ua en ru

Готові до будь-якої загрози. Україна вже рік дає відсіч Росії: що відбувається сьогодні

Готові до будь-якої загрози. Україна вже рік дає відсіч Росії: що відбувається сьогодні Фото: українська військова техніка в центрі Києва 24 лютого 2022 (Getty Images)

Рік тому Росія розпочала повномасштабну війну проти України. Через схильність прив'язуватися до дат 24 лютого окупанти можуть готувати масований удар по українських містах та провокації на фронті. Водночас на міжнародній арені сьогодні очікуються важливі заяви, а президент України Володимир Зеленський збирає пресконференцію.

РБК-Україна розповідає про події у річницю російського вторгнення.

Канада передасть Україні ще чотири танка Leopard 2

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо зазначив, що Збройні сили України отримають від Канади ще 4 танки Leopard 2. Таким чином Україна отримає від Канади 8 танків Leopard 2.

Крім того, уряд Канади розширив санкції проти Росії. До списку санкцій потрапили 129 фізичних та 63 юридичних осіб.

Так, під обмеження потрапили помічник російського диктатора Максим Орєшкін, дружина і син заступника глави Радбезу Росії Дмитра Медведєва Світлана Медведєва та Ілля Медведєв, а також заступники глави російського уряду Михайла Мішустіна.

Ердоган провів переговори з Путіним

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган провів чергову телефонну розмову з російським диктатором Володимиром Путіним.

У ході переговорів лідери двох країн обговорили землетруси у Туреччині та війну Росії проти України.

США про загрозу вторгнення України в Придністров'я

Сполучені Штати сьогодні заявили, що не знайшли підтверджень чуткам про військове вторгнення у придністровський регіон.

За словами американського посла у Молдові Кента Логсдона, США немає жодних підтверджень тому, що Україна планує вторгнення в Придністров'я. Він також зауважив, що між США та Молдовою йде обмін отриманою інформацією, і це допомагає оперативно реагувати на можливі провокації.

Німеччина збільшила кількість танків Leopard 2 для України

Німеччина пообіцяла Україні поставку ще чотирьох сучасних бойових танків Leopard 2 зі складів Бундесверу.

Федеральний міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус вирішив збільшити загальну кількість запланованих поставок з 14 до 18 танків Leopard 2 A6.

США розширили санкції проти РФ

США запровадили новий раунд санкцій проти російських чиновників та пропагандистів на роковини повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Зазначається, що під обмеження потрапили 22 фізичні та 83 юридичні особи.

Зокрема, США ввели нові обмеження проти пропагандистки Ольги Скабєєвої, заступника глави Адміністрації президента РФ Магомедсалама Магомедова, першого заступника секретаря Раддбезу РФ Юрія Авер'янова та ще 10 російських міністрів.

Сьогоднішні санкції включають також понад 30 осіб і компаній з третіх країн, пов'язаних із зусиллями Росії щодо ухилення від санкцій.

Крім того, з 10 березня цього року Сполучені Штати вводять 200% мито на імпорт алюмінію та алюмінієвих товарів із Росії.

Допомога від Канади

Канада оголосила про надання Україні додаткової допомоги у сфері безпеки на 32 млн доларів.

Пакет допомоги міститиме в собі:

  • 7,5 млн доларів на розмінування;
  • понад 13 мільйонів доларів на зусилля щодо забезпечення підзвітності, у тому числі на боротьбу із сексуальним насильством в умовах війни;
  • понад 12 мільйонів доларів на протидію хімічним, біологічним, радіологічним та ядерним загрозам.

Танки від Швеції для України

Швеція офіційно підтвердила плани передати Україні модернізовані танки Leopard 2.

"Швеція приєднується до "сім'ї Leopard" на підтримку України через шведські танки Leopard 2", - сказано у повідомленні.

Окрім того, у сьогоднішній пакет допомоги для України також входять додаткові системи ППО.

Допомога від Польщі

Під час свого візиту Києва польський прем'єр Матеуш Моравецький оголосив, що Україна отримає не лише танки Leopard. Протягом декількох днів Польща передасть українським військовим 60 танків PT-91 Twardy.

Крім того, прем'єр заявив, що Польща готова навчати українських пілотів на винищувачах F-16.

"Ми готові проводити такі навчання (для українських пілотів, - ред.) на винищувачах F-16 у Польщі. Наголошую, що це завжди має бути узгоджено в ширшій коаліції, але Польща готова проводити такі навчання", - заявив Моравецький.

Блінкен: РФ знищила свою репутацію

"Ця війна знищила міжнародну репутацію Росії, залишила Росію ослабленою та ізольованою й зруйнувала її економіку. Ця війна є спробою захопити територію України та перешкодити її незалежному, демократичному шляху", - заявив держсекретар США Ентоні Блінкен.

На його думку, Україна змогла за цей рік згуртувати навколо себе світ. Блінкен запевнив, що США рішуче підтримують Україну і будуть продовжувати це робити.

Польські Leopard в Україні

Польща у річницю вторгнення РФ заявила, що передала Україні перші танки Leopard 2. Пізніше цю інформацію підтвердив президент України Володимир Зеленський.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький на зустрічі з Володимиром Зеленським уточнив, що Україна отримала перші чотири танки Leopard 2 A4.

Санкції від США та G7

Сьогодні, у координації з партнерами та союзниками з G7, Міністерство фінансів та Державний департамент США запровадять широкомасштабні санкції проти Росії.

Санкції будуть запроваджені щодо понад 200 фізичних та юридичних осіб, як російських, так і третіх країн у Європі, Азії та на Близькому Сході, які підтримують військові дії Росії.

Зеленський відвідав поранених захисників

Президент України Володимир Зеленський та глава польського уряду Матеуш Моравецький разом відвідали українських воїнів, які проходять лікування після поранень в одному з київських госпіталів.

Посол США: ми за свободу, ми з Україною

Посол США в Україні Бріджит Брінк заявила, що Росія не змогла зламати волю України за рік повномасштабної війни.

"Ми відмовляємося миритися зі світом, яким керують страх і сила: ми за свободу, ми з Україною".

Хвилина мовчання у Британії

Міністерство оборони Великої Британії заявило, що о 13:00 (за Києвом) у країні оголосять хвилину мовчання, щоб вшанувати народ України.

США оголосили новий пакет допомоги

Пентагон сьогодні анонсував виділення для України нового пакету допомоги на суму 2 млрд доларів. До нього увійшли боєприпаси для HIMARS, безпілотники CyberLux K8, Switchblade 600, Altius-600 та Jump 20, а також снаряди для артилерії 155-мм калібру.

Відомо, що озброєння передадуть Україні не зі складів Пентагону, а замовлять у виробників.

Хроніка війни на карті

Україна закликає посилити підтримку

Міністерство закордонних справ сьогодні звернулося до партнерів та союзників з закликом збільшити допомогу, аби пришвидшити перемогу над ворогом.

"На цьому переломному етапі війни закликаємо наших міжнародних партнерів подвоїти всебічну та критично необхідну підтримку Україні заради пришвидшення української перемоги", - йдеться у повідомленні.

Прем'єр Польщі у Києві

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький приїхав з візитом до Києва у річницю повномасштабного вторгнення Росії.

Моравецький вже зустрівся з українським прем'єр-міністром Денисом Шмигалем. Вони поклали квіти до Стіни пам'яті загиблих у центрі Києва.

Гімн України в Гаазі

Сьогодні у Гаазі навпроти посольства Росії лунає гімн України.

"Лютий. Рік. Незламність"

Президент України Володимир Зеленський взяв участь у заході "Лютий. Рік. Незламність". Глава держави у центрі Києва вручив нагороди захисникам та рідним загиблим військовим.

"Саме від вас залежить, чи бути всім нам, чи бути Україні. Щодня залежить! Щогодини! Саме від тебе, український воїне! Найголовніша наша людина. Яка стоїть, і завдяки якій стоять мільйони українців. Яка вистоїть, і завдяки якій вистоїть Україна", - сказав президент.

Подяка захисникам

Командувач Об'єднаних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв подякував українським військовим за мужність, відвагу та героїзм.

"На оборону своєї землі піднялися всі, хто мав можливість чинити опір окупантам, бо ніхто їх з хлібом-сіллю тут не чекав. Героїчна оборона наших міст довела стійкість українських воїнів та їх волю до перемоги", - зазначив він.

Шольц обіцяє підтримку

Канцлер Німеччини Олаф Шольц обіцяє, що підтримка Україну триватиме, скільки це буде потрібно.

"Що нас усіх дуже вражає, то це рішучість і мужність українців, те, як вони захищають свою свободу. Німеччина підтримуватиме їх у цьому - так сильно і так довго, як це необхідно", - сказав Шольц у відеозверненні.

Жовто-синій стяг у Мінську

У столиці Білорусі громадяни, які підтримують нашу країну, підняли український прапор на знак солідарності.

Реакція Байдена

Президент США також прокоментував річницю російського вторгнення в Україну.

"Рік тому президент Путін думав, що швидко забере Київ. Тоді він скрізь зустрічав хоробрість України і залізну волю народа", - написав американський президент у Twitter.

Санкції Британії

Велика Британія у річницю вторгнення ввела санкції проти 92 фізичних та юридичних осіб Росії. Зокрема, під санкції потрапили керівники "Росатома", а також 34 керівники двох найбільших російських оборонних компаній "Ростеха" та "Алмаз-антей" і чотирьох банків.

Крім того, Великобританія заборонила експорт товарів, які можуть використовуватись у військовому виробництві. Під заборону також потрапить імпорт 140 товарів із заліза та сталі, включаючи ті, що були перероблені у третіх країнах.

"Український" Макрон

Президент Франції Еммануель у річницю війни в Україні опублікував у Twitter пост українською мовою.

Звернення глави Єврокомісії

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен звернулася до українців у річницю російського вторгнення.

"Ви боретеся за свободу, за демократію та за своє місце у Європейському Союзі. Ми з вами, скільки буде потрібно", - зазначила вона.

Незламний Харків

Мер Харкова Ігор Терехов зазначив, що, попри обстріли, росіянам не вдалося зламати єдність, силу, гідність і віру у перемогу харків'ян.

Арахамія: українці - приклад стійкості

Керівник фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що за рік війни Україна показала світу, що Росію можна перемогти.

"Українці стали прикладом стійкості та хоробрості. Ми показали, що Росію можна перемагати... Сьогодні ми ближчі по перемоги, ніж рік тому. Це - результат нашої згуртованості та героїзму Сил оборони", - зазначив Арахамія в соцмережах.

Звернення президента

Президент Володимир Зеленський звернувся до українців у річницю повномасштабного вторгнення військ Росії в Україну.

У своїй 15-хвинній промові президент наголосив - українці вистояли рік великої війни, не зазнали поразки і будуть далі боротися за свою перемогу над агресором.

"У спогадах про перші відчуття 24 лютого 2022 року люди називають шок, біль, невизначеність. Через рік після повномасштабного вторгнення віра в перемогу становить 95%. Головна емоція, яку ми відчуваємо, думаючи про Україну, - це гордість", - зазначив Зеленський.

Загроза ракетних атак

Військові та розвідка попередили про небезпеку масованого обстрілу з боку РФ на рік війни.

При цьому наголошується, що Сили оборони перебувають у повній готовності, а інформація з мережі про можливий авіанальот сотень літаків і масштабний наступ перебільшена.

У Головному управлінні розвідки вважають, що окупанти можуть ударити ракетами по українських містах 24 лютого, "щоб нагадати, як усе почалося". Це може бути також ракетний обстріл інфраструктури на фронті, провокаційні дії, але Україна готова до будь-яких подібних випадків.

Очільник ГУР Кирило Буданов заявив, що ворог планує ракетний обстріл у річницю війни, але він буде невеликим. "Повірте мені, ми таке пережили вже понад 20 разів", – зазначив Буданов.

У Повітряних силах ЗСУ не виключили ворожих атак 23-24 лютого у кілька хвиль. Спікер ПС ЗСУ Юрій Ігнат зазначив, що можна очікувати на нестандартні дії та зміни тактики окупантів. Проте українська ППО посилюється, тому "легкої прогулянки в українському небі ніхто не дасть", і масового застосування авіації не буде.

За словами командувача Об'єднаних Сил ЗСУ Сергія Наєва, 24 лютого ворог може вдатися до ракетних обстрілів, але немає жодних ознак того, що РФ готується до наступу на нових напрямках.

Загрози нападу з Білорусі наразі також немає. У Генштабі ЗСУ не фіксують ударне угруповання, яке могло б проводити наступ на територію України.

Пресконференція Зеленського

У річницю повномасштабної війни 24 лютого президент України Володимир Зеленський збирає пресконференцію "Лютий. Рік незламності".

Точний час та місце зустрічі глави держави з журналістами заздалегідь не розголошується.

Заява Китаю по Україні

Тривалий час Китай дотримувався неоднозначної позиції щодо України. Влада країни прямо не засудила вторгнення РФ і продовжувала з нею співпрацю.

Однак через рік війни глава Китаю Сі Цзіньпін планує виступити з "промовою про мир".

Дипломат КНР Чжан Цзюнь розкрив деякі деталі так званого "мирного плану" для України, який мають оприлюднити 24 лютого. Так, у ньому буде викладено позицію Пекіна "із закликом до миру, діалогу та врегулювання" з урахуванням того, що Китай і надалі підкреслюватиме важливість поваги до суверенітету та територіальної цілісності всіх країн.

Історичний візит Байдена

Президент США Джо Байден приїхав до Києва за кілька днів до річниці російського вторгнення, щоб продемонструвати підтримку України в боротьбі з агресором. Це перший візит американського лідера до нашої країни за 15 років.

Джо Байден провів переговори з Володимиром Зеленським, зустрівся з представниками уряду, оголосив про новий пакет військової допомоги та анонсував ще більше санкцій проти РФ.

Президент України назвав візит Байдена найважливішими за історію двосторонніх відносин. За словами Зеленського, результати переговорів будуть відчутні на полі бою, і у Росії не буде можливості для реваншу.

Із Києва голова Білого дому вирушив до Польщі, де виступив із промовою про важливість допомоги Україні. Також Джо Байден звернувся до росіян, заявивши, що країни Заходу не мають жодних планів нападати на російський народ і знищувати його державу.

Події в Росії

Напередодні річниці війни російський диктатор Володимир Путін виступив із посланням до Федеральних зборів.

У своїй промові 21 лютого Путін знову говорив про боротьбу з "неонацистським режимом" Києва та пригрозив "розширенням війни", якщо партнери України продовжать постачання далекобійних озброєнь.

Також глава Кремля оголосив, що Росія припиняє дію договору зі США про взаємний контроль над ядерною зброєю – Договору про стратегічні наступальні озброєння. Причиною цього нібито стала інформація про те, що США розробляють нові види ядерних боєприпасів і планують провести їх випробування.

Росіяни змогли "відсвяткувати" рік вторгнення в Україну на масштабному мітингу-концерті у Москві 22 лютого. На стадіоні "Лужники" встановили кілька сцен та зон з історичними реконструкціями. На концерті виступив і російський диктатор Путін із подякою "захисникам вітчизни".