ua en ru

Що відбувається в областях України після введення воєнного стану

Що відбувається в областях України після введення воєнного стану Фото: Воєнний стан вводиться в 10 областях України

Оборонні підприємства і залізничний транспорт перейдуть на особливий режим роботи

З ранку 28 листопада у 10 областях України ввели воєнний стан. У зв'язку з цим вздовж кордону виставлять бойові бригади, посилять охорону портів, а ж/д транспорт і оборонні підприємства перейдуть на особливий режим роботи. У той же час, в Кабінеті міністрів говорять, що воєнний стан не позначиться на економіці і соцзабезпеченні громадян. Школи, медустанови, пошта та аеропорти працюють у штатному режимі.

Загальна мобілізація по країні не оголошена, поки лише планують проводити збори з резервістами.

Що відбувається в українських областях після введення воєнного стану - в матеріалі РБК-Україна.

У понеділок, 26 листопада, після довгих обговорень на позачерговому засіданні Верховної ради депутати проголосували за введення на один місяць воєнного положення у 10 українських областях: Вінницька, Луганська, Миколаївська, Харківська, Чернігівська, Одеська, Донецька, Запорізька, Херсонська.

Воєнний стан почне діяти з 09:00 28 листопада до 09:00 27 грудня.

Що відбувається в областях України після введення воєнного стану

Питання мобілізації

У Міноборони та Генштабі ЗСУ пояснили, що загальної мобілізації не буде. Поки робота буде вестися тільки з резервістами першої черги (люди до 40 років). З ними планують проводити збори за принципом стрілецької дня - раз в тиждень. За час, проведений на зборах, резервісти отримають грошову компенсацію від 3000 до 5000 гривень, в залежності від посади.

Бойові бригади, штаби оборони, блокпости

З початком дії воєнного стану Україна уздовж кордонів з РФ і на Азові виставить бойові бригади. Про це повідомив президент Петро Порошенко під час візиту в Чернігівську область в середу, 28 листопада.

Крім того, в областях з'являться штаби оборони. Мета їх створення: перевірка резерву (військових), можливостей мобілізації та технічного стану.

Станом на ранок середи, 28 листопада, поліція переведена на посилений режим ведення служби. Правоохоронці просять жителів носити з собою документи, що засвідчують особу. На в'їздах до Вінниці правоохоронці вже встановили збройні блокпости. Поліція перевіряє підозрілих осіб і авто на предмет наявності заборонених предметів.

Як повідомлялось, підрозділи операції Об'єднаних сил (ООС) на Донбасі вже приведені в повну боєготовність

Порти

У зв'язку з воєнним станом в портах Бердянська і Маріуполя збільшать число військових і посилять захист портів. Про це в середу, 28 листопада, заявив заступник начальника Генштабу ЗСУ України Родіон Тимошенко.

Ситуація на КПВВ

На КПВВ на Донбасі і на кордоні з Кримом прикордонники знаходяться в режимі боєготовності. Працюють всі три пункти пропуску: "Каланчак", "Чаплинка" і "Чонгар". Перед КПВВ "Чонгар" співробітники управління Нацполіціі в АРК перевіряють документи громадян, які перетинають кордон в обох напрямках.

Курс валют

Мери областей закликають жителів не впадати в паніку в зв'язку з введенням воєнного стану в Україні: не скуповувати продукти і не хвилюватися щодо курсу валют.

Станом на ранок середи, 28 листопада, ситуація з курсом валют дещо стабілізувалась: в деяких містах в обмінниках долар почав знижуватися до колишнього рівня. Так, в центрі Миколаєва в більшості обмінних пунктах долар купують по 28,40 грн, а продають по 28,80 грн, повідомляє видання Новости N.

У Харкові обмінні пункти купують валюту по 28,25 грн, а продають по 28,75 грн. У Львові середній курс знаходиться на рівні 28,15-28,60 грн/долар, в Одесі - 28,15-28,55 грн/долар, в Дніпрі - 28,20-28,60 грн/долар. У Києві валюту купують в середньому по 28,15, а продають - по 26,60 грн/долар.

Фейкові SMS

Тим часом, військкомати попереджають жителів про фейкові SMS про мобілізацію. Повідомляється, що в останні дні від імені Міноборони жителям стали надходити провокаційні SМS-повідомлення з пропозицією прибути в комісаріати для мобілізації. Про це заявило оперативне командування "Схід", дія якого поширюється на Донецьку, Луганську, Харківську та Запорізьку області.

Поки ніяких указів щодо мобілізації не надходило. У разі її оголошення перш за все будуть покликані резервісти першої черги. Зараз військові комісаріати лише проводять звірку облікових даних.

Обмеження для росіян

У зв'язку з воєнним станом в Україні для росіян будуть введені обмеження у в'їзді, а також в банківських операціях. Про це повідомив президент Петро Порошенко в інтерв'ю українським телеканалам.

"Ніяких обмежень щодо зняття депозитів, валютообмінних операцій і поїздок за кордон для громадян України - не буде. Для російських громадян ці обмеження будуть введені. Я думаю, що це цілком виправдано", - підкреслив президент.

Школи

Всі школи будуть працюють в штатному режимі, повідомили в Міносвіти України. У відомстві підкреслили, що будь-які зміни можливі лише в тому випадку, якщо цього вимагає безпека дітей і захист країни.

Комендантська година

Поки офіційної інформації про введення комендантської години в областях немає. Зокрема, в Харківській області виключили введення комендантської години через воєнний стан.

Оборонні підприємства

Як пояснили РБК-Україна в прес-службі "Укроборонпрому", особливий режим буде на підприємствах в тих областей, в яких буде введено військове положення. Особливий режим роботи буде включати можливу зміну графіка роботи підприємств та їх виробничої діяльності.

Транспорт

Міністр інфраструктури Володимир Омелян доручив посилити охорону та оборону вокзалів, залізничних станцій, аеропортів, портів і інших об'єктів інфраструктури.

"Ми вводимо особливий режим роботи залізничного транспорту. Він передбачає забезпечення пропускної здатності залізничної мережі і рухомого складу для потреб оборони в основних напрямках, визначених Генеральним штабом Збройних сил України. Також пріоритетність при призначенні поїздів буде визначатися необхідністю здійснення перевезень в умовах воєнного періоду, за рішенням військового командування", - заявив міністр.

Планується також активна участь працівників сфери транспорту в територіальній обороні. Міністр попередив, що у кожного напоготові має бути "тривожний рюкзак" з триденним запасом всього самого необхідного.

Банки та органи соцзахисту

У той же час у Кабміні й Нацбанку заспокоюють: всі банки та органи соцзахисту будуть працювати в штатному режимі.

В Мінекономрозвитку запевнили, що українці зможуть здійснювати всі економічні операції у звичайному режимі на всій території України.

"Суб'єкти господарювання та громадяни можуть здійснювати економічні операції у звичайному режимі. Мінекономрозвитку буде оперативно повідомляти про будь-які зміни в режимі здійснення економічної і зовнішньоекономічної діяльності", - йдеться в повідомленні.

Це стосується і роботи соцструктур. Ніяких обмежень по виплатах соціальних допомог і пенсій не буде, повідомили у Мінсоцполітики.

Фонд соціального страхування збереже всі виплати в умовах воєнного стану.

Пошта

"Укрпошта" працює в штатному режимі: умови виплати пенсій і пересилання кореспонденції не зміняться. Ніяких змін в графіку роботи та цінах також не передбачено.

Медицина

Обласним медустановам доручили забезпечити запас донорської крові і препаратів, а керівникам - транспортування хворих і поранених. Всі цивільні жителі будуть отримувати лікування без змін. Одночасно кожна установа охорони здоров'я може прийняти не менше 10-15 військових, пишуть запорізькі ЗМІ.

Реакція Росії

На третю добу з'явилася перша офіційна реакція президента РФ Володимира Путіна на інцидент в Керченській протоці. Російський президент назвав напад РФ на українські кораблі "провокацією", яка була вигідна президенту України Петру Порошенко. При цьому Путін здивований тим, що військовий стан в Україні було введено після "звичайного прикордонного інциденту".

Раніше прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив про загрозу ескалації конфлікту на Донбасі через воєнний стан.