ua en ru

Дванадцятий день війни. Що відбувається в Україні сьогодні: онлайн

Дванадцятий день війни. Що відбувається в Україні сьогодні: онлайн Фото: українські військові на барикадах у Житомирі (УНІАН)

Україна у вогні вже дванадцятий день. Російські окупаційні війська продовжують завдавати ракетних ударів по житлових будинках і об'єктах інфраструктури. ЗСУ, міста і громадяни нашої країни стійко тримають оборону і захищаються від противника.

Детальніше про те, що зараз відбувається в різних містах, всі новини України на даний момент і важлива оперативна інформація - в текстовому онлайні РБК-Україна.

Детальніше про ситуацію в містах України в матеріалах за посиланнями:

Детальніше про все, що сталося з початку війни Росії проти України 24 лютого - у попередніх першому і другому текстових онлайнах РБК-Україна.

00:00 Росія стала світовим "лідером" за кількістю та масштабами введених проти неї санкцій за військову агресію проти України. І, мабуть, це ще не межа.

Дванадцятий день війни. Що відбувається в Україні сьогодні: онлайн

23:55 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що заборона на імпорт нафти і газу з Росії буде запроваджена, але поки що без країн ЄС, принаймні поки вони не знайдуть заміну російським енергоносіям. Раніше повідомлялося, що США можуть запровадити ембарго на постачання російської нафти без узгодження цього питання із європейськими партнерами.

23:45 Генерал-майор путінської армії Віталій Герасимов, який брав участь у другій чеченській війні, війні в Сирії та в окупації Криму, убитий у боях під Харковом, повідомило Головне управління розвідки МОУ.

Дванадцятий день війни. Що відбувається в Україні сьогодні: онлайн

23:40 Всесвітня організація охорони здоров'я стверджує, що з початку війни в Україні підтверджено не менше 16 нападів на медичні установи та їх персонал. Внаслідок цих нападів щонайменше дев'ятеро людей загинули та 16 отримали поранення.

23:35 Глава Кремля Путін, який напав на Україну, записав відеозвернення, заявивши, що не планує призив резервістів. Крім того, терміновиків у РФ також не відправлятимуть на війну, сказав він.

23:31 Президент України Володимир Зеленський відкликав українських миротворців з усіх місій у світі, щоб протидіяти кремлівським окупантам у нашій країні.

Дванадцятий день війни. Що відбувається в Україні сьогодні: онлайн

23:11 Володимир Зеленський записав нове відеозвернення у своєму офісі на Банковій у Києві.

23:00 Держдепартамент США працює з Польщею та консультується з іншими союзниками з НАТО щодо питань передачі Україні військових літаків, пише Reuters.

"Це суверенне рішення Польщі. Ми аж ніяк не заперечували проти того, щоб Польща передала літаки Україні", - йдеться у повідомленні.

22:51 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба про зустріч Зеленського та Путіна: "Наш президент нічого не боїться, зокрема прямої зустрічі з Путіним. Якщо Путін теж не боїться, нехай приходить на зустріч, нехай сідають і кажуть". Раніше Володимир Зеленський говорив, що готовий особисто сідати за стіл переговорів із президентом РФ, щоб припинити війну.

22:44 Посол України у США Оксана Маркарова одержала для Володимира Зеленського медаль Свободи Рональда Рейгана. Президент Чехії Мілош Земан також вирішив нагородити Зеленського найвищою державною нагородою Чехії. Ймовірно, йдеться про орден "Білого" лева". "Президент показав мужність і хоробрість, залишившись у своїй країні, незважаючи на пропозиції про евакуацію", - пояснив своє рішення Мілош Земан.

22:40 Дмитро Кулеба підтвердив плани зустрітися із главою МЗС РФ Сергієм Лавровим в Анталії (Туреччина) 10 березня.

22:34 Україна продовжує наполягати на нових санкціях проти РФ, сказав міністр іноземних спррав Дмитро Кулеба. "Дипломатія робить все, щоб Росія була максимально ізольована на зовнішній арені. … Ми готові до переговорів, ми ведемо переговори, але українська дипломатія не поступиться жодною принциповою позицією для нашої держави", - відзначив Кулеба.

22:15 Adidas закриває всі свої торгові точки в Росії, зокрема офіційний онлайн-магазин. Свій бізнес у РФ призупиняє і бренд Levi's.

22:12 НАТО не просуватиме безпольотну зону в Україні у її нинішньому вигляді, заявила в інтерв'ю CNN постійний представник США в Альянсі Джуліанна Сміт.

"Наша мета зараз – фактично зупинити війну. Ми не хочемо розширювати цей конфлікт за межі України, і тому зараз колективний сигнал НАТО полягає в тому, що НАТО не готове просуватися вперед з безпольотною зоною", – сказала Сміт.

22:06 У вівторок, 8 березня, з Одеського залізничного вокзалу відправиться евакуаційний потяг до Ужгорода, повідомили у пресслужбі "Укрзалізниці". Відправлення заплановане на 22:32. Інформація за телефонами: (048) 727-31-82, (048) 727-42-42 (довідкова служба вокзалу).

22:00 Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон опублікував відео разом із прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо та прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте, заявивши про підтримку України. "Ми стоїмо разом із народом України перед лицем агресії, від якої він страждає з боку Володимира Путіна та Росії", – сказав Джонсон.

21:52 На Запорізьку АЕС путінські загарбники привезли 14 журналістів-пропагандистів. Найближчим часом очікується, що з'являться матеріали про "безпеку" найбільшого в Європі ядерного об'єкту, щоб виправдати ядерний тероризм окупантів.

21:48 Росія вчергове атакувала українські міста та цивільну інфраструктуру. У понеділок, 7 березня, увечері внаслідок двох авіаударів сталося влучання в нафтобази у м. Житомир та смт Черняхів. У Житомирі виникло загорання резервуару ємністю 10 м. куб. У смт Черняхів сталося загорання двох напівпорожніх резервуарів. Попередньо постраждалих та загиблих немає.

21:32 Українські військові збили два ворожі літаки поблизу Києва, повідомив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

21:27 Російські окупаційні війська завдали шкоди транспортній інфраструктурі України на понад 10 млрд доларів, сказав міністр інфраструктури Олександр Кубраков. "Це ми говоримо про дороги, мости, залізницю і те обладнання, яке було пошкоджено при обстрілах наших аеропортів", - зазначив чиновник. За його словами, більшість пошкоджених об'єктів Україна зможе відновити за один рік, великі та комплексні об'єкти – до двох років.

21:22 Министр обороны США Ллойд Остин решил направить еще 500 американских военнослужащих в Европу, включая Польшу и Румынию. А в Грецию был отправлен летающий заправщик КС-135.

21:18 Upwork відмовився обслуговувати клієнтів із РФ, компанія повідомила про згортання свого бізнесу у Росії. Як пояснив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, Upwork — найбільша біржа фрілансу у світі. IT-фахівці, маркетологи, спеціалісти інших цифрових професій знаходять там безліч клієнтів. Сотні мільйонів доларів надходили до гаманців фахівців РФ від клієнтів з усього світу щомісяця.

"Закриття Upwork — це понад 100 000 громадян, які втратять роботу в IT. Тільки через те, що вони мовчать, коли їхній диктатор убиває жителів нашої країни", - зазначив урядовець.

21:06 У Morgan Stanley зазначають, що шанси на те, що Росія розрахується за зовнішнім боргом, зменшуються у міру падіння цін на облігації, рецесії, що насувається в країні, і накопичення різних обмежень на платежі після вторгнення в Україну.

"Ми вважаємо дефолт найбільш ймовірним сценарієм", - зазначив глобальний керівник компанії зі стратегії суверенного кредитування ринків, що розвиваються, Саймон Вейвер, якого цитує BloombergQuint.

20:50 У Латвії закликають США розмістити війська на території цієї балтійської країни на постійній основі. Про це на брифінгу із держсекретарем США Ентоні Блінкеном сказав міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевич. До цього рішення там дійшли після вторгнення Росії до України.

20:34 За даними джерел Reuters, в адміністрації Джо Байдена розглядають можливість обмежити постачання російської нафти до США без узгодження цього питання з партнерами з ЄС.

20:32 Американські конгресмени в понеділок закликали Білий дім сприяти негайному перекиданню винищувачів в Україну з країн НАТО та країн Східної Європи, повідомило агентство Reuters.

20:22 Росія задіяла "майже 100%" бойової потужності, яка була розгорнута на кордоні України та Білорусі, повідомив CNN високопоставлений представник Пентагону. За словами чиновника, Росія також запустила понад 625 ракет по Україні.

20:16 За підсумком третього раунду переговорів України та РФ глава російської делегації Володимир Мединський заявив, що "очікування Москви від переговорів з Україною не виправдалися", але вони продовжаться найближчим часом.

20:11 Актуальна карта ситуації на Київщині на кінець дня 7 березня. Опублікував голова Київської ОДА Олексій Куліба.

Дванадцятий день війни. Що відбувається в Україні сьогодні: онлайн

20:06 У Миколаєві за сьогодні загинуло вісім людей, вісім вважаються зниклими, ще 19 поранених, сказав голова ОДА Віталій Кім. За його словами, загинули українські військові, які спали в казармі, коли о 5-й ранку ворог завдав ракетного удару по місту.

"Наша "арта" героїчно відбила місто. Була команда взяти Миколаїв за будь-яку ціну. Вони йшли з трьох напрямків. Ми відбилися, добре їх відігнали, покарали, але жертви є саме через цинічний удар о 5-й ранку по місту", - сказав Кім.

20:00 Третій раунд українсько-російських переговорів завершився.

19:57 Росія вже використовує в Україні майже 100% свого угруповання, сформованого до вторгнення, повідомляє CNN із посиланням на високопоставлене джерело в Міноборони.

За даними джерела, РФ уже запустила по Україні 625 ракет.

Крім того, у розпорядженні України залишається переважна більшість військової авіації, а також систем "земля-повітря".

19:47 Ротація особового складу, вивезення тіл, формування "живого щита" - у Головному управлінні розвідки Міноборони розповіли про те, навіщо окупанти анонсують фейкові "гуманітарні коридори".

19:32 Українське МЗС підтримує створення спеціального трибуналу для покарання керівництва РФ за агресію проти України.

"З огляду на безпрецедентний за більш ніж 80 років характер неспровокованої агресії та відсутність відповідних міжнародно-правових механізмів для притягнення РФ та її керівництва до відповідальності за такий тяжкий злочин проти людства, я підтримав ініціативу міжнародного наукового співтовариства щодо створення спеціального Трибуналу з розгляду справи про злочин російської агресії проти України", – заявив глава МЗС Дмитро Кулеба.

Міністр нагадав, що у минулому столітті вже застосовувався аналогічний інструмент міжнародного правосуддя – Нюрнберзький трибунал.

19:21 Російський туроператор Anex Tour призупинив перевезення по закордонних напрямках через ризик арешту літаків.

19:14 У боях під Маріуполем знищено танкову роту агресорів, шість броньовиків та близько 40 окупантів.

19:08 Євросоюз почне вивчати заявки України, Грузії та Молдови на вступ до ЄС, повідомляє AFP.

19:04 Окупанти перекидають до Білорусі авіацію для подальших нальотів на великі міста України та промислову інфраструктуру. Більше подробиць про оперативну обстановку - у зведенні Генштабу ЗСУ:

18:54 Про поточну ситуацію на Сумщині розповідає голова ОДА Дмитро Живицький:

18:45 Найближчими днями доставка зброї в Україну може бути складнішою, і треба шукати інші шляхи, щоб зробити це, - заявила заступник держсекретаря США Венді Шерман, повідомляє Reuters.

Інтерв'ю Венді Шерман для РБК-Україна читайте за посиланням.

18:39 За останні вісім років настрої мешканців підконтрольної Україні частини Донбасу значно змінилися. Вони не хочуть бачити у містах прапори т.зв. "ЛДНР" і вимагають від російських окупантів забратися з їхньої землі, розповідає блогер Денис Казанський.

18:36 У Херсоні продовжуються проукраїнські мітинги, людей не зупиняють навіть постріли з боку окупантів.

18:22 Поради від психологів ДСНС – що робити, якщо в укритті вас накрила паніка.

"Не лякайтеся своїх емоцій, це нормальна реакція на ненормальну ситуацію", - наголошують рятувальники.

18:18 "Ігри закінчилися" - голова Мінцифри Михайло Федоров склав список виробників комп'ютерних ігор, які пішли з РФ.

18:14 На ринку FOREX за 1 долар дають уже більше 150 рублів (майже вдвічі більше ніж до вторгнення РФ в Україну).

18:07 "Кабінет Міністрів ухвалив рішення, яке дозволяє обласним військовим адміністраціям спільно з Нацполіцією та Держлікслужбою здійснювати контроль за цінами на соціально значущі продукти харчування, ліки та паливо", - прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

17:55 Поставки енергоносіїв були свідомо вилучені з пакету антиросійських санкцій, оскільки Європа поки що не може без них обійтися, заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, повідомляє Die Welt.

17:49 Корисна інструкція для звичайних українців – як тампонувати рани до прибуття медиків.

17:44 Компанія Ubisoft Entertainment SA, яка розробляє ігри Assassin`s Creed та Far Cry, припиняє продажі в країні-агресорі.

17:35 В Сумах понад дві тисячі іноземних студентів виявилися фактично в заручниках, РФ блокує їхню евакуацію з міста. Про це повідомила віце-прем’єр Ірина Верещук. Зокрема, у місті знаходяться 659 студентів з Індії, 160 студентів з Китаю, 144 – з Туреччини, 400 – з Нігерії, всього – 2046 осіб з 27 країн.

"Ігноруючи звернення керівників цих країн з проханням надати гуманітарні коридори студентам, росіяни насолоджуються приниженням цілих країн. Навіть таких, як Китай, Індія, Туреччина.

Усе це показує, що російське керівництво геть втратило почуття реальності. Це початок кінця, який буде жахливим. Для росіян.

А ми працюємо. Якщо завтра вдасться відкрити гуманітарний коридор із Сум на Полтаву для жінок, дітей та літніх людей, то через цей коридор витягнемо й іноземних студентів", - сказала Верещук.

17:24 Сьогодні вранці вантажівка протаранила ворота посольства РФ у Дубліні на знак протесту проти російської агресії.

17:19 Рада безпеки ООН в понеділок проведе засідання щодо гуманітарної ситуації в Україні, повідомляє Reuters.

17:15 Окупанти обстріляли непрацюючий хлібозавод у Макаріві Київської області. 13 людей загинули, п'ятьох вдалося врятувати з-під завалів, повідомляє ДСНС.

17:09 Розпочався третій раунд українсько-російських переговорів.

Дванадцятий день війни. Що відбувається в Україні сьогодні: онлайн

17:07 Щодо РФ будуть введені обмеження на ввезення низки товарів, аналогічні тим, які вже діють щодо Білорусі - єврокомісар Валдіс Домбровскіс.

16:59 Країна-агресор знову зірвала відкриття гуманітарних коридорів для евакуації цивільного населення з оточених міст у Київській, Харківській, Донецькій та Херсонській областях – заява МВС України.

16:53 Проукраїнський мітинг у захопленому окупантами Токмаку Запорізької області.

16:48 Правляча в країні-агресорі партія "Єдина Росія" пропонує "націоналізувати" виробництва іноземних компаній, що пішли з РФ.

16:43 Євросоюз має бути готовим прийняти близько п'яти мільйонів біженців з України - голова європейської диломатії Жозеп Боррель.

16:37 На Чернігівщині російські офіцери викидають документи та намагаються втекти додому.

16:32 "Не звертайте уваги на різні токсичні прізвища на кшталт Янукович, Бойко, Мураєв, які тягнуть по дурості росіяни", - радник голови ОП та член української делегації Михайло Подоляк, про переговори з РФ, які мають скоро розпочатись.

16:28 Служба безпеки України затримала агента ФСБ, який просував ідеї "русского міра", а також збирав інформацію про ситуацію в країні та мікробіологічні лабораторії подвійного призначення.

16:23 Над Вишгородом Київської області збито російський гелікоптер.

16:20 Військово-морські сили України у координації з ЗСУ змогли провести блискучу операцію, затопивши гордість Чорноморського флоту країни-агресора – патрульний корабель "Василь Биков". Українські легкі катери змогли заманити маневрами російський корабель на точку, де його накрили українські РСЗВ, пише одеське видання "Думська".

16:11 Президент США Джо Байден обговорить війну в Україні з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, прем'єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном та президентом Франції Еммануелем Макроном, повідомляє Reuters. Відеодзвінок має розпочатися о 17:30 за київським часом.

16:03 Через війну РФ проти України пробну сесію ЗНО перенесли на невизначену дату.

16:00 Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков повідомив, що вони нібито можуть припинити війну будь-якої миті, якщо Київ виконає "умови" Кремля. Москва, як і раніше, вимагає від України припинення військових дій, зміни Конституції для закріплення нейтралітету, визнання окупованого Криму російським і визнання "ЛНР" і "ДНР" як незалежних держав. У Кремлі також стверджують, що вже закінчують "демілітаризацію України".

15:55 Компанія Nissan оголосила про те, що найближчими днями зупинить свій завод у Санкт-Петербурзі.

15:50 Низка країн ЄС, зокрема Німеччина та Нідерланди, виступають проти того, щоби цього тижня надати Україні статус кандидата на вступ до Євросоюзу. Про це пише видання Bloomberg.

15:46 Польща дозволила біженцям з України жити та працювати в країні протягом 18 місяців. Ці терміни можуть продовжити.

15:41 Bloomberg: Країни ЄС готують новий раунд санкцій проти РФ. Вони, зокрема, торкнуться портів і суден, окремих персон, а також обмежень на військові технології.

15:39 Лідери Європейського Союзу обговорять заявку України на вступ до блоку 10 березня. Про це написав у Twitter глава Європейської ради Шарль Мішель.

15:34 Щонайменше 1 207 цивільних осіб було вбито чи поранено від початку війни в Україні - з 24 лютого по 6 березня. Серед них - 406 убитих та ще 801 людина отримала поранення. Про це повідомили в Управлінні верховного комісара ООН з прав людини.

15:29 Мобільні оператори у співпраці з державою запускають послугу національного роумінгу. У проекті беруть участь Vodafone, Київстар та lifecell. Ця послуга дозволить переключатися на мережу інших операторів, коли мережа вашого оператора недоступна.

15:23 Актуальна інформація про залізничне сполучення та функціонування вокзалів.

15:15 На Сумщині українські військові взяли в полон 14 російських окупантів. Серед затриманих були водії, навідники та командувач їх групи.

15:10 Поліцейські разом із військовими та органами місцевого самоврядування провели евакуацію людей із Ірпеня. Їм вдалося врятувати 2 тисячі людей, 200 із яких діти. Людей відвозили автобусами з-під Романівського мосту.

15:04 Президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову із президентом Європейської ради Шарлем Мішелем. Обговорили загрозу ядерним об'єктам нашої країни з боку РФ, обстріли цивільної та критичної інфраструктури, а також членство України в ЄС.

14:57 Харківська ОВА (ОДА): станом на 7 березня дозволу на створення гуманітарного коридору на території області не надавали.

14:53 Між Харковом та Сумами розбили величезне угруповання ворожих військ, яке збиралося йти на Київ. Про це заявив радник глави Офісу президента Олексій Арестович.

14:46 Російські війська завдали ракетного удару по морському порту "Ольвія" в Миколаївській області. Територія, по якій завдано удару, належить на правах концесії катарській компанії QTerminals Olvia. Постраждалих внаслідок атаки немає.

14:41 За 12 днів війни РФ втратила стільки ж солдатів, скільки за 12 років у Чечні. Станом на 7 березня російські оккупанти втратили на українській землі понад 11 тисяч військових. За дві війні у Чечні загинуло 12,5 тисяч російських солдатів.

14:30 У Луганській області станом на ранок 7 березня знеструмлено 36 населених пунктів. Без електропостачання залишилося 70,3 тисячі людей. Про це повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай.

14:23 Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім заявив, що українські військові вибили окупантів і повернули контроль над миколаївським аеропортом. "За іншими напрямками ми їх теж відбили", - розповів Кім.

14:17 Ще одна з найбільших у світі аудиторських компаній "великої четвірки" – Ernst & Young (EY) – оголосила про припинення роботи в РФ.

14:14 Понад 1,7 млн українців поїхали за кордон через напад РФ, - дані управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Серед них:

- понад 1 мільйон – до Польщі;
- 180 тисяч – до Угорщини;
- 128 тисяч – до Словаччини;
- 83 тисячі – до Молдови;
- 79 тисяч – до Румунії.

Ще понад 183 тисячі українців виїхали в інші європейські країни.

14:11 Список номерів телефонів, з яких поширюють дезінформацію.

14:05 Дезертирство серед окупантів стає масовим – загарбники біжать із війська навіть дорогою в Україну. Про це СБУ розповів полонений російський технік.

14:00 У війні Росії проти України виник новий фактор, каже радник голови ОП Олексій Арестович. Окупанти різко збільшили інтенсивність інформаційно-психологічних операцій, спрямованих проти населення, ЗСУ та керівництва країни.

13:56 Російські окупанти використовують на своїй техніці нацистську символіку. Під час Другої Світової війни в нацистському концтаборі Заксенхаузен літерою "Z" була відзначена будівля, де відбувалися масові вбивства.

13:53 Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заборонив передавати з території його країни зброю Україні.

13:48 Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та глава МЗС РФ Сергій Лавров 10 березня зустрінуться на саміті в турецькій Анталії.

13:42 Дані від поліції Харківської області. Під час артобстрілів та бойових дій загинули 209 жителів регіону. Серед них 133 цивільних, у тому числі п'ятеро дітей. Поранення отримали 443 особи, з яких 319 – цивільні.

13:34 При ГУР Міноборони вже створено спецпідрозділ Інтернаціонального легіону України. Він уже виконує бойові завдання. Бажання приєднатися до легіону вже виявили добровольці та ветерани, що мають досвід участі в багатьох миротворчих кампаніях, з 52 країн світу. На сьогодні їх уже понад 20 тисяч. І їхні ряди продовжать поповнюватися.

13:30 Єврокомісія завтра представить план, згідно з яким ЄС швидко позбавиться залежності від російської нафти та газу, - президент ЄК Урсула фон дер Ляйєн.

13:22 Американський виробник одягу Levi Strauss&Co повідомив, що призупиняє роботу в РФ.

13:20 Переговори між українською та російською делегаціями розпочнуться о 16.00 (за Києвом). Про це пише у Twitter радник голови ОП Михайло Подоляк.

13:05 На підтримку армії та гуммпомочі зібрано вже понад 10,3 млрд. гривень, - НБУ.

13:00 Офіс генерального прокурора розпочав розслідування за фактом обстрілу мирного мітингу у Новій Каховці Херсонської області. Через дії російських окупантів загинула людина, ще сім отримали поранення.

12:45 Генштаб ЗСУ надав оперативну інформацію на 12.00.

"Незважаючи на велику кількість військ, окупанти мають низький морально-психологічний стан. Зазнавши втрат, підрозділи противника втрачають наступальний потенціал і масово здаються в полон Захисникам України та цивільному населенню", - йдеться в повідомленні.

12:41 The Wall Street Journal повідомляє, що Boeing призупинив закупівлю титану в РФ.

12:36 Міністр закордонних справ Китаю Ван І заявив, що країна готова стати посередником між Україною та Росією.

12:35 У Херсоні та Херсонській області - Мелітополі, Новоукраїнську - сьогодні знову проходять мітинги проти окупантів.

12:23 Ситуація на пунктах пропуску у Закарпатській області

12:19 Ще кадри евакуації з Ірпеня

12:15 КМДА просить мешканців міста, хто має таку можливість, платити за комуналку.

"Так міська система зможе отримати необхідні ресурси для аварійних робіт", - йдеться у повідомленні.

12:14 Генпрокурор Ірина Венедиктова повідомила, що генерал РФ, який віддавав накази бомбити Харків, народився в Чугуєві Харківської області.

Дванадцятий день війни. Що відбувається в Україні сьогодні: онлайн

12:07 Триває евакуація мирних жителів із Ірпеня

12:03 Зеленський заявив про те, що на час війни ФОПи 1 та 2 груп будуть повністю звільнені від сплати ЄСВ. ФОП 3 групи звільняються від сплати ЄСВ за співробітників, які покликані до лав ЗСУ або тероборони. Також на час війни ще рік після її закінчення діятиме звільнення від сплати податку на землю та орендної плати за землю держкомунальної власності на всіх територіях, де ведуться бойові дії.

11:58 Мер Києва Віталій Кличко розповів про ситуацію у місті.

"У столиці ми сьогодні робимо все для життєзабезпечення міста. Для створення резерву продуктів, ліків, товарів першої необхідності. Розподіляємо та надаємо допомогу тим, кому вона сьогодні найбільше потрібна. Також була направлена ​​гуманітарна допомога до Чернігова. Намагаємося доставити до Бучі та Гостомелю. Формуємо гуманітарні вантажі на деякі інші міста. Столиця готується до оборони. Прошу всіх киян зберігати витримку. Перебувати вдома або – при сигналі тривоги – у укриттях", - сказав він.

11:51 Міжнародний суд ООН у Гаазі розпочав засідання за позовом України проти Росії у справі про звинувачення у геноциді.

11:45 Президент України закликає запровадити нові санкції проти росії та повністю бойкотувати експорт та імпорт.

11:35 Зеленський записав новий відеозвернення.

11:30 Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ остаточно залишає Україну. Керівництво поки що покидає країну.

11:24 Міноборони України зробило інструкцію для російських окупантів – як правильно здаватися в полон. А для українських захисників – як правильно приймати полонених.

Дванадцятий день війни. Що відбувається в Україні сьогодні: онлайн

11:21 В Енергодарі прощаються із загиблими захисниками Запорізької АЕС.

11:15 У Нацполоції розповіли про операивну ситуацію в Києві.

"Столичні правоохоронці перевірили за добу 9 952 особи. Серед них вивлено 49 осіб, які можуть бути причетні до діяльності диверсійно-розвідувальних груп. Окрім того, поліцейські Києва виявили 2 мародерів. З усіма затриманими проводяться процесуальні дії", - йдеться у повідомленні.

11:07 Наслідки авіаудару у Малині Житомирської області

11:02 Глава Миколаївської ОДА Віталій Кім повідомив, що окупанти зайшли в аеропорт і українські війська переходять у наступ.

10:57 У Херсонській ОДА розповіли про ситуацію в області.

"Загалом ситуація змінюється слабо. Основна проблема – це підвіз продуктів та медикаментів. Наразі проблематика – це періодичні відключення мобільного зв'язку та інтернету. З порушенням роботи мереж поки що справляються самі по собі", - йдеться у повідомленні.

10:50 СБУ продолжает ловить диверсантов и военных преступников:

  • В Донецкой области задержали 13 боевиков, стрелявших по мирным гражданам;
  • В Киеве задержан агент российской разведки;
  • В Николаеве задержали двух человек, которые собирали и передавали данные о военных объектах и ​​инфраструктуре города;
  • В Ровно задержан местный житель, который собирал и передавал данные о технике ВСУ, а также объектах одного из городов области;
  • В Луганской области начали уголовное производство по отношению к бывшему члену Партии регионов, который сейчас пытается возглавить оккупационную администрацию во временно оккупированном городе Беловодск.

10:40 Жителі Чонгара Херсонської області з українськими та кримськотатарськими прапорами вимагали у російських окупантів забратися з Криму.

10:36 Міністр економіки та фінансів Франції Брюно Ле Мер анонсував нові санкції проти Росії.

"Так, є поле для маневру. Усі варіанти на столі", - сказав Ле Мер телебаченню BFM та RMC Radio.

10:33 Ціна на газ у Європі продовжує зростати – вже 3600 доларів за тисячу кубометрів.

10:29 Ірина Верещук прокоментувала інформацію про те, що російська сторона нібито готова відкрити коридори для евакуації.

Дванадцятий день війни. Що відбувається в Україні сьогодні: онлайн

10:27 Глава Мінцифри Михайло Федоров показав, як коротають час бійці тероборони у проміжках між зміцненням міста.

Дванадцятий день війни. Що відбувається в Україні сьогодні: онлайн

10:20 Азов розповідає про ситуацію у Маріуполі.

10:14 Енергоатом повідомляє, що усі українські АЕС працюють

"Станом на 10:10, 7 березня 2022 року діючі атомні електростанції України продовжують стабільно працювати. Поточна потужність усіх чотирьох українських АЕС забезпечує необхідні обсяги виробництва електроенергії для потреб країни. Радіаційний, протипожежний та екологічний стан на АЕС і прилеглих до них територіях та знаходиться в межах чинних норм", - йдеться у повідомленні.

10:11 Гендиректор Airbnb Брайан Ческі заявив, що за 2 і 3 березня в Україні було заброньовано 61 406 ночей на 1,9 млн доларів. Нагадаємо, що мешканці інших країн бронюють житло в Україні для того, щоб матеріально допомогти українця. Приїжджати в Україну вони, звичайно ж, не збираються.

Дванадцятий день війни. Що відбувається в Україні сьогодні: онлайн

10:03 Генштаб представив свіжі дані про російські втрати під час війни проти України.

Дванадцятий день війни. Що відбувається в Україні сьогодні: онлайн

10:00 Ціна газу на європейській біржі вже зросла до 3 тисяч доларів за тисячу кубометрів.

09:58 Командування морської піхоти України повідомляє, що вночі українські військові накрили аеродром Чорнобаївка, де окупанти розмістили свій авіапарк. В результаті вдалося знищити 30 вертольотів, живу силу та техніку.

"Минулої доби, на підступах до Миколаєва знищено 3 колони ворога, українські захисники захопили трофеї, велику кількість боєкомплекту, колісну техніку, 7 одиниць гаубиць Д-20", - йдеться у повідомленні.

Дванадцятий день війни. Що відбувається в Україні сьогодні: онлайн

09:53 Фінські компанії Valo та Paulig теж йдуть з Росії.

09:51 Глава МВС Денис Монастирський розповів про ситуацію в Ірпені, Бучі та Гостомелі в ефірі телемарафону.

"Ці міста противнику дуже важливо захопити. Ми відбиваємо їх. Постійно ведуться бої у місті. З обох боків є загиблі та поранені. Але ми їх тримаємо і не даємо підійти до Києва так, як хотів би супротивник ще 5 днів тому", — зазначив. він.

09:45 Косметична компанія Sephora припиняє свою діяльність у Росії.

Долар у РФ вже 139 рублів, євро – 150 рублів.

09:39 Голова Донецької ОДА Павло Кириленко розповів про жертви серед населення.

"За ніч з 6 на 7 березня надійшла інформація про ще 2 поранених: 1 у Валер'янівці та 1 у Зачатівці. Всього з початку вторгнення росіяни поранили щонайменше 279 мешканців області", сказав він.

Також Кириленко додав, що точну цифру жертв і постраждалих у Маріуполі та Волновасі визначити поки що неможливо.

09:34 Глава Міноборони Резніков повідомив, що Україна робить все можливе для евакуації людей із Маріуполя. "Це непросто. Адже російські терористи не дотримуються слова", – зазначив він.

09:32 У КМДА повідомили, що ніч у Києві пройшла спокійно, транспорт у столиці працює.

"Місто забезпечене електроенергією, водою, теплом, зв'язком у повному обсязі. Комунальники знешкоджують пориви мереж, налагоджують роботу інфраструктури", - йдеться у повідомленні.

09:24 "Не коментуватиму поставки зброї та боєприпасів - це делікатний момент. Нехай ворога чекає сюрприз. Знайте: є значний прогрес. Окрім іншого, за останні 3 дні вже доставлено, їде в Україну або законтрактовано понад 50 тисяч шоломів та бронежилетів" - заявив голова Міноборони Олексій Рєзніков.

09:22 Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім опублікував у своєму телеграмі голосове повідомлення – він сказав, що місто чекає ще на удари та попросив людей не виходити на вулицю.

09:18 Рятувальники розповіли про наслідки авіаудару 6 березня на Житомирщині.

09:16 Вчорашній авіаудар по Вінниці було завдано з акваторії Чорного моря стратегічними бомбардувальниками-ракетоносцями Ту-95мс або Ту-160. Було випущено 8 ракет, ймовірно, Х-101, що мають велику дальність застосування до 5500 км.

09:10 Спікер Оперативного штабу Одеської ОДА Сергій Братчук повідомив, що у Чорному морі українські військові підбили російський корабель.

09:05 Сьогодні вночі Нацгвардія затримала пілота збитого російського винищувача.

"За посадою ворожий пілот - заступник командира авіаційного полку, що дислокувався у Воронежі. Особисто здійснював 3 вильоти між Ізюмом і Балаклією. Російський пілот здав своїх координаторів і розповів про злочинні накази. Пілотів ворожого літака було двоє, обидва живі. у місті. Продовжуються пошуки", повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.

09:02 Мер Ірпіня Олександр Маркушин нагадав, що сьогодні о 10:00 відбудеться чергова евакуація дітей, жінок та літніх людей із міста. Автобуси чекатимуть у Романівці та відвезуть людей до Києва залізничний вокзал.

09:00 За словами глави Луганської ОДА Сергія Гайдая, вчора на Луганському напрямку українські воїни Об'єднаних сил здійснили кілька успішних контратак. "У підсумку окупанти втратили близько 40 чоловік особового складу, 8 БМП, 1 МТЛБ, вантажівку Урал, позашляховик та артилерійські системи", - сказав він.

08:54 Голову Гостомельської громади Юрія Приліпка застрелили окупанти, повідомляє Гостомельська селищна рада.

08:50 Глава Сумської ОДА Дмитро Живицький повідомляє про те, що домовленостей щодо створення "зелених" коридорів немає. Він попереджає громадян, що окупанти можуть опікуватися провокаціями. Раніше Сумська ОДА попереджала місцевих жителів не сідає у жодні "евакуаційні" автобуси.

08:43 Деякі російські пропагандистські ЗМІ вранці почали публікувати інформацію про нібито створення "зелених коридорів" з Києва, Маріуполя, Харкова та Сум, та режим припинення вогню. Посилаються на міноборони Росії. На опублікованих картах маршрути евакуації ведуть до.

08:39 В ході звільнення Чугуєва окупанти зазнали великих втрат в особовому складі та техніці, повідомляє Генштаб.

"Знищені командири 61-ї окремої бригади морської піхоти ЗС РФ підполковник Дмитро Сафронов та заступник командира 11-ї окремої десантно-штурмової бригади ПДВ ЗС РФ підполковник Денис Глібов", - йдеться у повідомленні.

08:30 Кореспондент телемарафону у прямому ефірі розповів про ситуацію у столиці України. За його словами, ніч у Києві минула відносно спокійно, двічі лунала сирена, а зараз періодично лунають вибухи. На Поліському напрямку окупанти намагаються встановити контроль над передмістям столиці. Українські бійці готові захищати місто. У містах Київської області - дефіцит продуктів. Славутич опинився без продуктів і ліків. Обстрілів там нема, але туди неможливо дістатись.

08:23 Перші добровольці із Великобританії прибувають до України.

08:08 Прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон заявив, що його країна зіткнулася з "найнебезпечнішою ситуацією в галузі безпеки за 80 років" з часів Другої світової війни. Таку заяву він зробив на тлі вторгнення Росії в Україну. Моррісон також закликав Китай засудити Кремль та приєднатися до санкцій.

07:59 Дані від ДСНС по Харківській області. За добу з 6 по 7 березня окупанти проводили обстріли та повітряні бомбардування житлових кварталів, різних об'єктів Харкова та сільських населених пунктів області. Це призвело до безлічі руйнацій і пожеж.

Під завалами виявили тіла 8 загиблих осіб. За добу рятувальники здійснили понад 60 виїздів. Під час ліквідації пожеж та розбиранні завалів було врятовано та евакуйовано приблизно 200 людей. Остаточна інформація щодо загиблих та постраждалих наразі уточнюється.

07:46 ДСНС про атаку на Миколаїв. Був масований обстріл житлових масивів міста зі Смерчів. В результаті виникло 5 пожеж у житловому секторі та об'єктах промисловості (ДП НВКГ "Зоря"-"Машпроект").

07:42 Низка Телеграм-каналів та росЗМІ повідомляють про потужний вибух у Луганську, який прогримів уночі. За їхньою інформацією, палає нафтобаза.

07:30 Депутати 8 обласних рад України звернулися до народів, глав держав та урядів, парламентів держав-членів НАТО з проханням закрити небо. Триває збір підписів мешканців Запоріжжя, Луганської, Рівненської, Тернопільської, Чернівецької, Дніпропетровської областей.

07:23 Уряд Великобританії виділить додаткові 100 мільйонів доларів допомоги для підтримки економіки України.

07:20 Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич про ранкову ситуацію у місті.

07:15 Актуальна ситуація на пунктах пропуску із сусідніми державами, на виїзд із України, станом на 06:30 7 березня.

07:09 Папа Римський Франциск закликав припинити збройний наступ на Україну та гарантувати гуманітарні коридори, повідомляє Vatican News.

07:01 Зі зведення Генштабу ЗСУ станом на 6 ранку 07 березня:

- З початку доби російський окупант продовжив завдання ракетно-бомбових та артилерійських ударів по населених пунктах України.
- Загарбники продовжують використовувати аеродроми Білорусі для завдання авіаударів по Україні.
- Ірпінь залишається без світла, води та тепла понад три доби, підвезення їжі та води немає, окупанти заборонили городянам виходити з будинків.
- Є численні випадки зйомки постановочних репортажів для російських телеканалів про нібито гуманність і людяність загарбників.
- Також у соціальних мережах ворог продовжує поширення контенту, який негативно висвітлює діяльність ЗСУ.

06:55 Станом на 6:50 частина міста залишилась без теплопостачання.

06:50 Ворожі обстріли житлових кварталів та у передмісті Миколаєва призвели до пожеж, - ДСНС області.

06:37 Предстоятель РПЦ патріарх Кирило під час проповіді у храмі Христа Спасителя в Москві 6 березня висловився про війну в Україні. Прямим текстом він не підтримав російське вторгнення, однак по суті навів аргументи в його обґрунтування, пише "Радіо Свобода".

"Хто нападає сьогодні на Україну, де вісім років йде придушення та винищення людей на Донбасі?" - запитав Кирило риторичне запитання, але відповіді на нього не дав. Ще він сказав, що війна йде, бо на Донбасі не хочуть гей-парадів.

06:30 Нова Зеландія розширює санкції проти РФ через вторгнення в Україну. Прем'єр-міністр країни Джасінда Ардерн сказала, що санкції дозволять заморозити російські активи у Новій Зеландії. Вони завадять громадянам і компаніям з Росії заводити в країну гроші. Також буде заборонено вхід у їхні територіальні води російським яхтам, кораблям та польоти літаків у повітряному просторі Нової Зеландії. Крім того, в країну заборонять в'їзд 100 громадян РФ.

06:12 Миколаївське видання "Новини N" повідомляє, що на околицях міста зав'язався запеклий бій. Містяни повідомляють, що вибухи чутно в усіх районах Миколаєва. Також мешканці пишуть, що у деяких районах зникло електропостачання.

06:06 Замок Ніджьо в Кіото підсвітили кольорами українського прапора. Так місто-побратим Києва вирішило продемонструвати свою підтримку.

06:00 Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан в ефірі телеканалу France5 заявив, що вірить у перемогу України у війні з Росією.

"Вже протягом десяти днів найбільше вражає опір України в таких масштабах, в яких експерти не могли собі уявити... Президент Путін у якийсь момент буде поставлений перед вибором: або отримати суттєві наслідки для функціонування Росії, або розпочати переговори", - сказав голова французького МЗС.

05:47 У Херсоні знову пропав мобільний зв'язок та інтернет від Київстару, пише Суспільне.

05:44 Дві з чотирьох найбільших аудиторських компаній - PwC і KPMG - заявили про зупинку роботи на ринку РФ та Білорусі через напад на Україну.

05:33 Міністерство закордонних справ Японії закликало своїх громадян не їздити до Росії і за можливості покинути країну-агресора.

05:25 По Миколаєву вдарили із реактивних систем залпового вогню, пише Суспільне Миколаїв. Атака сталася о 5:15.

05:13 11-річний хлопчик із Запоріжжя переїхав через кордон із України до Словаччини. У руці дитини був поліетиленовий пакет із паспортом та номером телефону. Батьки мали залишитися в Україні. Дитині надали транспорт, щоби він дістався до родичів у Братиславі.

04:55 Палата представників Конгресу США готує законопроект, який заборонить імпорт російської нафти та інших енергоносіїв. Документом також передбачено виключення РФ із Світової організації торгівлі (СОТ).

04:40 На акціях та мітингах проти війни з Україною, що пройшли в РФ у неділю, силовики затримали майже 5 тисяч осіб у 69 містах.

04:27 Данія значно збільшить свій оборонний бюджет і відмовиться від російського газу у відповідь на вторгнення Росії до України.

04:09 РФ з 24 лютого випустила в Україні приблизно 600 ракет і ввела на нашу територію приблизно 95% військ, накопичених на кордонах, пише CNN з посиланням на високопоставленого чиновника Пентагону.

04:02 Українська гімнастка Даніела Батрона на етапі Кубка світу в Досі відмовилася ставати на один подіум зі спортсменками із Росії. Її нагороджували окремо. А для представників РФ та Білорусі це останні змагання, їх усунули через санкції.

03:50 У Вашингтоні вимагали безпольотну зону для України. На акцію під Білим домом вийшли кілька тисяч людей.

03:35 НАТО не піде на закриття повітряного простору над Україною, – глава МЗС Німеччини.

03:20 Радник голови ОП Олексій Арестович заявив, що навіть після захоплення російськими військами Новокаховської гідроелектростанції (ГЕС) та їхніх повідомлень про підрив дамби до окупованого Криму вода так і не надходить.

02:47 Україна готова розглядати спільно з міжнародними партнерами гарантії безпеки поза членством у НАТО, - голова фракції СН Давид Арахамія. Він також наголосив, що Україна не готова до жодних компромісів на переговорах щодо своєї територіальної цілісності.

02:27 Засновник SpaceX Ілон Маск вважає, що лідерам європейських країн слід перезапустити АЕС, що не працюють, і збільшити потужність існуючих.

02:07 Літаки окупантів знову атакували Харків уночі. Снаряди потрапили до житлових будинків та зачепили міські ринки, повідомляє штаб оборони Харківської області.

01:48 Хакери з Anonymous зламали частину російських телеканалів. Замість трансляції на екранах глядачів з'явилося повідомлення про те, що звичайні росіяни проти війни в Україні та заклик до них виступити проти геноциду РФ в Україні.

01:33 Росія вербує сирійців для штурму українських міст, пише The Wall Street Journal. За даними газети, раніше Москва пропонувала їм від 200 до 300 доларів, щоби вони поїхали в Україну і працювали як охоронці протягом півроку.

01:27 ОБСЄ отримала повідомлення про пошкодження офісу СММ у Маріуполі внаслідок обстрілу. Місія евакуюється із України.

01:20 Від початку вторгнення Росії в Україну пошкоджено або зруйновано 211 шкіл, - міністр освіти та науки Сергій Шкарлет.

01:15 По селищу Тузла Одеської області російські окупанти завдали ракетного удару. За попередньою інформацією, жертв немає.

01:10 З початку нападу РФ на Україну з нашої країни до Польщі виїхали вже понад мільйон людей, - Прикордонна служба Польщі.

00:53 Окупанти не контролюють українські території. Вони тимчасово контролюють дороги та деякі населені пункти. Центр протидії дезінформації при РНБО України опублікувала карту Нейтана Русера з ASPI Cyber Policy, яка показує актуальне і коректне просування російських загарбників.

Дванадцятий день війни. Що відбувається в Україні сьогодні: онлайн

00:47 Пентагон не фіксує суттєвого просування російських військ за минулу добу, пише BBC з посиланням на брифінг американського відомства. Все ще стоїть на місці 64-кілометрова колона під Києвом. Зовнішні спостерігачі припускають, що вона загрузла в бруді і, найімовірніше, спалила все пальне. За даними відомства, поки немає ознак висадки морського десанту в районі Одеси. Російські ВКС, як і раніше, не контролюють повітряний простір над Україною. При цьому обидві сторони зазнали втрат у бойових літаках, вертольотах та засобах ППО.

00:35 Дані від Генштабу ЗСУ. Війська РФ продовжують зосереджувати основні зусилля на оточенні Києва, Харкова, Чернігова, Сум та Миколаєва, виході на адмінкордони в Луганській та Донецькій областях, створенні сухопутного коридору до окупованого Криму в напрямку Маріуполь - Новоазовськ. Під час бойових дій ЗСУ звільнили Чугуєв Харківської області. Окупантам завдано великих втрат в особовому складі та техніці.