ua en ru

Що відбувається в Чернігові зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

Що відбувається в Чернігові зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн Як живе сьогодні Чернігів (фото: facebook.com/cg.gov.ua)

Уже котрий день Чернігів піддається ударам збоку російських окупантів. Але кожного разу місто виходить переможцем у боротьбі за свободу.

Детальніше про те, що відбувається в Чернігові прямо зараз, уся оперативна інформація і важливі новини для мешканців міста - у онлайн матеріалі РБК-Україна.

Всі подробиці вторгнення Росії в Україну, ситуація в містах, інформація про те, що відбувається в різних регіонах та реакція світу, - в текстовому онлайні РБК-Україна за посиланням.

23:30 Біля Чернігова окупанти обстріляли кількох місцевих жителів, є загиблі та поранені, повідомляє Суспільне з посиланням на голову Чернігівської ОДА В'ячеслава Чауса. Подробиці також розповіли мери довколишніх міст Корюківка та Мена.

Як повідомляється, вогонь відкрили по людях, які пішим маршрутом йшли з обласного центру. Загинули жителі Мени, Корюківки, Сновська та Новгород-Сіверського, є кілька поранених.

20:22 ДСНС показала, як відбувається розмінування Чернігова після нещодавніх обстрілів міста.

19:43 Головне управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області наразі не має технічної можливості відпрацьовувати заяви відвідувачів через порушення телекомунікаційного зв’язку. Відновлення роботи сервісних центрів відбудеться після стабілізації ситуації в Україні.

Разом з тим, мешканці області стабільно отримуватимуть пенсії. Банки і поштові відділення фінансуватимуться на 100%.

19:12 Сили спротиву та військові частини оперативного командування "Північ" у Чернігівській області знищують окупантів. Деякі росіяни порозбігалися по лісах, залишивши записки з вибаченнями перед українцями.

18:17 Мешканці Чернігова та навколишніх населених пунктів мають перебої зі зв'язком у мережі оператора Київстар. Зараз фахівці працюють над її усуненням. Зберігайте спокій!

18:01 Внаслідок дій російських окупантів загинула військовий медик Ангеліна Євдокімова з Прилуцьокого району. Їй був 21 рік...

Що відбувається в Чернігові зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

16:30 Авіаудар по Чернігову 3 березня, під час якого загинули 47 людей, може кваліфікуватись як воєнний злочин, заявили у Amnesty International.

16:02 Оперативне командування "Північ" повідомляє, що на чернігівському напрямку тривають бої. А днями українським військовим вдалося знищити передовий пункт управління ворога та кілька колон з колісною та бронетехнікою. Це зламало план настання окупантів.

Що відбувається в Чернігові зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

15:39 У тимчасово окупованій Городні Чернігівської області провели мітинг до дня народження Тараса Шевченка.

14:28 Як повідомляє радник голови МВС Антон Геращенко, окупанти, які нещодавно зайшли до села Максаки Чернігівської області, тікають звідти.

13:29 "На Сіверському напрямку противник, силами окремих підрозділів зі складу 2, 41 загальновійськових армій та 90 танкової дивізії Центрального воєнного округу, намагається відновити наступ. Силами до БТГр ворог здійснив переправу через річку Трубіж, блокував автотрасу Е95 в районі н.п. Залісся. Зазнав втрат на підступах до міста Чернігова та на інших напрямках. З метою відновлення боєздатності угруповання, на територію України переміщено БТГр зі складу 55 окремої мотострілецької бригади 41 загальновійськової армії Центрального воєнного округу зі складу оперативного резерву", - повідомляє Генштаб у своєму оперативному зведенні на 12:00.

12:47 Мер Чернігова Владислав Атрошенко розповів в ефірі телемарафону, що ситуація щодо критичної інфраструктури вкрай складна у місті. За його словами, була пряма поразка двох тепломереж. Дві третини міста без тепла та гарячої води. Ремонтні служби по можливості намагаються відновити.

"У нас близько 400 поранених, вже близько 60 загиблих. Є випадки, коли людина була в епіцентрі влучення бомби і вона просто випарувалася, згоріла. Поки що офіційно зеленого коридору немає. Великі черги стоять на виїзді з міста, військові по можливості випускають. Гуманітарні фури приходять", - повідомив він.

11:45 У Городні Чернігівської області місцеві жителі пройшли колоною містом, тримаючи в руках українські прапори та національну символіку. Відео мітингу проти російської окупації регіону та нашої країни опублікував у своєму Telegram-каналі народний депутат Олексій Гончаренко.

10:40 У Чернігівській області у ніч на 9 березня кремлівські війська обстрілювали околиці окремих населених пунктів Старобілоуської територіальної громади Чернігівського району, повідомили у місцевому управлінні ДСНС. "За попередньою інформацією, сталися пожежі 10 житлових будинків. Інформація щодо постраждалих уточнюється", - відзначили рятувальники.

09:04 У Чернігівській області ситуація зрозуміла по всій територій та контрольована у більшості території, сказав голова ОВА Вячеслав Чаус. У певних громадах є перебої з продуктами харчування. Втім, громади виручають один одного, створюються коридори, передаються продукти, медикаменти. "Є тільки кілька населених пунктів, де є проблема. Ми над цим працюємо, намагаємося доставити туди все необхідне", - пояснив він.

Щодо евакуації, то, за словами Чауса, це питання вчора обговорювали, але враховуючи всі обставини і те, що на київській трасі тривають у кількох місцях бої з противником, було прийнято рішення сьогодні зелений коридор не робити. "Люди самі однією-двома машина виїжджають хто може і хто хоче. Можливості для централізованої евакуації поки немає", - сказав чиновник.

08:34 Генштаб ЗСУ опублікував фото розбитої техніки окупантів у Чернігівській області. Місцева територіальна оборона не дає просунутися путінським військам.

07:55 Станом на ранок 9 березня вздовж ділянки державного кордону України та в районах населених пунктів Ніжин, Іваниця, Тростянець продовжується ведення бойових дій, триває оборона Чернігова, йдеться у повідомленні Генштабу ЗСУ.

07:29 Окупанти вбили чемпіона України з кікбоксингу, срібного призера Кубка світу Євгена Звонка, який загинув під обстрілами Чернігова росіянами.

Що відбувається в Чернігові зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

07:10 Генштаб ЗСУ повідомиляє, що у тимчасово окупованих росіянами населених пунктах Чернігівської області ворог переховує зброю та військову техніку серед житлових будинків і у приміщеннях с/г об’єктів, а також використовує лікувальні заклади для надання медичної допомоги пораненим терористам, порушуючи всі норми Міжнародного гуманітарного права.

05:43 Жителів Чернігова та інших міст просять допомогти з харчуванням діалізним пацієнтам у Чернігівській обласній лікарні. Контактний телефон лікаря-нефролога: 066 66 28 556 (Олеся).

02:45 Учора поліція Чернігівської області затримала городянина, який у під'їзді одного з будинків стріляв із рушниці.

"Наразі триває розслідування. Поліцейські перевіряють затриманого на причетність до проросійських настроїв. Найближчим часом дії чоловіка дадуть відповідну правову оцінку", - повідомили у відомстві.

Що відбувається в Чернігові зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

01:32 "На Сіверському напрямку окупанти не залишають спроб опанувати місто Чернігів", - повідомляє Генеральний штаб України в оперативному зведенні на 24:00.

00:17 Полонений ворожий льотчик, який бомбардував житлові квартали Чернігова, розповів, що для бомбардування українських міст авіація окупанта використовує некеровані авіаційні бомби.

8 березня

19:08 Сьогодні рятувальники області здійснили п'ять виїздів для ліквідацію пожеж, а також розбирання завалів зруйнованих будівель. На жаль, під завалами співробітники ДСНС виявили тіла трьох загиблих українців.

Що відбувається в Чернігові зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайнЩо відбувається в Чернігові зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

17:40 Владислав Атрошенко звернувся українців із західних і центральних областей із закликом взяти зброю і стати пліч-о-пліч з бійцями Чернігова, Сум, Харкова і "довести героїзм воїнів УПА, об'єднати таким чином Україну і затримати ворожу навалу в наших містах".

"Хай вони залишаться у нашій землі - тут! І тоді вони не прийдуть до вас. Слава Україні!" - сказав мер Чернігова.

16:35 У регіональному управлінні "Північ" розповіли, що у Чернігівській області росіяни масово грабують людей і мародерять.

Зокрема, у селі Шестовиця, яке було окуповане 28 лютого, терористи забирають у місцевих гроші, коштовності та мобільні телефони, нишпорять по хатах у пошуках їжі. Голодні росіяни у селі вирізали усю домашню худобу та птицю.

У селі старожили кажуть, що востаннє таке бачили у часи Голодомору, коли большовицькі сталіністи відбирали у людей все, не шкодуючи ні старих, ні малих.

15:32 Суспільне Чернігів повідомляє, що "Чернігівводоканал" відключає воду по вул. Глібова-Мінська (вул. Глібова від вул. Костромська, до №71 за Глібовом). Громадян просять перекрити крани та попереджають, що через пошкодження якість води може бути низьким деякий час.

14:25 За оперативними даними Генштабу на 12:00, "Росія силами підрозділів зі складу 2-ї, 41-ї Армій та 90-ї тд ЦВО намагається блокувати Чернігів".

13:12 На сайті Чернігівської ОДА опубліковано список аптек в області, що працюють сьогодні. Подивитися можна за посиланням.

12:07 За даними ДСНС області, за добу з 7 по 8 березня ліквідовано 4 пожежі, 3 з яких виникли через обстріл. Жертв немає.

А за інформацією "Чернігівобленерго", через бойові дії без електропостачання зараз залишаються 95 населених пунктів. Фахівці по можливості ведуть відновлювальні роботи.

09:46 З Чернігова сьогодні продовжують виїзд містяни окремими групами автомобілів, повідомив голова ОДА (ОВА) В'ячеслав Чаус. За його словами, дуже багато чернігівців залишили місто вчора, залишають й сьогодні. "Ми зараз подивимось на можливість організованого виїзду, ми маємо для цього транспорт, бажання, але я переживаю, щоб не було провокацій та обстрілів по конкретно сформованій колоні, я не хочу ризикувати", - відзначив він.

07:00 У Генштабі ЗСУ зранку 8 березня розповіли, що на Сіверському напрямку триває героїчна оборона міста Чернігова.

Також у оперативній інформації йдеться про те, що у населених пунктах області, де знаходяться окупанти, частішають випадки грабежів та насильства щодо місцевих мешканців.

02:48 Наслідки обстрілів Чернігова

01:28 Генеральний штаб України надав оперативну інформацію щодо ситуації в регіоні станом на 24:00.

"На Сіверському напрямку противник силами підрозділів зі складу 2, 41 загальновійськової армії ЗС РФ та 90 танкової дивізії Центрального військового округу проводить наступальну операцію з метою блокування Чернігова та підготовки до наступу на Суми", - йдеться у повідомленні.

7 березня

23:44 У Чернігівській області бійці знайшли маячок. Він лежав біля одного з важливих об'єктів. Очевидно, що зайве буде пояснювати, кому надходив сигнал з цього маячка, і що очікувало на об'єкт...

При виявленні підозрілих предметів негайно повідомляйте ТрО або поліцію. Можливо, ваша пильність врятує життя.

Що відбувається в Чернігові зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

23:10 Володимир Зеленський вдячний українцям за спротив.

"Вони забули, що ми не боїмося автозаків і кийків, не боїмося танків, не боїмося кулеметів, коли на нашому боці головне - правда. Як зараз - Маріуполь і Харків, Чернігів і Суми, Одеса і Київ, Миколаїв, Житомир і Коростень, Овруч і багато інших міст", - сказав президент у вечірньому відеозвернені.

22:35 Повітряна тривога! Вся область! В укриття!

21:22 Знайомтесь, це службовий собака Джері-Лі. Йому вже 3 роки, і майже все своє життя він служив на благо українського народу: забезпечував охорону громадського порядку, залучався до конвоювання засуджених разом зі своїм власником.

Вже 11 днів Джері-Лі разом з гвардійцями захищає Чернігівщину від російського загарбника.

Йому, як і людині, страшно від пострілів й вибухів, але він попри все оберігає свою гвардійську сім’ю вдень та вночі!

Що відбувається в Чернігові зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

20:00 Мер Корюківки Ратан Ахмедов закликав підприємців громади починати підготовку до посівної та потроху відновлювати роботу.

18:27 Під Прилуками українські військові знищили тилову колону окупантів. Наступати на Київ без пального буде трохи проблематично.

18:00 Рятувальники продовжують пошукові роботи на місці зруйнованого російськими ракетами будинку по Чорновола, 15 В...

15:50 Чернігівський обласний центр крові не працюватиме 8 березня.

14:44 У Чернігівській області окупанти почали викидати російські паспорти і тікати. Знайдено також документи офіцерів російської армії. Єгерів і партизанів просять допомогти у затриманні злочинців.

14:32 По всій Чернігівській області масово збирають підписи під зверненнями до лідерів США, Франції, Німеччини та інших країн НАТО із проханням запровадити безполітну зону над Україною. Останні кілька днів Чернігів практично безперервно обстрілюють з повітря.

10:08 За інформацією АТ "Чернігівобленерго", через бойові дії без електропостачання залишаються 110 населених пунктів області. Відновлювальні роботи проводяться за можливості, повідомили в ОДА.

08:58 В Чернигове ночью в ходе обстрелов путинские оккупанты разрушили несколько школ и дестких садов, стреляли также по объектам инфраструктуры. Город работает над восстановлением облэнерго, повреждения также устраняют и газовые службы, рассказал глава Черниговской ОГА Вячеслав Чаус.

07:26 Голова Чернігівської ОДА В'ячеслав Чаус повідомляє, що сайт відомства тимчасово не працює через відсутність електроенергії. Ведуться роботи над відновленням. Слідкувати за новинами ОДА можна у соцмережах:

фб - https://www.facebook.com/cg.gov.ua

телеграм - https://t.me/chernigivskaODA

05:04 За оперативною інформацією Генерального штабу на 00:00, у регіоні російські війська намагаються забезпечити тактичну перевагу.

"На Сіверському напрямку окупанти намагаються забезпечити тактичну перевагу для виходу на східні околиці Києва через Броварський та Бориспільський райони, а також встановлення контролю над містами Чернігів та Суми. Противник продовжує наступальну операцію проти України, зосереджуючи основні зусилля на оточенні міст Київ, Харків, Чернігів, Суми та Миколаїв", - йдеться у повідомленні.

02:15 Президент України Володимир Зеленський присвоїв Чернігову звання міста-героя. Голову Чернігівської ОДА В'ячеслава Чауса нагороджено орденом Богдана Хмельницького третього ступеня, мера Чернігова Владислава Атрошенка - Орденом мужності.

6 березня

22:12 Сили ТрО "Північ" ЗСУ повідомляють, що врау скидає з безпілотників маячки наведення артилерії на позиції українських військових та об'єкти критичної інфраструктури.

20:44 На даний момент у Чернігові оголошено повітряну тривогу. У всіх мікрорайонах міста продовжуються обстріли, громадян просять залишатися в укриттях.

17:24 Суспільне Чернігів розповідає про те, що місто отримує гуманітарну допомогу – продукти, медикаменти та інші необхідні речі. Через загрозу обстрілу, фури одразу ж розвантажують.

За словами голови ОДА, допомога надходить із Києва та західних областей. Також він розповів, що магазини у місті працюють, але обмежена видача продуктів в одні руки.

15:28 Список аптек, які сьогодні працюють Чернігові та області, можна переглянути за посиланням.

10:01 Повітряну тривогу скасовано. Але обстріл чи авіаналіт може повторитись будь-якої хвилини. Будьте напоготові.

09:43 Увага! Повітряна тривога в Чернігові

08:00 Через бойові дії без електропостачання у області залишаються 141 населений пункт області. Відновлювальні роботи проводяться за можливості.

06:15 Росія скидає на будинки в Чернігові бомби, призначені для фортифікаційних споруд... Три такі бомби, що не розірвалися, були знайдені на місці падіння російського бомбардувальника Су-34, який збили біля міста бійці ППО.

00:05 Мер Чернігова Владислав Атрошенко звернувся до містян із закликом до стійкості та мужності перетерпіти ці непрості дні. А також подякував комунальникам за їх самовіддану роботу у такий непростий час.

5 березня

22:20 З'явився допит збитого під Черніговом льотчика РФ. На відео російський пілот розповів, що чудово знав, що бомбардуватиме мирне місто.

19:20 Сьогодні на Чернігівщині підрозділами військ оперативного командування"Північ" розбиті сили противника, чим вкотре запобігли їх просування у сторону столиці України.

13:50 Літак, який збили над Черніговом 5 березня, обстрілював місто фугасно-авіаційними бомбами - ФАБ-500. Ще три такі бомби знайшли біля нього.

11:55 17 людей загинули у Чернігівській області за минулу добу внаслідок обстрілів, 1 людина через пожежу.

11:45 Кілька хвилин тому на околицях Чернігова фахівці ППО збили ще один ворожий штурмовик. Один пілот мертвий, один - поранений.

08:30 05 березня у Чернігові підтвердили намір працювати продовольчі магазини за такими адресами:

  • АТБ: Ринкова 10, Миру 194, Льотна 6А, Любецька 28д, Миру 80, Гонча 47;
  • Сільпо - усі;
  • Екомаркет - усі.

За інформацією голови ОДА В'ячеслава Чауса, режим роботи буде залежати від ситуації у місті.

08:01 Ситуація з водозабезпеченням Чернігова станом на 07.30. Водозабезпечення міста підтримується, але приладами зафіксовано значні витоки води з водогонів в напрямку Подусівка, Масани та центр міста. Про це повідомляє КП "Чернігівводоканал". Є підозра на серйозні пошкодження водопровідних мереж.

05:00 Фото будинку в Чернігові, який обстріляли російські військові, - на першій шпальті американського видання The New York Times:

Що відбувається в Чернігові зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

Обстріляний росіянами будинок в Чернігові (фото: Суспільне / Роман Закревський)

04:00 Латвійське місто Огре - партнер Чернігова - у зв'язку з війною в Україні розірвало свої партнерські відносини з двома містами Білорусі.

02:10 У Чернігівські ОДА запевнили: пенсії всі нараховані. Виплати будуть здійснюватися через банки (нараховуються на картку) та Укрпошту (поштарі працюють там, де більш-менш безпечно).

Ситуація у Чернігові станом на 6 березня

Протягом останніх кількох днів Чернігів зазнає жорстоких обстрілів російських бойових літаків, до сімнадцяти обстрілів за добу.

Десятки людей загинули. Зруйновано десятки багатоповерхових будівель. Тисячі людей не мають де жити.

Комендантська година

У Чернігові та області з комендантська година діє з 18:00 до 06:00. У цей час заборонено покидати укриття чи власне житло. У цей час посилюється робота наших військових проти ДРГ супротивника. Не створюйте своїм додаткових перешкод, а також не наражайте себе на небезпеку.

Адреси магазинів, які працюють

Станом на сьогодні у Чернігові працюють наступні продовольчі магазини:

АТБ

  • Ринкова, 10
  • Миру, 194
  • Льотна, 6А
  • Любецька, 28д
  • Миру, 80
  • Гонча, 47

Сільпо - усі

Екомаркет - усі (крім Епіцентр - Новоселівка)

Адреси аптек

  • Миру 47, інсулін
  • Миру 35
  • Івана Мазепи 3 - є інсуліни
  • вул. 1-го Травня 170 (1 поверх лікарні №3)
  • вул. 1-го Травня 170 (2 поверх лікарні №3)
  • пр. Миру 20 (Аптека-музей) - є інсуліни
  • вул. Шевченка 32 - є інсуліни
  • пр. Миру 89 - є інсуліни

Режим роботи буде залежати від ситуації у місті.

Евакуація з Чернігова

Прямо сьогодні виїхати з Чернігова не можна. Питанням "зеленого коридору" міська влада активно займається, але наразі місто Чернігів знаходиться в оперативному оточенні російського окупанта. І виїзд великими групами, автобусами, несе величезні ризики.