ua en ru

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію Колаж РБК-Україна

Етапи виборчої кампанії 2019, кандидати, рейтинги і правила голосування за президента України

Вибори президента України 2019 пройшли 31 березня. В цей день відбувся перший тур голосування за кандидатів на пост глави держави. Всі подробиці про головні дати виборчої кампанії, кандидати та їхні передвиборчі рейтинги, етапи голосування і де воно відбудеться - в матеріалі РБК-Україна.

Всі подробиці дня виборів 2019 на РБК-Україна.

Результати виборів президента 2019 оновлюються в режимі онлайн.

Результати опитувань перед другим туром виборів 2019

Опитування групи "Рейтинг"

Опитування Соціологічної групи "Рейтинг", в якому взяли участь 3 тис. осіб, показало, що за Володимира Зеленського в другому турі виборів 2019 мають намір проголосувати 51,8% респондентів. Чинного главу держави Петра Порошенка планують підтримати 19% респондентів. Рейтинг проводився 12-16 квітня.

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Опитування КМІС

Згідно з результатами опитування КМІС, яке проводилося 9-14 квітня, лідером президентських перегонів залишається Володимир Зеленський. За Зеленського мають намір проголосувати 48,4% опитаних. Чинного президента Петра Порошенка підтримують 17% респондентів.

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Соціологічна група "Рейтинг"

В період з 5 по 10 квітня соціологи провели опитування серед 3 тисяч респондентів про електоральні настрої українців. Так, згідно з опитуванням, лідером перегонів перед другим туром виборів президента України залишається Володимир Зеленський, якого підтримують 51% респондентів. Петра Порошенко готові підтримати 21% респондентів, ще 18% на даний момент не визначилися з вибором, а 10% не мають наміру голосувати.

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Перший тур виборів 2019

31 березня 2019 року в Україні відбулися чергові вибори президента України. Протягом дня, з 8:00 ранку до 20:00 вечора виборці могли віддати свої голоси за одного з 39 кандидатів, зареєстрованих Центрвиборчкомом. За кілька днів до голосування були оприлюднені останні опитування, які показали, що Володимир Зеленський, Петро Порошенко і Юлія Тимошенко є лідерами виборчих перегонів. Після закінчення голосування в день виборів результати опитувань підтвердили і дані екзит-полів, які проводилися безпосередньо на ділянках.

Вже після оголошення перших результатів екзит-полів чинний президент, який за даними опитувань посів друге місце, заявив про необхідність проведення дебатів між кандидатами, які виходять у другий тур.

У свою чергу, Юлія Тимошенко, яка згідно з опитуваннями зайняла третє місце, заявила, що екзит-поли не відповідають дійсності і за результатами опитувань, проведених її командою, вона займає друге місце, а не третє. Пізніше Юлія Тимошенко звинуватила Петра Порошенка у фальсифікації результатів виборів, в той же час, зазначила, що оскаржувати їх в суді не буде.

Володимир Зеленський, який за даними екзит-полів посів перше місце, заявив, що такі результати є першим кроком до великої перемоги. Кілька днів по тому Зеленський записав відеозвернення до Порошенка, в якому відповів на його пропозицію по дебатам. Зеленський запропонував провести дебати на НСК "Олімпійський". Також Зеленський висунув ряд вимог до Порошенка, які чинний президент повинен виконати для того, щоб дебати відбулися. Зокрема, Зеленський хотів, щоб Порошенко вибачився перед ним, назвав його не "маріонеткою Коломойського", а кандидатом в президенти. Також Зеленський заявив, що перед проведенням дебатів кандидати повинні здати аналізи на алкоголь і наркотики.

Порошенко, в свою чергу, погодився на пропозицію Зеленського провести дебати на НСК, зазначивши "стадіон, так стадіон". Крім того, Порошенко погодився і на здачу аналізів. В результаті Порошенко здав кров, волосся і сечу на аналізи чотирьом клінікам, а Зеленський здав кров в клініці "Євролаб".

Після цього Зеленський записав відеозвернення до Юлії Тимошенко, запропонувавши їй стати модератором на дебатах. Зеленський дав главі "Батьківщини" 24 години, щоб обміркувати його пропозицію. Але по закінченню вказаного терміну відповіді від Тимошенко не надходило.

Паралельно з цим, ЦВК продовжував проводити підрахунок голосів. Підсумкові результати були оголошено 7 квітня: Володимир Зеленський - 30,24%, Петро Порошенко - 15,95%. Зеленський лідирує практично у всіх областях України, тоді як Петро Порошенко лише в Тернопільській і Львівській областях. Тимошенко, яка посіла третє місце, підтримала більшість жителів Івано-Франківської області, а Юрій Бойко, який посів четверте місце, став лідером по голосам в Донецькій і Луганській областях.

Після оголошення результатів виборів ЦВК оголосила про проведення повторного голосування, оскільки ніхто з кандидатів не набрав більше 50% голосів виборців. До другого туру, як і очікувалося, вийшли Зеленський і Порошенко.

Після оголошення результатів в інтерв'ю одному з телеканалів Порошенко заявив, що чекає Зеленського на НСК "Олімпійський" для проведення дебатів 14 квітня. У свою чергу, Зеленський заявив, що його дебати з Порошенком відбудуться 19 квітня.

При цьому в ЦВК заявляли, що дебати Зеленського і Порошенко повинні пройти 19 квітня в студії "Суспільного".

На даний момент обговорення проведення дебатів тривають. На даний момент обговорення проведення дебатів тривають. 14 квітня Петро Порошенко приїхав на НСК для участі в дебатах, але Зеленський на зустріч з опонентом не приїхав. У штабі Зеленського продовжують наполягати на проведенні дебатів на стадіоні 19 квітня в 19.00. Разом з тим, Порошенко пропонує провести дебати на НСК о 16:00, щоб встигнути в студію "Суспільного" до 20:00 для участі в офіційних дебатах. У Зеленського таку пропозицію команди Порошенка приймати відмовляються.

Другий тур виборів призначено на 21 квітня і, відповідно, до 15 квітня включно українці, які бажають змінити місце голосування, мали звернутися із заявою в органи Держреєстру виборців. При цьому, для переселенців достатньо оформити заяву, для інших громадян - потрібен документ, що підтверджує необхідність зміни місця для голосування (наприклад, довідка з місця роботи або навчання).

За даними Центрвиборчкому, перед другим туром виборів місце голосування змінили на 9 тисяч осіб більше, ніж перед першим туром. Як повідомила глава ЦВК Тетяна Сліпачук, місце голосування змінили 325 604 особи.

Крім того, після оголошення офіційних результатів кандидати знову можуть проводити передвиборчу агітацію, а соціологи - проводити і оприлюднити опитування.

31 березня

00:06 День виборів президента в Україні добіг кінця. За результатами Національного екзит-полу, до другого туру проходять Володимир Зеленський (30,6%) і Петро Порошенко (17,8%). Юлія Тимошенко з результатом 14,2% посідає третє місце.

Загальні цифри екзит-полів виглядають наступним чином:

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

У той же час, ЦВК продовжує підрахунок голосів і в міру обробки бюлетенів публікує результати.

18:15 оновленими даними ЦВК, явка станом на 15:00 в Україні становить 45,08%. Дані ще не надали одна окружна виборча комісія Київської області.

Крім того, в правоохоронці повідомили, що станом на 17:00 вони отримали 1360 повідомлень про порушення виборчого законодавства.

Уже через через півтори години почнеться прес-конференція, на якій будуть представлені перші дані екзит-полів.

16:30 до закриття виборчих дільниць залишилося 3,5 години. За даними ЦВК явка на 15:00 склала 44,79%. Найактивніше голосують на виборах президента жителі Запорізької області, а найбільш пасивні виборці - в Закарпатській.

На 15:00 в Нацполіціі представили статистику порушень в ході виборчого процесу. Повідомляється, що до правоохоронців звернулися 649 раз.

13:35 Українці активно голосують на зарубіжних виборчих дільницях. У Дюссельдорфі утворилися черги на виборчій дільниці в Генеральному консульстві. А в Празі і Варшаві - черги перед виборчими дільницями.

Фото: виборчу дільницю в Дюссельдорфі (РБК-Україна)

12:30 На виборах проголосував і Петро Порошенко. На виборчу дільницю він приїхав у супроводі всієї своєї сім'ї.

"Сьогодні я проголосував за Україну", - сказав президент.

Таким чином, на президентських виборах вже проголосували всі основні кандидати.

Фото РБК-Україна

12:07 Ще два кандидати в президенти - Володимир Зеленський і Анатолій Гриценко - взяли участь у виборах.

За інформацією ЦВК, явка по Україні по стостоянію на 11:00 склала 16,08%.

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Скрін cvk.gov.ua (натисніть, щоб збільшити зображення)

10:30 Вибори 2019 стартували сьогодні о 08:00. На даний момент вже проголосували Юлія Тимошенко, Володимир Кличко, Юрій Бойко, Олег Ляшко, Олександр Вілкул, Зорян Шкіряк. У Нацполіціі повідомили про понад два десятки порушень виборчого процесу, серед яких підкуп виборця, спроба винести бюлетень з дільниці, незаконна агітація.

До речі, голосування за кордоном стартувало ще в 23:00 за київським часом. Там взяти участь у виборах можна також з 8:00 до 20:00, але за місцевим часом.

Перші екзит-поли будуть оприлюднені о 20:00 після закриття виборчих дільниць. Крім того, штаби кандидатів у президенти будуть проводити паралельний підрахунок голосів.

Президентські вибори 2019: календар

Президентська кампанія в Україні офіційно стартувала наприкінці грудня 2018. 31 грудня ЦВК оголосила про початок виборчого процесу, після чого кандидати почали подавати документи для реєстрації.

Першим зареєстрованим кандидатом став екс-міністр екології Ігор Шевченко. Він прийшов у ЦВК першим - о 9:00 31 грудня. Центрвиборчком зареєстрував 44 кандидати у президенти. Однак, до 7 березня кандидати могли відмовитися від участі у виборах і цим правом скористалися 5 осіб. Таким чином, на даний момент є 39 кандидатів у президенти.

Вибори президента України відбудуться в березні-квітні 2019. Ключові етапи кампанії включають процес реєстрації, дати голосування та оголошення результатів:

  • Початок виборчого процесу в Україні - 30 грудня.
  • Старт реєстрації учасників (партійних кандидатів чи самовисуванців) в Центрвиборчкомі - 31 грудня.
  • Заключний день подання реєстраційних документів в ЦВК - 3 лютого 2019.
  • Завершення реєстрації претендентів на президентський пост - 8 лютого 2019.
  • Перший тур голосування відбудеться в останню неділю березня (31 числа).
  • Офіційні результати будуть оголошені в термін до 10 квітня. Також до цієї дати ЦВК буде прийнято рішення про необхідність другого туру голосування.
  • Результати голосування від 31 березня 2019 опублікують в "Голосі України" й "Урядовому кур'єрі" до 13 квітня.
  • Другий тур, у разі, якщо жоден з кандидатів не набере 50%+1 голосів, відбудеться 21 квітня
  • Протокол ЦВК за результатами другого туру оприлюднять до 1 травня 2019.
  • Публікація офіційних результатів президентських виборів 2019 в газетах "Голос України" та "Урядовий кур'єр" - 4 травня.
  • Після урочистої церемонії присяги у Верховній раді новий глава держави вступить на посаду до 3 червня.

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Вибори в Україні 2019: інформація про кандидатів

Балотуватися на президентський пост мають право громадяни, які досягли 35 років, які живуть в Україні протягом останніх 10 років, вільно володіють українською мовою. Можливо висунення кандидатів від політичних партій або ж самостійне висунення. Кожен кандидат у президенти повинен надати паспорт, автобіографію, програму, заяву, а також внести заставу в сумі 2,5 млн гривень. У разі програшу, дана грошова застава не повертається.

Наразі прийом документів від кандидатів завершено, загалом зареєстровано 39 кандидатів.

Петро Порошенко

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Петро Порошенко (president.gov.ua)

Президент Петро Порошенко має право балотуватися на посаду глави держави ще один раз. Навесні 2014-го він здобув перемогу в першому турі дострокових виборів, набравши 54,7% голосів. Порошенко оголосив про намір балотуватися на другий термін 29 січня 2019 року. Глава держави подав документи в ЦВК в останній день реєстрації.

Юлія Тимошенко

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Юлія Тимошенко (РБК-Україна)

Лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко про готовність висуватися на посаду глави держави оголосила 20 червня 2018 року під час відеоконференції в Facebook. Тимошенко своїми першими кроками на посаді президента називає проведення всеукраїнського референдуму і прийняття нової Конституції. 25 січня 2019 року ЦВК зареєструвала Тимошенко кандидатом в президенти від партії "Батьківщина".

Володимир Зеленський

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Володимир Зеленський (РБК-Україна)

Шоумен Володимир Зеленський заявив про свою участь у виборах в ефірі новорічного випуску "Вечірнього кварталу". В кінці січня ЦВК зареєструвала його кандидатом у президенти. Згідно з опитуваннями групи "Рейтинг", КМІС, Socis та Центру Разумкова, Зеленський є лідером передвиборної гонки.

Анатолій Гриценко

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Анатолій Гриценко (grytsenko.com.ua)

Голова "Громадянської позиції" і колишній міністр оборони Анатолій Гриценко ще 10 травня 2018 року повідомив, що буде висувати свою кандидатуру на майбутніх президентських виборах. Гриценко зазначив, що вже підготував пакет рішень для відновлення України в межах лютого 2014 року. 15 січня 2019 року ЦВК зареєструвала Гриценка кандидатом у президенти від партії "Громадянська позиція".

Роман Безсмертний

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Роман Безсмертний (прес-служба)

Політик і дипломат Роман Безсмертний заявив про плани участі у виборчій кампанії на посаду наступного президента України 29 травня 2018 року. Своїми основними напрямками діяльності на посаді президента він вважає перегляд Конституції, закону про реінтеграції Донбасу і функцій уряду. 4 лютого 2019 року ЦВК зареєструвала Безсмертного кандидатом в президенти.

Олександр Шевченко

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Олександр Шевченко (facebook.com/pg/YaShevchenkoUa)

Співзасновник гірськолижного курорту "Буковель" Олександр Шевченко 20 липня 2018 повідомив, що піде на вибори президента України з програмою "Країна Гідності і Правди", згідно з якою має намір наполягати на кримінальній відповідальності топ-корупціонерів, а також просувати законопроекти про імпічмент президента. У січні 2019 року ЦВК зареєструвала Шевченка кандидатом в президенти.

Юрій Дерев'янко

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Юрій Дерев'янко (УНІАН)

4 липня 2018 року депутат від партії Михайла Саакашвілі "Рух нових сил" Юрій Дерев'янко на своїй сторінці в Facebook оголосив про намір йти в президенти України. За словами Дерев'янка, його метою на посаді глави країни стане створення неоекономічної системи та цифрової держави. У грудні 2018 року Дерев'янко прийняв рішення вийти з політичного партнерства з Саакашвілі, він йде на вибори від партії "Воля".

Сергій Тарута

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Сергій Тарута (УНІАН)

22 вересня 2018 року партія "Основа" провела з'їзд, на якому затвердила кандидатом у президенти лідера політсили Сергія Таруту. Тарута є співвласником корпорації "Індустріальний союз Донбасу" (ІСД). У 2014 році обіймав посаду голови Донецької облдержадміністрації. Після виборів у листопаді 2014-го пройшов до Верховної ради як самовисуванець 58 від мажоритарного округу (Маріуполь). 29 січня 2019 року Центральна виборча комісія зареєструвала Таруту кандидатом в президенти України.

Андрій Садовий

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Андрій Садовий (УНІАН)

Мер Львова і лідер партії "Самопоміч" Андрій Садовий підтвердив свою участь у майбутніх президентських виборах 3 жовтня 2018 року. Серед основних пунктів його передвиборної кампанії: мобілізація молоді, боротьба з корупцією в політиці і технологічна модернізація країни. ЦВК зареєструвала Садового кандидатом у президенти 8 січня 2019 року. Пізніше Садовий зняв свою кандидатуру на користь Анатолія Гриценка.

Ілля Ківа

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Ілля Ківа (npu.gov.ua)

3 листопада 2018 на зборах Соціалістичної партії України її голова Ілля Ківа одноголосно був висунутий кандидатом у президенти. Сам Ківа оголошував про свої плани на участь у виборах ще 23 жовтня 2017-го. На даний момент Ківа є зареєстрованим ЦВК кандидатом у президенти.

Юрій Бойко

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Юрій Бойко (УНІАН)

На раді політичної сили "Опозиційна платформа - За життя" 16 листопада 2018 року було прийнято рішення висунути Юрія Бойка кандидатом у президенти. Також у політсилі підкреслили, що їх представник буде захищати інтереси південно-східної частини України та російськомовного населення. Як відомо, ЦВК зареєструвала Бойка 22 січня, він йде на вибори як самовисуванець.

Руслан Кошулинський

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Руслан Кошулинський (facebook.com/ruslan.koshulynskyy)

Кандидатуру заступника голови ВО "Свобода" Руслана Кошулинського на майбутні вибори президента України висунули 19 листопада 2018 року націоналісти (ВО "Свобода", "Правий сектор", Організація українських націоналістів, Конгрес українських націоналістів та організація "С14"). 28 січня 2019 року Центрвиборчком зареєстрував його кандидатом у президенти України.

Олег Ляшко

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Олег Ляшко (УНІАН)

У січні 2018 року "Радикальна партія" висунула свого лідера Олега Ляшка кандидатом на пост президента України. 25 січня 2019 року Центрвиборчком зареєстрував Ляшка кандидатом у президенти.

Ольга Богомолець

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Ольга Богомолець (РБК-Україна)

6 грудня 2018 року нардеп і голова комітету парламенту з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець заявила про свої президентські амбіції. Нагадаємо, що в Раді вона входить до складу фракції БПП. 18 січня 2019 року Центральна виборча комісія зареєструвала Богомолець кандидатом у президенти, вона йде на вибори як самовисуванка.

Валентин Наливайченко

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Валентин Наливайченко (nalyvaichenko.org)

Екс-голова Служби безпеки України, лідер руху "Справедливість" Валентин Наливайченко заявляв про намір брати участь у президентських виборах ще влітку 2018 року. У січні 2019 року ЦВК зареєструвала його кандидатом у президенти від партії "Справедливість".

Ігор Шевченко

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Ігор Шевченко (УНІАН)

Екс-міністр екології Ігор Шевченко першим з кандидатів подав документи в ЦВК, 4 січня 2019 року Центрвиборчком видав йому посвідчення кандидата на пост президента України. Шевченко йде на вибори як самовисуванець. Основне гасло його передвиборної програми - побудова успішної країни за прикладом Сінгапуру.

Віталій Скоцик

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Віталій Скоцик (УНІАН)

Кандидатуру екс-голови Аграрної партії Віталія Скоцика Центрвиборчком зареєстрував 8 січня 2019 року. Скоцик йде на вибори як самовисуванець.

Сергій Каплін

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Сергій Каплін (facebook.com/kaplins)

Лідер Соціал-демократичної партії Сергій Каплін заявив про намір балотуватися в президенти ще в травні 2018 року. Він був одним з перших, хто подав документи в ЦВК, його кандидатуру Центрвиборчком зареєстрував 8 січня 2019 року.

Віталій Купрій

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Віталій Купрій (facebook.com vitaliy.kupriy)

Позафракційний нардеп Віталій Купрій заявив про намір балотуватися в президенти влітку 2018 року. Купрій обіцяє у разі обрання переписати Конституцію і переглянути повноваження президента. Кандидатуру Купрія ЦВК зареєструвала 15 січня 2019 року, він йде на вибори як самовисуванець.

Євген Мураєв

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Євген Мураєв (opposition.org.ua)

Позафракційний нардеп Євген Мураєв заявив про те, що буде брати участь у виборах в грудні 2018 року. На даний момент ЦВК уже зареєстрував його кандидатуру. Пізніше Мураєв зняв свою кандидатуру на користь Олександра Вілкула.

Роман Насіров

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Роман Насіров (РБК-Україна)

Екс-глава Державної фіскальної служби України Роман Насіров заявив про намір балотуватися в президенти в жовтні минулого року. Насіров впевнений, що у нього є всі шанси зайняти цю посаду. Як відомо, ЦВК зареєструвала Насірова кандидатом у президенти 21 січня.

Геннадій Балашов

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Геннадій Балашов (facebook.com nashlive.ua)

Лідер партії "5.10" Геннадій Балашов заявив про те, що йде в президенти у вересні 2018 року. Оголошуючи про намір балотуватися Балашов заявив, що хоче "прибрати державу з економіки", що дозволить кожному стати багатим. На даний момент ЦВК вже зареєструвала його кандидатом у президенти.

Олександр Вілкул

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Олександр Вілкул (opposition.org.ua)

Про те що співголова депутатської фракції "Опозиційний блок" Олександр Вілкул буде балотуватися в президенти стало відомо в листопаді 2018 року. 25 січня 2019 року ЦВК зареєструвала Вілкула Кандидатом в президенти від "Опозиційного блоку".

Олександр Мороз

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Олександр Мороз (facebook.com/alexander.moroz.12)

Екс-голова Верховної ради України Олександр Мороз оголосив про намір йти в президенти в грудні 2018 року. 25 січня 2019 року ЦВК зареєструвала Мороза кандидатом у президенти від "Соціалістичної партії Олександра Мороза".

Аркадій Корнацький

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Аркадій Корнацький (facebook.com/arkady.kornatsky.7)

Народний депутат від БПП Аркадій Корнацький подав документи в ЦВК 22 січня 2019 року, на даний момент він є зареєстрованим кандидатом у президенти.

Дмитро Добродомов

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Дмитро Добродомов (facebook.com/dmytro.dobrodomov)

Партія "Народний контроль" висунула свого лідера Дмитра Добродомова кандидатом у президенти в жовтні 2018 року. 25 січня 2019 року Центрвиборчком зареєстрував Добродомова кандидатом у президенти. Добродомов зняв свою кандидатуру на користь Гриценка.

Олександр Данилюк

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Олександр Данилюк (uk.wikipedia.org)

Активіст, член партії "Громадянський рух "Спільна справа" Олександр Данилюк йде на вибори як самовисуванець. ЦВК зареєструвала його як кандидата 28 січня 2019 року.

Інна Богословська

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Інна Богословська (facebook.com/inna.bogoslovska)

Голова Всеукраїнської громадської організації "Віче України", екс-нардеп Інна Богословська заявила про намір балотуватися влітку 2018 року. За її словами, п'яти років їй вистачить, щоб "навести порядок у країні". Центрвиборчком зареєстрував Богословську кандидатом 30 січня 2019 року.

Ігор Смешко

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Ігор Смешко (УНІАН)

Президент Центру стратегічних досліджень та аналізу, екс-глава СБУ Ігор Смешко офіційно заявив, що балотуватиметься в президенти України 13 січня поточного року. Смешко заявив, що має намір побудувати в Україні "сучасну демократію". ЦВК зареєструвала Смешка кандидатом у президенти 30 січня 2019 року.

Микола Габер

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Микола Габер (facebook.com/mykolagaber)

Лідер Патріотичної партії України Микола Габер подав документи в Центральну виборчу комісію 28 січня 2019 року, 1 лютого ЦВК зареєструвала його кандидатом в президенти. Габер балотується як самовисуванець.

Віктор Бондар

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Віктор Бондар (vidrodzhennya.org.ua)

Глава партії "Відродження", народний депутат Віктор Бондар подав документи в Центральну виборчу комісію 31 січня 2018 року. За словами Бондаря, в основі його програми - ідеї, спрямовані на розвиток економіки країни. 4 лютого 2019 ЦВК зареєстрував Бондаря кандидатом в президенти.

Сергій Носенко

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Сергій Носенко (facebook.com/smnosenko)

Центрвиборчком зареєстрував старшого керуючого директора ТОВ "Інтернешнл Інвестмент Партнерс Україна" Сергія Носенка кандидатом в президенти 5 лютого 2019 року. Носенко безпартійний, йде на вибори як самовисуванець.

Віктор Кривенко

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Віктор Кривенко (facebook.com/kryvenko.org)

10 січня 2019 року на з'їзді партії "Народний рух України" Віктор Кривенко був висунутий кандидатом в президенти. ЦВК зареєструвала Кривенка 5 лютого 2019 року.

Сергій Кривонос

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Сергій Кривонос (facebook.com/Воїни_АТО)

5 лютого 2019 року Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатом в президенти України першого заступника командувача Сил спеціальних операцій Сергія Кривоноса, він йде на вибори від партії "Воїни АТО". Кривонос зняв свою кандидатуру на користь Петра Порошенка.

Руслан Ригованов

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Руслан Ригованов (facebook.com/ruslanalexander.horlivka)

Центрвиборчком зареєстрував виконуючого обов'язки начальника державного підприємства "Севастопольський морський рибний порт" Руслана Ригованова кандидатом в президенти 5 лютого 2019 року. Ригованов безпартійний, йде на вибори як самовисуванець.

Андрій Новак

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Андрій Новак (facebook.com/novak.andriy.yaremovych)

Центрвиборчком 6 лютого 2019 року зареєстрував українського економіста Андрія Новака кандидатом в президенти. Новак балотується в президенти від політичної партії "Патріот".

Юрій Тимошенко

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Юрій Тимошенко (facebook.com/Юрій_Тимошенко)

Центрвиборчком 6 лютого 2019 року зареєстрував народного депутата Юрія Тимошенка кандидатом в президенти. Тимошенко балотується в президенти як самовисуванець.

Василь Журавльов

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Василь Журавльов (facebook.com/VasylZhuravlov)

Центрвиборчком 6 лютого 2019 року зареєстрував Василя Журавльова кандидатом в президенти. Журавльов балотується в президенти від політичної партії "Справедливість".

Юлія Литвиненко

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Юлія Литвиненко (facebook.com/Lytvynenko.Yuliia)

Центрвиборчком зареєстрував телеведучу і журналіста Юлію Литвиненко кандидатом в президенти 7 лютого 2019 року. Литвиненко йде в президенти як самовисуванка.

Юрій Кармазін

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Юрій Кармазін (https://www.facebook.com/YuriyKarmazin)

Центрвиборчком зареєстрував екс-нардепа Юрія Кармазіна кандидатом в президенти 7 лютого 2019 року. Кармазін йде в президенти як самовисуванець.

Олександр Ващенко

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Олександр Ващенко (facebook.com/alexander.vashchenko)

Центрвиборчком зареєстрував главу правління громадського об'єднання "Влада народу" Олександра Ващенка кандидатом в президенти 7 лютого 2019 року.

Володимир Петров

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Володимир Петров (facebook.com/greatlumpen)

Центрвиборчком 7 лютого 2019 року зареєстрував кандидатом в президенти політтехнолога Володимира Петрова.

Дмитро Гнап

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Дмитро Гнап (УНІАН)

Центрвиборчком зареєстрував Дмитра Гнапа кандидатом в президенти 8 лютого 2019 року. Гнап йде на вибори від партії "Сила людей". Гнап зняв свою кандидатуру з виборів.

Олександр Соловйов

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Фото: Олександр Соловйов (facebook.com/Solovyov.Oleksandr)

Центрвиборчком 8 лютого 2019 року зареєстрував Олександра Соловйова кандидатом в президенти. Соловйов балотується від партії "Розумна сила".

Документи до ЦВК подала 91 особа

Як відомо, з 31 грудня по 3 лютого 2019 року включно документи в ЦВК для реєстрації кандидатами в президенти подала 91 особа. Розглянувши документи, Центрвиборчком зареєстрував 44 кандидата. Всі кандидати можуть до 7 березня звернутися в ЦВК із заявою про відмову балотуватися. На даний момент таких заяв подано не було.

До 7 березня кандидати в президенти могли зняти свою кандидатуру

Як відомо, до 7 березня включно, всі зареєстровані Центрвиборчкомом кандидати в президенти можуть зняти свою кандидатуру тим самим відмовившись від участі у виборах 2019. При цьому, остаточний список кандидатів буде сформований вже після 8 березня, після того як ЦВК прийме рішення щодо кандидатів, які вирішили відкликати свою кандидатуру.

На даний момент від участі в виборах вже відмовилися лідер "Самопомочі" Андрій Садовий та представник партії "Сила людей" Дмитро Гнап. 4 березня Садовий подав відповідну заяву в ЦВК, при цьому раніше він заявив, що знімає свою кандидатуру на користь Анатолія Гриценка.

Дмитро Гнап, який раніше заявив про намір відкликати свою кандидатуру, на даний момент в ЦВК заяву ще не подав. Але партія, яку він представляє, вже прийняла рішення про те, щоб закликати його зняти свою кандидатуру.

Варто відзначити, що при реєстрації кандидати також вносили 2,5 млн гривень застави. Ці гроші, в разі відмови від участі у виборах, не повертаються.

Від участі у виборах відмовилися 5 кандидатів

П'ять кандидатів у президенти відмовилися від участі у виборах. Так, Андрій Садовий та Дмитро Добродомов зняли свої кандидатури на користь Анатолія Гриценка, Євген Мураєв - на користь Олександра Вілкула, Сергій Кривонос - на користь Петра Порошенко. Також від участі у виборах відмовився Дмитро Гнап.

Таким чином, з 44 раніше зареєстрованих кандидатів участь у виборах братимуть 39.

Передвиборчі рейтинги

КМІС і "Демократичні ініціативи"

В останньому рейтинг кандидатів в президенти, складеному на основі опитування фонду "Демократичні ініціативи" та Київського міжнародного інституту соціології за 20-26 березня, лідером є Володимир Зеленський (27,6%). У трійку лідерів також входять Петро Порошенко (18,2%) і Юлія Тимошенко (12,8%).

Згідно з опитуванням, Юрія Бойка підтримують 11,1% опитаних, Анатолія Гриценка - 8,4%, Олега Ляшка - 5,2%, Ігоря Смешка - 4,4%, Олександра Вілкула - 4%, Руслана Кошулинського - 1,7%.

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Група "Рейтинг"

Згідно з опитуванням групи "Рейтинг" за 22-27 березня 2019 року, лідирує в передвиборчому рейтингу Володимир Зеленський, шоумена підтримують 26,6% респондентів. Друге місце в рейтингу поділяють лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко і чинний президент Петро Порошенко, їх підтримують по 17% опитаних. Також в десятку лідерів входять Анатолій Гриценко, якого підтримують 9,8% респондентів, Юрій Бойко - 9,5%, Олег Ляшко - 5,4%, Олександр Вілкул - 4%, Ігор Смешко - 3,5%, Руслан Кошулинський - 1,9%, Олександр Шевченко - 0,9%.

Центр Разумкова

Соціологічне опитування Центру Разумкова, проведене в період з 21 по 26 березня, свідчить про те, що лідером президентської гонки залишається Володимир Зеленський, його підтримують 24,8% респондентів. На другому місці - Петро Порошенко (22,1%), на третьому - Юлія Тимошенко (14,8%).

У десятку лідерів також входять: Юрій Бойко (10%), Анатолій Гриценко (8,2%), Олег Ляшко (6%), Олександр Вілкул (4,6%), Ігор Смешко (3,7%), Руслан Кошулинський ( 1,5%), Олександр Шевченко (1,5%).

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

У разі проведення другого туру виборів, голоси виборців можуть розподілитися таким чином:

  • Володимир Зеленський (36,5%) - Петро Порошенко (22,7%);
  • Юлія Тимошенко (25,1%) - Петро Порошенко (23,3%);
  • Володимир Зеленський (33,5%) - Юлія Тимошенко (19,5%).

КМІС, "Рейтинг", Центр Разумкова

За даними опитування трьох соціологічних компаній (КМІС, Центр Разумкова та Соціологічна група "Рейтинг") за 5-14 березня поточного року, лідером передвиборного рейтингу є шоумен Володимир Зеленський з підтримкою 27,7% респондентів. На другому місці в рейтингу кандидатів - лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко (16,6%), на третьому - чинний президент Петро Порошенко (16,4%). У п'ятірку лідерів також увійшли Анатолій Гриценко (9,7%) і Юрій Бойко (8,4%).

В ході опитування також враховувалися голоси респондентів, в разі проведення другого туру виборів. Так, Тимошенко отримає перемогу, якщо вийде до другого туру з Порошенком (26% проти 19%). У тому випадку, якщо до другого туру вийде Зеленський, він здобуде перемогу і в парі з Порошенком (39% проти 18%), і в парі з Тимошенко (34% проти 21%).

КМІС

КМІС у період з 14 по 22 березня провів опитування щодо електоральних настроїв українців. Так, було опитано 2004 респондентів, з яких 32,1% планують на виборах 2019 підтримати шоумена Володимира Зеленського. Таким чином, наразі Зеленський є лідером передвиборної гонки. На другому місці у рейтингу кандидатів чинний президент Петро Порошенко (17,1%), на третьому - лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко (12,5%). До п'ятірки лідерів також входять Юрій Бойко (10,4%) та Анатолій Гриценко (6,9%).

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Крім того, у рамках опитування проводилося моделювання результатів у разі проведення другого туру виборів. Результати виглядають наступним чином:

  • Тимошенко (26,7%) - Порошенко (18,4%);
  • Зеленский (43%) - Порошенко (17,6%);
  • Зеленский (39,1%) - Тимошенко (20%);
  • Зеленский (37,7%) - Гриценко (23,7%);
  • Бойко (26%) - Порошенко (21,6%);
  • Тимошенко (26,5%) - Бойко (21,7%);
  • Гриценко (32%) - Порошенко (17,6%);
  • Гриценко (28,5%) - Тимошенко (22%).

Група "Рейтинг"

Згідно з опитуванням Соціологічної групи "Рейтинг", шоумен Володимир Зеленський залишається лідером рейтингу кандидатів у президенти України на виборах 2019. За Зеленського готові проголосувати 24,9% опитаних. У трійку лідерів також входять лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко, яка займає друге місце. За Тимошенко готові проголосувати 18,8% респондентів. Третю позицію в рейтингу кандидатів займає діючий президент Петро Порошенко з 17,4% голосів.

За даними дослідження, за Юрія Бойка готові проголосувати 10,2% опитаних, за Анатолія Гриценка - 9,4%, за Олега Ляшка - 5,8%, за Олександра Вілкула - 3,5%, за Ігоря Смешка - 3,1% , за Руслана Кошулинського - 2,2%, за Олександра Шевченка - 1,3%. Решту кандидатів в президенти готові підтримати менше 1% респондентів.

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампанію

Разом з тим, 20,8% опитаних вважають, що наступним президентом буде Порошенко. Тоді як в перемогу Зеленського вірять 19,5%, а в перемогу Тимошенко - 18,6% опитаних. Також повідомляється, що 3% виборців вірять в перемогу Бойка, стільки ж респондентів вірять в перемогу на виборах Гриценка.

В ході опитування також проводилося моделювання другого туру. Згідно з результатами дослідження, Петро Порошенко у другому турі програє і Зеленському, і Тимошенко. У разі, якщо Зеленський вийде до другого туру президентських виборів, за даними опитування, він переможе і в парі з Тимошенко, і з Порошенком, і з Гриценком.

Моделювання другого туру виборів:

  • Юлія Тимошенко (28%) - Петро Порошенко (19%);
  • Володимир Зеленський (39%) - Петро Порошенко (19%);
  • Володимир Зеленський (35%) - Юлія Тимошенко (22%);
  • Володимир Зеленський (34%) - Анатолій Гриценко (26%).

Вибори президента України 2019: що потрібно знати про виборчу кампаніюОпитування проводилося 9-15 березня поточного року серед 2,5 тис. респондентів шляхом особистого формалізованого інтерв'ю (face-to-face). Згідно з опитуванням, про готовність взяти участь у виборах президента України 31 березня 2019 року заявили 84% опитаних. При цьому, кожен шостий респондент ще не визначився з вибором.

Правила голосування в Україні

Відповідно до законодавства, обрання президента проводиться шляхом таємного волевиявленням громадян України, які досягли повнолітнього віку. Для отримання бюлетеня і подальшого голосування виборець повинен надати члену комісії паспорт або інший документ, що посвідчує українське громадянство.

Вибори проводяться на виборчих дільницях за місцем проживання. Вони будуть організовані в кожному місті та населеному пункті країни. Громадяни України, які перебувають за кордоном, також мають право брати участь у голосуванні на спеціальних ділянках при дипломатичних установах.

У передвиборний період органами Державного реєстру складаються списки виборців, де вказуються дані громадян України від 18 років, які володіють правом голосу. Виборці можуть перевірити правильність внесених даних, прийшовши в дільничну виборчу комісію за місцем прописки.

Час роботи, а також адреса виборчих дільниць вказується в запрошеннях. Їх вручають кожному виборцю у термін не пізніше, ніж за 5 діб до проведення голосування.