ua en ru

Що відбувається в Харкові зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

Що відбувається в Харкові зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн Фото: Харківська ОДА після ракетного удару (GettyImages)

Харків продовжує стійко тримати оборону перед окупантами в ході війни Росії проти України. Вже котрий день російські війська безжально обстрілюють мирні спальні райони, ведучи прицільний вогонь по житлових будинках. Ракетні удари були нанесені також по будівлі ОДА, Успенському собору, університету Каразіна і багатьом іншим об'єктам інфраструктури.

Детальніше про те, що зараз відбувається в місті, оперативна інформація про ситуацію в Харкові, важливі повідомлення від влади - в текстовому онлайні РБК-Україна.

Усі подробиці вторгнення Росії в Україну, ситуація в містах, інформація про те, що відбувається в різних регіонах, і реакція світу - в текстовому онлайні РБК-Україна за посиланням.

22:02 Розташоване під Харковом місто Дергачі знаходиться під контролем українських збройних сил, контратаку окупантів було відбито – голову Харківської ОДА Олега Синегубов.

20:26 Наслідки російських обстрілів Павлового Поля та Салтівки.

Що відбувається в Харкові зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

19:44 Мер Харкова записав відеозвернення до жителів міста, яке за два тижні змінилося до невпізнаваності через дії російських окупантів.

19:00 Евакуація людей із Ізюма фактично зірвана через недотримання умов російськими окупантами, які продовжують обстрілювати мирних громадян, заявив голова Харківської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов. Заблокованими у місті без світла, тепла, їжі, води та зв'язку залишаються понад п'ять тисяч людей.

17:50 Окупантам наказали захопити Харків за три дні і дозволили вбивати мирне населення. У цьому зізнався полонений російський солдат. Жодного слова про "їхали на навчання".

17:10 "Харків не може розслаблятися. Сили Росії перегрупуються. Наша армія у повній боєготовності. Стягуються ще російські війська", - сказав Ігор Терехов в національному ефірі.

15:59 Укрзалізниця повідомляє, що рейс 724 Харків - Львів о 17:00 скасовано через насиченість рейсів з Харкова.

15:02 Голова Харківської ОДА Олег Синегубов повідомляє, що евакуювати жителів Ізюму поки що неможливо, бо лунають вибухи. Автобуси стоять на в'їзді до міста.

14:10 Замглави Офісу президента Кирило Тимошенко повідомляє, що евакуаційна колона виїхала за місцевими жителями міста Ізюм.

13:32 Генштаб повідомляє про те, що за даними на 12:00 основні зусилля зосереджені на спробі оточення міста Харків та виході на бар'єрний рубіж річкою Дніпро.

12:51 Рятувальники продовжують розбирати завали у Шевченківському районі міста.

11:41 Росія продовжує заперечувати свої злочини в Україні. Тим часом опубліковано фото наслідків ворожих обстрілів Харкова, який зазнав жорсткої атаки російської авіації.

11:04 Голова Харківської ОВА (ОДА) Олег Синєгубов повідомив, що у місті почалось формування окремої бригади територіальної оборони. До її лав, за його словами, приймаються громадяни з числа військовозобов’язаних офіцерів та солдатів, сержантів, старшин запасу віком від 18 до 60 років.

Що відбувається в Харкові зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

10:57 У Харкові відновлено українське телевізійне мовлення, повідомило Держспецзв`язку. У місті вже доступні 16 національних телеканалів мультиплексів МХ-1 та МХ-2, а також місцевий суспільний мовник — UA Харків. Нагадаємо, телевежа у місті постраждала від обстрілу окупантами 6 березня.

10:16 За погодженням з РФ та Червоним хрестом із міста Ізюм проводитиметься евакуація населення до міста Лозова Харківської області. Відстань між містами менш як 100 км. З 9 ранку за цим маршрутом очікується режим тиші та припинення вогню.

10:07 Українські військові знищили базу окупантів у районі селища Дергачі, з якого обстрілювали один з районів Харкова. За словами голови ОДА Олега Синєгубова, російські військові повністю відступили до Росії через кордон, що є значним успіхом.

"Сухопутні частини ЗСУ спільно з частинами Нацгвардії та Тероборони перейшли у контрнаступ на позиції артилерії та реактивні системи залпового вогню противника, які систематично обстрілювали околиці міста Харкова", - зазначив Синєгубов.

Що відбувається в Харкові зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

08:12 Російські загарбники продовжують тероризувати мирне населення Харківщини. В області війська Путіна все ще бомбардують об’єкти критичної інфраструктури та житло мирного населення, повідомили у поліції Харківської області.

"За добу зафіксовано декілька влучань в обленерго, де розташовані основні підстанції, спроби пошкодження ТЕЦ-5. Через наслідки бомбардувань з одного будинку у Харкові евакуювали 150 людей, з іншого — близько 200", - зазначили у відомстві. Крім того, критичною є ситуація у місті Ізюмі, де, отримавши відмову здати місто, кремлівські окупанти взяли його в облогу та знищують.

05:54 Минулого дня до Харкова прибуло 12 вагонів і 7 фур гуманітарної допомоги з різних куточків України, а також з Польщі, Німеччини та Чехії.

03:42 Глава Харківської ОДА Олег Синегубов розповів про те, що з Харкова станом на 8 березня потягами евакуйовано понад 600 тисяч людей.

02:50 У поліції Харківської області повідомили, що з початку війни Росії проти України в регіоні загинуло 263 особи, серед яких 170 мирних жителів, зокрема п'ятеро дітей. Через артобстріл поранення отримали 516 осіб, з яких 368 – цивільні.

01:50 Український Генштаб інформує, що "ворог не залишає спроб блокувати Харків із півночі, але не має значного успіху, водночас завдає ракетно-бомбових ударів по цивільній інфраструктурі з метою залякування цивільного населення". Також, за оперативними даними відомства на 24:00, продовжується бій за Ізюм.

00:57 Харків продовжує отримувати гуманітарну допомогу з різних регіонів України.

8 березня

22:48 Розклад потягів по станції Харків на завтра, офіційна інформація Укрзалізниці:

04:11 - №114, 142 Лиман - Львів
07:15 - ІС+ Харків - Львів
08:00 - ІС+ Харків - Львів
12:36 - №46 Лиман - Ужгород
14:00 - ІС+ Харків - Львів
14:39 - №114, 142 Львів - Лиман
15:09 - №15 Харків – Рахов
17:00 - №723 Харків - Львів
19:27 - №795 Харків - Дніпро
21:08 - №2 Костянтинівка - Івано-Франківськ
21:43 - №7 Харків - Одеса
22:40 - №45 Ужгород - Лиман
15.02 Харків-Ужгород

Додаткові евакуаційні рейси:

9:40 - №229/230 Харків - Ужгород;
10:40 - №239/240 Харків - Львів;

22:23 Внаслідок російського авіаудару по Чугуєву загинули двоє людей (зокрема дитина), одну вдалося врятувати.

21:37 Поточну ситуацію в Ізюмі описав начальник відділу молоді та спорту міськради Максим Стрельник:

Північну частину міста окуповано російськими силами, ЗСУ превентивно підірвали мости через Сіверський Донець і контролюють південь міста. Окупанти вже дві доби блокують мобільний зв'язок в Ізюмі, по всьому місту продовжуються бомбардування та авіанальоти.

21:29 Російські війська продовжують обстрілювати об'єкти критичної інфраструктури Харківщини та житлові будинки, розповів голова Харківської ОДА Олег Синєгубов в ефірі телемарафону українських каналів. Зокрема, було кілька влучень по обленерго, декілька сотень харків'ян довелося евакуювати зі зруйнованих будинків.

20:16 Наслідки російського обстрілу харківської багатоповерхівки на вулиці Леся Сердюка.

20:00 Ось так сьогодні виглядає унікальна Харківська спеціальна школа ім. Короленка для дітей з порушеннями зору. Лише дивом діти уціліли після обстрілу російськими окупантами.

19:44 Олексій Арестович у національному ефірі наголосив, що РФ зібрала проти Харкова майже третину військ, які взагалі увійшли в Україну, але окупанти не спромоглися навіть вийти на окружну дорогу міста.

18:11 За словами Олега Синєгубова, окупанти зазнали невдачі при спробах здійснити висадку десантно-штурмової групи у Вовчанському районі. Точніше, 120 росіян спустилися з гелікоптерів, щоб рухатися на Харків. Але бійці ТрО і підрозділи сухопутних військ ЗСУ одразу знищили більшу частину десанту прямо на місці. Ті окупанти, які вижили, втекли на територію Білгородської області РФ.

17:56 Росіяни навіть не намагаються взяти Харків, але обстрілюють окраїни міста, яке повністю контролюється ЗСУ, розповів голова обласної державної адміністрації Олег Синєгубов.

За його словами, групувань регулярних ворожих військ і ДРГ у Харкові немає. Окремі диверсанти, які виявляються, відразу ж ліквідовуються.

"Як от сьогодні о 7 ранку затримали жінку-розвідницю, яка збирала дані про військові об’єкти", - сказав Синєгубов.

17:00 У Харкові під обстрілом окупантів загинули двоє співробітників місцевого екопарку, які годували тварин.

16:03 Заступник голови мера Ізюма Володимир Мацокін показав наслідки обстрілу лікарні в місті.

15:25 Мер Харкова Ігор Терехов в ефірі телемарафону повідомив, що йому надходила пропозиція від російських окупантів здати Харків. Також він додав, що не відреагував на нього.

Раніше таке ж повідомлення надійшло заступнику голови Харківської ОДА Роману Семенуху.

15:02 Вранці біля парку Горького військовослужбовці ХНУПС виявили ворожу розвідницю, повідомляє Харківська ОДА. Жінка намагалася таємно пересуватися містом у темному одязі та збирала дані про військові об'єкти. На вимогу зупинитись не відреагувала.

"Тому військові змушені були відкритий вогонь і поранити в ногу. При собі мала мобільний телефон із підозрілими контактами та флеш-накопичувач. Жінці надали медичну допомогу та направили для ведення слідчих дій до ГУНП м. Харкова", - повідомили у відомстві.

14:10 Наслідки обстрілів Харкова

12:57 Місцеві жителі Куп'янська повідомляють про рух об 11:00 через місто нової колони ворожої техніки.

11:46 Вчора вдень і вночі російські окупанти використали свою "улюблену тактику" - наносили ракетні та авіаудари по Харкову та області, розповіла у прямому ефірі журналістка каналу "Прямий". Росія діє як терористична організація, наголосила вона.

На підходах до Харкова наші ЗСУ стоять настільки міцно, що за деякими напрямками пішли у наступ. Саме тому російські окупанти вдаються до тероризування мирного населення авіаційними та ракетними ударами. Вчора окупант бив по всіх районах Харкова, авіаційні удари завдавали центру міста, горіли багатоповерхові житлові будівлі.

10:00 Голова Харківської ОДА Олег Синєгубов в ефірі єдиного телемарафону розповів, що сьогодні влада та військові будуть намагатися відправляти гуманітарні вантажі на Балаклію, Ізюм, Липці, оскільки це найбільш критичні напрямки.

"Складна ситуація по місту Ізюм. Російські війська намагалися захопити місто, ми відстояли. Але російський окупант продовжує тримати місто в облозі, перешкоджаючи доставленню туди гуманітарних вантажів і евакуації населення", - відзначив він.

За словами голови ОДА, харків'яни намагаються за можливості евакуюватися з міста – тільки силами "Укрзалізниці" з Харкова вивезли вже понад 600 тисяч людей.

08:33 У місті Ізюм Харківської області складна гуманітарна ситуація, розповіли журналісти "Суспільного" у прямому ефірі національного телемарафону. За інформацією журналістів, отриманої від заступника мера Володмира Мацокіна, опівночі росіяни зайшли на лівий берег Сіверського Дінця, мости підірвані, у місті поганий зв'язок. За даними Генштабу ЗСУ, противник там зазнав втрат при спробі взяти місто, вони відійшли, але з боку окупантів були випадки мародерства. Місто зруйноване, люди вже багато днів сидять в укриттях, води та електроенергії немає. Виїхати з Ізюма наразі немає можливості.

08:00 У Центрі дитячої нейрохірургії лікарі на чолі з Олександром Духовським рятують десятирічного хлопчика, в голову якого влучив уламок російського снаряда.

Що відбувається в Харкові зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

06:30 Росіяни розбомбили харківський Центр адопції. На момент потрапляння ворожого снаряду у притулку знаходилося майже 300 собак - 5 із них загинули, кілька псів втекли, багато тварин отримали поранення.

"Під час боротьби за щось справжнє завжди стають жертвами безневинні істоти. Але світло завжди перемагає темряву", - прокоментували російську агресію волонтери.

02:52 Зі свіжого зведення Генштабу України станом на 24:00:

"При спробі опанувати містом Ізюм противник зазнав втрат і відійшов. Окупанти вдалися до терору в місті, обстрілюючи цивільні приміщення та інфраструктуру."

01:33 Так учора працювали та продовжують працювати рятувальники Харкова.

7 березня

23:55 Під Харковом ліквідовано генерал-майора російської армії Віталія Герасимова, який брав участь другій чеченській війні, російській військовій операції в Сирії та отримав медаль "за повернення Криму".

23:10 Володимир Зеленський вдячний українцям за спротив.

"Вони забули, що ми не боїмося автозаків і кийків, не боїмося танків, не боїмося кулеметів, коли на нашому боці головне - правда. Як зараз - Маріуполь і Харків, Чернігів і Суми, Одеса і Київ, Миколаїв, Житомир і Коростень, Овруч і багато інших міст", - сказав президент у вечірньому відеозвернені.

21:59 8 березня залізничне сполучення по станції Харків виглядатиме наступним чином:

  • 04:11 - №114, 142 Лиман - Львів
  • 07:15 - ІС+ Харків - Львів
  • 08:00 - ІС+ Харків - Львів
  • 08:20 - №138 Хмельницький - Лиман
  • 09:15 - №090 Одеса - Лиман
  • 09:40 - № 229/230 Харків - Ужгород
  • 10:30 - №796 Дніпро - Бахмут
  • 11:00 - № 207/208 Харків - Львов
  • 12:00 - № 239/240 Харків - Тернопіль
  • 12:36 - №46 Лисичанськ - Ужгород
  • 14:00 - ІС+ Харків - Львів
  • 14:39 - №114, 142 Львів - Лиман
  • 15:00 - №219 Харків - Львів
  • 15:09 - №17 Харків - Ужгород
  • 17:00 - №723 Харків - Львів
  • 19:27 - №796 Харків - Дніпро
  • 20:15 - №021 Харків – Трускавець
  • 21:43 - №7 Харків - Одеса
  • 22:40 - №45 Ужгород - Лисичанськ
  • 22:46 - №090 Лисичанськ - Одеса

21:00 За останню добу на Харківщині загинули 10 цивільних, загалом серед цивільного населення 143 жертви, повідомив начальник слідчого управління Сергій Болвінов.

20:45 На базі обласного гуманітарного штабу сьогодні розвантажили 15 вагонів і 9 фур. 34 ще очікують на розвантаження. Це продукти харчування, одяг, засоби гігієни, медикаменти, повідомив глава Харківської ОДА.

19:40 Ігор Терехов показав фото новонародженого малюка з міста-героя.

"Майбутнє Харкова в наших руках!" - підписав фото мер міста.

Що відбувається в Харкові зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

17:55 "Ізюм це нова Хатинь! Місце болю, розпачу і сліз", - так описав ситуацію в місті заступник Ізюмського міського голови Володимир Мацокін.

Центр міста перетворився у суцільну руїну: груди каміння, воронки, понівечили дерева, пожежі, діри від снарядів в багатоповерхівках. Більше у місті немає автовокзалу, суду, залізничного вокзалу, виконкому, медичного коледжу, поліції, військкомату, десятків магазинів і контор, в приміщення лікарні немає вікон, в дитячу спортивну школу влучив снаряд, зруйновані мости.

"І це в місті, де ніколи не базувався жоден військовий. Але головне - люди. Немає їжі, елементарного хліба. Немає води, світла, газу, тепла, не працює зв’язок. Немає можливості централізовано виїхати. В лікарні породілля, які лежать з немовлятами в підвалах. Немає ліків! Немає можливості завезти гуманітарну через суцільні артобстріли. Люди шостий день в бомбосховищах, вони не бачать сонця!.. Ми вистоїмо! Ніхто не може відібрати у нас нашу землю, а чужа нам не потрібна!" - написав Мацокін.

17:32 Так зараз виглядає будівля Харківського апеляційного суду...

Що відбувається в Харкові зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

16:58 У Харкові отримати гроші у готівковій формі можливо у 14 банкоматах "ПриватБанку".

Станом на сьогодні банкомати працюють за такими адресами: "Ашан", вул. Героїв Праці, 7; "Епіцентр", вул. Героїв Праці, 9; Поліклініка онкоцентру, вул Лісопаркова, 4; "Каштан", вул. 23 Серпня, 67; "Клас", пр. Людвіга Свободи, 43 та вул. Клочківська, 104; ТЦ "Движение", вул. Отакара Яроша, 18; ТРЦ "Французький Бульвар", вул. Академіка Павлова, 44-б; "Восторг", вул. Клочківська, 134 (2-й поверх) та пр. Московський, 274 (2-й поверх); "Рост", вул. Клочківська, 65 та вул Шевченка, 142; відділення "ПриватБанку", пр. Московський, 214/2 та вул. Суздальські Ряди, 9.

Крім того, гроші у готівковій формі можна отримати у 17 відділеннях "ПриватБанку" та 14 відділеннях "Ощадбанку", які працюють у громадах області.

15:52 У Харківській міськраді повідомили, що місто зазнало "тотального обсягу пошкоджень" в результаті російських атак. По місту сотні пошкоджених об'єктів, серед них адміністративні будівлі, навчальні заклади та житлові будинки. Відновлення об'єктів інфраструктури коштуватиме мільярди доларів.

15:27 Показуємо як виглядає центр та житлові райони Харкова після бомбардувань російськими військами. Фоторепортаж колег із УНІАН - дивіться тут.

14:49 Станом на зараз дозвіл на створення гуманітарного коридору на території області не надавався. Як тільки буде рішення про відкриття гуманітарних коридорів - Харківська ОВА проінформує населення.

14:09 Радник голови Офісу президента Олексій Арестович по поточній ситуації:

"Розчинили між Харковом та Сумами величезне оперативне угруповання, яке мало йти на Київ. Його тепер немає. Частково вбито, частково перекинуто на Харків і там же зупинено, частково відійшло та зализує рани. Не треба боятися, російська армія не сильна, вона просто довга. Ми її потроху, як салямі, з'їмо".

13:31 Повітряна тривога у Харкові. Усім в укриття!

13:20 Під час артобстрілів та бойових дій в Харківській області загинули 209 людей, серед яких 133 цивільних, у тому числі п’ятеро дітей. Отримали поранення 443 особи, з яких 319 – цивільні.

Захищаючи регіон загинув 41 військовий Збройних Сил, четверо поліцейських, вісім нацгвардійців, чотири прикордонники, чотири фахівці Харківського національного університету повітряних сил, 14 бійців територіальної оборони та один співробітник Служби безпеки України.

12:58 Російський генерал Олег Маковецький, який надавав наказ бомбити Харків та інші українські міста, народився у Чугуєві Харківської області. Генеральний прокурор Ірина Венедіктова заявила, що він відповідатиме за військові злочини в Гаазі. Робота уже ведеться.

12:25 Харківська обласна рада звернулась із закликом до глав держав та урядів, парламентів та народів держав-членів НАТО підтримати прохання Володимира Зеленського про закриття неба над Україною.

11:08 У Дергачівському районі в Харківській області вороги обстріляли ліцей. У результаті атаки кремлівських окупантів поранено дітей. Також повідомляється про одну загиблу людину.

10:18 Минулої ночі загарбки з РФ завдали чергової серії ударів по місту-герою Харкову. Очевидці опублікували відео із наслідками атаки на обласний центр.

09:20 Мер Ігор Терехов сказав, що присвоєння Харкову звання місто-герой – заслуга всіх городян, військових, медиків, співробітників комунальних служб. За його словами, місто ніколи не здасться і вистоє.

08:19 Українські військові у ході ведення бойових дій звільнили місто Чугуїв, що поблизи Харкова. За даними ЗСУ, окупантам нанесено великих втрат в особовому складі та техніці. Зокрема, знищено командира 61-ї окремої бригади морської піхоти ЗС РФ підполковника Дмитра Сафронова та заступника командира 11-ї окремої десантно-штурмової бригади ПДВ ЗС РФ підполковника Дениса Глєбова.

07:54 У ДСНС Харківської області розповіли про наслідки вечірніх обстрілів міста та ситуацію за добу.

05:50 Учора ввечері Володимир Зеленський надав Харкову звання "Місто-герой України", голову ОДА Олега Синегубова відзначив орденом Богдана Хмельницького третього ступеня, а мера Ігоря Терехова нагородив орденом "За мужність".

03:37 Наслідки російських обстрілів Харкова останніх днів

02:10 Під час обстрілу Харкова російською артилерією снаряди потрапили в житлові будинки на Олексіївці, Північній Салтівці, у П'ятихатках та в районі ХТЗ, зачепило ринки "Барабашово" та "1-й кілометр", повідомляє штаб оборони регіону.

01:20 Українська армія змогла звільнити від окупантів місто Чугуїв під Харковом, противник зазнав великих втрат в особовому складі та техніці.

00:08 В Харкові знову повітряна тривога, у місті чути вибухи.

6 березня

23:02 Поліція Харківської області повідомляє, що за їхніми даними найближчим часом планується атака окупантів на Харків.

"Шановні харків'яни, негайно прямуйте в укриття, не виходьте під час обстрілу. Бережіть своє життя", - йдеться у повідомленні.

21:34 Голова ОДА Олег Синегубов повідомив, що сьогодні силами Нацгвардії України та тероборони Харкова в районі Руської Лозової знищено 4 бензовози супротивника з пальним, 3 вантажні автомобілі ГАЗ-66 та взято 1 броньований автомобіль "Тигр".

20:37 Мер Харкова Ігор Терехов в ефірі телемарафону заявив про те, що телевежа не зруйнована, а пошкоджено кабель.

"За моєю інформацією вежа знаходиться на місці. Так, було попадання літака, перебитий кабель. Тому коли закінчиться обстріл, будуть відновлювати", - сказав він.

Про можливість евакуації:

"Так, у нас працює залізничний вокзал, УЗ надає поїзди. Крім того, виїзд на Київ, люди можуть сісти на машину та залишити місто", - сказав Терехов.

Також він розповів про те, що всі служби оперативно усувають пошкодження, щоб люди були забезпечені теплом, водою та світлом.

"Низький уклін комунальним службам, які під обстрілами відновлюють теплопостачання, електропостачання, всі працюють. Ми вивозимо сміття, є тепло, є водопостачання частково відключається електроенергія, але ми її відновлюємо. Ми забезпечуємо життєдіяльність міста в тих умовах, за яких знаходимося", - заявив мер Харкова.

19:21 "У Харкові в результаті атаки російського ворога пошкодили телевежу. На час телетрансляцію призупинено. Як повідомляє представник Концерну РРТ, сигнал поки що відсутній. Працюватимуть над відновленням, про що буде повідомлено згодом", - підтвердив голова ОДА Олег Синегубов.

19:11 Як повідомляє Суспільне Харків, за попередньою інформацією ДСНС, авіація РФ потрапила до телевежі на Павловому полі, а також у район Площі Небесної сотні.

17:35 У Харкові з 18:00 починає діяти комендантська година, яка закінчиться о 06:00.

15:37 Про ситуацію в Харкові в коментарі РБК-Україна розповів мер міста Ігор Терехов:

  • весь час триває обстріл, окупанти стріляють "Градами" і завдають авіаудари;
  • було обстріляно магазин у той час, коли місцеві жителі вийшли за продуктами, внаслідок чого багато жертв;
  • українська сторона у переговорах з РФ домовляється про створення "зеленого" коридору для евакуації із міста;
  • Харків отримує гуманітарну допомогу;
  • без опалення залишаються 400 будинків;
  • окупанти продовжують намагатися прорвати оборону міста, у Харкові працюють ДРГ.

13:30 Під обстріл у Харкові потрапила черга в продуктовий магазин, є поранені. Попередньо, загиблих немає. Постраждалих з травмами різного ступеня тяжкості госпіталізують.

13:00 Українські військові збили ворожий штурмовик у Харкові. Пілот встиг катапультуватися.

09:55 У ефірі UAразом голова Харківської ОДА Олег Синєгубов розповів, що станом на 6 березня ситуація у області наступна:

  • Ведуться бої із російським агресором по Кулінічівському, Чугуївському напрямках, критична точка на сьогодні - Ізюм.
  • Наші українські військові гідно тримають оборону. Уже цієї ночі ліквідували 2 ворожі авіаодиниці. Дії противника зараз викликають подив, він фактично наземну битву програв. Вночі було кілька намагань - і всі вони були знищені.
  • Харків чекає відкриття "зелених коридорів", аби евакуювати населення та доставити гуманітарні вантажі. Організаційно місто повністю готове.
  • Щодня близько 30 тисяч людей відправляються із вокзалу Харкова до безпечних місць.
  • І ЗСУ, і всі цивільні служби Харківщини тримають оборону та працюють у посиленому режимі.

08:52 "Укрзалізниця" готується до евакуації із Харкова. Потяги вже відчинили двері для пасажирів, до міста їдуть додаткові рейси. Насамперед посадка передбачена для дітей, матерів та маломобільних громадян.

08:32 Представник України на переговорах з Росією вночі напередодні написав: "дасть Бог, завтра в Харкові вдасться (організувати гуманітарний, - ред.) коридор". На другому раунді переговорів, 3 березня, вдалося погодити вивіз мирних жителів із гарячих точок. Перші спроби евакуації з Маріуполя та Волновахи зірвали окупанти.

Що відбувається в Харкові зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

08:07 ДСНС повідомляє, що за добу з 5 по 6 березня бомбардувань зазнав найбільший житловий масив міста - Салтівка (вулиці Дружби Народів, Джерельна, Бучми, Сердюка, Метробудівників, Гвардійців Широнінців, Наталії Ужвій та інші).

Наразі перебувати в районі Північної Салтівки вкрай небезпечно. Мешканці цього житлового масиву масово покидають свої оселі через постійні обстріли їхніх осель. Піротехнічні підрозділи продовжують працювати, знешкоджуючи артилерійські боєприпаси, що не розірвались.

07:58 Мешканцям Харкова нагадують, де можна отримати гуманітарну допомогу. Один із варіантів - у спеціальних відділеннях "Нової пошти":

Що відбувається в Харкові зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

01:10 Бійці 25 окремої повітрянодесантної Січеславської бригади зупинили колони противника, які намагалися висунутися у бік Дніпропетровщини зі сторони Балаклії.

"В ході зухвалої операці техніка та жива сила противника була знищена! І так буде з кожним! Жодної пощади!" - сказали українські десантники, пообіцявши скоро показати фото знищення россіян.

00:55 В колоні російської техніки, розбитої під Харковом, - машини Росгвардії, завантажені екіпіруванням, щитами, дубинками.

На думку журналіста Юрій Бутусова, окупанти "були певні, що після того, як зайде величезна російська армія, спротиву не буде, і потрібно буде просто розганяти купку незадоволених".

5 березня

22:00 У поліції Харкова звернулися до мешканців, які їдуть із міста та залишають автомобілі біля будівлі вокзалу. Ці автомобілі будуть евакуйовані, тому що заважають вільному руху та створюють небезпеку під час обстрілу.

20:00 Сьогодні ввечері в Харкові знову діятиме комендантська година.

Про це повідомляє голова Харківської обласної державної адміністрації Олег Синегубов.

14:25 Харків'яни можуть звернутися до поліції через чат-бот @Kharkiv102_bot, якщо спецлінія "102" перевантажена.

Для того, щоб повідомити правоохоронцям важливу інформацію, необхідно відкрити у телеграмі чат-бот та натиснути кнопку "старт", після чого вам буде надано інструкцію з подальшого оформлення звернення.

14:00 Олег Синєгубов, голова ОДА розповів, що з Харкова продовжують евакуювати людей. Графік руху поїздів із Харкова постійно оновлюється. Його можна дивитися тут.

11:00 Обласний гуманітарний штаб продовжує доставляти вантажі до пунктів "Нової пошти" у Харкові. Пункти видачі гуманітарної допомоги працюють із 9.00 до 16.00.

Що відбувається в Харкові зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

10:30 Розпочинає роботу гаряча лінія щодо забезпечення осіб хворих на діабет інсуліном. За вказаними номерами телефонів можна дізнатися місця отримання життєво необхідного лікарського засобу.

Що відбувається в Харкові зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

07:50 У суботу, 5 березня, до Харківської області мають прийти 20 вагонів та понад 20 фур з гуманітарною допомогою (продукти, медпрепарати, одяг, питна вода, інше). За словами голови ОВА Олега Синєгубова в ефірі "Національного марафону", у Харкові організували 3 логістичні центри, звідки здійснюватиметься розвіз містом. Кількість централізованих пунктів постійно збільшуватиметься. "

Він додав, що через ворожі артобстріли - складнощі з доставкою допомоги в райони Північної Салтівки та ХТЗ.

03:35 Перші кадри обстрілу Харкова російськими окупантами в ніч проти 5 березня:

03:15 Повідомлення про вибухи надходять із Залютіно та Південної залізниці.

03:00 Харків зазнав масованого бомбардування. Про вибухи повідомляють майже всі райони міста. Окупанти б'ють по мирних жителям у районі Салтівки, Холодної Гори, Баварії, Люботина, у селищі Жуковського, Коротич та по Новим домам.

02:30 У Харкові чутно вибухи!

02:00 Генштаб ЗСУ повідомляє, що підрозділи зі складу 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу ЗС РФ роблять спроби обійти Харків і рухатися в південно-західному напрямку.

4 березня

23:50 Російські окупанти на Харківщині не мають сил масово йти у наступ. ЗСУ відтісняє ворожі війська до кордону та нищить танки агресора.

"ЗСУ витримали той напад, який був від агресора, і зараз вони не те, що дають відсіч, а й вже перейшли до контрнаступу. Наприклад, лінію ворога вони відсунули у Сумському напрямку від Харкова, повністю зайнявши позиції державного кордону... Ворог практично втратив всі свої наступальні ресурси... Просто промацує - там вийшло 4-5 танків, їх наші Збройні сили знищили. І все - вони порозбігалися", - сказав голова військової адміністрації Олег Синєгубов в національному ефірі.

22:40 Харків'яни печуть хліб з тризубом для українських військових:

22:00 У Харківській області за час війни з Росією від поранень внаслідок артобстрілів та бойових дій загинули 188 людей... Серед них 122 цивільні, у тому числі 5 дітей.

З 24 лютого по 4 березня, захищаючи Харків і область, загинули:

  • 35 військових ЗСУ
  • 14 бійців тероборони
  • 6 нацгвардійців
  • 4 поліцейських
  • 4 прикордонники
  • 2 представники ХНУПС
  • 1 працівник СБУ

Поранені 394 людини, з яких 290 - цивільні.

Що відбувається в Харкові зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

20:00 Через непомірний обсяг робіт техніка підрозділів ДСНС все частіше виходить з ладу, що значно ускладнює виконання покладених на них обов’язків. Резерв запчастин та комплектуючих до рятувальної техніки наразі закінчується.

Для того, щоб рятувальники могли й надалі ефективно ліквідовувати наслідки підступних дій окупантів, Головне управління ДСНС у Харківській області звертається до громадян із проханням допомогти поповнити резерв запчастин до моделей ЗІЛ-130, ЗІЛ-131 та КАМАЗ.

Із запчастин дуже потрібні:

  • акумуляторні батареї (АКБ 6 СТ-90, АКБ 6 СТ-132, АКБ 6 СТ-140, АКБ 6 СТ-190);
  • комплектуючі системи охолодження (радіатори та комплекти патрубків);
  • комплектуючі системи запалення (стартери, дроти високої напруги, свічки запалення, котушки запалення, генератори та ремені до них, трамблери або комплектуючі до них, комутатори, варіатори);
  • комплектуючі системи подачі палива (карбюратори, бензонасоси);
  • гідропідсилювачі руля та насоси для них;
  • прокладки головки блоку циліндрів двигуна.

Крім того, харківські рятувальники потребують пожежних рукавів діаметром 51 мм та 77 мм.

У кого є змога допомогти, звертайтеся за телефоном: 067-909-80-46 (Telegram, Viber).

19:30 Мер Харкова спростував усі фейки про будь-яку капітуляцію.

"Нам нема коли відволікатися, ми розвозимо продукти, ми отримали гуманітарну допомогу і зараз я дізнався, що від мого імені поширюються фейкові заяви, начебто мої друзі, мої працівники обдзвонюють людей і кажуть, що Харкову і мені дали 72 години на здачу. Повірте мені - це нахабна брехня! Ніхто ніколи не здасть місто Харків. Ми разом. Ми тримаємося. Ми переможемо! Ми - харків'яни!" - сказав Терехов у відеозверненні.

18:15 За тиждень бойових дій з РФ харків’яни ліквідували "вже стільки техніки окупанта, що можна було б озброїти армії декількох країн".

За словами голови Харківської ОВА Олега Синєгубова, за 7 днів бойових дій з Росією лише у місті ліквідували більше 500 одиниць ворожої техніки.

"Ворог, розуміючи неможливість взяти місто, підступно наносить ракетні та бомбові удари з великих висот за межами дії нашої протиповітряної оборони. Наступальний характер російських окупантів сповільнився", - повідомив Синєгубов.

18:00 Ігор Терехов не припускає думки, що Харків може опинитися в руках Росії, як це сталося у Херсоні.

"Українська армія боротиметься до кінця. Вони - наші герої. Вони борються своєю власною зброєю на власній землі. Вони не здадуться", - сказав харківський мер у інтерв'ю The Washington Post.

17:20 Мер міста Ігор Терехов у національному ефірі розповів про ситуацію в місті. Отож. Станом на вечір 4 березня:

  • Північна Салтівка піддається постійним обстрілам, район ХТЗ, з усіх боків ведуться обстріли, ситуація дуже тяжка.
  • У місті працюють усі комунальні служби.
  • Усі міста України, усі мери міст надсилають гуманітарну допомогу у Харків. Також значні вантажі очікуються з Польщі, Італії, Ізраїль та інших країн.
  • Евакуація можлива. Люди їдуть автотранспортом, місцева влада працює із Укрзалізницею, яка надає поїзди.

16:55 Харків! Повітряна тривога!

16:30 У Харкові особовий склад Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС України проводить аварійно-рятувальні роботи у зруйнованих будівлях в наслідок обстрілу та бомбардування російськими окупантами. Рятувальники розбирають завали в яких ймовірно можуть перебувати люди.

Сапери частини гуманітарного розмінування залучені до вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів.

15:40 У Харкові шукають водіїв з особистим транспортом для доставки гуманітарної допомоги з інших регіонів України.

Власникам вантажних автомобілів та бусів, які мають бажання допомогти харків’янам, необхідно надіслати контактні дані через цей чат-бот. Заправка паливно-мастильними матеріалами здійснюватиметься за рахунок міста.

14:45 Південний вокзал у Харкові. Люди їдуть з міста, яке обстрілює і бомбардує російська армія, на евакуаційних поїздах.

14:00 Сайт Харківської ОДА тимчасово не працює. Офіційні канали облдержадміністрації та її голови у соцмережах:

Telegram

Facebook

10:00 Аптеки Харкова, в яких можна розплатитися банківською картою:

  • Перемоги, 70;
  • Перемоги, 72;
  • Науки , 27;
  • Науки, 64;
  • Героїв Сталінграда, 23;
  • Харківських Дивізій , 14;
  • Валентинівська, 21;
  • Південнопроектна, 32;
  • Олександрівський, 87.

08:00 У ДСНС заявили, що з початку вторгнення в Харкові було вбито 39 мирних жителів, поранено 272, з них 10 дітей.

01:10 Голова Харківської ОДА Олег Синегуб повідомив, що в області затримали та передали СБУ коригувальника вогню російських окупантів.

"Під час огляду підозрілого авто, службовці виявили зброю, квадрокоптер, велику кількість готівки, а дані телефону свідчили про контакт з "Куратором" та "Гарматою"", - розповів він.

Ситуація в Харкові на 6 березня

"Харків не здається і Харків не здасться!",- заявив мер міста Ігор Терехов у своєму відеозверненні.

Ситуація в місті дуже напружена. Противник постійно веде обстріли з важкого озброєння і завдає ракетних ударів по житлових будинках. У багатьох відсутня електрика, а дістатися до місця евакуації неможливо через обстріли.

У місті з 18:00 до 06:00 діє комендантська година. В цей час жителям заборонено пересуватися по місту і пішки, і на власному транспорті.

За час війни Росії проти України окупанти обстріляли в Харкові будівлю ОДА, Успенський собор, університет Каразіна, Салтівське депо, танкове училище, університет Повітряних сил, адмінбудівлю облуправління Нацполіції, казарми льотного училища, інститут танкових військ на Холодній Горі, Павлове Поле.

Ворог завдає ударів по житлових будинках, лікарнях, дитячих майданчиках.

Евакуація з Харкова

Харківська ОДА та "Укрзалізниця" збільшують кількість евакуаційних поїздів з міста. У пріоритеті-жінки, діти та люди похилого віку.

Гуманітарна допомога

До Харкова фурами і вагонами надходять вода, продукти харчування, в тому числі і для дітей, теплий одяг, Непродовольчі товари, засоби гігієни, медикаменти.

Що відбувається в Харкові зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

"Я прийняв рішення - всі комунальні послуги для людей, які готують їжу (для жителів міста, - ред.) будуть безкоштовними", - сказав Терехов.