ua en ru

Росія атакувала українські ВМС: усі подробиці

Росія атакувала українські ВМС: усі подробиці Ілюстративне фото

Порошенко підтримав рішення про введення воєнного стану в Україні

В Азовському морі прикордонні катери ФСБ Російської Федерації відкрили вогонь по корабельній групі Військово-Морських Сил України. Три кораблі українських ВМС захоплені російським спецназом. В ході обстрілу суден шість військовослужбовців були поранені, троє із них знаходяться у лікарні.

Президент Петро Порошенко вже підписав указ про введення воєнного стану і вніс його в парламент. На сьогоднішньому позачерговому засіданні Верховної ради депутати розглянуть президентський указ.

На даний момент Збройні сили України (ЗСУ), а також особовий склад СБУ вже переведені в повну бойову готовність. Через атаку Росії прокуратура Південного регіону порушила кримінальну справу. Тим часом, в центрі Києва і по регіонах націоналісти вже почали акції з вимогою розірвати всі дипломатичні відносини з Росією і ввести воєнний стан.

Верховна рада вже приступила до розгляду питання про введення воєнного стану в Україні. Щоб підтримати це рішення, мають проголосувати не менш 226 депутатів.

17:25 Порошенко виступив із заявою щодо введення воєнного стану в Україні. За його словами, дії Росії в акваторії Азовського моря - це спланована операція.

Президент пропонує Раді ввести воєнний стан на 30 днів без перенесення дати президентських виборів.

16:52 Парубій оголосив перерву на 10 хвилин. У залі зареєструвалися 338 нардепів. Для того, щоб підтримати рішення про введення воєнного стану досить парламентської більшості - 226 голосів.

16:24 Члени "Радикальної партії" на чолі з Олегом Ляшко оточили президію парламенту. Вони вимагають від спікера Андрія Парубія оголосити перерву в засіданні, яке ще не встигло початися, щоб політики могли поспілкуватися з президентом.

16:14 Стан здоров'я поранених українських моряків задовільний, троє з них прооперовані, повідомляє міністерство оборони України.
16:01 Генштаб ЗСУ опублікував радіоперехоплення переговорів російського командування з екіпажами погранкораблей РФ перед нападом на українських моряків. На записі чутно, як був чітко відданий наказ нападати на кораблі ВМС України. Крім того, в одній із розмов відзначається, що з ситуацією був добре ознайомлений російський прем'єр Дмитро Медведєв.

15:56 Заступник голови фракції "Опозиційний блок" Олександр Вілкул заявив, що не буде голосувати за військовий стан в Україні.

15:30 Комітет з нацбезпеки рекомендував парламенту підтримати введення воєнного стану в Україні.

15:04 Порошенко підписав указ про введення воєнного стану і вніс його на розгляд до парламенту. Відповідно до документу, воєнний стан вводиться до 25 січня 2019 року.

Росія атакувала українські ВМС: усі подробиці14:55 Лідери країн ЄС висловлюють активну підтримку Україні. Президент Європейської ради Дональд Туск висловив стурбованість агресивними діями РФ проти України і пообіцяв продовження політики антиросійських санкцій. Висловив підтримку Україні в телефонній розмові з Порошенком і президент Польщі Анджей Дуда. Українська та польська сторони закликали ЄС посилити санкційний тиск на Росію і винести це питання на засідання Європейської ради.

14:46 У разі введення воєнного стану усі соцвиплати по зарплатах і пенсіях будуть здійснюватися без будь-яких обмежень. Про це запевнив віце-прем'єр Павло Розенко у себе в Facebook.

14:30 Президент РФ Володимир Путін поки не планував переговорів з Порошенком по ситуації в Керченській протоці. Про це заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

14:19 Кількох поранених українських моряків вивезли до Москви. Про це заявив постійний представник президента України в Криму Борис Бабін в ефірі 112 Україна. Він також повідомив, що за деякою інформацією моряків прооперували, у них осколкові поранення.

14:05 МЗС України заявив про надання іноземним послам доказів прямої агресії РФ проти України. За словами глави відомства Павла Клімкіна, сьогодні на брифінгу з іноземними послами представники МЗС України продемонстрували записи, які на 100% демонструють як планувався кожен крок РФ. Міністр заявив, що Україна залишає за собою право на самозахист.

13:44 Нацбанк не вводитиме обмеження для банків через ситуацію в Керченській протоці. "Ліквідність банківського сектора становить близько 75 млрд грн. Цього достатньо для належної та безперебійної роботи", - зазначив глава фінрегулятора Яків Смолій.

13:41 Військова прокуратура Південного регіону України розпочала кримінальне провадження за фактом агресивного ведення війни Збройними силами РФ.

13:22 Під АП і Верховною Радою члени "Нацкорпусу" запалили фаєри.

Ключові вимоги - розірвання договору між Україною і РФ про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки 2003 року, а також введення воєнного стану без перенесення виборів. Також нацдружинники оголосили про мобілізацію добровольців для формування загонів оборони України.

12:57 Порошенко провів телефонні переговори з генсеком НАТО: домовилися терміново скликати надзвичайне засідання Комісії Україна-НАТО через дії РФ в Азовському морі. Також обговорювалося введення режиму воєнного стану в Україні.

12:51 Засудили дії Росії в Азовському морі також Німеччина і Фінляндія. Глави МЗС країн назвали неприйнятною російську блокаду і закликали РФ звільнити захоплені українські судна.

12:42 В центрі Києва "Нацкорпус" проводить мітинг: націоналісти йдуть до Верховної Ради і Адміністрації президента. Серед вимог: введення воєнного стану; розрив дипвідносин з Росією; право стріляти у відповідь для українських військових; націоналізація майна РФ на території України; арешт російських агентів впливу в Україні.

12:33 На акцію протесту проти агресії РФ в Азовському морі вийшли і в Одесі. Близько 100 осіб, серед яких представники "Нацкорпусу", "Правого сектора", "Автомайдану", "Свободи", зібралися під стінами генконсульства РФ. Протестуючі пустили в хід петарди і димову шашку. Вони вимагають закрити в місті консульство країни-агресора.

12:25 Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков події в Азовському морі назвав "небезпечною провокацією Києва". "Мова йде про дуже небезпечні провокації, які потребують особливої ​​уваги та особливого розгляду", - заявив Пєсков.

За його словами, МЗС Росії готує розгорнуту заяву з цього приводу.

12:16 Нацбанк збирає на нараду глав найбільших банків через можливе введення в Україні воєнного стану.

12:10 На Майдані збираються протестувальники, серед яких представники "Нацкорпусу". Поки обстановка спокійна.

12:06 Стали відомі імена поранених українських моряків. У відділенні травматології керченської лікарні знаходяться Артеменко Андрій Анатолійович (народився 31 березня 1994 року в Новоукраїнці), Сорока Василь Вікторович (11 квітня 1991 року, Одеса), Ейдер Андрій Дмитрович (20 грудня 1999 року, Одеса). Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на російські ЗМІ.

11:53 Тим часом, в Харкові активісти пікетують консульство РФ через ситуацію в Азовському морі. Вони встановили намет, підпалили фаєри і шини. Серед вимог мітингувальників - розірвати всі відносини з Росією; націоналізувати підприємства, якими володіють громадяни РФ; ввести реальний військовий стан.

11:46 Міжнародне обурення через дії Росії в Азовському морі зростає. У Швеції та Австралії також закликали РФ припинити провокації і відновити право України на судноплавство в Керченській протоці.

11:37 Україна звернеться до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) через напад Росії на українських моряків. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на уповноваженого у справах ЄСПЛ Івана Ліщину.

11:25 МЗС Росії викликав "на килим" тимчасового повіреного в справах України. Тим часом, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров перервав свою участь у форумі неурядових партнерів ЮНЕСКО, посилаючись на "напружену ситуацію" у зовнішній політиці РФ.

11:10 Троє поранених українських моряків перебувають в керченській лікарні. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на російські ЗМІ. Відзначається, що поранені один офіцер і два контрактника. У всіх поранення в області кінцівок (руки і ноги).

10:50 Адміністрація президента опублікувала відеозвернення Порошенко до Росії з вимогою негайно звільнити українські кораблі, захоплені в Керченській протоці. Глава держави зазначив, що чекає швидкої реакції на його звернення.

10:41 Літак радіоелектронної розвідки ВМС США Boeing RC-135V вилетів до узбережжя Криму.

Росія атакувала українські ВМС: усі подробиці10:20 З'явилося відео з захопленими українськими кораблями в Керчі. Як повідомляє Керчь.ФМ, пошкоджені катер "Бердянськ" і рейдовий буксир "Яни Капу" відбуксирували в район Генмолу. "Нікополь" дійшов своїм ходом.

10:00 Захоплені буксир "Яни Капу", бронекатер "Бердянськ" і "Нікополь" українських ВМС доставлені в порт Керчі. Про це повідомляє російський "Інтерфакс".

09:44 Канада і Естонія засудили російську агресію і закликали повернути захоплені українські військові кораблі.

Росія атакувала українські ВМС: усі подробиці09:33 Росія відкрила Керченську протоку для цивільних суден. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву так званого керівника підприємства "Кримські морські порти" Олексія Волкова.

09:15 Різко відреагував на події в Азовському морі спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер. Він з обуренням зазначив у себе в Twitter, що Росія протаранила український корабель, який мирно йшов в український порт, і при цьому звинуватила в провокації Україну.

Росія атакувала українські ВМС: усі подробиці08:30 Голова Нацбанку Яків Смолій запевнив, що можливе введення воєнного стану в зв'язку з агресією РФ в Керченській протоці не вплине на роботу банківської системи.

06:50 Вночі не обійшлося без ЧП біля посольства РФ в Києві. Недалеко від дипвідомства, в провулку Ярослава Хомова, спалили автомобіль з дипномерами. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Радіо Свобода. Номерні знаки починалися на 001 - це свідчить про те, що машина була посольства РФ.

06:20 Через ситуацію в Азовському морі Збройні сили України (ЗСУ), а також особовий склад СБУ переведені в повну бойову готовність.

03:50 У понеділок, 26 листопада, в Нью-Йорку о 18:00 (за київським часом) відбудеться засідання Ради безпеки ООН щодо ситуації в Азовському морі.
03:20 Російські ЗМІ з посиланням на ФСБ повідомляють про те, що захоплені українські кораблі будуть доставлені в окуповану Керч. Також повідомляється, що влада анексованого Криму порушили кримінальну справу за незаконний перетин кордону"

02:30 У поліції розповіли про те, що на даний момент ситуація під посольствои РФ у Києві спокійна. Зараз там перебуває близько 50 активістів.

02:00 Під час термінового засідання РНБО голова Державної прикордонної служби Петро Цигикал запропонував обмежити в'їзд на територію України для деяких категорій громадян Росії. У той же час, за його словами, для українських громадян ніяких обмежень у переміщенні не буде.

01:23 На даний момент всі підрозділи Міністерства внутрішніх справ переведено на посилений варіант несення служби.

Росія атакувала українські ВМС: усі подробиці

01:03 Спікер парламенту Андрій Парубій анонсував позачергове засідання Ради 26 листопада о 16:00.

Росія атакувала українські ВМС: усі подробиці

00:24 Порошенко підтримав пропозицію про введення військового положення.

Вранці 26 листопада відбудеться позачергове засідання парламенту, на якому нардепи розглянуть введення воєнного стану в Україні.

Росія атакувала українські ВМС: усі подробиці

00:18 На даний момент проходить засідання РНБО.

Глава Генштабу Віктор Муженко заявив про те, що доля моряків, які були на захоплених суднах, не відома. Також він повідомив про шість поранених моряків, двоє з яких перебувають у важкому стані.

00:16 коментарі РБК-Україна постійний представник президента України в АР Крим Борис Бабин заявив про те, що дії РФ – це акт прямої агресії.

"Розвиток подій - будь-яке. Бо те, що сталося це акт прямої агресії. Смолчим танки РФ завтра будуть у Львові. Без пострілів", - сказав він.

Крім того, на своїй сторінці в Facebook він написав про понад 20 полонених українських моряків.

Росія атакувала українські ВМС: усі подробиці

00:01 Згідно з даними Marine Traffic, РФ повністю заблокувала рух цивільних кораблів через Керченську протоку.

Росія атакувала українські ВМС: усі подробиці

23:44 Активісти почали кидати димові шашки на територію посольства РФ.

Фото РБК-Україна

23:33 В російській ФСБ підтвердили інформацію про те, що захопили кораблі ВМС України і застосовували зброю в їх відношенні.

23:29 Як повідомляють російські ЗМІ з посиланням на ФСБ, трьом пораненим українським військовослужбовцям надана медична допомога.

23:15 За підсумками засідання військового кабінету виступив Олександр Турчинов. Він заявив про те, що сьогодні опівночі відбудеться засідання РНБО. В ході нього буде розглянуто питання про введення військового положення.

23:10 Видання LIGA.net опублікувало аудіозаписи переговорів українських моряків з російськими в Азовському морі.

23:03 В МЗС України зараз проходить термінове засідання у зв'язку з ситуацією в Азовському морі. Як повідомила РБК-Україна речник Мзс Катерина Зеленко, глава відомства Павло Клімкін поки в засіданні участі не приймає.

22:45 У НАТО заявили про те, що повністю підтримують суверенітет України, а також закликали Росію забезпечити безперешкодний доступ до українських портів у відповідності з міжнародним правом.

Росія атакувала українські ВМС: усі подробиці

22:41 Прес-секретар Європейської служби зовнішніх зв'язків Майя Косьянчич:

"Напруженість в Керченській протоці і Азовському морі значно зросла після інциденту між українськими і російськими військово-морськими кораблями. Включаючи закриття протоки російською владою, обстріл і захоплення українських суден.

Ми очікуємо, що Росія відновить свободу проходу в Керченській протоці і закличе всіх діяти з граничною стриманістю, щоб негайно стабілізувати ситуацію".

Росія атакувала українські ВМС: усі подробиці

22:38 У ВМС повідомили про шість поранених в результаті нападу РФ.

Росія атакувала українські ВМС: усі подробиці

22:34 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, під посольство РФ у Києві принесли шини. На акцію протесту на даний момент зібралися близько двох десятків людей - активістів і ветеранів АТО.

Росія атакувала українські ВМС: усі подробиці

Фото РБК-Україна

Учасники акції розклали на парапеті посольства паперові кораблики.

"Це символізує наші українські кораблі, захоплені Росією в Керченській протоці", – пояснив активіст по імені Данило.

Росія атакувала українські ВМС: усі подробиці

Фото РБК-Україна

22:24 Посол України в США Валерій Чалий повідомив про те, що Україна звернулася до Штатам за підтримкою у зв'язку з агресією Росії в Азовському морі.

Росія атакувала українські ВМС: усі подробиці

22:03 На підмогу до заблокованим суднам раніше висунулося три кораблі українських ВМС з Бердянська. За даними ФСБ РФ, на даний момент вони повертаються в порт.

21:51 Юрій Луценко повідомив про те, що СБУ і ГПУ відкрила справу у зв'язку з агресією РФ в Керчинском протоці.

Росія атакувала українські ВМС: усі подробиці

21:49 Міністр закордонних справ Литви Лінас Линкявичус засудив агресію Росії проти українських військових кораблів у Керченській протоці. Він заявив, що цей інцидент не може бути кваліфікований інакше, ніж акт агресії і ще одне кричуще порушення міжнародного морського права. За його словами, такі дії підривають безпеку всього регіону.

Росія атакувала українські ВМС: усі подробиці

21:45 У зв'язку з діями Росії в Азовському морі, Союз ветеранів АТО збирається на акцію протесту під посольство РФ у Києві.

Росія атакувала українські ВМС: усі подробиці

21:43 у ВМС України повідомили, що в результаті атаки Росії поранення отримали 2 українських моряка.

Росія атакувала українські ВМС: усі подробиці

21:40 Порошенко зв'язався з керівництвом ЄС і НАТО. Також він доручив Міністерству закордонних справ оперативно поінформувати глав країн великої сімки та членів Радбезу ООН про дії РФ в Азовському морі.

Також повідомляється, що Україна розглядає дії Росії як акт агресії.

21:27 Арсен Аваков у своєму Twitter опублікував відео нападу корабля РФ на українське судно.

21:24 У зв'язку з подіями в Азовському морі Петро Порошенко терміново скликав військовий кабінет.

Росія атакувала українські ВМС: усі подробиці

21:17 Як повідомляє Український мілітарний портал, Росія захопила три українські судна. Два бронекатери і рейдовий буксир. Українські моряки закрилися в судах, в той час, як росіяни буксирують їх.

Росія атакувала українські ВМС: усі подробиці

Що сталося

Сьогодні, 25 листопада, близько 4 ранку малий броньований артилерійський катер ВМС України "Бердянськ" вийшов на зв'язок з морськими портами Керч і Кавказ. Він повідомив їм про те, що планує проходити через Керченську протоку по дорозі в Маріуполь. Інформацію в портах отримали, але нічого не відповіли.

Пізніше були зафіксовані переговори між диспетчером порту Керч і кораблем Чорноморського флоту РФ. Зокрема, передана інформація про виявлення кораблів ВМС України. Згідно з інформацією Міноборони, порти Керч і Кавказ не відповідали на виклики українських кораблів, а виходили на контакт тільки з флотом РФ.

Близько 10 ранку в міністерстві оборони повідомили про те, що з боку російських прикордонних кораблів РФ типу "Соболь", "Дон", катери типу "Мангуст" і "Суздалец" спостерігаються агресивні дії. Одне з цих суден протаранило український рейдовий буксир, що пошкодило головний двигун.

Після цього Міністерством оборони були зафіксовані два вертольоти Ка-52.

Також повідомлялося про те, що через Керченську протоку вільно проходили російські суду, в той час як для кораблів ВМС України прохід був заблокований.

В 19:00 кораблі РФ почали переслідувати корабельну групу ВМС України. У формі ультиматуму вони вимагали зупиниться, погрожуючи застосувати зброю. В 20:33 Російські судна атакували українських моряків.