ua en ru

Що відбувається в Маріуполі зараз. Ситуація на 9 березня: онлайн

Що відбувається в Маріуполі зараз. Ситуація на 9 березня: онлайн Фото: у Маріуполі не припиняються обстріли (t me Pravda_Gerashchenko)

Ситуація в Маріуполі в ході війни Росії проти України критична. У місті немає світла, води, опалення, зв'язку та продуктів. Комунальні служби не можуть полагодити лінії водо - та електропостачання через постійні обстріли російськими окупантами. Але збройні сили України продовжують тримати позиції і захищати місто.

Детальніше про те, що зараз відбувається в місті, всі новини Маріуполя, важливі повідомлення та оперативна інформація – в матеріалі РБК-Україна.

Всі подробиці вторгнення Росії в Україну, ситуація в містах, інформація про те, що відбувається в різних регіонах та реакція світу - в текстовому онлайні РБК-Україна за посиланням.

23:55 "Дитяча лікарня. Пологовий будинок. Чим вони загрожували Російській Федерації? Що це за країна така – Російська Федерація, яка боїться лікарень і пологових будинків і знищує їх? Там були маленькі бандерівці? Або вагітні жінки збиралися стріляти по Ростову? Хтось у пологовому будинку принижував російськомовних? Це була денацифікація лікарні?" - звернення президента Володимира Зеленського, присвячене сьогоднішньому авіаудару по Маріуполю.

23:40 З'явилось звернення заступника командира полку "Азов" Святослава Паламаря ("Калини"):

"Як можна терпіти і спокійно дивитися, що ці ублюдки роблять з Маріуполем?
Дивитися у вікно та бачити як розриває жінку, що йшла вулицею. Як залітає в багатоповерхівку "Буратіно" і спалює цілу родину. Як страждають від голоду літні люди, що народилися у штучний голод, створений російськими царьками і зараз, на старості років - те саме. Як помирають від нестачі ліків? Це все сьогоднішній Маріуполь."

За словами "Калини", морпіхи, які також захищають місто, знищили 4 танки та одну БМП ворога, азовці знищили та пошкодили 11 броньовиків окупантів, зокрема командно-штабну машину, "а ворожої піхоти вже ніхто не рахує".

23:07 Мер Маріуполя Вадим Бойченко записав емоційне звернення у зв'язку із сьогоднішнім авіанальотом на місто: "Я впевнений, що настане час, коли всі ці окупанти сидітимуть на лаві підсудних у Гаазі. І цей військовий злочин буде покараний, а винуватці горітимуть у пеклі. Я в цьому не сумніваюся. Але сьогодні я прошу про допомогу світову спільноту – закрити небо над Україною"

20:15 Порятунок людей із обстріляного окупантами пологового будинку.

Що відбувається в Маріуполі зараз. Ситуація на 9 березня: онлайн

18:56 Ось так виглядаэ зараз центр Маріуполя. Окупанти продовжують розстрілювати мирних мешканців. Після лікарні й пологового будинку під вогонь потрапили лікарня і інститут.

18:02 У Маріуполі за два тижні війни внаслідок обстрілів загинули щонайменше 1170 мирних мешканців, заявив заступник міського голови Сергій Орлов.

"Місто під безперервним обстрілом Росії, відбувається геноцид українців", - сказав він.

17:29 Російські снаряди влучили і в пологовий будинок... Під завалами знаходяться породілі і діти...

17:00 Нові жахливі кадри з місця обстрілу лікарні, яку повністю знищили росіяни...

16:47 Російські окупанти цілеспрямовано скинули кілька бомб на дитячу лікарню у Маріуполі. Інформація щодо постраждалих дітей наразі уточнюється.

15:45 Глава МЗС України Дмитро Кулеба просить міжнародну спільноту допомогти вирішити ситуацію, що склалася у Маріуполі. Він зазначив, що окупанти тримають у заручниках 400 тисяч мирних мешканців.

"Майже 3 тисячі новонароджених скоро не матимуть ліків та їжі. Світ має діяти негайно! Російські варвари повинні припинити війну проти цивільних та дітей", - заявив Кулеба.

14:15 Полк Азов-Маріуполь повідомляє, що місто знаходиться на межі гуманітарної катастрофи. У Маріуполі не припиняються обстріли, немає світла, води, тепла та зв'язку. Окупанти не пропускають гуманітарні конвої у місто та не дають евакуювати місцевих жителів. Якщо найближчим часом ситуація не зміниться, у Маріуполі розпочнеться голод.

"Люди збирають дощову воду для пиття, їсти готують на вогнищі на вулиці, а загиблих сусідів ховають прямо у дворах. Тих, кого нікому поховати, лежать прямо на вулицях міста, доки комунальники їх не заберуть і поховають у братських могилах. Величезна кількість будинків. зруйновано, а люди знаходять притулок у бомбосховищах та релігійних спорудах, але ворог обстрілює й ці споруди", - повідомляє Азов.

13:40 Радник голови МВС Антон Геращенко показав фото з Маріуполя. Результати безперервних обстрілів міста російськими окупантами.

13:07 Як повідомляє Генеральний штаб в оперативному зведенні на 12:00, ворог продовжує зосереджувати основні зусилля на оточенні Маріуполя.

"На Донецькому напрямку окупанти силами 1-го, 2-го армійських корпусів та окремими підрозділами зі складу 150-ї мотострілецької дивізії 8-ї загальновійськової армії (до 7 БТГр) намагаються продовжити наступальні дії на раніше обраних напрямках з метою виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської області", - йдеться у повідомленні.

12:05 Як повідомляє голова Донецької ОДА Павло Кириленко, режим тиші для проведення евакуації має діяти сьогодні з 09.00 до 21.00.

09:49 Гуманітарні та зелені коридори для евакуації громадян сьогодні мають також відкритися на Донеччині. За словами міністра з питань ТОТ Ірини Верещук, РФ підтвердила готовність до припинення вогню з 9-ї ранку, зокрема, за маршрутом Маріуполь – у напряму Запоріжжя та Волноваха – Покровськ.

09:17 Ситуація у Маріуполі станом на ранок 9 березня. Гуманітарний вантаж так і не не надійшов. Мсто продовджують атакувати, росіяни нанесли авіаудари по будівлі Червоного Хреста. У місті немає води, електрики, газу, їжі, ліків. Бої також продовжуєються у Волновасі, яка все ще знаходиться під контролем ЗСУ.

07:00 Російські ЗМІ пишуть, що Москва нібито оголосила про чергове (третє) гуманітарне припинення вогню, яке має діяти сьогодні з 10:00 у Маріуполі, Чернігові, Сумах, Харкові і Києві.

До слова, усі попередні спроби евакуації з Маріуполя зривалися через обстріли російськими окупантами мирного населення.

05:57 Росіяни здійснили прицільне бомбування офісу Червоного хреста в Маріуполі, заявив радник міського голови Петро Андрющенко і додав, що рівень нелюдянності окупантів просто зашкалює.

"Важко. Біль. Лють. Стоїмо. Х*й їм, а не Маріуполь!" - прокоментував ситуацію Андрющенко.

02:55 Вкотре голова Донецької ОДА Павло Кириленко повідомляє про те, що досі неможливо встановити точну кількість загиблих та постраждалих у Маріуполі.

01:35 Згідно з оперативним зведенням Генштабу на 24:00, ворог продовжує спроби вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Також основні зусилля окупанти зосереджують на оточенні та захопленні Маріуполя.

"Провівши невдалий наступ у Троїцькому районі, намагається відновити наступ у напрямку Запоріжжя та захопити місто Маріуполь", - повідомляє відомство.

00:23 Азов-Маріуполь повідомляє про те, що гуманітарний конвой для Маріуполя потрапив під огляд "Градів".

"В даний час вантаж відправився на безпечну стоянку, водії та вантаж не постраждали. Через відсутність гарантій режиму тиші від окупантів вантаж не може продовжити рух до Маріуполя", - йдеться у повідомленні.

8 березня

20:21 У сьогоднішніх боях полк "Азов" зміг знищити два танки, два БМП та екіпажі машин агресора, повідомляє прес-служба полку.

АПДЕЙТ: Також повідомляється, що бійці 36-ї окремої бригади морської піхоти знищили один танк, 5 броньовиків та 20 окупантів.

17:35 Більше 50 автобусів і 9 вантажівок з гуманітарною допомогою готові виїхати до Маріуполя із Запоріжжя як тільки=но російські військові перестануть обстрілювати місто і будуть дотримуватися "зеленого коридору", сказав голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух.

15:43 Полк Азов Маріуполь опублікував відео підтвердження обстрілу російськими окупантами "зеленого" коридору для евакуації із міста.

14:23 Мер Маріуполя Вадим Бойченко розповів про те, що через блокаду міста від зневоднення померла дитина. Дівчинку дістали з-під завалів, невідомо, скільки часу вона там провела. Її мати загинула.

"Окупанти з росії цинічно позбавили півмільйона маріупольців води, світла, тепла та зв'язку. Заблокували всі виїзди та в'їзди до міста. Залишили людей відрізаними від зовнішнього світу. Через цих негідників наш рідний Маріуполь потрапив у пастку гуманітарної катастрофи", - заявив Бойченко.

13:27 Полк Азов Маріуполь повідомляє, що їхнім бійцям вдалося зафіксувати підготовку до поховання окупантами своїх загиблих "колег".

12:25 Ірина Верещук повідомила, що запрацював "зелений" коридор "Запоріжжя-Маріуполь". До міста буде доставлено гуманітарний вантаж на транспорті, який по дорозі назад забере з міста людей.

Водночас, за її інформацією, російські окупанти обстрілюють маршрут руху гуманітарного конвою.

"Якщо обстріли будуть продовжуватися, а також завдадуть шкоди життю та здоров'ю цивільних у межах гуманітарного коридору, ми негайно звернемося до Міжнародного трибуналу", - додала вона.

12:00 Окупанти, не випускаючи маріупольців з міста, розпочали атаку, повідомили у ТГ-каналі окремого загону спеціального призначення "Азов". Мова йде про маршрут, на якому спеціально для евакуації мирних мешканців було розчищено дороги від мін та знято інженерні загородження.

11:05 Маріупольська міськрада повідомила про те, що із Запоріжжя до них виїхав гуманітарний вантаж. Маріуполь зазнав жорстокої атаки з боку російських загарбників. У місті складна гуманітарна ситуація. Тим не менш, місто не здається, військові утримують позиції і не дозволяють ворогові їх зайняти. Раніше міністр з питань ТОТ Ірина Верещук повідомляла, що Україна пропонувала РФ відкрити гуманінатрний коридор, зокрема й з Маріуполя, та припинити вогонь.

09:30 Україна намагається домовитися з російськими окупантами про нові маршрути евакуації громадян, зокрема з Маріуполя та Волновахи. "Ми надсилали російській стороні та Червоному хресту розроблені маршрути для гуманітарних коридорів: Волноваха – Запоріжжя, Маріуполь – Запоріжжя, Київ та Київська область – у напрямку Західної України, а також Харків та Харківська область – у напрямку Західної України", - сказала міністр з питать ТОТ Ірина Верещук.

"Закликаємо Росію невідкладно погодити вказані маршрути, про що повідомити міжнародний комітет Червоного хреста і забезпечити сталий режим припинення вогню за цими маршрутами", - додала вона.

03:24 За оперативною інформацією Генштабу ЗСУ на 24:00 ворог намагається взяти Маріуполь під повний контроль, прорвати оборону міста. Проте не має успіху у досягненні цих цілей.

02:09 У МВС нагадують, що Нацгвардія та ЗСУ продовжують захищати Маріуполь від окупантів.

00:50 За словами голови Донецької ОДА Павла Кириленка, встановити точну кількість жертв російських окупантів у Маріуполі досі немає змоги. Місто блокують ворожі війська.

7 березня

23:10 Володимир Зеленський вдячний українцям за спротив.

"Вони забули, що ми не боїмося автозаків і кийків, не боїмося танків, не боїмося кулеметів, коли на нашому боці головне - правда. Як зараз - Маріуполь і Харків, Чернігів і Суми, Одеса і Київ, Миколаїв, Житомир і Коростень, Овруч і багато інших міст", - сказав президент у вечірньому відеозвернені.

21:39 Російські окупанти продовжують гатити по Маріуполю, при цьому в руйнуваннях від ворожого вогню всі райони.

Місто і досі без освітлення, води і навіть газу. Тож містяни готують їжу біля будинків на вогнищах. Як би не було страшно - небезпека їх об'єднує, сусіди допомагають сусідам, розповіли у міськраді.

Маріуполь остаточно лишився без зв'язку. Єдина можливість дізнатися про ситуацію в країні - військові. Місцевих, звісно, цікавить безпекова складова та чи продовжує українська армія захищати місто. А ще - вступ до тероборони для захисту міста від московитів.

20:44 Українські бійці не лише знищують ворожу бронетехніку, а й захоплюють її. От, наприклад, кілька захоплених танків Т-72 вже стали в стрій та захищають Маріуполь від російських окупантів.

Що відбувається в Маріуполі зараз. Ситуація на 9 березня: онлайн

19:46 В Україні створили Telegram-канал для пошуку дітей, які зникли під час війни. Він оперативно надає інформацію про дітей, яких знайшли, та тих, хто перебуває в розшуку.

Що відбувається в Маріуполі зараз. Ситуація на 9 березня: онлайн

18:27 Після вдалої контратаки гвардійці знищили багато російської бронетехніки та особового складу ворожих сил, які бомбили Маріуполь та мирних жителів.

15:17 Сьогодні під Маріуполем бійці 36-ї бригади морської піхоти знищили 4 танка, 6 ББМ та до 40 чоловік особового складу. Загін особливого призначення "Азов" також повідомляє про багато знищеної російської бронетехніки та особового складу. До рук бійців потрапила документація ворога з поіменним списком підрозділу та адресами їх проживання:

14:13 Окупанти не відкривають гуманітарний коридор із Маріуполя. Нема ліків, продуктів, опалення, порушена робота центрального водогону.

11:53 Міністр з питань реінтеграції ТОТ України Ірина Верещук в прямому ефірі повідомила про дуже важку ситуацію у Маріуполі та Волновасі. "У Маріуполі відрізані майже всі шляхи комунікацій", - пояснила вона. Гуманітарний вантаж у Маріуполь, як нагадала міністр, російські окупанти не пропустили – туди везли 8 вантажівок з медикаментами та продуктами та 30 автобусів для евакуації людей.

10:32 На Донеччині з початку війни РФ проти України постраждали 279 мешканців, загинули 55 цивільних. Це цифри без урахування вбитих та поранених у Маріуполі та Волновасі. За словами голови ОДА Павла Кириленка, точний підрахунок у цих містах поки що неможливо провести через постійні обстріли.

09:04 Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що Кремль намагається "задушити місто-герой Маріуполь гуманітарною кризою". За словами голови МОУ, керівництво держави робить усе можливе і неможливе, щоб забезпечити гуманітарні коридори. "Це непросто. Адже російські терористи не тримають слово", - відзначив, 7 березня, у понеділок Резніков.

08:00 "Як виявилося, внаслідок вчорашньої контратаки, азовці розбили батальйонну тактичну групу 68 танкового полку 150 танкової дивізії РФ. В результаті бою командир полку, на прізвище Амірханян, опинився в госпіталі. Начальник штабу полку загинув. Також стало відомо, що командир БТГР підполковник Слєпцов, вчора переодягнувся в цивільний одяг і втік", - повідомляє полк "Азов" Маріуполь.

07:44 Голова Донецької ОВ Павло Кириленко повідомляв про те, що встановити точні дані щодо постраждалих у Маріуполі на даний момент неможливо.

05:00 Нагадаємо, що ні вчора, 6 березня, ні позавчора, 5 березня, евакуація місцевих жителів із Маріуполя не відбулася. Всупереч домовленостям про режим тиші, російська сторона починала обстріл тих місць, у яких збиралися на евакуацію люди, і тих напрямів, якими вони мали рухатися.

Також повідомлялося, що до Маріуполя із Запоріжжя відправлено гуманітарний конвой із продуктами, медикаментами та щасливими першої необхідності. Однак він також не досяг пункту призначення.

01:53 В Маріуполі обстріляно офіс СММ ОБСЄ, місія завершує евакуацію з України.

00:40 Заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар ("Калина") розповів про ситуацію у місті на вечір 6 березня:

"У Маріуполі відбувається геноцид українського народу. Місто в облозі. З 1 березня ми тримаємо оборону по усіх напрямках. На Маріуполь летять "Гради", працює "Буратіно", бомбять авіацією".

Водночас, за словами "Калини", українським військам вдалося провести контратаку, ліквідувавши близько сорока окупантів, знищивши сім танків та іншу техніку супротивника.

6 березня

22:35 Маріупольська окружна прокуратура проводить досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаних із умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України). Йдеться про смерть 8-місячного хлопчика через обстріл міста.

19:28 Полк "Азов" опублікував фото документів військових РФ, які обстрілювали Маріуполь.

15:58 Голова Донецької ОВДА Павло Кириленко повідомив, що евакуаційна колона так і не змогла сьогодні виїхати з Маріуполя. А гумконвой, який виїхав із Запоріжжя, ще перебуває в дорозі.

Що відбувається в Маріуполі зараз. Ситуація на 9 березня: онлайн

15:05 У Міноборони також розповіли про сьогоднішню контратаку українських захисників під Маріуполем.

Що відбувається в Маріуполі зараз. Ситуація на 9 березня: онлайн

13:38 Боєць полку "Азов" повідомляє про те, що вже вдруге не вдалася спроба евакуації людей із Маріуполя. Ворог знову обстрілює саме місця та шляхи "зеленого коридору".

"Бійці полку Азов, поліція та інші підрозділи також інформували громадян про небезпеку таких дорожніх коридорів. Залишайтеся у сховищах, якщо не забезпечено повної тиші", - повідомляє Азов.

12:37 Сили полку "Азов", які захищають Маріуполь, провели контратаку. У результаті знищено 3 ворожі танки, 4 БМП, 2 Тигри, близько тридцяти 200-х росіян. Двоє окупантів потрапили у полон.

"Двоє танкістів, один з яких - російський офіцер-командир взводу, вирішили здатися. Ну а інші екіпажі, що знаходилися в розбитій колоні бронетехніки, залишилися в машинах, що горять, назавжди", - повідомляє "Азов".

11:58 До Маріуполя виїхали евакуаційні автобуси

11:54 До міста вирушив перший гумконвой із Запоріжжя.

10:07 Як повідомляє міськрада, у Маріуполі з 12:00 розпочнеться евакуація. Режим тиші триватиме з 10:00 до 21:00.

З міста можна вибратися власним транспортом, рухаючись у колоні за автобусами.

06:00 Організація "Лікарі без кордонів" називають гуманітарну ситуацію в Маріуполі зараз "катастрофічною". У місті є проблеми з доступом до питної води, закінчуються продукти харчування. Також у місті відключено електро- та енергопостачання.

23:39 Боєць "Азова" розповів про те, що сьогодні ворог намагався прорвати оборону Маріуполя з трьох напрямків.

"Ворог зазнав втрат в живій силі, знищено і пошкоджено: 3 танки, 4 ББМ, спалено колону ворога на підступах до міста", - розповів він.

22:28 Вадим Бойченко в эфире телемарафона рассказал о ситуации с эвакуацией. Он отметил, что город находится в окружении и режим прекращения огня крайне необходим для эвакуации населения.

"Подчеркиваю, что сегодня Мариуполь находится в блокаде, разрушается инфраструктура, много раненых, к сожалению, много не с нами. Оккупанты стали вокруг города и стреляют по жилым массивам, установили град, гаубицы. – заявил Бойченко.

Также он рассказал, что во время подготовки эвакуации сегодня, оккупанты открыли огонь, вопреки договоренностям.

Я сегодня не являюсь стороной переговоров. Спасибо тем, кто работает над тем, чтобы получить зеленый коридор. Я получил команду, чтобы сегодня организовать команды, локацию. , начал обстрел Мариуполя. Чудом сегодня люди, которые пришли, не пострадали. Пострадала техника, которая пришла для эвакуации. Нам нужны гарантии", - сказал он.

21:44 У Маріуполі сьогодні не вдалося провести евакуацію населення. Попри домовленості про режим припинення вогню з російською стороною, окупанти вели обстріли того напрямку, по якому мала проходити евакуація.

"Маріуполь знаходиться в оточенні, однак українські воїни не збираються покидати місто та будуть боронити його до останнього. Російські найманці продовжують обстрілювати місцеве населення та цивільну інфраструктуру. Маріуполь знаходиться без води та світла", - повідомили в штабі ООС.

20:00 Голова Донецької ОДА Павло Кириленко про евакуацію з Маріуполя та Волновахи:

16:50 В Маріуполі розкидаються вибухонебезпечні предмети у вигляді дитячих іграшок.

"Якщо ви щось подібне побачили не піднімайте нічого, навіть не торкайтеся! Це вкрай небезпечно!", - попереджає міськрада.

13:35 Мер міста Вадим Бойченко повідомляє про те, що з російською стороною було досягнуто домовленості про режим припинення вогню для створення гуманітарного коридору. Однак, коли вже все було готове до евакуації, окупанти знову відкрили вогонь і порушили тимчасове затишшя. Тому вивозити людей із міста зараз не безпечно.

"Зараз йдуть переговори. Як тільки отримаємо режим тиші, отримаємо гарантію безпеки, ми додатково оголосимо про це. Прошу сьогодні, наскільки це можливо, зберігати спокій, не піддаватися паніці та дезінформації. Отримуйте інформацію тільки з надійних джерел", - сказав він.

12:45 Евакуацію з Маріуполя призупинено. Як повідомили в Маріупольській міськраді, обстріл міста та його околиць не припиняється.

"Просимо всіх маріупольців розходитись і слідувати до місць укриттів. Додаткову інформацію про евакуацію буде розміщено найближчим часом. На цей момент йдуть переговори з російською федерацією щодо встановлення режиму тиші та забезпечення безпечного гуманітарного коридору.
Також інформуватимуть жителів міста поліцейські за допомогою гучномовців", - йдеться у повідомленні.

10:59 Про евакуацію з Маріуполя пише голова Донецької обладміністрації Павло Кириленко: "Станом на 10.55 підтвердження тиші отримано на території Донецької області. Але далі за маршрутом слідування, у Запорізькій області, точаться бої. Ведемо переговори з російською стороною про підтвердження режиму тиші по усьому маршруту евакуації мирного населення Маріуполя”.

10:40 Віцепрем'єр-міністр – міністр з питань реінтеграції ТОТ Ірина Верещук про гуманітарний коридор у новому відеозверненні:
- Маріуполь, Микільське, Розівка, Більмак, Пологи, Оріхів, Запоріжжя. За цим напрямом ми вивеземо понад 200 тисяч людей.
- Волноваха – Валер'янівка – Новоандріївка – Кирилівка – Вугледар, Покровськ та Запоріжжя – тут евакуюють понад 15 тисяч людей.
- Червоний хрест гарантує зупинку вогню.
- Наші війська повідомляють, що російська армія, користуючись режимом припинення вогню, просувається вперед.

09:36 У Маріуполі сьогодні з 11:00 розпочинається евакуація мирного населення. З 9:00 до 16:00 буде встановлено режим тиші. Гуманітарний “зелений” коридор прокладено маршрутом Маріуполь – Нікольське – Розівка – Пологи – Оріхів – Запоріжжя. Евакуація населення відбуватиметься муніципальними автобусами, також можна виїхати з міста на особистому транспорті.

09:11 З Маріуполя та Волновахи відкриють гуманітарні коридори для цивільних, пише Суспільне з посиланням на радника голови ОП Михайла Подоляка. У Міноборони РФ заявили, що для цього з 10:00 діятиме режим тиші.

08:32 Мер Маріуполя Вадим Бойченко повідомив, що саме зараз (станом на 8:30) йде визначення часу відкриття гуманітарного "зеленого" коридору та початку режиму тиші для міста.

"Це наддасть змогу почати відновлення критичної інфраструктури міста – світло, вода і мобільний зв’язок. Також буде можливість забезпечення Маріуполя продуктами та медикаментами першої необхідності. Найближчим часом інформація буде доповнена", - цитує мера ТГ-канал Маріупольскої міської ради.

23:10 Мер Маріуполя у своєму зверненні до громадян заявив про те, що наразі головним завданням є режим тиші та створення гуманітарного коридору, щоб у місто змогли доставити їжу та речі першої потреби.

20:45 Штаб Операції Об'єднаних сил повідомляє про втрати російських окупантів за тиждень спроб взяти Маріуполь.

"За цей тиждень захисниками Маріуполя вже знищено понад 30 одиниць ворожої бронетехніки: танків, БМП, Тигрів, автозаправників тощо. Крім цього, знешкоджено понад 100 людей піхоти та дві розвідувальні групи загарбників. У тилах окупантів успішно працюють наші розвідувачі" - повідомляють в ООС.

20:20 Боєць полку "Азов" розповів про те, що захисники міста тримають оборону, йдуть важкі бої. Переважна за чисельністю угруповання намагається прорвати оборону та увірватися в місто. Він каже, що зараз важливо утримати місто, бо саме воно не дає створити сухопутний коридор із Росії до Криму.

Також він додав, що всі підрозділи української армії та добровольці триматимуть оборону міста.

"Ми стоїмо, східний фортпост ніхто не збирається покидати. За попередніми даними Тільки за сьогодні ми знищили два ББМ, три танки, піхоту противника, бої продовжуються", - заявив він.

17:20 На цей момент у Маріуполі вже 300 мирних жителів отримали поранення. Про це в ефірі Україна24 повідомив мер міста Вадим Бойченко. Раніше він говорив про те, що зараз неможливо визначити точну кількість загиблих і постраждалих через безперервний обстріл.

16:10 Мер Маріуполя Вадим Бойченко в коментарі РБК-Україна розповів про ситуацію у місті.

"Ситуація дуже складна, але ми тримаємося. У нас гуманітарна блокада, яку створили російські війська, обстрілявши критично важливу інфраструктуру. Ми без тепла, без світла, без води та практично без зв'язку. І у нас закінчуються продукти та медикаменти", - сказав він.

Також Бойченко повідомив, що просить внести Маріуполь до списку міст для створення гуманітарних коридорів. Він наголосив, що вже 5 днів окупанти ведуть вогонь по житлових будинках. Багато вбитих та поранених, але їхню кількість зараз неможливо уточнити через те, що обстріли не стихають.

"Спочатку був обстріл у східній частині міста - це так званий Лівий берег. Зараз вони працюють Західному та Північно-західному напрямку. Люди дев'яту добу сидять у підвалах, в укриттях. Вони луплять з усіх знарядь: з "градів", з важкої артилерії та кілька разів навіть застосовували авіаобстріли та авіабомби", - сказав Бойченко.

Також він додав, що ворожих військ у місті немає, а ЗСУ стійко тримають позиції та захищають місто.

Що відбувається в Маріуполі на 4 березня 2022

З-за того, що у Маріуполі немає зв'язку, новини з міста надходять не так часто. Станом на вчора ситуація в місті залишалася складною. Через обстріли Маріуполь залишився без тепла, води та світла. Комунальні служби не можуть виїхати та зайнятися ремонтом ліній через ті ж постійні обстріли.

"Водночас комунальні служби постачають паливом генератори, що живлять міські лікарні електроенергією, тим самим даючи можливість надавати екстрену медичну допомогу всім пораненим жителям Маріуполя", - йдеться в повідомленні міськради.

З початку війни Росії проти України у місті отримали поранення різного ступеня тяжкості понад 200 мирних жителів. У лікарні вдалося відновити електропостачання, тому медпрацівники продовжують надавати допомогу.

"Ні в кого вже немає сумніву - це (дії Росії в Україні, - ред.) акт геноциду російських окупантів проти українського народу, проти нас з вами", - заявив мер міста Вадим Бойченко.

Також він зазначив, що ЗСУ впевнено тримають позиції та захищають місто.

Фото: у Маріуполі не припиняються обстріли (t me Pravda_Gerashchenko)

Ситуація в місті на 08:00 4 березня

У міськраді повідомляють, що на цей момент очікується план зі створення гуманітарного коридору в умовах режиму тиші.

"Наше місто на межі гуманітарної катастрофи. Вчора ми домоглися того, щоб голос Маріуполя був почутий і потрапили в список міст, які будуть мати можливість гуманітарного коридору і припинення до цього часу вогню", - заявив мер Маріуполя Вадим Бойченко.

Також він зазначив, що першочерговими завданнями є забезпечення жителів міста речами першої потреби, продуктами та відновлення критичної інфраструктури.