорному" ринку з самого початку російського вторгнення обидві валюти коштують ще дорожче.

11:17 У Великій Британії, в аеропорту міста Фарнборо заарештували перший російський літак у зв'язку з новими санкціями, повідомляє Sky News.

11:10 Судноплавство біля російських портів скоротилося на 30% у міру набуття чинності новими санкціями, повідомила The Wall Street Journal.

11:05 США відхилили пропозицію Польщі про передачу своїх винищувачів МіГ-29 на американську базу Раммштайн у Німеччині для подальшої передачі їх Україні, повідомляє Reuters. Раніше американська влада висловлювала подив такою ініціативою польської сторони.

11:03 Показове опитування на російських вулицях, яке демонструє кашу в головах у жителів країни-агресора:

"- Підтримуєте "спецоперацію" (вторгнення в Україну, – ред.)?

– Підтримую. Це давно треба було зробити.

– Чому?

- Не можу відповісти на це"

10:59 Лише за вчора Росію залишили ще 27 компаній.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

10:55 Знищення чергового танку окупантів

10:50 "Гітлер був унікальним злом. Але таких масштабів ненависті, руйнування та горя, які зараз завдає нам Путін, Україна та Європа не бачили з 1940-х років. Ви як ніхто інший маєте знати, що у такій ситуації кожна година затримки та сумнівів варта життя і більшої катастрофи", - глава МЗС Дмитро Кулеба написав колонку для німецької Die Welt, закликавши Німеччину більше допомагати Україні зброєю.

10:35 У Харкові вдалося відновити українське телемовлення – Генштаб ЗСУ.

10:30 Один з лідерів світового ринку комп'ютерних комплектуючих Intel припиняє поставки до Росії та Білорусі, повідомляється в Twitter компанії.

10:27 З'явилася карта гуманітарних коридорів для евакуації до Києва з Бородянки, Бучі, Ірпеня, Ворзеля та Гостомеля.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

10:18 Чергова розгромлена колона окупантів на Чернігівщині.

10:13 Один з найбільших виробників пива Heineken зупиняє виробництво та продаж пива в РФ, повідомляють російські ЗМІ.

10:09 Ситуація на Харківщині на 9 березня від голови ОДА Олега Синєгубова:

10:05 Тільки за вчора кількість робочих місць у Росії скоротилася щонайменше на 150 тисяч, підрахував нардеп Ярослав Железняк. Причина - вихід із країни-агресора низки західних компаній, які були великими роботодавцями (наприклад, McDonald's – 62 тисячі співробітників, KFC – 40 тисяч тощо).

09:52 Візуалізація падіння курсу рубля за 22 роки правління Володимира Путіна. Як легко помітити, рубль падав після чергових актів російської агресії: вторгнення до Грузії, окупації Криму, нинішнього вторгнення в Україну. З урахуванням поточних санкцій і контрзаходів російської влади, підстав для зміцнення рубля в будь-якій перспективі просто немає.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

09:45 Наразі триває процес узгодження наступних гуманітарних коридорів на сьогодні, повідомила віце-прем'єр Ірина Верещук:

  • Енергодар - Запоріжжя
  • Суми - Полтава
  • Маріуполь - Запоріжжя
  • Волноваха - Покровськ
  • Ізюм - Лозова
  • Ворзель, Буча, Бородянка, Ірпінь, Гостомель - Київ

09:35 Щодня нові й нові світові компанії припиняють співпрацю з країною-агресором: британський ритейлер дитячих товарів Mothercare призупиняє діяльність у Росії, повідомляють російські ЗМІ.

09:32 Наслідки безперервних ворожих обстрілів Маріуполя.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

09:27 Міноборони Великобританії у своєму Twitter відзначило успіхи української ППО, яка не дозволяє російській авіації досягти контролю за українським повітряним простором.

09:22 Про ситуацію на пунктах пропуска на західному кордоні України читайте за посиланням. Як і раніше, найбільший потік людей та транспорту - на кордоні з Польщею.

09:18 Планується евакуація людей з Ізюму та доставка до міста гуманітарного конвою – голова Харківської ОДА Олег Синегубов в ефірі телемарафону українських каналів.

09:14 Загальні втрати окупантів за час вторгнення, інформація Генштабу ЗСУ:

  • Понад 12 тисяч особового складу
  • 317 танків
  • 1070 бойових броньованих машин
  • 120 артилерійських систем
  • 56 РСЗВ
  • 28 систем ППО
  • 49 літаків
  • 81 вертоліт
  • 482 одиниці автотехніки
  • 3 корабля
  • 60 цистерн із паливом
  • 7 безпілотників

08:59 Сєвєродонецьк пережив найстрашнішу добу з початку російського вторгнення, повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. Внаслідок двох масованих обстрілів загинули десять людей, дев'ять поранено.

08:52 Вночі 9 березня російська авіація завдала удару по житловому сектору міста Лебедин на Сумщині, зруйновано два будинки. З-під завалів вдалося врятувати п'ятьох людей, з них двох дітей, повідомляє ДСНС.

08:46 У бік Олешок Херсонської області висунулась колона російських військ із десяти з гаком одиниць техніки, повідомляє голова Миколаївської ОДА Віталій Кім.

08:40 Що робити, якщо ви побачили техніку окупантів чи висадку десанту – офіційна інструкція. Як повідомляють українські силовики, завдяки пильності місцевих жителів ЗСУ вдалося знищити вже не один ворожий загін.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

08:30 Російські окупанти планують провокацію на захопленій ними Запорізькій АЕС, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. Співробітників станції, де знаходяться близько 500 загарбників і 50 одиниць важкої техніки, змусили записати звернення, яке потім використовують у пропагандистських цілях для виправдання терористичних дій РФ.

08:24 США можуть послабити санкції на пряме постачання нафти з Венесуели, повідомляють джерела Reuters. Раніше президент Джо Байден оголосив про припинення імпорту в США російської нафти.

08:11 До Польщі з України виїхали вже 1,3 млн людей, сказав посол Андрій Дещиця в ефірі єдиного телемарафону. Черги на кордоні ще є, але ситуацію вдалося взяти під контроль, час перетину пропускних пунктів скорочується.

08:07 Радіаційний фон в Запорізькій області залишається в межах норми, повідомив голова ОВА Олександр Старух. Раніше МАГАТЕ перестало отримувати моніторингову інформацію із ЧАЕС.

08:01 Словаччина призначила евакуаційні потяги для вивезення біженців із України. Вони починають ходити з 9 березня.

07:57 Генштаб показав наслідки роботи ЗСУ та тероборони по колонах окупантів у Київській та Чернігівській областях.

07:52 У російських фармкомпаній залишилося запасів на 3-6 місяців. Через санкції вони позбавляються сировини, так що в найближчій перспективі РФ може залишитися без більшості ліків.

07:45 Держдеп закликав американців, які збираються їхати в Україну, скласти заповіт, надати зразки ДНК своєму постачальнику медпослуг, а також поділитися з близькими важливими документами, логінами/паролями та контактами на випадок екстреної ситуації.

07:41 Нагадуємо, що розклад евакуаційних поїздів "Укрзалізниці" на 9 березня можна переглянути тут. Протягом дня за потребою додаватимуться нові рейси.

07:37 За даними американської розвідки, за два тижні вторгнення російська армія втратила в Україні до 10% воєнного активу, підготовленого до наступу. Сюди входять танки, літаки, артилерія та інша техніка.

07:30 Окупаційна армія має величезні проблеми з логістикою. Підвозити пальне та запаси розкиданим по Україні підрозділам стає практично нереально, заявив Христо Грозєв з Bellingcat в ефірі єдиного телемарафону.

07:24 Порівняно з минулими ночами, сьогоднішня пройшла відносно спокійно, сказав в ефірі єдиного телемарафону радник голови МВС Вадим Денисенко. Він уточнив, що є інформація про обстріли Салтівки в Харкові, також залишається складною ситуація в Маріуполі, ворог безуспішно намагається захопити Ізюм.

07:17 Гуманітарний коридор із Сум до Полтави діятиме і сьогодні з 9.00 до 21.00, написав голова ОВА Дмитро Живицький. Можна виїхати особистим транспортом, також будуть подані евакуаційні автобуси.

07:07 У Харківській області окупанти бомбардують житлові будинки, обленерго та ТЕЦ-5. Критична ситуація в Ізюмі, ворог знищує місто за відмову здатися, повідомляє поліція Харківської області.

07:00 Оперативне зведення від Генштабу станом на 06:00.

  • Продовжуються бої в районі Ніжина, Іваниці, Тростянця, триває оборона міста Чернігова.
  • Оборонці Києва відбивають наступ противника
  • Ворог продовжує проводити приховану мобілізацію під виглядом навчальних зборів та набирає добровольців для війни на території України
  • Юнаків призовного віку відраховують з вищих навчальних закладів РФ, щоби поповнити резерв
  • Окупанти можуть залучити до 800 військових так званої "ПМР", однак їх морально-психологічний стан на низькому рівні
  • У Бердянську поширюють пропагандистські матеріали проти військово-політичного керівництва нашої держави
  • У Чернігівській області окупанти займають цивільні об'єкти та виводять з ладу вежі стільникового зв’язку
  • В Херсонській області військові ЗС РФ, переодягнені у цивільний одяг, висувалися у напрямку Миколаєва
  • Особовий склад окупаційних військ панікує через величезні втрати живої сили та техніки

06:49 Китайські компанії, які намагатимуться допомогти Росії обійти санкції, будуть позбавлені доступу до американських технологій, попередила міністр торгівлі США Джина Раймондо.

06:40 У РНБО нагадали, які обмеження для фізосіб зняв Нацбанк:

  • Військові можуть відкривати рахунки та проходити верифікацію на підставі військового квитка
  • Українці, що знаходяться на територіях, яким загрожує тимчасова окупація, можуть знімати зі своїх рахунків готівку в національній та іноземній валюті без обмежень
  • Робити перекази на рахунки благодійних фондів можна не лише у гривнях, а й у іноземній валюті
  • У разі надходження коштів з-за кордону у російських рублях або білоруських рублях дозволяється обмін цих коштів на іншу валюту для подальшого зарахування на рахунок клієнта

06:34 У Краматорську та Слов'янську звучить повітряна сирена. Чутно вибухи.

06:29 А ось так 93 бригада "Холодний Яр" знищила колону російських військ у Харківській області.

06:21 Танкер "Millenial Spirit", атакований російськими військами ще 25 лютого, досі горить у Чорному морі за 32 кілометри від Одеси. Це видно на супутникових знімках, які отримала Planet Labs PBC.

06:16 Голова Китаю Сі Цзіньпін закликав до "максимальної стриманості" в Україні. Він заявив, що зараз потрібно запобігти ескалації або її "виходу з-під контролю". Заява без критики у бік Путіна та РФ.

06:07 У Києві та околицях чути сильні вибухи. Знову звучить сирена повітряної тривоги, повідомляють свідки.

06:00 Twitter ЗСУ: 14 окрема бригада спеціального призначення (Хабаровськ) втратила понад 400 військовослужбовців (дані уточнюються), БТГр 25-й ОМСБр (Луга) 6-ї загальновійськової армії відведена на територію країни агресора, у зв'язку з втратою боєздатності.

05:55 Прем'єр-міністр Денис Шмигаль закликав людей у всьому світі виходити на мітинги у своїх містах 9, 10 та 11 березня із закликом закрити небо над Україною.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

05:49 У Нацбанку закликали українців, які збираються евакуюватися за кордон, не везти із собою гривню у готівці, а покласти її на карти українських банків. Ними можна буде розплачуватись в інших країнах та знімати кеш за курсом, встановленим банком.

05:38 Lamborgini йде з російського ринку слідом за Ferrari. Компанія також готує пожертвування до Агентства ООН з питань біженців.

05:33 МВФ сьогодні планує погодити екстрену допомогу Україні у розмірі 1,4 млрд доларів, щоб пом'якшити шок для економіки, спричинений війною.

05:22 Приватні військові компанії одержують замовлення на евакуацію з України. Пропозиції на такі послуги коливаються від 20 тисяч до 6 млн доларів.

05:10 Розвідка НАТО вважає, що окупанти вкладають у напад на Україну "все, що в них є", але так і не змогли добитися значного прогресу, і навряд чи доб'ються в найближчій перспективі. Насамперед російські війська так і не змогли вирішити проблеми з логістикою.

05:03 Путін "був розлючений", коли дізнався, що по аеропорту у Вінниці було випущено вісім дуже дорогих ракет, яких в армії окупантів залишилося небагато, розповів розслідувач Bellingcat Христо Грозєв з посиланням на свої джерела в ефірі єдиного телемарафону. Також він зазначив, що Путін не має повної та достовірної інформації про провал його військ в Україні, тому що його оточення боїться її доносити.

04:52 Тайвань вивчає досвід протистояння України російської агресії у разі вторгнення Китаю, пише Reuters. Країна розглядає концепцію "асиметричної війни", коли натиску ворога вдається протистояти завдяки мобільності та широкому використанню легкого озброєння та переносних ракетних комплексів. Місцеві аналітики вважають, що Україна зараз успішно застосовує цю тактику.

04:45 Київ, Васильків, Житомир – повітряна тривога. Всім в укриття!

04:40 Країни Балтії вирішили не чекати 2025 року, як було заплановано, та ізолюватися від енергосистем РФ та Білорусі раніше. Слідом за Україною вони мають намір приєднатися до європейської енергомережі швидже ніж очікувалося.

04:32 Іноземні добровольці, які приїжджають захищати Україну від окупантів, можуть за бажання отримати українське громадянство, розповів перший заступник голови МВС Євген Єнін в ефірі єдиного телемарафону. Зараз після прибуття вони підписують контракт з Міноборони та отримують військовий квиток, який замінює їм посвідку на проживання.

04:23 США надсилають дві батареї ЗРК Patriot до Польщі на тлі російського вторгнення в Україну. У командуванні Силами США у Європі зазначили, що такий крок потрібен для того, щоб стримати агресію та заспокоїти союзників по НАТО.

04:19 Японія у коррдинації із західними партнерами готує новий пакет санкцій проти РФ. Передбачається, що під обмеження потрапить низка російських бізнесменів.

04:11 Британія розцінюватиме вхід будь-якого російського літака у свій повітряний простір як кримінальний злочин. Такі борти можна затримувати, повідомив глава британського Мінтрансу Грант Шеппс.

04:00 CNN показав зворушливий відеоролик з українським хлопчиком в районі пункту пропуску Медика на кордоні з Польщею.

03:57 Укрзалізниця опублікувала графік залізничних перевезень на 9 березня.

03:50 У Волинській області СБУ викрила "сплячого" агента ФСБ. Він хотів вступити до місцевої територіальної оборони. У минулому злочинець служив у "Беркуті". У 2014 році він утік до Росії, але на початку 2022 року отримав завдання повернутися в Україну.

03:43 Обидва етапи евакуації із Сум завершилися успішно, повідомив заступник голови ОП Кирило Тимошенко. З міста поїхали приблизно 5 тисяч осіб і понад тисяча приватних автомобілів.

03:35 Reuters: Заборона Штатів на імпорт російської нафти та інших енергопродуктів не стосується урану, який США збираються використовувати для АЕС.

03:20 Системи моніторингу на Чорнобильській АЕС перестали передавати дані в ядерну групу ООН. Про це пише Reuters з посиланням на організацію та агентство МАГАТЕ.

03:06 У Пентагоні вважають передачу польських винищувачів, призначених для України, Штатам "поганою ідеєю". Про це заявив речник відомства Джон Кірбі. Такий крок Польщі має "складний логістичний аспект".

02:56 За вечір 7 березня окупанти тричі атакували Суми та Сумський район бомбами, повідомив Живицький. Перша з них убила 22 особи. Серед них троє дітей. Від другої загинула ще одна людина, одна отримала поранення.

02:42 Евакуація із Сум та рух колон зупиняли тричі через те, що поряд проходила ворожа техніка. Про це повідомив голова ОВА (ОДА) Дмитро Живицький. За його словами, з міста вдалося вивезти вагітних, жінок з дітьми, людей похилого віку, людей з інвалідністю та частину іноземних студентів. Живицький уточнив, що спочатку евакуаційних автобусів планувалося набагато більше, але вранці більшість сумських водіїв відмовилися їхати з різних причин.

02:30 Станом на 7 березня внаслідок війни в Україні загинуло 474 цивільних, 861 було поранено. Про це повідомляє Управління верховного комісара ООН з прав людини.

02:20 "Медуза": батько російського військового Дамура Мустафаєва, який потрапив у полон, підтвердив, що його син солдат - строковик. Хоча сам Путін та міноборони РФ заявляли, що нібито в Україні воюють лише контрактники та строковиків немає.

02:07 Рішення Польщі передати свої винищувачі МіГ-29 США стало для Вашингтона несподіванкою та не було погоджено. Ці винищувачі підуть Україні, але Польща запросила Штати поставити їм замість них інші літаки.

01:57 У Сумах внаслідок авіаударів загинув Артем Прийменко - 16-річний чемпіон України з самбо - і вся його родина.

01:52 Найбільша у світі компанія звукозапису Universal Music теж припиняє роботу в Росії.

01:47 Рівень злочинності у Києві знизився у 6-7 разів від початку війни, - радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

01:43 Будинок сім'ї українського боксера Олександра Усика, який знаходиться у Ворзелі під Києвом, обстріляли російські окупанти - "кадировці".

01:37 Після того як McDonald's вирішив припинити роботу в Росії.

01:32 У Херсоні чутно вибухи, - Суспільне.

01:29 Найбільший швейцарський бренд преміум годинників Rolex теж вирішив припинити постачання своєї продукції в РФ.

01:24 Працівники Запорізької атомної станції вже 4 дні утримуються в заручниках, повідомляє міністр енергетики Герман Галущенко. Персонал катували та змусили записати відеозвернення, яке окупанти планують використати в пропагандистських цілях. В середині Запорізької АЕС перебувають близько 500 російських солдатів і 50 одиниць важкої техніки.

01:13 Міносвіти України пропонує скасувати державну підсумкову атестацію (ДПА) для 11 класу, зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) та інші іспити у 2022 році через війну.

01:02 Зі зведення Генштабу ЗСУ на 24:00 8 березня:

  • Окупанти розглядають питання забезпечення власних військ пальним за рахунок наявної стаціонарної мережі АЗС та сховищ нафтопродуктів.
  • Також ворог планує створити мережу польових трубопроводів на тимчасово захопленій території України і під’єднати їх до центрального нафтопродуктопроводу. І так перекачувати пальне з Білорусі.
  • Одна з батальйонно тактичних груп відведена назад в РФ через сильні втрати.
  • Противник продовжує утримувати зайняті раніше рубежі та захоплені населені пункти Київської області, зокрема Бородянка, Копилів, Буча, Демидів.
  • Окупанти не полишають спроб оволодіти містом Чернігів.
  • Ворог не полишає спроб блокувати Харків з півночі, але, не має значного успіху. Одночасно наносить ракетно-бомбові удари по цивільній інфраструктурі, щоби залякувати населення.
  • Триває бій за Ізюм Харківської області.
  • Противник намагається відновити наступ у напрямку Запоріжжя та захопити місто Маріуполь.
  • Окупант утримує населені пункти Херсон, Енергодар, Василівка.
  • З Чорноморської та Азовської операційних зон очікується нанесення ударів по цивільних та військових об’єктах крилатими ракетами з кораблів Чорноморського флоту та Каспійської флотилії.

00:55 Понад 3 тисячі американців вже подали заявки на вступ до Міжнародного легіону України. Серед них є ветерани збройних сил. Також приєднався загін добровольців із громадян Грузії на чолі з екс-міністром оборони цієї країни.

00:52 "Північний потік-2" навряд чи буде коли-небудь реанімований, - заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд.

00:49 Агентство "Fitch" знизило кредитний рейтинг Росії з В до С. Це означає переддефолтний стан і що суверенний дефолт країни-агресора неминучий.

00:43 Директор ЦРУ Вільям Бернс заявив, що не вважає Путіна божевільним. Але "його погляди стали твердішими" і "через зростаючу ізоляцію та відчуження від оточення" з ним стало дуже важко мати справу, каже Бернс. За його словами, масовий похорон російських військових, що загинули в Україні, може переламати настрої в РФ не на користь Путіна. Також, за даними ЦРУ, у Росії заарештували 13-14 тисяч людей, які протестували проти війни з Україною.

00:34 Центробанк РФ заборонив банкам продавати валюту. А з депозитів із завтрашнього дня можна буде зняти не більше ніж 10 тисяч доларів. Такі обмеження запроваджуються до 9 вересня.

00:26 Вечірнє звернення президента Володимира Зеленського:

- ООН називатиме "війною" вторгнення РФ в Україну.

- Заборона імпорту нафти з Росії, яку ввели США, сильно її послабить.

- Від початку війни окупанти вбили 52 дитини.

00:23 На Донеччині з 24 лютого загинуло 58 людей, ще 288 людей було поранено, - голова ОВА (ОДА) Павло Кириленко.

00:18 У Миколаївській обладміністрації готуються "зустрічати" окупантів та вже замовили 50 автобусів для транспортування російських полонених.

00:13 Гуманітарний конвой з допомогою для Маріуполя, який їхав із Запоріжжя, потрапив під обстріл окупантів з установок "Град". Про це ввечері повідомив полк Азов - Маріуполь. Вантаж був змушений вирушити на безпечну стоянку. Через відсутність гарантій режиму тиші транспорт не може продовжити рух до Маріуполя.

00:05 Найманці ПВК "Ліга" (вона ж «Вагнер») вже беруть участь і гинуть у бойових діях на території України на боці РФ, - ГУР Міноборони. Це зокрема підтверджують жетони знищених окупантів. Деякі з них були призначені для використання під час бойових дій у Сирії, оскільки на них були написи арабською, англійською та французькою мовами.

00:02 Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив у вівторок, що хоча його країна засуджує напад Росії на Україну, вона не підтримує санкції проти Москви щодо заборони на імпорт російських енергоресурсів.

8 березня

23:53 Російські загарбники продовжують завдавати ракетних ударів по Харкову та області. У вівторок увечері очевидці повідомляють про чергові обстріли як у житлових районах обласного центру, так і у передмістях.

23:45 Coca-Cola та PepsiCo заявили у вівторок, що припиняють продажі своїх газованих напоїв у Росії, пише Reuters. За даними видання, ці дві компанії стали останніми відомими західними споживчими брендами, що скорочують операції у РФ після вторгнення Москви до України.

23:40 Президент Володимир Зеленський записав новий відеозвернення, подякувавши США за рішення запровадити обмеження на імпорт російських енергоресусів.

23:35 Між союзниками та у адміністрації президента США Джо Байдена є "розбіжності" щодо того, як краще передати літаки МіГ-29 Україні, сказала помічник держсекретаря Вікторія Нуланд.

23:31 Додаток замовлення послуги таксі Bolt не працюватиме в Росії та Білорусі. Компанія також пожертвує Україні 5 млн євро та 5% прибутку від усіх замовлень у Європі.

23:25 Росія знову вбиває беззахисних дітей. Вкотре окупанти завдали удару по житлових будинках. Під обстріл потрапило місто Малин на Житомирщині. За даними ДСНС, на вул. Вокзальна внаслідок авіаційного удару зруйновано 7 приватних одноповерхових житлових будинків, загинуло 5 осіб, з них 2 дітей 2021 року народження.

23:15 Coca-Cola оголосила про призупинення бізнесу в Росії. Компанія зазнала чимало критики за відсутність чіткої позиції щодо планів по російському ринку у контексті початку війни РФ проти України. Лише майже через два тижні у компанії визначилися та повідомили про запинку роботи у країні-агресорі. "Наші серця з людьми, які страждають від наслідків цих трагічних подій в Україні", — йдеться у релізі Coca-Cola.

23:06 Дмитро Кулеба підтвердив плани зустрітися 10 березня у Туреччині із главою МЗС РФ Сергієм Лавровим, який, за словами українського міністра, уникав його вже багато років для спілкування у форматі тет-а-тет. Разом з тим, як зазначив Кулеба, незважаючи на рішення провести переговори, він усвідомлює те, що Лавров - один з архітекторів російської агресії проти України.

22:59 Міністр іноземних справ України Дмитро Кулеба: "Це вимога росіян, щоб ми відмовились від НАТО. Президент каже, що НАТО – це колись, від нього ніхто не відмовляється, але це колись. Але зараз потрібно зупинити війну і гарантувати безпеку. Він (Зеленський, - ред.) ніде не сказав, що ми повинні забути про НАТО як ціль".

22:42 Помічник держсекретаря Вікторія Нуланд заявила комітету Сенату із закордонних справ, що пропозиція Польщі передати літаки МіГ-29 США на базу в Німеччині не була погоджена з американською стороною.

22:33 ДСНС повідомило про двох загиблих внаслідок авіаудару у с.Дінець Чугуївського району Харківської області. До житлового будинку потрапив снаряд, серед загиблих – дитина 2015 року народження.

22:20 Опубліковано відео наcлідків ракетного удару по гуртожитку у Житомирі. Внаслідок атаки російських загарбників повністю зруйновано будівлю, де проживали люди. Про жертви поки що не повідомлялося.

22:12 Ще одна велика компанія – Starbucks – зупиняє діяльність у Росії. Це стосується роботи мережі кав'ярень за ліцензією Starbucks, так і дистрибуцію продукції до РФ.

22:07 Компанія PepsiCo поки не збирається йти з Росії, це один із ключових ринків збуту для корпорації. Але нібито, за озвученою у ЗМІ інформацією, компанія розглядає "різні варіанти". На початку цього тижня її акції впали через побоювання інвесторів, як санкції проти РФ і військова агресія Москви щодо України позначиться на бізнесі.

21:59 Високопоставлений представник міністерства оборони США повідомив CNN, що Пентагон ознайомився із заявою польського уряду про можливу передачу літаків МіГ-29 на базу в Німеччині, але "наразі їм нічого запропонувати".

21:55 Президент України Володимир Зеленський подякував президенту США Джо Байдену за рішення ввести заборону на імпорт російської нафти, природного газу та вугілля в США. "Вдячний особистому лідерству США та @POTUS у завданні удару в саме серце путінської військової машини та заборони нафти, газу та вугілля на ринку США", - написав Зеленський у Twitter.

21:44 Збірна Росії з футболу не зіграє у стикових матчах плей-офф на ЧС, який пройде цього року у Катарі. Як повідомив голова Польської футбольної асоціації Лукаш Вачовскі, ФІФА вирішило вивести Польщу безпосередньо у фінал плей-офф. Таким чином, Росія дискваліфікована. Збірні Польщі та РФ мали зіграти у півфіналі плей-офф 24 березня.

21:38 Росія знову атакувала житлові квартали українських міст. Як повідомив мер Житомира Сергій Сухомлин, у місті було обстріляно гуртожиток. Про жертв і постраждалих поки що нічого невідомо.

21:35 Deutsche Welle змушене перенести московський офіс до Риги після закриття корпункту у столиці РФ та відкликання акредитації у співробітників. "Медіакомпанія продовжить робити все можливе, щоб забезпечити аудиторію важливою інформацією", – сказав гендиректор DW Петер Лімбург.

Крім того, у вівторок, 8 березня, голова видавничого дому Condé Nast (GQ, Vogue, Tatler, Glamour, AD) заявив про зупинення роботи з Condé Nast Russia.

21:22 Щодня десятки компаній та брендів припиняють роботу на ринку РФ, чинячи все більший тиск на її економіку через напад Кремля на Україну. Серед інших компанія Yum! Brands заявила, що призупиняє інвестиції та розвиток мережі ресторанів KFC та Pizza Hut у Росії.

Про призупинення експорту до РФ також повідомили у компанії Unilever (бренди Dove, Axe, Rexona, Чистая Лінія, Domestos, Cif), але буде продавати вироблені у РФ товари цих торгових марок.

21:09 Польща назвала формат, у рамках якого можлива передача Україні літаків МіГ-29. МЗС країни повідомило, що влада готова негайно і безоплатно відправити літаки на базу в Рамштайні (Німеччина) і передати їх у розпорядження США. Натомість Польща просить Вашингтон надати їй літаки з аналогічними експлуатаційними можливостями.

"Польща готова негайно узгодити умови купівлі цих машин. Польський уряд також просить інші країни НАТО - власників літаків МіГ-29 - вжити аналогічних дій", - сказано у заяві.

21:00 Російські військові, що потрапили у полон, працюватимуть на відновлення економіки України, сказав перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін. Женевські конвенції передбачають можливість використання праці військовополонених, зазначив чиновник.

20:53 У Німеччині наразі не готові підтримати відмову країни від російської нафти та газу. Глава МЗС ФРН Анналена Бербок вважає, що ембарго має сенс, якщо воно зможе зупинити війну. Але, на її думку, цього не станеться навіть за умови запровадження таких санкцій. Водночас, за словами міністра, відмова від енергоресурсів РФ призведе до "зупинки Німеччини".

20:47 Мер Борисполя, що біля Києва, Володимир Борисенко повідомив, що сьогодні над містом пролетіло три ракети. Дві з них збили силами ППО, а одна влучила на територію військової частини. Разом з тим, за словами мера, повітряну тривогу не оголошували, оскільки було зрозуміло, за якою траєкторією пройдуть ракети. Ситуація контрольована, зазначив мер.

20:35 Країни Заходу продовжують послідовно підтримувати Україну розпочатій Росією війні. Британський прем'єр Борис Джонсон звернувся до лідерів країн Вишеградської групи (Польща, Угорщина, Чехія, Словаччина) розробити такий собі "План Маршалла для України", запропонувавши фінансувати у тому числі за рахунок майна російських олігархів. Це, на думку Джонсона, дозволить відновити країну після руйнівних атак РФ.

20:28 На період воєнного стану народні депутати зможуть голосувати онлайн. Закнопроект з відповідними нормами зареєструвано у Раді. Як повідомляється, депутати голосуватимуть підняттям руки, це відбуватиметься по черзі, починати будуть з найбільшої фракції.

20:17 Голова Київської ОДА Олексій Кулеба опублікував актуальну карту області щодо поточної ситуації, вказавши території, які тимчасово зайняті російськими окупантами.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

20:12 Жителі Херсона, куди декількома днями раніше увійшли російські загарбники, вийшли на акцію протесту проти окупації України. Українці у Херсоні скандували "Миколаїв, Херсон із тобою!" на знак підтримки миколаївців, які успішно та сміливо відбиваються від путінської армії. Сьогодні вдень голова Миколаївської ОДА Віталій Кім пообіцяв витіснити війська РФ з області та відбити Херсон.

20:07 Американська компанія McDonald's оголосила про закриття 850 ресторанів у Росії. За інформацією Bloomberg, не йдеться про вихід з російського ринку. Компанія поки що планує платити зарплати співробітникам у РФ.

19:57 Міністерство освіти пропонує повністю скасувати всі іспити цього року через війну Росії проти України. Вони не будуть конкурсними критеріями для вступу.

19:49 Оперативне зведення від Генштабу, станом на 18:00.

  • Триває кругова оборона Маріуполя, захисники Києва відбивають наступ противника та утримують рубежі, продовжується оборона Чернігова та Миколаєва.
  • З метою поповнення втрат противник здійснює приховану мобілізацію під виглядом навчальних зборів. Росіянам заборонили розривати військові контракти.
  • Окупанти планують перекинути до Києва до тисячі бойовиків зі складу ПВК "Ліга" (колишня ПВК "Вагнер").
  • Ворог утримує цивільних в якості заручників, грабує місцевих, здійснює диверсії на об’єктах цивільної інфраструктури, розміщує озброєння і техніку в густонаселених кварталах, викрадає автомобільну техніку та веде бойові дії у цивільному одязі.
  • Противник значно знизив темпи просування, його особовий склад деморалізований.

19:40 Московська біржа буде закрита 9 березня, йдеться у повідомленні ЦБ РФ у вівторок. Згідно із заявою, будуть дозволені лише обмежені операції. Біржа залишається закритою з 28 лютого, коли західні країни запровадили черговий пакет санкцій проти Росії, що обрушило рубль.

19:33 Ferrari зупиняє виробництво автомобілів для російського ринку. Це на додачу до найбільших виробників, які вже розірвали співпрацю з РФ: Volkswagen Group Rus, General Motors, Jaguar Land Rover, BMW, Renault, Hyundai, Toyota і Lexus.

19:30 Президент Володимир Зеленський також закликав парламент Британії визнати Росію державою-терористом і посилити проти неї санкції. "Знайдіть нарешті спосіб зробити безпечним наше небо. Зробіть те, що ви можете, те, що ви повинні. До цього зобов'язує велич вашої держави", додав він.

19:19 "Ми не здамося і не програємо. Ми підемо до кінця. Ми будемо битися на морях, будемо битися в повітрі. Будемо захищати нашу землю, якою б не була ціна. Ми будемо битися в полях, лісах, на узбережжях, в містах та селах, на вулицях... Ми будемо битися всюди. І ми не здамося. Звичайно, з вашою допомогою, з цивілізацією, з підтримкою вашою, за яку ми вдячні та на яку ми розраховуємо", - заявив Зеленський у зверненні до британського парламенту, використавши фрагмент знаменитої промови Вінстона Черчіля після вступу країни до Другої світової війни.

19:12 "Могутня російська армія виявилася такою лише на парадах". У РНБО заявили, що окупанти практично вичерпали свій наступальний потенціал. Проти України зараз використовують останні військові резерви.

19:08 З Ізмаїлу до Румунії запускають безкоштовні евакуаційні пороми з 9 березня. Рейси ходитимуть двічі на день. На борт пустять жінок, дітей, а також чоловіків старше 60 років. Розклад – тут.

19:01 Британія поступово відмовиться від російської нафти та нафтопродуктів до кінця 2022 року, повідомив міністр енергетики Квазі Квартенг. Уряд обіцяє приватним компаніям за цей час допомогти знайти альтернативних постачальників. Усього 4% споживаного в Британії газу приходить із РФ, але й від цього відмовляться.

18:58 На Харківщині на трьох вертольотах висадилися 120 російських десантників. Більшість українська армія та тероборона знищила прямо на місці, ті, хто вижив, втекли до Росії, повідомляє Центр стратегічних комунікацій.

18:50 Путіну ніколи не вдасться захопити всю Україну. Можливо, він здатний захопити місто, але не зможе утримати країну, заявив президент США Джо Байден. Також він зазначив, що захист свободи коштуватиме грошей і закликав Конгрес ухвалити закон про підтримку України на 12 млрд доларів.

18:42 Директор ЦРУ Білл Бернс назвав прорахунки Путіна, які призвели до провалу його плану бліц-кригу по захопленню України:

  • думав, що Україна слабка і її легко залякати,
  • розраховував, що європейці, особливо французи та німці, розпорошені і не схильні до ризику,
  • вважав, що він "захистив свою економіку від санкцій" і накопичив великий військовий резерв в іноземній валюті,
  • був упевнений, що модернізував свої збройні сили, і вони здатні здобути швидку рішучу перемогу з мінімальними витратами.

Також Бернс передбачив "жахливі наступні кілька тижнів" для України з "мінімальною увагою до жертв серед цивільного населення" з огляду на те, що Росія навряд чи зможе встановити маріонетковий режим або проросійське керівництво перед опозицією українського народу.

18:36 Директор Нацрозвідки США Евріл Хейнс сказала, що заява Путіна про переведення ядерної зброї в стан підвищеної боєздатності була "вкрай незвичайною", але її слід сприймати більше як залякування, ніж безпосередню загрозу, передає CNN. "На даному етапі ми не бачимо чогось, що вказувало б на те, що він робить щось відмінне від того, що ми бачили у минулому", - зауважила Хейнс.

18:32 Байден заявив, що США вводять ембарго на нафту, газ і вугілля з Росії.

18:29 "Укроборонпром" заплатить 1 млн доларів за викрадений або трофейний російський літак. 500 тисяч доларів обіцяють за вертоліт у робочому стані. Пілотам РФ, які це зроблять, ще й видадуть громадянство.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

18:23 Колишній міністр оборони Грузії Іраклій Окруашвілі приєднався до іноземних добровольців і допомагає українським захисникам боротися проти окупантів.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

18:19 Ворог обстріляв евакуаційні автобуси, які їхали з Макарова на західну Україну. Люди йшли 4 кілометри під артобстрілами з дітьми на руках. У Житомирі їх пересадили в інші автобуси та відправили далі, повідомив мер міста Сергій Сухомлин.

18:12 Голова Київської військової адміністрації Микола Жернов розповів, що столиця готова до всього, у тому числі до кругової оборони. Щодня військові отримують дедалі більше зброї та спорядження. За його словами, Київ залишається найголовнішим об'єктом, який хочуть взяти окупанти.

18:08 Українській ППО вдалося збити чергову ракету "Калібр" над Калинівкою, що на Київщині. Уламки впали на митний склад, у результаті почалася пожежа. Інформації про постраждалих немає.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

18:01 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба сказав, що йому складно повірити, що ООН може запровадити таку саму цензуру як Кремль. Це у відповідь на публікацію внутрішніх рекомендацій для співробітників, де їм нібито заборонили використовувати слова "війна" та "вторгнення", описуючи напад Росії на Україну. Пізніше спікер ООН заявив, що такої інструкції до персоналу не надходило.

17:48 Понад тисяча іноземних медиків готові приїхати в Україну та рятувати тут життя, заявив в ефірі єдиних новин голова МОЗ Віктор Ляшко. Він уточнив, що перші вже приїхали та готуються допомагати нашим лікарям. Загалом, медперсоналу поки що вистачає, але хірурги перебувають у дуже виснажливому режимі.

17:32 Єврокомісія представила план щодо поступової відмови від енергоносіїв з РФ:

– знизити до кінця року на 67% залежність від російського газу,

– до 2030 року повністю відмовитися від вугілля, нафти та газу з Росії,

– усі країни Євросоюзу мають заповнювати свої газосховища мінімум на 90% до 1 жовтня кожного року.

Також громадян європейських країн попросили знизити температуру у своїх оселях, що допоможе ЄС стати більш енергостійким.

17:25 Україну збираються приєднати до енергомережі ЄС вже найближчим часом, повідомили у Єврокомісії. Нагадаємо, Україна пішла в планову ізоляцію від енергосистем РФ і Білорусі опівночі 24 лютого, за кілька годин Путін оголосив нам війну і почалися ракетні удари по українських містах.

17:19 ООН забороняє своїм співробітникам називати те, що відбувається в Україні, війною або вторгненням. Натомість їм сказано використовувати слово "конфлікт" та утриматися від розміщення української символіки на знак солідарності на робочих чи особистих сайтах та сторінках у соцмережах. Витяги із листа керівництва організації для персоналу опублікувала The Irish Times.

17:15 На Тернопільщині обіцяли відбирати транспорт у тих, хто сів п'яним за кермо. За шість днів уже п'ять автомобілів вилучили у таких водіїв та передали на потреби оборони.

17:11 Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім поставив бойове завдання жителям Миколаєва. Якщо техніка окупантів прорветься до міста, то на кожному перехресті потрібно запалити шини. Російські танки втратять видимість, і тоді військові зможуть знищити їх на короткій дистанції.

17:07 Правляча партія "Слуга народу" виступила категорично проти російських ультиматів, які містять вимогу до України відмовитись від частини своїх територій. "Наша Україна – це і Донецьк, і Луганськ, і Крим", - зазначили у СН.

17:03 "Важковаговики" американської політики закликають адміністрацію Байдена закрити небо над Україною, пише Politico. Вони уточнили, що мета такого рішення не конфронтація з Росією, а стримування бомбардувань мирних міст.

16:56 Президент США Джо Байден сьогодні оголосить не лише про ембарго на російську нафту. Заборона на імпорт також торкнеться природного газу та вугілля, повідомили CNN три обізнані джерела. Це рішення буде оголошено без європейських партнерів, які все ще вагаються. Байден має виступити о 17:45 за київським часом.

16:50 З початку російського вторгнення 24 лютого, в Україні загинули щонайменше 474 цивільних, з них 29 - діти. Поранена як мінімум 861 людина. Справжня кількість жертв скоріш за все значно вища, вважають в Офісі з прав людини ООН.

16:41 Євросоюз має намір сьогодні ввести новий пакет санкцій проти агресорів. Заплановано від'єднання від SWIFT трьох банків Білорусі. Для РФ обмежать використання морських технологій і додадуть до "чорного списку" нових олігархів.

16:35 Лідери Німеччини, Франції та Китаю заявили, що підтримають будь-які переговори для завершення війни в Україні. Також вони виступили за гуманітарний доступ та допомогу захопленим окупантами районам.

16:29 Командування країни-агресора віддає накази бомбити мирну інфраструктуру та житлові квартали міст. Використовуються некеровані авіабомби вільного падіння, що призводить до жахливих втрат серед мирних українців. Це доводять свідчення полонених ворожих льотчиків, повідомляє ГУР МО.

16:25 Японія безкоштовно передає українській армії бронежилети, шоломи, намети, зимовий одяг, медикаменти, генератори, камери та інше обладнання, - повідомив посол України Сергій Корсунський.

16:20 Свіже звернення прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. Основні пункти:

  • Поки військові впевнено тримають оборону, цивільні мають забезпечити надійний тил - щодня йти на роботу і робити свою справу.
  • За останні 6 днів в Україну ввезли 20 тисяч тонн гуманітарної допомоги. Це переважно продукти харчування, одяг, медикаменти та медичні засоби, які вже спрямовують в регіони.
  • Понад 10 млрд грн надійшло на спецрахунок Нацбанку для підтримки нашої армії.
  • Допомога малозабезпеченим сім’ям, одиноким матерям, дітям з тяжкими захворюваннями, виплати внутрішньо переміщеним особам будуть продовжені без необхідності звертатися до органів соцзахисту.
  • Пільги та субсидії. Якщо місцеві органи соцзахисту не зможуть виконувати свої функції, всі виплати будуть здійснені через “Ощадбанк”, навіть якщо в отримувачів відкриті рахунки в інших банках.

16:09 На "кіровоградській" трасі окупанти розстріляли мікроавтобус, позначений емблемою "червоний хрест". Усередині їхала зміна виховательок дитячого будинку, повідомили у Миколаївській ОВА. Загинуло як мінімум троє жінок, ще дві отримали поранення.

15:58 "Укрпошта" опублікувала ідеї ескізів нових поштових марок. Їй надійшло близько 500 ідей, компанія опублікувала 20 із них і пропонує українцям обрати найкращий варіант.

15:54 Axios: група американських сенаторів з обох партій внесла законопроект про те, щоб заблокувати використання Росією золотих резервів. Так країна-агресор не зможе протистояти жорстким санкціям, запровадженим через напад на Україну. У РФ числиться приблизно 132 мільярдів доларів золотих запасів, які можуть стати для неї "рятівним колом".

15:43 Полк Азов - Маріуполь опублікував відеопідтвердження того, як російські окупанти обстрілюють шлях "зеленого коридору". Відео було знято українським безпілотником о 10:30 на мелекінській трасі, якою мала проходити евакуація місцевого населення.

15:34 Bloomberg із посиланням на джерела та сенатор Кріс Кунс в ефірі CNN: Сьогодні США оголосять про заборону імпорту російської нафти.

15:27 Російські загарбники у Київській області погрожують головам громад розправою та вимагають здавати населені пункти, - керівник обладміністрації Олексій Кулеба. "Цього не буде, нас не залякати. Ми не здаємося і не збираємося відступати. Ми відчуваємо, що ворог втомлений та деморалізований. А ми ні", - сказав голова Київської ОВА (ОДА).

15:17 Мер Харкова Ігор Терехов в ефірі національного телемарафону заявив, що окупанти пропонували йому здати місто. Він на це не реагує.

15:10 На українську армію вже зібрали 10,7 мільярда гривень. Майже третина коштів надійшла з-за кордону, - НБУ.

15:03 Від початку вторгнення РФ по 12 годину 8 березня в Україні загинула 41 дитина, ще 76 дітей отримали поранення, - Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова.

14:56 СБУ опублікувала відео із бойовиком так званої "ЛНР". Він розкрив деталі того, як проходить мобілізація "суперпотужної" армії РФ та рівень її підготовки.

14:47 Українські жінки-воїни записали звернення до російських загарбників: "Знай, хлопчику, що у наших дівчат яйця міцніші, ніж у ваших солдат".

14:40 У Чугуєві Харківської області один із снарядів окупантів потрапив до приватного будинку. Внаслідок обстрілу загинула громадянка Росії.

14:32 Секретар РНБО Олексій Данілов до міжнародних партнерів та НАТО: "Якщо НАТО не хоче чи не може закрити небо над Україною, ми закриємо його самі, дайте нам зброю, якщо ваша зброя лежить у чохлах".

14:26 Всесвітня організація охорони здоров'я зазначила, що в Україні за останні дні дуже почастішали випадки нападу на лікарні, машини швидкої допомоги та інші медустанови. Водночас, за даними ООН, з початку російського вторгнення в Україну зафіксовано 16 нападів на медустанови, внаслідок яких загинуло 9 людей.

14:22 Із Запоріжжя вирушила колона гуманітарної допомоги Маріуполю. Проте через бої вона була змушена зупинитися на шляху коридору в Оріхові. Про це повідомив гендиректор "Запоріжсталі" Олександр Мироненко в ефірі телемарафону.

14:18 Завдяки сполученням українців про пересування ворога в спеціальний чат-бот наші військові ліквідували російську техніку з позначками "V" у Київській області.

14:13 Корпорація Shell не тільки відмовляється від нафтогазових проектів на території РФ та покупки російської нафти і газу, але ще й закриває всі АЗС у Росії.

14:10 У Бердянську Запорізької області російські окупанти захопили радіостанцію "Азовська хвиля", повідомляє Суспільне. Обладміністрація попереджає, що можливе поширення маніпуляцій та хибної інформації. Також відомо, що окупанти розповсюджують у місті листівки з антиукраїнською пропагандою.

14:05 З нового звернення міністра оборони Олексія Резнікова:

- За 11 днів російські окупанти зруйнували понад 200 українських шкіл, 34 лікарні, понад 1500 житлових будинків.
- Вже встановлено, що російські солдати вбили 38 українських дітей та понад 70 поранили.
- Загалом підтверджено дані про понад 400 вбитих і понад 800 поранених цивільних громадян.
- Ворог влаштував справжній акт геноциду проти України. Тільки в Маріуполі захоплено в заручники 400 тисяч українців. Їх постійно обстрілює авіація, реактивна артилерія, ракети.
- Де робота міжнародних організацій, на які витрачаються мільярди доларів? Де ООН, Червоний хрест, ОБСЄ?
Вони сховалися.
- Сьогодні близько 10 тисяч студентів з інших країн, що знаходяться в Україні, є мішенями путінських терористів. Понад 2 тисячі з них вже взято в заручники російськими солдатами. Багато з Індії, Китаю, Туреччини, країн Перської затоки.
- Окупанти тримають у заручниках журналістів: наразі відомо про громадян Британії у місточку Стоянка-2. Обстріляли групу і поранили ще одного журналіста - громадянина Британії. Журналіст, громадянин Швейцарії був обстріляний і пограбований окупантами на Миколаївщині.

13:57 У Сєверодонецьку Луганської області не вщухають обстріли, - голова ОВА (ОДА) Сергій Гайдай.

13:53 ДСНС щодо ситуації з евакуацією з постраждалих регіонів України. Поки йде вивіз людей з Київської та Сумської області.

13:47 Оновлена інформація від Сумської адміністрації щодо "зеленого коридору". Приблизно о 13:00 у місті було чутно вибухи та стрілянина. Це була хаотична стрілянина російської техніки, це не був бій. Наразі "зелений коридор" відкритий, траса спокійна.

13:40 З оперативного зведення від Генштабу ЗСУ на 12.00 8 березня:

- Основні зусилля окупантів продовжують зосереджуватися на створенні умов для захоплення міст Київ, Харків, Чернігів, Суми, Маріуполь, Миколаїв та виході на адміністративні кордони Луганської і Донецької областей.
- Зберігаються ознаки готовності воєнно-політичного керівництва Білорусі до можливої широкомасштабної участі у бойових діях проти України.

13:28 Оперативна інформація по районах від Херсонської ОДА.

13:14 З брифінгу радника голови ОП Олексія Арестовича:

- Серед втрат ворога станом на ранок 8 березня - понад 12 тисяч особового складу, 303 танки, ббм - 1036 одиниць, 48 літаків, 80 гелікоптерів.

- Київ, Суми, Чернігів, Харків, Миколаїв, Запоріжжя — противник намагається просуватися в цих напрямках, але зазнає втрат, удари ракетних та артилерійських військ та авіації ЗСУ.

- Повідомлення про те, що РФ нібито захопила місто Ізюм Харківської області, не відповідає дійсності. Там зараз точаться бої, ЗСУ завдають поразки противнику.

- Темпи просування ворога суттєво сповільнилися, зараз воно призупинено практично в усіх напрямках.

- Українські військові вчора провели не менше 7 контратак.

- Через невдачі у війні противник вдається до психологічно-інформаційних операцій проти населення. Зокрема останні два дні розповідають про нібито захоплення нових і нових міст.

13:07 По маршруту "зеленого коридору" із Сум почалася стрілянина, чути звуки танків, повідомляє нардеп від "Слуги народу" Михайло Ананченко. Виїзд буде продовжено за умови припинення вогню.

13:00 Голова Київської ОВА (ОДА) Олексій Кулеба назвав найнебезпечніші напрямки області.

- Житомирська траса
- Буча - Ірпінь - Гостомель
- Макарів
- Північ Вишгородського району.

12:54 Бійці полку Азов із Маріуполя зафіксували підготовку до поховання російських окупантів в Україні.

12:40 Кількість біженців з України від початку війни вже досягла 2 мільйонів, - Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді.

12:35 Shell має намір відмовитись від участі у всіх нафтогазових проектах на території РФ. Корпорація почне з того, що припинить спотові закупівлі російської нафти.

12:27 Україна не піде на ультиматуми РФ під час переговорів, – радник голови ОП Михайло Подоляк. За його словами, чим жорсткіші ультиматуми звучать, тим більший опір та мобілізація українського народу. Чим швидше російська сторона із цим погодиться, тим менше втрат зазнає.

12:22 За погодженням із російською стороною Україна запустила гуманітарний коридор Маріуполь – Запоріжжя. Із Запоріжжя вже вийшов гуманітарний вантаж із 8 вантажівок та понад 30 автобусів, які на зворотному шляху мають забрати людей – насамперед жінок, дітей та людей похилого віку. Однак зараз надходить інформація про те, що РФ обстрілює напрям руху гуманітарного вантажу, сказала віце-прем'єр, міністр з питань реінтеграції Ірина Верещук.

12:14 Депутати Житомирської міськради сьогодні не зібралися, проігнорувавши вимогу мера. Сергій Сухомлин закликав їх повернутися до ранку, щоб продовжити роботу.

12:10 Володимир Зеленський заявив, що "Червоний хрест" забороняє використовувати свої емблеми на автомобілях, що виконують гуманітарні місії в Україні. Організація посилається на те, що символіка – це нібито їхня власність.

"Це говорить дуже багато про те, що деякі люди дуже впливові вирішили поставити хрест на українцях. Але ми цього не допустимо, і я цього не допущу", - сказав президент.

12:03 "Жодних "нацистів", крім самої Російської Федерації, немає" - радник голови ОП Михайло Подоляк.

11:58 "У Маріуполі, напевно, вперше з часів вторгнення нацистів від зневоднення померла дитина... Від зневоднення померла дитина у 2022 році", - Володимир Зеленський в останньому зверненні до українців.

11:52 Як повідомляє полк "Азов", для евакуації мирних мешканців Маріуполя захисники міста розчистили дороги від мін, зняли інженерні загородження тощо. Але прямо зараз, не випускаючи городян, російські окупанти розпочали атаку на Маріуполь саме за цим напрямком.

11:47 Нові дані про жертви нічного авіаудару по Сумах - прокуратура повідомляє про 21 загиблого, зокрема двох дітей.

11:43 "Речі, що стосуються тимчасово окупованих та невизнаних республік, не визнаних ніким, окрім Росії, цих псевдореспублік - ми можемо дискутувати та знаходити компроміс про те, як ці території житимуть далі. Що важливо для мене – як люди на цих територіях будуть жити, які хочуть бути частиною України, хто в Україні скаже, що вони хочуть бачити їх частиною України, тобто питання складніше, ніж визнання їх (цих територій - ред.) Це черговий ультиматум, а ми не готові до ультиматумів. ", – президент Володимир Зеленський в інтерв'ю ABC.

11:35 Зеленський в інтерв'ю ABC - на питання про вимоги Москви щодо нейтралітету та визнання Криму та т.зв. "ЛДНР": "Ми готові до діалогу, ми не готові до капітуляції. Йдеться не про мене, а про людей, які вибрали мене. Щодо НАТО – я охолов до цього питання давно, після того, як ми зрозуміли, що НАТО не готове приймати Україну. Альянс боїться суперечливих питань та конфронтації з РФ."

11:24 Велика Британія підтримає Польщу у її рішенні надати Україні бойові літаки, повідомив голова Міноборони Сполученого Королівства Бен Воллес - The Guardian.

11:13 "Всі люди, які прийшли на нашу землю, всі, хто стріляє, все, віддавав ці накази – вони всі військові злочинці", - президент Володимир Зеленський в інтерв'ю ABC у відповідь на запитання, чи вважає він Володимира Путіна військовим злочинцем.

11:06 "Було мало обстрілів, знаємо, що ворог виснажений. А ми отримали підкріплення, зайшли хлопці з технікою, ми готуємо наступ, ми чесні, ми говоримо: ми прийдемо і вас розвалимо. Чекайте", - голова Миколаївської ОДА Віталій Кім з останньою інформацією про ситуацію в регіоні.

10:55 Окупанти запропонували меру Ірпеня Олександру Маркушину здати місто – і, звичайно, отримали відмову. Раніше подібні повідомлення отримували й інші представники влади та місцевого самоврядування у прифронтових регіонах.

10:47 Якщо російську агресію не зупинити в Україні, то наступною ціллю РФ можуть стати країни Балтії, заявив в інтерв'ю Politico Валдіс Домбровскіс.

Про те, що РФ не зупиниться в Україні, в інтерв'ю ABC заявив і український президент Володимир Зеленський.

10:40 Глава Харківської ОДА Олег Синегубов розповів про те, що ворожі війська сповільнили наступ, а захисники міста тримають свої позиції. За останню добу проривів чи ДРГ у Харкові помічено не було.

"Складна ситуація у місті Ізюм. Російські війська намагалися захопити місто, ми відстояли. Але російський окупант продовжує брати в облогу місто, перешкоджаючи доставленню туди гуманітарних вантажів та евакуації населення", - розповів він.

10:35 Бен Воллес, міністр оборони Британії, вважає, що з армією РФ вже покінчено і Путін повинен це визнати.

10:26 Зеленський в інтерв'ю АВС попередив західних партнерів, що РФ не зупиниться в Україні. За його словами, чим більше звір з'їсть, тим більше йому захочеться.

10:19 Замглави Офісу президента Кирило Тимошенко повідомив, що розпочався перший етап евакуації із Сум і показав на відео, як це відбувається.

10:03 Іноземні компанії продовжують ізолювати Росію від зовнішнього світу та доступу до товарів та послуг на Заході. На цей раз фотобанк Depositphotos закрив продажі та доступ до сервісу клієнтам з Росії та Білорусі.

09:50 Президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю АВС сказав, що "Путін перебуває в інформаційній бульбашці". Глава держави вважає, що президент РФ сам може закінчити війну, яку почав.

09:39 Україна погодила з РФ відкриття гуманітарного коридору в Сумах, повідомила міністр з питань ВОТ Ірина Верещук. Евакуацію сумчан документально підтверджено Міноборони Росії та Червоним Хрестом. Евакуація пройде за маршрутом: Суми – Голубівка – Лохвиця – Лубни – Полтава. Крім того, за словами Верещук, українська сторона просить узгодити низку інших маршрутів – з Маріуполя, Волновахи, Києва та області, а також Харкова та області.

09:31 Ціна на газ у Європі на відкритті торгів зросла на 27,6% і знову піднялася вище за 3200 доларів за тисячу кубометрів - дані лондонської біржі ICE.

09:28 Компанія Procter&Gamble (що випускає, наприклад, порошок Tide) різко скорочує свою присутність у РФ, урізує асортимент, зупиняє інвестиції та маркетингову активність - заява компанії.

09:20 "Я думаю, що він (Путін, - ред.) здатний зупинити війну, яку почав... він повинен знати одну важливу річ, яку він не може заперечувати: зупинити війну - це те, на що він здатний", – президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю американському каналу ABC.

09:10 Попередні збитки для транспортної інфраструктури України через напад Росії становлять 10 мільярдів доларів, повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

09:04 Жителі країни-агресора не зможуть переглянути сьогоднішню презентацію нових продуктів Apple. Купити не зможуть також - нагадаємо, компанія вирішила піти з РФ.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

08:57 Екс-президент-втікач Віктор Янукович звернувся до президента України Володимира Зеленського із закликом особисто "зупинити кровопролиття" та "досягти мирної угоди", повідомляють ЗМІ окупантів.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

08:49 Чутки про брак реагентів для очищення води в Києві та її забруднення - черговий фейк, повідомляє Держспецзв'язок. У відомстві зазначають, що "Київводоканал" має достатньо реагентів для очищення води, а 40% води в Києві знезаражується без використання хлору, більш сучасним способом.

08:43 Наслідки нічного бомбардування Сум. За інформацією ДСНС, загинуло 9 людей, з них двоє дітей.

08:29 Чергове відео ефектної та ефективної роботи українського "Байрактару".

08:25 "Якщо Путін думає, що, зносячи вдома і вбиваючи цивільних, російська армія зломить волю і дух Захисників України, він глибоко помиляється", - президент Польщі Анджей Дуда у своєму Twitter.

08:14 Вчора окупанти продовжували інтенсивні обстріли та бомбардування Харкова та області, повідомляє Держслужба з надзвичайних ситуацій. Вдень 7 березня надійшло повідомлення про масштабну пожежу на вулиці Краснодарській, горіла ледь не вся будівля – 27 квартир з першого по дев'ятий поверх.

Загалом за добу під завалами знайшли тіла чотирьох людей.

08:03 Ворог зазнає втрат і тому намагається посіяти паніку серед українців. Генштаб спростовує низку фейків, які знову і знову запускають в інформпростір:

  • керівництво України залишило країну чи підписало капітуляцію
  • жителі захоплених міст зустрічають окупантів як "визволителів"
  • українські спецслужби прослуховують розмови та месенджери за правилами "воєнного часу"

Всі ці вкиди не відповідають дійсності.

07:55 Президент Володимир Зеленський вкотре попередив країни Заходу, що війна проти України може розширитись і на решту світу. "Чим більше цей звір з'їсть, тим більше він хоче ще, ще й ще", - сказав глава держави. Також він заявив, що президент США Джо Байден може зробити більше для закінчення війни.

07:50 Нагадуємо про графік евакуаційних рейсів УЗ на 8 березня. Вся остання інформація за цим посиланням. Точний час відправлення може змінюватись в залежності від динаміки наповнюваності поїздів.

07:44 Ось із такою обкладинкою вийде американський журнал The New Yorker 14 березня.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

07:41 Українцям не радять їхати до ЄС через Польщу. Сильно завантажені пропускні пункти "Шегині" та "Краківець", менше - "Устилуг" та "Ягодин". Однак на кордоні з Угорщиною, Словаччиною, Румунією та Молдовою черг майже немає. Свіжі дані по ситуації на пунктах пропуску тут: https://bit.ly/3pJdu60

07:35 Сім'ям загиблих українських захисників надають одноразовк допомогу у розмірі 15 млн грн, повідомили в Генштабі. Її розподіляють рівномірно на всіх одержувачів.

07:20 Центр протидії дезінформації при РНБО дав рекомендації українцям, які були змушені залишити країну через російську агресію:

  1. Ви – обличчя України за кордоном, будьте ввічливими та толерантними.
  2. Часто іноземці організовують україномовні переклади для біженців. Поважайте зусилля допомогти.
  3. Якщо є можливість – працюйте. Покажіть, що ви здатні про себе подбати і не приїхали відпочивати.

07:10 У передмісті Києва на північно-західному напрямку окупанти не дають мирним жителям виходити з підвалів, прострілюють вулиці. У них немає світла та можливості виїхати або хоча б отримати воду та їжу. Вночі продовжився артилерійський обстріл, повідомив мер Бучі Анатолій Федорук в ефірі єдиного телемарафону.

07:05 Оперативна інформація від Генштабу станом на 6.00.

  • Противник продовжує наступ, та його темпи значно зменшилися.
  • Українська армія героїчно обороняє Чернігів та Київ, на підступах до Миколаєва точаться бої.
  • Повітряні сили успішно відбивають ракетно-авіаційні удари супротивника.
  • Окупанти деморалізовані, дедалі частіше вдаються до мародерства та порушення Міжнародного гуманітарного права.
  • На тимчасово зайнятих територіях Миколаївської та Херсонської областей ворог намагається проводити пропагандистську роботу, кримчан лякають наступом ЗСУ.

06:54 За даними ООН, з початку повномасштабної агресії РФ з України виїхали 1,7 млн людей. Більшість із них жінки та діти.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

06:42 Остер, Десна та Васильків – повітряна тривога. Всім в укриття!

06:36 У Європі перебуває близько 100 тисяч американських військових. Пентагон відправить ще 500 бійців, серед яких профільні фахівці, заявив речник відомства Джон Кірбі під час регулярного брифінгу для журналістів.

06:29 Євросоюз розцінює Білорусь як співагресора у війні Росії проти України. Режим Лукашенка також несе відповідальність за людські жертви та руйнування, йдеться у заяві ЄС, його вчергове закликали не сприяти російській агресії.

06:21 Кремлівські хакери намагалися отримати доступ до воєнних сайтів Польщі. Фішингову кампанію також було розгорнуто проти користувачів Ukr.net. У Google не можуть підтвердити, що кібератаки мали успіх.

06:00 Косметична компанія Estée Lauder зупиняє будь-яку комерційну діяльність у Росії. Її благодійний фонд виділить 1 млн доларів та продукцію на потреби тих, хто постраждав від війни проти України.

05:51 У Держспецв'язку пояснили як боротися з ворогом в Telegram. Потрібно звертати увагу на канали в назві яких є буква Z у різних варіаціях і повідомляти про них в чат-бот @stop_russian_war_bot. Також треба слідкувати за своїми постами, адже розвідка оккупантів використовує цей месенджер для відстеження техніки ЗСУ та коригування вогню.

05:39 Австралія анонсувала додаткові санкції проти Росії за вторгнення до України. Під них потраплять 10 кремлівських пропагандистів. Також передбачено заборону на постачання для російської армії та обмеження щодо шістьох представників вищого військового командування, уточнила глава МЗС Австралії Меріс Пейн.

05:27 Центр стратегічних комунікацій розповідає як діти вчитимуться після завершення канікул. МОН рекомендує ухвалювати рішення з огляду на безпекову ситуацію на місцях. Це може бути тимчасова зупинка освітнього процесу або перехід на дистанційне навчання.

05:19 Найбільші австралійські компанії Viva Energy та Ampol заявили, що відмовилися від покупки російської нафти після початку широкомасштабної війни в Україні. Регіональний ринок спокійно обходиться без поставок з РФ.

05:12 Командування окупаційних військ заявило, що завдасть ударів по всіх будівлях СБУ. Це загрожує руйнуванням тисячолітнього Софійського собору, адже він знаходиться зовсім поруч із центральним офісом Служби безпеки, сказав мистецтвознавець Костянтин Акінша.

05:04 Посівна кампанія в Україні розпочнеться там, де це можливо, з урахуванням карти бойових дій. "У нас немає іншого варіанту, окрім як йти і сіяти, адже від цього залежить продовольство всієї держави", – заявив міністр агрополітики Роман Лещенко в ефірі єдиних новин.

04:53 Команда SpaceX пообіцяла відвезти український прапор у космос - "до місця, куда все ще не може добратися тиранія". Раніше командир місії Джаред Айзекман доставив у Польшу груз для українських захисників на передовій.

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

04:45 Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця повідомив, що нашій країні загрожує ще одна криза у сфері охорони здоров'я. Усі через багато тисяч тіл окупантів, які розкладаються на українських полях. Кислиця закликав Червоний Хрест допомогти повернути їх до РФ, повідомляє Укрінформ.

04:34 За десять днів "Укрзалізниця" евакуювала 1,5 млн людей. Голова правління УЗ Олександр Камишин вибачився перед пасажирами за дискомфорт. "Але наша мета зараз - дати можливість виїхати з-під обстрілу всім охочим", - пояснив він.

04:25 Розвідка показала обличчя ворожих льотчиків, які бомблять мирне населення та об'єкти інфраструктури в Україні. Також опублікована інформація по ним та їхнім сім'ям. Гаага чекає.

04:12 Ворожа пропаганда запустила черговий фейк: Україна начебто створює на ЧАЕС ядерну зброю. Держатомрегулювання зрозуміло пояснило, чому це неправдива інформація, міжнародні спостерігачі в курсі.

04:00 Голова Сумської ОДА Дмитро Живицький показав результати вечірнього бомбардування Сумського району.

03:50 Японія ввела нові персональні санкції проти 20 громадян РФ та 12 – Білорусі. Серед них - прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, сини Лукашенка, заступник керівника адміністрації Путіна Дмитро Козак, голова Чечні Рамзан Кадиров і мільярдер Алішер Усманов. Під обмеження також потрапили 2 російські та 10 білоруських організацій. Крім того, Японія заборонить експорт нафтопереробного обладнання до Росії та постачання для міноборони Білорусі.

03:33 Міжнародне рейтингове агентство Fitch також призупиняє комерційну діяльність у Росії. Його рішення стосується, у тому числі, діяльності з присудження кредитних рейтингів.

03:24 Bloomberg з посиланням на Castellum.ai: Росія є найбільш підсанкційною країною у світі. На неї наклали понад 5,5 тисяч різного роду обмежень. За цією кількістю РФ обійшла Іран, Сирію та Північну Корею. Цікаво, що найбільше санкцій проти Росії ввела Швейцарія.

03:17 У Тростянці - єдиному тимчасово окупованому місті Сумської області - місцева влада, як і раніше, виконує свої функції по забезпеченню життєдіяльності міста.

03:07 Найскладніша ситуація у Сумській області – в Охтирському районі, каже голова ОДА Дмитро Живицький. За його словами, ворожа артилерія ввечері 7 березня атакувала Охтирку. Розбито житлові квартали, російськими авіабомбами зруйновано місцеву ТЕЦ.

02:59 Голова Одеської ОДА Максим Марченко розповів, що 7 березня ворог намагався завдати ракетного удару по житловому масиву одного із селищ. Ніхто із мешканців не постраждав. Водночас наші військові на Одещині підбили російський прикордонний човен, який зайшов до українських територіальних вод.

02:46 Президент Володимир Зеленський звернувся до американських єврейських організацій, попросивши їх про підтримку України. Він прирівняв дії РФ до поведінки нацистів. Зеленський також пояснив представникам єврейських організацій, чому Україні потрібно більше винищувачів із Заходу та безпольотна зона в небі над нашою країною.

02:30 Актуальна ситуація у Київській області на 7 березня від голови ОВА (ОДА).

Війна Росії проти України, 15-й день. Що відбувається прямо зараз: онлайн

02:26 Рада Світового банку вирішила виділити на підтримку України 723 мільйони доларів.

02:21 Німецька мережа магазинів будівельних та господарських товарів OBI також вирішила залишити ринок РФ.

02:11 Станом на 1:00 у Миколаєві були чутні поодинокі вибухи, – повідомляє Суспільне.

02:09 Генштаб ЗСУ: Для штурму Києва окупанти планують, серед інших, залучити підрозділи спецполку росгвардії імені Рамзана Кадирова та ПВК "Ліга" (колишня ПВК "Вагнера").

02:06 У Херсоні чутно вибухи, – передає Суспільне.

01:47 Хакери РФ знову намагаються атакувати інформпростір України і запустили новий шкідливий файл. Держспецзв'язку пояснила, як виявити цю програму.

01:39 У Сумській області після 23:00 російські літаки почали бомбити житлові квартали у Сумах та Охтирці. Окупанти знищили будинки в селі Бітіца. Про це повідомив голова ОДА Дмитро Живицький.

01:32 Morgan Stanley & Co пророкує Росії дефолт "як у Венесуелі". Він може наступити вже 15 квітня, коли закінчиться 30-денний пільговий період із виплат, які російський уряд заборгував за доларовими облігаціями у 2023 та 2043 роках.

01:25 Американська електронна корпорація IBM повністю призупинила роботу у РФ.

01:20 Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 24:00 7 березня:

- Окупант зосереджує основні зусилля на забезпеченні сухопутного коридору між ТОТ Криму та континентальною частиною РФ; взятті під повний контроль міста Маріуполь; оточенні з подальшим захопленням Києва, а також виходу на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей.

- Протягом доби противник здійснив перегрупування для організації штурму Києва. До штурму окупанти планують долучити найбільш боєздатні частини та підрозділи.

- На Сіверському напрямку противник проводить наступальну операцію для блокування Чернігова та підготовки наступу на Суми.

- Ворог намагається відновити наступ на Сєверодонецьк - тимчасовий адмінцентр Луганської області.

- При спробі оволодіти Ізюмом Харківської області противник зазнав втрат та відійшов. Окупанти вдалися до терору у місті, обстрілюючи цивільні помешкання та інфраструктуру.

- Окупант намагається прорвати оборону Маріуполя, але успіху немає.

- Противник зупинений на підступах до Миколаєва, проводить перегрупування військ для відновлення наступу.

- В цілому морально-психологічний стан противника низький. Він деморалізований через великі втрати в живій сил та військовій техніці, на окремих напрямках вдається до дезертирства.

01:00 YouTube заблокував обидва канали російського пропагандиста Соловйова.

00:57 Нацполіція показала, як знешкодила ворожу техніку в Миколаєві.

00:50 У період військового стану військовослужбовцям строкової служби виплачуватиметься додаткова винагорода у 30 тисяч гривень щомісяця. Усім військовослужбовцям, які безпосередньо беруть участь у бойових діях або у відсічі агресії, розмір додаткової винагороди складе до 100 тисяч гривень.

00:45 Протягом доби підрозділами ДСНС у Донецькій та Луганській областях провели 22 виїзди на ліквідацію наслідків бойових дій. З 24 лютого рятувальники евакуювали з населених пунктів Луганської області близько 6400 осіб та з населених пунктів Донецької області близько 3 тисяч осіб.

00:37 Путін заявив, що не задіятиме у військових діях на території України російських солдатів строкової служби та резервістів. Водночас спікер Пентагону Джон Кірбі в інтерв'ю CNN сказав, що у США є докази того, що Росія намагається завербувати для війни проти України іноземних бойовиків.

00:27 Успіхи Сил оборони України за підсумками дванадцятої доби війни. Українські захисники збили десятки крилатих та балістичних ракет окупанта, 52 бойові літаки, 69 вертольотів та інших малорозмірних цілей.

00:19 Народний депутат Євгеній Шевченко намагався покинути країну через кордон із Польщею. Він нібито хотів потрапити на переговори між Україною та Росією у Біловезькій пущі, хоча жодного відношення до офіційної української делегації нардеп не має. Шевченка відправили назад до Києва. Про це РБК-Україна повідомило джерело в силових структурах.

00:14 Кожен день опору українців лише посилює переговорні позиції нашої країни, - Володимир Зеленський. За його словами, влада наполягатиме на переговорах, поки не знайде спосіб сказати народу: "Ось як ми прийдемо до миру".

00:10 Президент Володимир Зеленський відкликав українських миротворців разом із обладнанням з усіх місій у світі. Таке рішення було прийнято для посилення нашої армії у відсічі російської агресії.

00:04 Війна завдала для транспортної інфраструктури збитків на понад 10 млрд доларів. Але більшість об’єктів вдасться відновити за рік, каже міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

00:01 Українські захисники під Харковом ліквідували російського генерал-майора Віталія Герасимова, повідомляє ГУР Міноборони. Герасимов брав участь у другій чеченській війні, російській військовій операції в Сирії та анексії Криму.

За інформацією Генерального штабу України, окупаційні війська не змогли просунутися вглиб України. Ворог несе величезні втрати в особовому складі і техніці. Місцеві жителі чинять опір, зупиняють танки голими руками, відбирають техніку і проводять мітинги проти окупантів. Збройні Сили України стійко захищають нашу країну і тримають оборону міст України.

Ситуація в Києві

Попередні кілька днів у Києві пройшли відносно спокійно. Ворогові не вдалося прорватися до столиці. Місто накопичує запаси продуктів, медикаментів і речей першої необхідності. Також триває зміцнення Києва.

У столиці діє комендантська година з 20:00 до 07: 00, частково працює метро і громадський транспорт. Також станції метро продовжують бути притулком для мирних жителів.

7 березня над Києвом ЗСУ збили два ворожі літаки-один у бою, другий знищила система ППО.

Ситуація в Харкові

Харків потерпає від постійних обстрілів. Окупанти ведуть вогонь по житлових масивах і об'єктах цивільної інфраструктури. У місті намагаються підтримувати в працюючому стані тепло -, водо - та електропостачання. Однак в результаті обстрілів постійно виникають пошкодження, комунальні служби по можливості їх ліквідують.

З Харкова можна виїхати на поїздах - залізничне сполучення працює. Також в місто доставляється гуманітарна допомога.

Ситуація в Миколаєві

Вночі 7 березня ворог обстріляв житлові масиви міста з "смерчу". В результаті утворилися численні осередки пожеж, частина міста залишилася без тепла. Також під обстріл потрапила казарма військових.

"Була команда взяти Миколаїв за всяку ціну. Вони йшли з трьох напрямків. Ми відбилися, добре їх відігнали, покарали, але жертви є саме через цинічний удар о 5 ранку по місту. Є збиток по іфраструктурі, все відновимо. Але людські жертви-це жахливо...", - повідомив голова ОДА Віталій Кім.

Ситуація в Маріуполі

Всупереч домовленості про створення "зеленого" коридору, евакуація з Маріуполя мирних жителів досі не відбулася. Окупанти обстрілюють місця збору громадян та шляхи, якими вони мали б їхати з міста. У Маріуполі ситуація критична - немає світла, води, тепла і зв'язку. Гуманітарний вантаж також не був доставлений. Через безперервні обстріли навіть неможливо определітьточное кількість загиблих і поранених.