ua en ru

Календар виборів президента України

Календар виборів президента України Ілюстративне фото

Агітаційний період офіційно стартує для кожного кандидата з моменту подачі документів в ЦВК

Президентські вибори 2019 в Україні відбудуться в кінці березня. Коли почнеться виборча кампанія і передвиборча агітація кандидатів – в матеріалі РБК-Україна.

Календар виборів 2019: ключові дати

У відповідності з Конституцією і Законом "Про вибори президента України", голосування за кандидатів на пост глави держави проводиться на п'ятий рік повноважень чинного президента в останню неділю березня.

В 2019 році в Україні відбудуться сьомі за рахунком президентські вибори. Перший тур голосування - 31 березня. Однак виборча кампанія розпочнеться за три місяці до вищезазначеної дати.

Календар виборів президента України

  1. Про початок виборчого процесу в Україні буде оголошено в останню неділю грудня цього року. 30 грудня відповідну заяву зроблять у Центральній виборчій комісії.
  2. У понеділок, 31 грудня у ЦВК стартує реєстрація кандидатів у президенти України.
  3. Подавати документи в Центрвиборчком кандидати від партій і самовисуванці могли з 31 грудня 2018 року по 3 лютого 2019 року включно.
  4. 8 лютого 2019 року реєстрація завершиться, на підставі чого ЦВК складе офіційний список кандидатів на президентський пост.
  5. 31 березня відбудеться перший тур голосування на виборах президента України 2019.
  6. Результати волевиявлення громадян повинні бути оголошені не пізніше 10 квітня.
  7. 13 квітня 2019 року газети "Голос України" та "Урядовий кур'єр" опублікують офіційний протокол з результатами голосування українців.
  8. Якщо за підсумками першого туру виборів глави держави не буде визначений кандидат, що набрав абсолютну більшість голосів, у неділю 21 квітня 2019 року відбудеться другий тур.
  9. Результати другого туру оголосять у ЦВК не пізніше 1 травня.
  10. 4 травня протокол опублікують в "Голосі України" й "Урядовому кур'єрі", що стане офіційним оголошенням результатів президентських виборів у країні.
  11. До 3 червня 2019 року новообраний президент вступить у повноваження із складенням присяги на урочистому засіданні Верховної Ради України.

Кандидати до 7 березня могли відмовитися від участі у виборах

Кандидати в президенти мають змогу не пізніше ніж за 23 дні до виборів (до 7 березня включно) відмовитися від участі у виборах. Для цього їм необхідно звернутися із письмовою заявою до Центральної виборчої комісії про відмову від балотування. ЦВК, у свою чергу, до 8 березня включно має прийняти рішення про скасування реєстрації кандидата на пост президента України, у разі надходження відповідної заяви.

У разі відмови кандидата від участі у виборах 2019 грошова застава, внесена при реєстрації (2,5 млн гривень) не повертається.

Число кандидатів скоротилося

Всі кандидати в президенти до 7 березня могли подати заяву в ЦВК і відмовитися від участі у виборах. А ЦВК, в свою чергу, 8 березня розглянув заяви кандидатів та затвердив список учасників виборів.

Так, свої кандидатури зняли Андрій Садовий, Дмитро Гнап, Дмитро Добродомов, Євген Мураєв і Сергій Кривонос. Таким чином, число кандидатів в президенти скоротилося з 44 до 39.

Виборці до 25 березня мають подати заяви, щоб проголосувати не за місцем прописки

Переселенці, а також виборці, які мають намір голосувати не за місцем прописки, до 25 березня включно повинні звернутися до органів Державного реєстру виборців для реєстрації.

Так, переселенці з Донбасу і Криму повинні звернутися із заявою в органи Держреєстру виборців. Зокрема, необхідно вказати адресу виборчої дільниці, де людина бажає проголосувати.

У випадку, якщо виборець, не з числа переселенців, хоче проголосувати на виборах не за місцем прописки, йому необхідно крім заяви подати в органи Держреєстру виборців документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування. Це може бути, наприклад, довідка з роботи або навчання.

Відзначимо, що в разі, якщо буде проводитися другий тур виборів 2019, заяву необхідно буде подати повторно.

Передвиборна агітація 2019

Агітаційний період з нагоди президентських виборів 2019 в Україні офіційно стартує для кожного кандидата з моменту подачі документів у Центральну виборчу комісію і скінчиться опівночі за день до першого туру голосування. Субота, 30 березня 2019 буде "днем тиші".

Як правило, передвиборна агітація включає розповсюдження листівок, плакатів, політичної реклами, зустрічі з виборцями, мітинги. Також кандидати проводять публічні дебати на ТБ, прес-конференції, "круглі столи" і т. д.

Агітаційні заходи здійснюються за рахунок коштів державного бюджету України, а також виборчих фондів кандидатів.

Термін подачі заяв для зміни місця голосування завершився

25 березня 2019 року закінчився термін подачі заяв до органів Державного реєстру виборців для зміни місця голосування. Відзначимо, подати заяви для участі в голосуванні могли переселені з Донбасу і Криму, а також українці, які бажають голосувати не за місцем прописки. Громадянам України не з числа переселенців для зміни місця голосування крім заяви необхідно було подати документ, який підтверджує необхідність зміни місця голосування (наприклад, довідку з роботи або навчання).

При цьому, в разі проведення другого туру виборів відповідну процедуру необхідно буде повторити. Змінити місце голосування можна буде не пізніше, ніж за 5 днів до проведення повторного голосування. Як відомо, другий тур, у разі проведення, відбудеться 21 квітня.

Відзначимо, за даними Центрвиборчкому, станом на 25 березня місце голосування змінили понад 260 тис. українців.

Регулярне оновлення новин з виборів президента України в 2019 році - читайте на РБК Україна.