ua en ru

Що відбувалося в Раді в перший день: онлайн-трансляція

Що відбувалося в Раді в перший день: онлайн-трансляція Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Новообрані нардепи провели перше засідання Ради

Перше засідання Верховної ради України 9 скликання почалося у четвер, 29 серпня, і тривало до другої години ночі 30 серпня. Докладніше про те, як проходило засідання нового парламенту - в матеріалі РБК-Україна.

30 серпня

02:14 Разумков оголосив про закриття першої сесії Ради 9 скликання, друга сесія - 3 вересня.

02:06 Рада затвердила календарний план роботи другої сесії парламенту 9 скликання. Робота триватиме з 3 вересня 2019 року по 24 січня 2020 року.

01:07 Депутати фракції "Європейська солідарність" залишили зал засідань ВР.

Фото: РБК-Україна

00:47 Рада направила до комітетів законопроекти президента Володимира Зеленського, подані 29 серпня.

00:36 Рада перейшла до розгляду питання про погоджувальну раду депутатських фракцій і депутатських груп.

00:31 Рада 363 голосами підтримала в першому читанні законопроект про зняття депутатської недоторканності. Після голосування президент України Володимир Зеленський залишив засідання Ради.

00:01 Поки Рябошапка стояв на парламентській трибуні сталася словесна перепалка колишнього президента Петра Порошенка з іншими депутатами. Спочатку нардеп від "Слуги народу" Максим Бужанський запитав у Рябошапки, чи буде "покараний Порошенко за свої злочини". Екс-президент вперше взяв слово і звернув увагу на те, що в Україні винних призначає суд, а не Генпрокуратура.

Після цього представник ОПЗЖ Нестор Шуфрич заявив, що має намір свої виступи закінчувати словами "А Петро Олексійович серед нас". У відповідь Порошенко зазначив, що його не цікавить думка Шуфрича.

29 серпня

23:47 Рада підтримала призначення Руслана Рябошапки на посаду генпрокурора і перейшла до розгляду питання про зняття депутатської недоторканності.

23:07 317 нардепів підтримали звільнення Юрія Луценка з поста глави ГПУ.

22:58 Новопризначений уряд сьогодні, 29 серпня, проведе перше засідання.

"Я думаю, що ми можемо відпустити новостворений уряд. Вони сьогодні проводять перше засідання. Йдуть працювати", - повідомив президент України Володимир Зеленський у ході засідання Ради.

21:58 Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що не буде займатися політикою після відставки. Після звільнення з посади голови ГПУ Луценко залишиться прокурором.

21:45 Профільний комітет рекомендує звільнення генерального прокурора Юрія Луценка. За відповідну постанову проголосували 22 члени комітету, двоє - утрималися.

Комітет також рекомендував призначити Руслана Рябошапку на пост генпрокурора.

21:39 Комітет з питань правоохоронної діяльності зібрався, щоб обговорити зміну керівника Генеральної прокуратури. На засідання прибув Юрій Луценко і його наступник Руслан Рябошапка.

Що відбувалося в Раді в перший день: онлайн-трансляція

Фото: засідання комітету (РБК-Україна)

21:58 Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що не буде займатися політикою після відставки. Після звільнення з посади голови ГПУ Луценко залишиться прокурором.

21:45 Профільний комітет рекомендує звільнення генерального прокурора Юрія Луценка. За відповідну постанову проголосували 22 члени комітету, двоє - утрималися.

Комітет також рекомендував призначити Руслана Рябошапку на пост генпрокурора.

21:25 В засіданні Ради оголосили чергову перерву - на 30 хвилин.

21:22 Нардепи 318 голосами підтримали формування комітетів парламенту. Глава Ради Дмитро Разумков заявив, що у нього не спрацювала кнопка при голосуванні. Також Рада прийняла постанову про голів комітетів.

21:15 Рада перейшла до питання формування комітетів парламенту.

Фото: засідання Ради (РБК-Україна)

20:58 Рада затвердила склад нового Кабміну, за проголосував 281 нардеп. Крім того, Рада звільнила міністрів Кабміну Гройсмана.

20:27 Рада продовжила засідання. Розглядається питання призначення складу нового Кабміну.

19:31 319 нардепів підтримали кандидатуру Івана Баканова на пост глави СБУ. Таким чином главою СБУ призначений Баканов. Після голосування в Раді оголосили перерву на 15 хвилин.

19:18 В.о. глави Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун написала заяву про звільнення. Про це вона повідомила у Facebook.

Депутати Верховної Ради IX скликання склали присяги та звільнили членів уряду. У демократичних і цивілізованих країнах...

Опубліковано Уляна Супрун Четвер, 29 серпня 2019 р.

19:14 Рада звільнила Василя Грицака з посади голови Служби безпеки України і перейшла до розгляду питання призначення Івана Баканова главою СБУ.

19:10 Рада підтримала кандидатуру Вадима Пристайка на пост міністра закордонних справ, за проголосували 310 нардепів.

18:45 Нардепи перейшли до питання призначення міністра закордонних справ. Розглядається кандидатура Вадима Пристайко.

18:44 314 нардепів підтримали кандидатуру Андрія Загороднюка на пост глави Міністерства оборони України. Таким чином, Загороднюк обраний міністром оборони України.

18:22 Рада продовжила засідання. Нардепи продовжують розглядати кадрові питання. На даний момент в Раді виступає кандидат на пост мінстра оборони Андрій Загороднюк.

17:53 В Раді оголосили перерву до 18:00.

17:44 Олексій Гончарук обраний прем'єр-міністром. За нього проголосували 290 нардепів.

17:35 Святослав Вакарчук заявив, що "Голос" не голосуватиме за кандидатуру прем'єр-міністра.

17:14 Гончарук у ході виступу анонсував візит в Україну місії МВФ, в рамках якого обговорюватиметься нова програма фіндопомоги для України.

17:10 Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що перше засідання Ради 9 скликання може затягнутися до 5 ранку 30 серпня.

17:03 Рада перейшла до питання призначення прем'єр-міністра. Наразі у Раді виступає кандидат на посаду Олексій Гончарук.

17:02 "Я вас дуже прошу ніяких прогулів, кнопкодавства, а щоденну кропітку роботу на благо українського народу. Або ви увійдете у історію як парламент, який пропрацював найменше - 1 рік. Я знаю, що розпускати Раду не так страшно. Я щиро вірю, що цього не станеться, - заявив Зеленський.

16:57 Зеленський назвав попередній період тихою прогулянкою в сутінках з виключеними фарами та на першій швидкості" та сподівається, що тепер країна зможе вийти на дорогу змін та втілювати реальні реформи.

16:54 Президент України зайшов в Раду для звернення до нардепів.

16:53 318 нардепів підтримали кандидатуру Олени Кондратюк на пост заступника голови парламенту.

16:22 Нардепи перейшли до обрання заступника голови Верховної ради.

16:18 Руслана Стефанчука обрали першим віце-спікером Ради, його кандидатуру підтримали 330 нардепів.

15:36 "Слуга народу" пропонує на посаду першого віце-спікера Руслана Стефанчука.

У свою чергу, "Європейська солідарність" запропонувала Мустафу Джемлева на посаду заступника голови ВР, "Батьківщина" пропонує на цю посаду Олену Кондратюк, ОПЗЖ запропонувала Нестора Шуфрича, депутатська група "За майбутнє" запропонувала Ірину Константкевиич.

15:35 Нардепи 382 голосами підтримали обрання Дмитра Разумкова главою Верховної ради.

15:24 У Раді вже зареєстровано понад 20 законодавчих ініціатив.

15:01 На сайті Ради з'явилися кілька постанов щодо кадрових питань. Зокрема, постанови про призначення Руслана Рябошапки главою Генпрокуратури, Івана Баканова - головою Служби безпеки України.

14:50 "Слуга народа" пропонує Дмитра Разумкова на посаду голови ВР. Інших пропозицій не надійшло. Наразі проходить обговорення.

14:48 Рада перейшла до питання призначення Рахункової комісії.

14:37 Рада продовжила засідання. У парламенті виступає спікер Ради 8 скликання Андрій Парубій.

Що відбувалося в Раді в перший день: онлайн-трансляція

Фото: РБК-Україна

14:17 Як повідомляє РБК-Україна, під будівлею парламенту активісти запалили фаєри з вимогою не залишати Арсена Авакова в новому уряді.

14:02 В Раді зареєстровано проект постанови про порядок висвітлення роботи парламенту 9 скликання.

13:46 В засіданні Ради оголошена технічна перерва на 20 хвилин. Перерва триватиме до 14:00.

13:45 Разумков: "Оголошую, що до фракції "Слуга народу" входить 254 народних депутатів, що склали більшість і відповідно до Коституції "Слуга народа" має права коаліції в Раді.

13:37 Разумков озвучив дані по фракціям в Раді.

  • Фракція партії "Слуга народу", голова Давид Арахамія
  • "Депутатська фракція "Опозиційна платформа - За життя", співголови Юрій Бойко та Вадим Рабінович
  • "Депутатська фракція "Батьківщина", голова Юлія Тимошенко
  • "Фракція "Європейська солідарність", співголови Артур Герасомов та Ірина Геращенко
  • Фракція "Голос", голова Сергій Рахманін
  • "Депутатська група "За майбутнє", співголови Віктор Бондарь, Тарас Батенко

13:35 Дмитро Разумков повідомив про технічні проблеми - наразі доопрацьовується тираж щодо парламентських фракцій.

13:30 Прем'єр-міністр Володимир Гройсман виступає під час засідання Ради.

"Хочу побажати успіху новому складу Кабміну", - заявив він.

Таким чином Кабмін Гройсмана склав свої повноваження. Разом з тим, Кабмін Гросмана продовжить свою роботу до формування нового уряду.

13:28 Рада 359 голосами підтримала продовження засідання до вичерпання порядку денного. Нардепи також затвердили порядок денний першого засідання.

13:26 В Раді сформована тимчасова президія, до якої увійшли Разумков, Стефанчук, Іоффе, Кожем'якін, Забродський, Железняк.

13:19 Рада 9 скликання почала перше пленарне засідання.

13:15 Депутат від "Слуги народу" Роксолана Підласа повідомила, що в ході засіданні фракції президент України Володимир Зеленський запропонував залишити Арсена Авакова на посаді міністра внутрішніх справ.

13:02 Представник президента в уряді Андрій Герус в коментарі РБК-Україна повідомив, що на засіданні фракції "Слуга народу" проголосувала за кандидатуру Олексія Гончарука на посаду прем'єр-міністра. Він також додав, що на пост віце-спікера Ради пропонуватимуть Олену Кондратюк.

12:46 Депутат від партії "Слуга народу" Давид Арахамія висловив переконання, що Оксана Маркарова залишиться міністром фінансів у складі нового уряду.

"Наскільки я знаю, Маркарова точно залишиться", - заявив він.

12:30 Депутати від "Слуги народу" збираються на засідання фракції в конференц-залі Верховної Ради. За даними РБК-Україна, вони повинні обрати керівництво фракції. Також очікується дискусія навколо збереження Арсеном Аваковим посади в уряді. Засідання фракції проходить за участю президента Володимира Зеленського.

Фото: РБК-Україна

12:21 На обідній перерві в парламентській їдальні аншлаг. Сюди прийшла більшість народних депутатів. У попередньому скликанні багато нардепів обідали поза стінами Ради.

Що відбувалося в Раді в перший день: онлайн-трансляція

12:12 В Раді зареєстровано проект постанови про звільнення чинного Кабміну.

Що відбувалося в Раді в перший день: онлайн-трансляція

11:55 "Слуга народу" пропонує призначити прем'єром Олексія Гончарука.

11:48 Самовисуванцю Сергію Рудику, який називає себе обраним депутатом по округу номер 198, апарат ВР не дає постійне посвідчення нардепа і картку голосування, обґрунтовуючи це листом з ЦВК.

Скандал біля столів реєстрації триває вже 20 хвилин, Рудик обіцяє викликати в парламент співробітників поліції, якщо все-таки не отримає посвідчення і картку.

Що відбувалося в Раді в перший день: онлайн-трансляція

Фото: РБК-Україна

11:43 Генпрокурор Юрій Луценко написав заяву про відставку.

Відзначимо, згідно з порядком денним Ради, сьогодні парламент планує проголосувати за нового генпрокурора.

11:41 Депутат від "Слуги народу" Олександр Корнієнко заявив, що партія не отримувала пропозицій щодо коаліції.

"Ми чекали пропозиції та не дочекались. А чому ми маємо пропонувати? Зараз ця дискусія вже не актуальна, враховуючи, що через півгодини буде перше засідання нашої фракції. Немає ніякої коаліції. Вже піздно", - заявив він.

11:33 Як повідомив нардеп від "Слуги народу" Юрій Камельчук, сьогодні о 12:20 заплановано засідання фракції. Участь в засіданні візьме президент Володимир Зеленський.

11:15 За словами співрозмовників РБК-Україна в "Слузі народу", голосування за новий склад Кабміну може затягнутися до півночі.

Як відомо, згідно з порядком денним, сьогодні Рада планує призначити нового прем'єра, який в свою чергу повинен представити новий склад Кабміну.

11:07 Народні обранці після присяги отримали "набір юного депутата" в синьому пакеті. Туди входить регламент Верховної ради, Конституція, депутатський значок і обкладинки для посвідчень народного депутата.

11:01 Новообрані депутати працюватимуть в Раді три тижні поспіль.

Що відбувалося в Раді в перший день: онлайн-трансляція

11:00 Президент України Володимир Зеленський сьогодні виступить із позачерговим посланням до нардепів. Наразі у засіданні Ради оголошена перерва до 13:00.

10:33 Петро Порошенко спілкується з журналістами в кулуарах Верховної ради вже в статусі народного депутата.

Що відбувалося в Раді в перший день: онлайн-трансляція

10:22 Андрій Парубій зазначив, що до 13 години всі новообрані нардепи мають підписати текст присяги, після чого отримають посвідчення народного депутата.

У засіданні Ради оголошена перерва до 13:00.

"Вітаю всіх зі складанням присяги. Урочисте засідання з нагоди складання присяги народними депутатами, обраними 21 липня оголошую закритим", - заявив Парубій.

10:19 На урочистому засіданні Ради присутні прем'єр-міністр Володимир Гройсман, члени уряду, екс-президенти України Петро Порошенко, Віктор Ющенко, Леонід Кучма і Леонід Кравчук, а також чинний президент Володимир Зеленський.

Юлій Іоффе зачитує присягу.

10:09 "Урочисте засідання оголошую відкритим", - сказав Парубій.

10:07 Спікер Ради 8 скликання Андрій Парубій зайняв своє місце в президії. Також у Раду зайшов президент Володимир Зеленський.

10:03 Кортеж президента України Володимира Зеленського під'їхав до будівлі Верховної ради.

09:51 Як повідомив РБК-Україна депутат від фракції "Слуга народу" Михайло Радуцький, Верховна рада голосуватиме за більшість міністрів і главу уряду о 16:00.

09:33 У сесійній залі триває підготовка до першого засідання Ради 9 скликання.

Що відбувалося в Раді в перший день: онлайн-трансляція

Фото: скріншот з відео

09:27 За словами новообраного нардепа Руслана Сефанчука, голосування за новий склад уряду проходитиме пакетом, окрім двох міністрів, яких вносить президент України (міністр оборони та міністр закордонних справ).

09:25 Новообрані нардепи збираються на перше засідання нової Ради. Зокрема, до парламенту вже прийшов нардеп від "Слуги народу" Юрій Корявченков (актор студії "Квартал 95" "Юзік").

Фото: РБК-Україна

09:17 На урочисте відкриття Верховної ради ІХ скликання прибув почесний патріарх Філарет.

Що відбувалося в Раді в перший день: онлайн-трансляція

Фото: РБК-Україна

09:15 Під будівлею парламенту, де сьогодні о 10:00 розпочнеться перше засідання нової Ради, проходить мітинг.

Фото: РБК-Україна

09:07 Перше засідання Ради 9 скликання почнеться через годину. Відзначимо, на даний момент на сайті парламенту порядку денного засідання немає. Вчора, 28 серпня, підготовча група затвердила порядок денний, в який включені 27 питань.

Як очікується, сьогодні буде сформовано керівництво Ради, призначений прем'єр-міністр, Кабмін. Крім того, за словами народного депутата нового скликання від "Слуги народу" Руслана Стефанчук, планується внесення в Раду до 80 законопроектів. Також у Раді очікується виступ президента Володимира Зеленського.

08:49 Депутати пішки прийшли до алеї Героїв Небесної Сотні. Дороги для них не перекривали. Правда і перехожі не впізнавали народних обранців.

Фото: РБК-Україна

Фото: РБК-Україна

08:36 Народний депутат нового скликання від "Слуги народу" Руслан Стефанчук заявив, що сьогодні Рада буде працювати до завершення порядку денного.

Порядок денний затвердила вчора підготовча група, до неї увійшли 27 питань.

"Ми сподіваємося, що Верховна рада підтримає всі кадрові рішення: це прем'єр, уряд, генпрокурор, СБУ і два міністри, які призначаються президентом, а також ряд інших питань, які пов'язані з запуском сесії", - заявив він.

08:32 Фракція "Слуги народу" зібралася біля стіни пам'яті на Михайлівській площі перед початком роботи Верховної Ради. Депутати принесли квіти до портретів загиблих бійців в день Іловайської трагедії. Родичі і бойові товариші зробили "коридор" біля меморіалу. Депутати проходять по ньому після покладання квітів.

Фото: РБК-Україна

08:02 Обрані нардепи від "Слуги народу" перед першим засіданням Ради ІХ скликання покладуть квіти до Стіни пам'яті полеглих за Україну на Михайлівській площі, після чого пройдуть пішки до парламенту через вулицю Інститутську і Алею Героїв Небесної Сотні.

Марш заплановано на восьму годину ранку, саме ж засідання Ради розпочнеться о 10:00.

Как будет проходить первое заседание Рады 9 созыва

В ході першого засідання нової Ради планується, зокрема, формування депутатських фракцій і груп, обрання глави парламенту, підписання коаліційної угоди. Крім того, в ході урочистого засідання виступить глава ВР 8 скликання Андрій Парубій і президент України Володимир Зеленський.

Крім того, 29 серпня нардепи можуть проголосувати за нового прем'єр-міністра. Також може бути представлений склад нового Кабінету міністрів.

Фото: порядок денний засідання Ради 29 серпня (РБК-Україна)

Перше засідання нової Ради призначено на 29 серпня

У ході засідання підготовчої групи новообраних нардепів була визначена дата проведення першого засідання нової Ради. Зокрема, на обговорення виносилися такі дати, як: 20, 29 серпня і 3 вересня. Разом з тим, в ході обговорення було прийнято рішення провести урочисте засідання Ради 9 скликання 29 серпня.

"Рішення прийнято. Урочисте засідання пройде 29 серпня", - сказав глава підготовчої групи Дмитро Разумков.

Засідання підготовчої депутатської групи

Підготовче засідання Верховної Ради НАЖИВО! Залишайте свої думки у коментарях та діліться трансляцією з друзями

Опубліковано espreso.tv П'ятниця, 9 серпня 2019 р.

Підготовка до запуску нової Ради

9 серпня відбулось перше засідання групи новообраних нардепів по підготовці до сесії нової Ради. В дану групу увійшли представники п'яти партій ("Слуга народу" - 17, ОПЗЖ - 3, "Батьківщина" - 2, "Європейська солідарність" - 2, "Голос" - 1), очолив її представник "Слуги народу" Дмитро Разумков.

Фото: засідання підготовчої групи (РБК-Україна)

Крім того, в ході засідання 15 серпня новообрані нардепи обговорювали формування комітетів нової Ради. В ході засідання було запропоновано скоротити їх кількість до 23.

Вибори в Раду

Президент України Влидимир Зеленський під час інавгураційної промови 20 травня оголосив про розпуск Ради восьмого скликання і проведення позачергових виборів у Раду. Вибори в Раду відбулися 21 липня, в них взяли участь 22 політичні партії - в загальномандатному виборчому окрузі та більше 3 тисяч кандидатів по мажоритарним округам.

За результатами голосування, п'ятивідсотковий бар'єр подолали 5 партій: "Слуга народу" - 43,16%, "Опозиційна платформа - За життя" - 13,05%, "Батьківщина" - 8,18%, "Європейська солідарність" - 8,10%, Партія "Голос" - 5,82%. Таким чином, у Раду за партійними списками пройшли 225 осіб ("Слуга народу" - 124 мандата, ОПЗЖ - 37, "Батьківщина" - 24, "Європейська солідарність"- 23, "Голос" - 17 мандатів), ще 199 осіб пройшли в Раду по мажоритарним округам. Таким чином, в Раду 9 скликання пройшли 424 людини.