ua en ru

Росія вводить війська в ОРДЛО. Що відбувається на Донбасі зараз: онлайн

Росія вводить війська в ОРДЛО. Що відбувається на Донбасі зараз: онлайн Фото: Росія вводить війська на Донбас (37 facebook com MOD mil rus)

Президент РФ Володимир Путін 21 лютого 2022 року визнав незалежність так званих "ДНР" і "ЛНР". Після цього він підписав указ про введення російських військ на територію окупованого Донбасу.

Всі подробиці про те, що відбувається зараз на сході України, реакції світу на події, що відбуваються і всі можливі наслідки - в текстовому онлайні РБК-Україна.

Головне на 21:00

  • Путін визнав так звані "ЛНР" та "ДНР" та підписав з ними "договори про дружбу", які ратифікувала Держдума РФ;
  • Радфед РФ дозволив Путіну використовувати російські війська за кордоном;
  • Путін вимагає від України відмовитися від вступу до НАТО та від Криму;
  • Росія ввела війська на окуповані території Донбасу;
  • Німеччина зупинила сертифікацію "Північного потоку-2";
  • США запроваджує нові санкції проти Росії;
  • Зеленський заявив, що військовий стан в Україні буде запроваджений у разі повномасштабної ескалації;
  • світові лідери не визнають "ЛДНР", вважають дії Росії порушенням територіальної цілісності України та обіцяють реакцію у вигляді санкцій.

22 лютого

21:35 США вводить проти Росії такі обмеження:

  • санкції на суверенний борг Росії;
  • блокуючі санкції проти двох банків РФ;
  • санкції проти російських еліт та їхніх сімей.

Крім того, він заявив, що якщо Росія не виведе війська з Білорусі, то відбудеться переміщення американських військ.

"Зараз, коли Росія, можливо, планує наступні кроки, ми хочемо, щоб він знала, що заплатить ще більшу ціну, якщо продовжуватиме агресію. Ми будемо готові ввести додаткові санкції", - сказав американський президент.

21:24 Байден виступає з заявою з приводу ситуації на сході України.

Заявив про те, що США вводить нові санкції проти Росії і надаватиме військову допомогу Україні.

Також США запроваджують додаткові війська до країн Балтії.

20:45 Голова Донецької ОДА Павло Кириленко заявив про те, що під час обстрілу Мар'їнки було поранено 50-річного чоловіка.

Росія вводить війська в ОРДЛО. Що відбувається на Донбасі зараз: онлайн

Крім того, за інформацією ДСНС внаслідок обстрілу знеструмлено Красногорівку.

"О 19:25 Головним управлінням розгорнуто та забезпечено функціонування пункту надання допомоги населенню на базі загальноосвітньої школи № 5 м. Красногорівка. Також забезпечено електропостачання котельні, яка забезпечує теплопостачання будівлі школи", - повідомили у прес-службі відомства.

20:35 Під час брифінгу штаб ООС повідомив про загибель ще одного українського військового. Також одного травмовано, а шестеро отримали бойові травми.

Також там зазначили, що противник у 72 рази порушував режим припинення вогню.

20:23 У Мінінтеграції розповіли про те, як жителям ОРДЛО потрапити на територію України.

"Ми готові взяти на себе відповідальність і забезпечити всім необхідним – житлом, їжею, медикаментами, усім, що потрібно, людей, які ухвалять рішення залишити територію ОРДЛО", – заявляла раніше віце-прем'єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Так, жителі ОРДЛО мають самостійно перейти до КПВВ. Або ж можна звернутися на гарячу лінію, перебуваючи на тимчасово непідконтрольній Україні території. Оператори підкажуть що треба робити і куди рухатися. Телефонувати потрібно на номер тієї області, в якій ви знаходитесь:

Луганська область – 064-524-11-03, 095-910-19-20, 096-298-51-00
Донецька область – 062-645-82-82, 050-347-90-70
Харківська область – 057-700-30-90

19:27 Глава Мін'юсту деніс Малюська заявив про те, що за оперативною інформацією РФ намагається запустити кілька бунтів у в'язницях через зв'язки у злочинному світі.

19:17 Окрім відмови від вступу до НАТО, Путін вимагає відмовитись від Криму.

"Ці питання ми обговорювали в ході зустрічей з нашими європейськими партнерами і, власне кажучи, з нашими американськими партнерами ми теж говорили про це не один раз. По-моєму, публічно це не звучало, але я скажу. Природно, питання звучить, що ж з обох сторін або з боку Києва має статися, щоб ситуація, на нашу думку, вважалася врегульованою в довгостроковій європейській перспективі, і щоб ми могли жити спокійно ... Ну я вам цю страшну розкрию - перше, що необхідно зробити всім, це визнати волевиявлення людей, які проживають у Севастополі та в Криму", - зазначив Путін.

18:44 Президент РФ заявив, що "найголовніший пункт - це демілітаризація сьогоднішньої України", а також, що "найкращим вирішенням питання було б, щоб сьогоднішня київська влада сама відмовилася від вступу до НАТО і дотримувалася б нейтралітету".

18:33 Путін заявив про те, в яких межах Росія визнає "ЛДНР":

"У яких межах ми визнаватимемо ці республіки. Ми визнали їхні конституції. А в конституціях написано, що кордони в межах Донецької та Луганської областей. Але всі спірні питання будуть вирішені в ході переговорів між Києвом та керівництвом цих республік", - заявив він.

18:30 Путін дає прес-конференцію. Президент РФ заявив про те, що "мінських угод більше не існує", оскільки Росія визнала так звані "ДНР" і "ЛНР".

18:25 Путін звернувся до Радфеду РФ зі зверненням про використання російської армії за кордоном та отримав відповідний дозвіл. Тепер він може використовувати війська РФ, зокрема в ОРДЛО.

16:02 У Росії відреагували на зупинку сертифікації "Північного потоку-2":

"Ну що ж. Ласкаво просимо до нового світу, в якому вже скоро європейці платитимуть 2000 євро за тисячу кубів газу!" - заявив заступник глави Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв.

15:58 Зеленський провів телефонну розмову із президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

Росія вводить війська в ОРДЛО. Що відбувається на Донбасі зараз: онлайн

15:55 У Луганській області окупанти продовжують обстріли Щастя. У зв'язку з цим було ухвалено рішення закрити КПВВ у цьому населеному пункті.

У свою чергу, голова Луганської ОДА Сергій Гайдай заявив про те, що якщо кількість обстрілів не зменшиться, то прийматиметься рішення про евакуацію місцевих жителів.

15:35 Британія ввела санкції проти п'яти російських банків - "Росія", ІС Банк, Генбанк, Промзв'язокбанк, Чорноморський банк розвитку. А також проти трьох "осіб із дуже високим рівнем доходу". Пізніше стало відомо, що йдеться про Геннадія Тимченка, Бориса та Ігоря Ротенберга. Їм заборонено в'їзд до країни, а їх можливі активи заморозять.

Також прем'єр-міністр країни Борис Джонсон дав зрозуміти, що це перший етап санкцій, інші заходи можуть бути вжиті у разі повномасштабного вторгнення.

Сьогодні санкції проти Росії запровадить Єврокомісія. Під них потраплять причетні до незаконного визнання "ЛДНР" Росією, а також банки, які фінансують російських військових та інші операції на цих територіях.

14:24 У Київській міській державній адміністрації повідомили про те, що інформація про сирени в Києві – це фейк.

"Сьогодні, 22 лютого, у столиці не заплановано проведення перевірки системи оповіщення із включенням звуку сирен. Інформація, поширена поруч ЗМІ, що така перевірка, нібито, відбудеться сьогодні, не відповідає дійсності", - зазначили у відомстві.

14:17 За словами президента України Володимира Зеленського, військовий стан в Україні буде введений у разі, якщо "буде війна проти України та повномасштабна військова ескалація".

14:01 "Все залежатиме від конкретики пропозицій, від міркувань щодо можливого утримання таких контактів", - так прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков прокоментував можливість зустрічі нормандської четвірки.

13:33 Видання Der Spiegel повідомляє про те, що Міністерство економіки Німеччини зупинило процес сертифікації "Північного потоку-2". Відповідне рішення ухвалив канцлер Олаф Шольц.

12:44 У МЗС Росії заявили про те, що визнають "ЛДНР" у кордонах, у межах яких ті "здійснюють повноваження та юрисдикцію".

12:36 Держдума РФ ратифікувала "угоди про дружбу" з так званими "ДНР" і "ЛНР". Обидва укази підтримали 400 голосами. Також прийнято поправку про те, що ці "документи" набувають чинності сьогодні.

11:50 Результати обстрілу Новогнатівки. Постраждалих немає

11:43 Глава Міноборони Олексій Рєзніков звернувся до українських військових.

11:10 Як повідомляє РБК, так званий "віце-спікер парламенту ЛНР" вимагає від України відвести війська до адміністративного кордону Луганської області.

"Наша територія — вся Луганська область, ми закликаємо Україну добровільно відвести війська, інакше буде вжито заходи", - заявив він.

10:43 У Тристоронній контактній групі заявили, що засуджують рішення Росії про визнання так званих "ЛДНР". Це може означати "свідомий вихід РФ із Мінських домовленостей".

"В ситуації, яка склалась ми будемо проводити консультації з Діючим головуванням в ОБСЄ, Координатором від ОБСЄ та країнами Нормандської четвірки щодо подальшого формату переговорного процесу", - заявила українська делегація в ТКГ.

10:37 Видання Mirror повідомляє про те, що УЕФА розглядає питання про перенесення проведення фіналу Ліги Чемпіонів із Санкт-Петербугра до Будапешта чи Лондона.

10:10 Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай повідомив у себе у Facebook про те, що бойовики під час обстрілу Щастя потрапили в дах житлового будинку. Пізніше він уточнив, що вкрай складно ліквідувати наслідки, оскільки "гатять без зупину".

Росія вводить війська в ОРДЛО. Що відбувається на Донбасі зараз: онлайн

09:04 У МЗС РФ ще не ухвалили рішення про межі так званих "ДНР" і "ЛНР". За словами офіційного представника МЗС Марії Захарової, спочатку треба ратифікувати "договір про дружбу".

08:43 Член ради директорів Європейського банку реконструкції та розвитку Артем Шевальов у себе у facebook повідомив про те, що ініціює перед радою директорів питання про зупинення членства Росії в ЄБРР.

Росія вводить війська в ОРДЛО. Що відбувається на Донбасі зараз: онлайн

08:28 Як повідомляє ТАСС, профільні комітети рекомендували Держдумі РФ ратифікувати угоди з "ДНР" та "ЛНР". У РБК уточнили, що йдеться про комітети Держдуми з міжнародних справ та у справах СНД, євразійської інтеграції та зв'язків із співвітчизниками

07:42 "Кремль не визнав самопроголошену "ДНР/ЛНР" - Кремль визнав власну агресію проти України. Ми залишаємося впевненими та спокійними. Ми готові та здатні захищати себе та свій суверенітет. Світ не може мовчати. Санкції? Чергова цегла у стіні? Нова Берлінська стіна?", - написав у себе на Twitter глава Міноборони Олексій Резніков.

Росія вводить війська в ОРДЛО. Що відбувається на Донбасі зараз: онлайн

07:27 Свіже зведення ООС щодо ситуації на Донбасі станом на 07:00 22 лютого. За інформацією прес-центру ООС, за добу, 21 лютого, озброєні формування РФ 84 рази порушили режим припинення вогню. З них 64 - із застосуванням забороненого "мінським" озброєння.

2 військовослужбовці загинули, ще 12 отримали поранення різного ступеня тяжкості, шестеро отримали бойові травми.

"Російсько-окупаційні війська обстріляли: Щастя – зі станкових автоматичних гранатометів. Двічі Маріуполь – з артилерії калібру 122 мм, мінометів калібру 120 мм", - йдеться у повідомленні.

06:33 Японія заявляє про свою готовність приєднатися до санкцій США проти Росії. Про це повідомляє Reuters із посиланням на слова прем'єр-міністра країни Фуміо Касіда.

Також він назвав визнання Росією "ЛДНР" "неприйнятним та порушенням міжнародного права".

05:40 Постпред України в ООН Сергій Кислиця заявив про те, що "важливо зрозуміти, хто дійсно друг і член ООН, а хто й надалі стримуватиме Росію словами".

Також він закликав РФ скасувати своє рішення про визнання "ЛДНР" і повернутися до переговорів.

Крім того, Кислиця представив у ході засідання для порівняння два укази Росії - "указ про визнання луганської народної республіки" та "указ про визнання республіки південна осетія". "Копіювальний апарат працює дуже добре", - заявив він.

"Міжнародно визнані кордони України були і залишаться незмінними незалежно від будь-яких заяв та дій Російської Федерації", - заявив Кислиця.

Росія вводить війська в ОРДЛО. Що відбувається на Донбасі зараз: онлайн

    05:15 Інформагентство AFP з посиланням на слова представника Білого дому повідомляє про те, що США запровадять нові санкції проти Росії у вівторок.

    "Ми плануємо завтра оголосити про нові санкції щодо Росії у відповідь на сьогоднішні рішення та дії Москви. Ми погоджуємо цю заяву з союзниками та партнерами", - повідомив представник Білого дому агентству.

    Росія вводить війська в ОРДЛО. Що відбувається на Донбасі зараз: онлайн

    05:04 В ході засідання Ради безпеки ООН:

    • представники Франції та Албанії засудили введення Росією військ на окупований Донбас і вважають це порушенням територіальної цілісності України;
    • представник Сполученого Королівства вважає, що РФ серйозно порушує міжнародне право та отримає серйозні наслідки;
    • представник Мексики закликала дотримуватися територіальної цілісності України у міжнародно-визнаних кордонах;
    • представник Ірландії заявила, що Україна "зберегла обличчя" незважаючи на провокації і закликала РФ вивести війська.

    04:45 "Наслідки дій Росії будуть жахливими... Якщо Росія ще більше вторгнеться в Україну, ми побачимо спустошливі людські жертви, неймовірні страждання, мільйони переміщених осіб створять кризу біженців по всій Європі", - заявила постпред США в ООН Лінда Томас-Грінфілд під час екстреного за Радбезу ООН.

    04:40 Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив про те, що Держдепартамент США направляє своїх співробітників до Польщі. Нагадаємо, що нещодавно їх перевели із Києва до Львова. За словами Блінкена, вони "регулярно повертатимуться для продовження своєї роботи".

    Росія вводить війська в ОРДЛО. Що відбувається на Донбасі зараз: онлайн

    04:10 Почалося екстрене засідання Ради безпеки ООН щодо ситуації на сході України та визнання Росією "ЛДНР".

    04:05 Вперше з 30 вересня 2014 року ціна на нафту Brent перевищила 97 доларів за барель, повідомляють РИА Новости.

    03:48 Глава українського МЗС Кулеба зідзвонився з держсекретарем США Ентоні Блінкеном перед їхньою завтрашньою зустріччю у Вашингтоні. За його словами, ключова тема – це санкції проти Росії.

    Росія вводить війська в ОРДЛО. Що відбувається на Донбасі зараз: онлайн

    03:20 Крім падіння курсу рубля, ще до офіційного визнання Путіним "ЛДНР", на московській біржі стався рекордний обвал - найбільший з 13 листопада 2008 року.

    03:13 Глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив про те, що зараз партнери України погоджують параметри та послідовність санкцій проти Росії.

    Росія вводить війська в ОРДЛО. Що відбувається на Донбасі зараз: онлайн

    02:45 Продовжує з'являтися світова реакція на визнання Росією так званих "ДНР" і "ЛНР" та на введення військ РФ на територію ОРДЛО:

    • Австралія засуджує рішення Росії, закликає вивести війська. Прем'єр-міністр Скотт Моррісон назвав заяви про "миротворчий" характер Росії "нісенітницею";
    • ОБСЄ засудила визнання "ЛДНР" та вважає, що це суперечить "мінським угодам".

    02:41 Нагадаємо, що вчора ввечері на тлі подій почав падати курс рубля.

    02:24 "Це підриває мирні зусилля та руйнує переговорні формати", - так Зеленський відреагував на визнання Путіним "ЛДНР".

    Також він заявив, що вся відповідальність за таке рішення лежить на Росії і це може означати односторонній вихід РФ з "мінська".

    02:08 Зеленський повідомив про те, що кордони України надійно захищені. А якщо ситуація зміниться, то обіцяв про це поінформувати.

    "Наші кордони надійно захищені... Ми добре розрізняємо провокації та наступ військ агресора. Як тільки ми побачимо зміну ситуації. Як тільки ми побачимо зростання ризиків - ви будете про все це знати", - заявив Зеленський.

    02:04 Зеленський заявив про те, що ініціював термінову зустріч Нормандської четвірки.

    02:01 Звернення президента України Володимира Зеленського.

    01:50 Введення санкцій проти Росії обговорює влада Японії. Обмеження можуть торкнутися експорту напівпровідників та високотехнологічної продукції.

    01:31 У Туреччині заявили, що не визнають так званих "ЛДНР". А дії Росії вважають порушенням територіальної цілісності України.

    01:24 Як повідомляє російське видання РІА Новини, екстрене засідання Ради безпеки ООН відбудеться о 4-й ранку за київським часом.

    01:18 Вчора вдень, ще до визнання Путіним "ЛДНР" та введення російських військ на окупований Донбас, низка авіакомпаній ухвалила рішення припинити польоти в Україну і тимчасово не заходити в наш повітряний простір. Подібні заяви від закордонних авіаперевізників почали звучати ще з 12 лютого. Докладніше про те, як авіакомпанії реагують на ескалацію на Донбасі – читайте у матеріалі РБК-Україна.

    01:10 Світ продовжує реагувати на визнання Росією "ЛДНР":

    00:52 Вчора, 21 лютого, внаслідок обстрілу Зайцево Донецької області загинули двоє українських військових. Це старший лейтенант Ігор Демидчук та штаб-сержант Олександр Стельмах. Також під час обстрілу троє військових зазнали поранень.

    Росія вводить війська в ОРДЛО. Що відбувається на Донбасі зараз: онлайн

    00:45 Як повідомив глава МЗС України Дмитро Кулеба, Україна вимагає скликати засідання Ради безпеки ООН.

    Росія вводить війська в ОРДЛО. Що відбувається на Донбасі зараз: онлайн

    00:41 Володимир Зеленський у Twitter повідомив, що поспілкувався з прем'єром Британії Борисом Джонсоном і що найближчим часом буде його (Зеленського, - ред.) звернення. Також заплановані переговори з головою Євроради Шарлем Мішелем та президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

    Росія вводить війська в ОРДЛО. Що відбувається на Донбасі зараз: онлайн

    00:37 Детальніше про визнання Путіним "ЛДНР" та про наслідки цього рішення - читайте у матеріалі РБК-Україна.

    00:27 Згідно з документом, договір Росії з так званими "ДНР" і "ЛНР" передбачає, що "охорона державного кордону здійснюватиметься спільними зусиллями" (йдеться про охорону кордонів на території ОРДЛО). Крім того, запроваджується право на використання інфраструктури та військових баз один одного.

    00:19 У місцевих київських пабліках у Telegram почали з'являтись повідомлення про те, що сьогодні у Києві в рамках перевірки можуть звучати сирени.

    00:17 На тлі подій, що відбуваються, жителі Маріуполя зібралися на мітинг. Вони тримають український прапор та таблички з написом "Маріуполь – це Україна"

    00:12 "Донбас.Реалії" посилаючись на інформацію від очевидців повідомляє про рух колони танків та бронетехніки.

    "На сотій одиниці збилися з рахунку. Ішла з Донецька трасою між Донецьком і Макіївкою, імовірно в бік Ясинуватої. З’їжджали на трасу з центру Донецька", - повідомив мешканець міста виданню "Донбас.Реалії".

    00:10 Українські військові просять громадян не розповсюджувати інформацію щодо переміщення військ ЗСУ в інтернеті.

    Росія вводить війська в ОРДЛО. Що відбувається на Донбасі зараз: онлайн

    00:04 Ось сам указ, яким Путін дав наказ на введення російських військ на окуповані території на сході України

    21 лютого

    23:55 На визнання Путіним так званих "ЛДНР" відреагували деякі світові лідери:

    23:50 В інтернеті з'являються відео, на яких, як стверджується, кадри входу російських військ на територію Донбасу

    Путін визнав незалежність так званих "ДНР" і "ЛНР"

    Сьогодні вдень Путін провів засідання Ради Безпеки РФ. В ході нього кожен з членів Радбезу висловився про підтримку визнання незалежності так званих "Донецької народної республіки" і "Луганської народної республіки".

    Пізніше президент РФ записав відеозвернення, в якому офіційно оголосив про визнання Росією "ДНР" і "ЛНР".

    Невдовзі з'явився офіційний указ про те, що Росія вводить війська на територію окупованої частини Донбасу.

    У свою чергу, на засідання зібралася РНБО. Пізніше секретар РНБО Олексій Данилов вийшов на брифінг і розповів, що засідання зараз є відкритим і в будь-який момент може зібратися, щоб реагувати на те, що відбувається на Донбасі.

    Також очікується звернення президента України Володимира Зеленського, який детальніше розповість про реакцію України на дії Путіна і Росії на сході нашої країни.