ua en ru

Вибори-2019: число кандидатів в президенти скоротилося

Вибори-2019: число кандидатів в президенти скоротилося Ілюстративне фото (РБК-Україна)

На виборах 2019 балотуються 42 кандидати

На виборах 2019 на даний момент балотуються понад 40 кандидатів, два претенденти офіційно відмовилися від участі в президентській гонці - Андрій Садовий та Сергій Кривонос. Детальніше про кандидатів у президенти - в матеріалі РБК-Україна.

Як відомо, станом на 8 лютого Центральна виборча комісія зареєструвала 44 кандидата в президенти. Разом з тим, до 7 березня включно вони мають можливість зняти свою кандидатуру. При цьому, заставна сума в розмірі 2,5 млн гривень особам, які відмовилися не повертається.

Остаточний перелік кандидатів має бути відомий після 8 березня, оскільки саме до 8 березня включно ЦВК має розглянути усі заяви від кандидатів, які вирішать зняти свою кандидатуру.

Садовий зняв свою кандидатуру на користь Гриценка

Першим про вихід з передвиборної гонки заявив мер Львова і лідер "Самопомочі" Андрій Садовий, який зняв свою кандидатуру на користь лідeра партії "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка. У своєму виступі перед журналістами 1 березня 2019 року Садовий заявив, що на даний момент завдання його партії - перемога на парламентських виборах.

"Я прийняв рішення: я відкликаю свою кандидатуру і оголошую про підтримку Анатолія Гриценка кандидатом в президенти України", - зазначив Садовий.

Брифінг Андрея Садового. Наживо

Брифінг Андрея Садового. Наживо

Опубліковано Андрій Садовий П'ятниця, 1 березня 2019 р.

На даний момент ЦВК скасував реєстрацію Садового і він вже не є кандидатом в президенти України.

"Сила людей" закликала Гнапа зняти свою кандидатуру

В той же день, 1 березня, кандидат від "Сили людей" Дмитро Гнап також заявив про вихід з президентської гонки. Гнап також заявив про підтримку єдиного кандидата від демократичних сил, яким став Гриценко. При цьому, Гнап зазначив, що сам зняти свою кандидатуру не може, таке рішення має прийматися на з'їзді партії.

Разом з дружиною Наталка Пономарьова записали відеозвернення щодо єдиного кандидата від демократичних сил.

Опубліковано Дмитром Гнапом П'ятниця, 1 березня 2019 р.

Вже на наступний день, 2 березня, такий з'їзд партії відбувся. На ньому був присутній сторонник Гриценка Єгор Фірсов, а також за допомогою відеозв'язку до учасників з'їзду звертався Садовий. Фірсов і Садовий зверталися до "Сили людей" з пропозицією підтримати єдиного кандидата - Гриценка.

З'їзд партії вирішив закликати Гнапа зняти свою кандидатуру, разом з тим, про підтримку Гриценка рішення прийнято не було.

У коментарі "Радіо Свобода" Гнап заявив, що подав заяву до ЦВК про відкликання своєї кандидатури, але рішення ЦВК за заявою Гнапа на даний момент немає.

Заступник командувача ССО Кривонос зняв свою кандидатуру на користь Порошенка

Заступник командувача Сил спецоперацій Сергій Кривонос 6 березня заявив, що знімає свою кандидатуру на користь чинного глави держави Петра Порошенко. Про це Кривонос написав у Facebook.

Кривонос зазначив, що поки йде війна і висока вірогідність відкритої агресії з боку РФ він вважає не доцільним зміну верховного головнокомандувача Збройних сил України.

7 березня в ході засідання Центрвиборчкому було розглянуто заяву Кривоноса і ЦВК скасував його реєстрацію кандидатом на пост президента України.

Мураєв знімає свою кандидатуру на користь Вілкула

Кандидат в президенти України Євген Мураєв заявив, що знімає свою кандидатуру на користь заступника голови парламентської фракції "Опозиційний блок" Олександра Вілкула, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Я знімаю свою кандидатуру на користь Олександра Вілкула", - заявив Мураєв.

Добродомов зняв свою кандидатуру на користь Гриценка

Кандидат в президенти України Дмитро Добродомов вирішив зняти свою кандидатуру на користь Анатолія Гриценка. Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook.

Вибори-2019: число кандидатів в президенти скоротилося

Фото: facebook.com/dmytro.dobrodomov

Кандидати в президенти України

Станом на 7 березня список кандидатів у президенти України виглядає наступним чином:

  1. Ігор Шевченко;
  2. Сергій Каплін;
  3. Валентин Наливайченко;
  4. Віталій Скоцик;
  5. Євген Мураєв;
  6. Анатолій Гриценко;
  7. Віталій Купрій;
  8. Геннадій Балашов;
  9. Ольга Богомолець;
  10. Олександр Шевченко;
  11. Роман Насіров;
  12. Юрій Бойко;
  13. Олег Ляшко;
  14. Аркадій Корнацький;
  15. Олександр Вілкул;
  16. Юлія Тимошенко;
  17. Дмитро Добродомов;
  18. Олександр Мороз;
  19. Ілля Ківа;
  20. Руслан Кошулинський;
  21. Олександр Данилюк;
  22. Сергій Тарута;
  23. Володимир Зеленський;
  24. Інна Богословська;
  25. Ігор Смешко;
  26. Юрій Дерев'янко;
  27. Микола Габер;
  28. Роман Безсмертний;
  29. Віктор Бондар;
  30. Сергій Носенко;
  31. Віктор Кривенко;
  32. Руслан Ригованов;
  33. Андрій Новак;
  34. Василь Журавльов;
  35. Юрій Тимошенко;
  36. Петро Порошенко;
  37. Юрій Кармазін;
  38. Юлія Литвиненко;
  39. Олександр Ващенко;
  40. Дмитро Гнап;
  41. Володимир Петров;
  42. Олександр Соловйов.

У президентському рейтингу лідирують три кандидата

Згідно з опитуванням, проведеним Соціологічною групою "Рейтинг" 19-28 лютого 2019 року, лідерами президентського рейтингу є шоумен Володимир Зеленський (25,1%), чинний президент України Петро Порошенко (16,6%) і лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко (16 , 2%). У п'ятірку лідерів також входять Юрій Бойко (11,3%) і Анатолій Гриценко (7,7%).

При цьому, за даними опитування, 24% респондентів вважають, що наступним президентом буде Порошенко. Тоді як в перемогу Тимошенко вірять 19%, а в Зеленського - 17%.

Відзначимо, дане опитування проводилося до того, як кандидати в президенти Садовий і Гнап заявили про відмову від участі у виборах 2019.