ua en ru

Інавгурація Зеленського: онлайн

Інавгурація Зеленського: онлайн Фото: Володимир Зеленський (РБК-Україна)

Інавгурація Зеленського призначена на 10:00 20 травня

Інавгурація Володимира Зеленського пройшла 20 травня у Верховній Раді України. Церемонія розпочалася о 10:00. Детальніше про те, як новообраний президент України вступає на пост - в матеріалі РБК-Україна.

12:00 Офіційний сайт президента (president.gov.ua) оновився і зараз на ньому вже можна побачити інформацію про Володимир Зеленський. Зокрема, з'явився текст інавгураційної промови.

11:14 Степан Полторак подав у відставку з поста глави Міноборони. Відповідну заяву він опублікував у своєму Facebook. Також про це він сказав журналістам після інавгурації Володимира Зеленського.
На питання, чи означає це, що він випередив заклик нового президента України подати у відставку, Полторак відповів: "Звичайно".

Інавгурація Зеленського: онлайн

Фото facebook.com/generalpoltorak

11:05 Іноземні дипломатичні делегації йдуть на прийом до президента в Маріїнський палац.

Фото РБК-Україна

10:59 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, новина про розпуск парламенту присутні під ВР зустріли оваціями.

10:58 Біля Маріїнського палацу пройшло представлення Володимиру Зеленському командувачів військ і силовиків, серед яких: глава Міноборони Степан Полторак, глава МВС Арсен Аваков, голова Генштабу Віктор Муженко, командувач Сухопутних військ Попко, командувач повітряних сил Дроздов, командувач військово-морських сил, десантно-штурмових військ Забродський, сил спеціальних операцій Луньов, глава СБУ Василь Грицак, голова погранічниой служби Цигикал, глава Нацполіціі Князєв, глава ГСЧС Чечоткін, командувач Нацгвардії Балан.

10:51 Зеленський залишив будівлю Ради і попрямував в Маріїнський палац. Його вітають присутні під парламентом люди. Вони скандують "Зеленський" і "молодець".

Інавгурація Зеленського: онлайн

10:48 "Дякую всім, хто брав участь в нашому урочистому засіданні. Було весело", - сказав Парубій.

10:45 Зеленський заявив, що розпускає Раду.

10:44 Зеленський зажадав у Ради прийняти закони про зняття депутатської недоторканності, про незаконне збагачення, про виборчий кодекс. Також він зажадав у Ради звільнити главу СБУ, ГПУ і міністра оборони.

10:43 "Я хочу, щоб в ваших кабінетах не було моїх портретів. Тому що президент - не ікона, не ідол. Президент - це не портрет. Повісьте туди фотографії своїх дітей і перед кожним рішенням дивіться їм в очі", - сказав Зеленський.

10:38 Під час промови Зеленського, коли він кілька разів перейшов на російську мову, із залу Олег Ляшко крикнув, що "всі розуміють українську мову".

"А ви продовжуєте ділити людей", - відповів йому Зеленський.

10:34 Зеленський заявив, що перше завдання - це припинення вогню на Донбасі. За його словами, він готовий для цього на все.

"Я без вагань готовий втратити свою посаду, аби був мир. Не гаючи наші території".

"Не ми почали цю війну, але нам цю війну закінчувати", - додав він.

Після цих слів Зеленський на пару секунд перейшов на російську мову.

10:31 "Після перемоги на виборах мій шестирічний син сказав: "тату, я по телевізору чув, що Зеленський президент, тепер я теж президент?" Тепер я зрозумів, що це істина – кожен з нас президент. Не 73%, які за мене голосували, а всі 100%. Це наша спільна перемога, за яку ми несемо спільну відповідальність. Кожен з нас поклав руку на Конституцію і присягнув на вірність Україні", - сказав Зеленський.

"У нас є спільний біль. Кожен з нас загинув на Донбасі. Ми втрачаємо кожного з нас і кожен з нас переселенець. І кожен з нас заробітчанин. Але ми все це подолаємо. Бо кожен з нас українець", - добавил он.

10:24 Зеленському вручили посвідчення, знак президента України, гербову печатку і булаву.

10:19 Володимир Зеленський зачитав присягу президента. Після цього він вперше зайняв місце президента у Верховній Раді, а також підписав текст присяги.

10:18 Тепер глава КСУ приводить до присяги новообраного президента.

10:15 Глава ЦВК Тетяна Сліпачук оголошує резудльтати виборів, за результатами яких Зеленський був обраний президентом.

10:12 Зеленський зайшов в зал засідань парламенту.

Інавгурація Зеленського: онлайн

Фото РБК-Україна

10:10 На інавгурацію прибули також іноземні делегації, зокрема президенти Литви, Латвії, Естонії, Грузії, спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер, представник Вселенського партіарха.

10:01 Зеленський зайшов в Раду. Тим часом Парубій почав урочисте засідання.

На церемонії присутні також колишні президенти України - Кравчук, Кучма, Ющенко і Порошенко, нардепи, глава КСУ, генпрокурор, міністри.

09:58 Володимир Зеленський пішки прийшов до ВР, обійшовши Маріїнський парк і зробивши зупинку на оглядовому майданчику. Його поява викликала ажіотаж у його прихильників, найчастіше Зеленському кричали "не підвели!".

Фото РБК-Україна

09:56 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, Зеленський вже підходить до Верховної ради.

09:55 Володимир Зеленський в своєму Facebook зробив пост.

Інавгурація Зеленського: онлайн

09:51 На інавгурація Зеленського прибули п'ять президентів - Латвії, Литви, Естонії, Грузії та Угорщини. Також будуть присутні прем'єр-міністр Молдови, віце-президент Туреччини і міністр енергетики США.

09:45 Як повідомили в МВС, в столиці сьогодні чергують близько 400 співробітників ГСЧС і 90 одиниць техніки. Крім того, біля місць проведення інавгурації чергують 43 рятувальники та 6 одиниць техніки.

Фото facebook.com/mvs.gov.ua

09:41 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, до Ради прийшла невелика група прихильників Михайло Саакашвілі з плакатом "Повернення Саакашвілі - гарантія змін!". По дорозі вони вступили в конфлікт з поліцією, один з правоохоронців звинуватив активістку в спробі на нього напасти і заволодіти табельною зброєю, але обійшлося без затримань.

Інавгурація Зеленського: онлайн

Фото РБК-Україна

09:39 На балконі в парламенті знаходиться Філарет разом з релігійними представниками.

Інавгурація Зеленського: онлайн

Фото РБК-Україна

09:37 Біля Ради і Маріїнського палацу українці очікують початку трансляції церемонії інавгурації Володимира Зеленського. На площі Конституції і біля палацу встановлено два монітори, на яких буде транслюватися урочисте засідання Ради.

Фото РБК-Україна

09:33 парламент через площу Конституції пройшли міністр внутрішніх справ Арсен Аваков і в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. Група підтримки Володимира Зеленського зустріла їх криками "Супрун - ганьба!".

Інавгурація Зеленського: онлайн

Фото РБК-Україна

09:29 Під куполом ВР збираються народні депутати. Парламентарії активно фотографуються, поклавши руку на Конституцію. Зокрема, такі Селфі зробили вже Олена Сотник і ряд інших нардепів.

09:24 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, подивитися інавгурацію Володимира Зеленського зібралися вже кілька сотень людей, постійно підходять нові люди. Всіх пропускають в Маріїнський парк через рамки металошукачів. Територія навколо ВР і Маріїнського палацу обгороджена. Навколо Ради і в парку працюють численні загони співробітників МВС.

09:20 В залі Верховної Ради триває підготовка до інавгурації.

Фото РБК-Україна

09:15 На інавгурацію приїхали також колеги Зеленського по Кварталу - Євген Кошовий, Юрій Корявченков, Міка Фаталов.

Кошовий розповів журналістам, що в Раду він заходити не буде і дивитися церемонію буде на екрані під будівлею парламенту.

"Сьогодні у нас свято. У нього все вийшло", - сказав журналістам Фаталов.

Інавгурація Зеленського: онлайн

Фото РБК-Україна

Крім того, до Верховної Ради вже приїхав Епіфаній.

09:12 Людина в костюмі священика прийшов підтримати Зеленського. Тримає в руках табличку з написом "Вова, ти - Кобзар, воскрес" і "Мир - наша пісня". Каже, що це рядки з гімну Кривого Рогу.

Фото РБК-Україна

09:06 Цією дорогою Володимир Зеленський пройде до парламенту. Навколо в парку зібралося кілька сотень людей, привітати новообраного президента.

Фото РБК-Україна

08:57 Під парламентом збираються журналісти і жителі Києва, охочі подивитися на новообраного президента України.

Фото РБК-Україна

08:55 На першому поверсі Верховної Ради вишикувалася почесна варта в очікуванні церемонії інавгурації.

Інавгурація Зеленського: онлайн

Фото РБК-Україна

08:52 А всередину Верховної Ради журналістів пропускають тільки в кулуари третього поверху. На балкон преси можуть потрапити тільки три десятка фотографів, яких обрала прес-служба парламенту. Багато журналістів міжнародних ЗМІ не можуть потрапити всередину.

Фото РБК-Україна

08:49 У Маріїнському парку встановили 10 металевих рамок. Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, пускають туди і журналістів, і всіх громадян. Перевіряють на вході співробітники управління державної охорони.

Фото РБК-Україна

08:40 Як повідомляє кореспондент РБК-Україна, рух по вулиці Грушевського перекрито.

Фото РБК-Україна

Крім того, о 08:35 станція метро Арсенальна закрита на вхід, пасажири можуть тільки виходити.

Інавгурація Зеленського: онлайн

Фото РБК-Україна

07:30 Учора біля Верховної ради пройшла репетиція інавгурації, під час якої новообраного президента заміняв статист. А ввечері до будівлі парламенту прибув і сам Зеленський.

Рада призначила інавгурацію Зеленського на 20 травня

Верховна рада України в ході засідання 16 травня підтримала проект постанови, яким пропонувалося провести інавгурацію новообраного президента 20 травня о 10:00.

Інавгурація Зеленського: онлайн

Всього в Раді було зареєстровано вісім постанов про інавгурацію Зеленського з датами 17, 19, 20, 26, 28 травня та 1 червня. Разом з тим, постанови про інавгурацію 28 травня та 1 червня були відкликані. І в ході голосування Рада підтримала проект постанови №10270-2 - 20 травня о 10:00, яку підтримали 315 нардепів.

Відзначимо, сам Зеленський закликав Раду провести інавгурацію 19 травня. Відповідне відеозвернення до парламенту він записав 10 травня.

Зеленський переміг на виборах президента України

Чергові вибори президента України у 2019 році проходили у два тури. До участі у першому турі Центрвиборчком зареєстрував 44 кандидати, однак п'ять з них скористалися своїм правом та відмовилися від участі у виборах. Таким чином, до виборчих бюлетенів на виборах 31 березня були внесені імена 39 кандидатів, зокрема й Зеленського. За результатами першого туру Зеленський набрав 30,24% голосів та став лідером серед усіх кандидатів. Однак, оскільки абсолютної більшості (понад 50%) нікому з кандидатів набрати не вдалося, після оприлюднення офіційних результатів голосування ЦВК оголосив про проведення повторного голосування - 21 квітня. До другого туру разом з Зеленським вийшов президент України Петро Порошенко, який посів друге місце з підтримкою 15,95% виборців.

Загалом у першому турі участь у голосуванні взяли 18 893 864 виборців, 5 714 034 з них проголосували за Зеленського, а Порошенка підтримали 3 014 609 осіб.

Після першого туру Порошенко та Зеленський провели дебати, які відбулися не у телестудії, як зазвичай, а на НСК "Олімпійський". На дебати кандидатів на стадіон прийшли понад 12 тис. українців. Це була перша публічна зустріч Порошенка і Зеленського. Зазначимо, що ЦВК не визнав цю зустріч офіційними дебатами. Проте, на передбачені законом теледебати на "Суспільному" Зеленський приходити відмовився.

За результатами повторного голосування Зеленський остаточно вирвався вперед - його підтримали 73,22% виборців, тоді як за Порошенка свій голос віддали 24,45% українців.

Інавгурація Зеленського: онлайн

Фото: Володимир Зеленський (РБК-Україна)

Зеленський став лідером за кількістю голосів у всіх областях України, окрім Львівської. Крім того, Зеленського підтримала більшість виборців на спецдільницях на Донбасі, тоді як за результатами першого туру на спецдільницях більшість була за Порошенка. Разом з тим, Порошенка підтримала більшість виборців на виборчих дільницях за кордоном.

Коли має проходити інаугурація президента України

30 квітня Центрвиборчком оприлюднив офіційні результати виборів 2019 та оголосив про перемогу Зеленського на чергових виборах президента України.

Відповідно до українського законодавства, новообраний президент вступає на пост не пізніш як через 30 днів після офіційного оголошення результатів виборів. Дату проведення інаугурації визначає парламент. Так, Верховна рада ухвалює постанову, відповідно до якої призначається урочисте засідання парламенту, присвячене складенню присяги новообраним президентом України.

Тож інаугурацію Зеленського було призначено на 20 травня.

Варто зазначити, що президент України набуває повноважень з моменту складення присяги українському народові на урочистому засіданні Верховної ради України. Після присяги Центральна виборча комісія вручає новообраному главі держави посвідчення президента України.