ua en ru

Що відбувається у Запоріжжі зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

Що відбувається у Запоріжжі зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн Ситуація в Запоріжжі прямо зараз (фото: zoda.gov.ua)

Окупаційні війська Росії не полишають спроб просунутися у напрямку Запоріжжя. Але бійці ЗСУ та тероборони міцно та надійно тримають удар та не пускають ворога до міста.

Про те, що відбувається в Запоріжжі та області прямо зараз, уся найоперативніша інформація і найважливіші новини для мешканців міста - у онлайн матеріалі РБК-Україна.

Всі ж подробиці вторгнення Росії в Україну, ситуація в містах, інформація про те, що відбувається в різних регіонах та реакція світу, - в текстовому онлайні РБК-Україна за посиланням.

21:59 Голова Запорізької ОДА Олександр Старух розповів, що в окупованому Бердянську місцевих журналістів під дулами автоматів змушують транслювати проросійську пропаганду, а в Мелітополі на роздачу російської "гумманітарки" окупанти самі привозять автобуси з "черговими бабусями", які "дежурними бабусями".

20:12 Евакуаційна колона у складі 12 автобусів та 100 легковиків прибула з Енергодару, Дніпрорудного та Василівки до Запоріжжя.

Що відбувається у Запоріжжі зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

18:05 Евакуційна колона з Енергодару розблокована і знову рушила до Запоріжжя.

17:20 Радіаційний фон у Запорізькій області залишається без змін та не несе загрозу життю та здоров’ю населення.

15:35 Жителі Токмака протестують проти окупації.

14:24 У Мелітополі місцеві жителі знову вийшли на мітинг проти окупантів.

14:22 Мер Енергодару Дмитро Орлов повідомляє про те, що гуманітарний конвой не доїхав до міста. Його не розпустили далі Васильківки.

13:34 Запоріжжя готується зустрічати евакуйованих з Енергодару та Василівки.

12:14 В.о. мера Запоріжжя Анатолій Куртев повідомив, що у місті ситуація стабільна, всі комунальні служби працюють. Однак у області ситуація напружена.

"Але агресори лютують у маленьких містах і селах, які знаходяться у тимчасовій облозі. Окупанти не пускають комунальників на об'єкти, які потребують ремонту. Люди не мають води і газу, вони перебувають під постійними обстрілами", - заявив він.

Також він зазначив, що у Бердянську ворог активізувався у соцмережах, щоб посіяти паніку. Тому просить перевіряти всю інформацію.

"Станом на 8 березня, з початку вторгнення Росії в Україну в Запорізькій області народилося 256 дітей – 156 хлопчиків та 100 дівчаток. Серед новонароджених є три двійні", - додав він.

11:13 В Енергодарі починається евакуація жителів. За словами мера міста Дмитра Орлова, перші автобуси вже подано, колона на евакуацію формується. "Нагададуємо: в першу чергу в автобуси сідають жінки та діти!" - сказав Орлов. Нагадаємо, з РФ погоджено режим тиші по низці гуманітарних та зелених коридорів з 9 ранку. З Енергодару людей вивозитимуть у Запоріжжя.

Що відбувається у Запоріжжі зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

09:40 Мер Енергодару Дмитро Орлов повідомив, що сьогодні, 9 березня, погоджено гуманітарний коридор із Запоріжжя до Енергодара та зелений коридор для евакуації населення – до міста Запоріжжя. З 9:00 оголошено режим припинення вогню.

09:21 У Запорізькій области окупанти планують відновити наступ, відбувається перегрупування військ для просування у сторону Запоріжжя. Активних дій путінці не роблять, зосереджуючи основні зусилля на створенні умов для захоплення. Втім, темпи просування знижені, особовий склад ворога деморалізований.

07:49 Сьогодні громадський транспорт у Запоріжжі перевозитиме пасажирів з 7:00 до 16:00 за тими ж маршрутами, що у попередні дні. Повний перелік - за посиланням. Нагадуємо, що маршрутки працюють виключно з 7:00 до 9:00 та з 15:00 до 17:00.

07:00 У Бердянську росіяни поширюють пропагандистські матеріали, ціль яких - дискредитувати військових ЗСУ, президента, уряд і парламент України.

05:56 Російські окупанти вже чотири дні утримують у заручниках працівників Запорізької АЕС, вони фізично та психологічно виснажені. За останніми даними, всередині станції перебувають близько 500 російських солдатів і 50 одиниць важкої техніки.

04:30 За словами міністра енергетики Герман Галущенка, персонал Запорізької АЕС піддається катуванням збоку російських окупантів. Крім того, терирости змусили працівників станції зняти відеозвернення, яке росіяни планують використати в пропангандистських цілях для виправдання військових злочинів РФ.

03:11 Російський розвідник здався у полон українським військовим під Запоріжжям.

02:10 Речник Запорізької ОДА Іван Ареф'єв повідомив про ситуацію в області:

"Ворог намагається здійснити перегрупування військ, щоб здійснити напад на Запоріжжя. Основні зусилля спрямовані на створення умов для захоплення. Але темпи просування знижені, особовий склад окупанта деморалізований. Російські інтервенти продовжують акти геноциду в населених пунктах, які постійно обстрілює авіація, реактивна артилерія та балістичні ракети. Також не припиняються обстріли гуманітарних коридорів, через які намагаються врятуватися цивільні люди".

Також він зазначив, що серед хороших новин – за час війни в області народилось 256 дітей. Серед них 156 хлопчиків та 100 дівчат, 3 двійні.

01:18 Як повідомляє Генштаб зі свіжим оперативним зведенням на 24:00, "на Донецькому напрямку противник продовжує наступальні дії за напрямками Дніпро та Запоріжжя з метою виходу на адміністративні кордони Донецької та Луганської обл. Провівши невдалий наступ у Троїцькому районі, намагається відновити наступ у напрямку Запоріжжя та захопити місто Маріуполь".

00:05 Підсумки дня від секретаря Запорізької міськради Анатолія Куртєва:

8 березня

22:53 Завтра Укрзалізниця здійснить такі рейси по станції Запоріжжя, офіційний розклад:

11:07 - №006 Рахів - Запоріжжя
12:20 - №120 Запоріжжя - Львів
14:45 - №005 Запоріжжя – Рахів

Додаткові евакуаційні рейси по ст. Запоріжжя:
11:00 - №902/901 Запоріжжя - Хелм;
12:20 - №223/224 Запоріжжя - Львів;
16:05 - №227/228 Запоріжжя - Ковель

21:17 Запорізька АЕС та місто Енергодар досі перебувають під контролем російських окупантів:

21:14 Інформація від голови Запорізької ОДА Олександра Старуха:

"Ворог намагається відновити наступ, здійснюючі перегрупування військ для подальшого наступу в напрямку Запоріжжя. Основні зусилля окупантів зосереджуються на створенні умов для захоплення, але темпи просування знижені, особовий склад окупанта деморалізований".

19:13 Зараз ситуація у Запоріжжі "стабільно тиха", каже голова обласної військової адміністрації Олександр Старух.

Однак жителям міста потрібно не розслаблятися, а закцентуватися на укріпленні Запоріжжя, підготувці бомбосховищ, зробити запаси води тощо.

17:54 Радіаційний фон у Запорізькій області, в тому числі - у Енергодарі, залишається незмінним і таким, що не несе загрозу життю та здоров’ю людям.

15:40 Окупанти розпочали поширення пропаганди серед мешканців Бердянська – поширюють листівки, в яких йдеться про необхідність приєднання України до складу РФ.

14:33 Глава Запорізької ОДА Олександр Старух повідомив про те, що до міста доставлено гуманітарну допомогу з Хмельницької області.

"Наше місто отримало продукти харчування, а саме картопля, крупи, фрукти, консерви, питна вода тощо. Найближчим часом вантаж розподілять між тими, хто його потребує", - сказав він.

14:04 Голова Пологівської РДА Артур Крупський повідомляє про те, що влада співпрацює з Червоним хрестом для створення гуманітарних коридорів.

"Наразі склалася дуже складна ситуація у зв'язку з окупацією більшої території району. Так, окуповані території Пологівської громади, Токмацької, Молочанської. Йдуть бої під Оріховим та Гуляйполем. Люди страждають від нестачі води, їжі та ліків", - заявив він.

13:49 Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ провів моніторингові дослідження якості питної води в області. За їхніми даними, питна вода в Запоріжжі, Вільнянську та Бердянську є безпечною.

12:48 У Бердянській міськраді розповіли про те, що окупанти прийшли до штабу забезпечення міста та заявили про необхідність співпраці. Міський голова Олександр Свідло хаявив, що така пропозиція неприйнятна.

Що відбувається у Запоріжжі зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

12:39 Голова Запорізької ОДА Олександр Старух заявив про те, що Бердянська радіостанція "Азовська хвиля" захоплена окупантами.

"Попереджаємо всіх городян, що може бути поширення окупантами та інформації пропогандистського та антиукраїнського характеру. Знайте, це – дезінформація та маніпуляції", - сказав він.

11:19 У Запорізькій області у населеному пункті Пологи гуманітарна катастрофа. Там вже шосту добу немає тепла, води, електропостачання, їжі та зв'язку, повідомили у місцевій ОДА. "Окупаційні війська РФ поділили місто на дві частини, нікого не пропускають, зробивши перехід для подальшого наступу на Гуляйполе", - йдеться у повідомленні.

Що відбувається у Запоріжжі зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

10:31 Голова Запорізької ОДА Олександр Старух повідомив, що російські загарбники готуються до наступу, проводять перегрупування військ для подальшого наступу у напрямку Запоріжжя.

"Темп просування військ РФ значно уповільнився, а дії окупантів деморалізовані, і вони все частіше вдаються до порушень Міжнародного гуманітарного права щодо ведення воєнних конфліктів", - зазначив чиновник.

За словами Старуха, у тимчасово окупованих населених пунктах Запорізької області ворог використовує підрозділи психологічної боротьби для проведення пропагандистської роботи з місцевим населенням.

08:00 Сьогодні громадський транспорт у місті курсуватиме по тим же маршрутам, що у і попередні дні, з 7:00 до 16:00. Маршрутки їздитимуть з 7:00 до 9:00 та з 15:00 до 17:00. Перелік працюючих маршрутів доступний за посиланням.

07:03 Згадно даних Генштабу ЗСУ на 6:00 8 березня, на Донецькому напрямку росіяни силами до 7 БТГр 1, 2 АК та 150 мотострілецької дивізії 8 загальновійськової армії продовжує наступальні дії на Дніпро та Запоріжжя. Таким чином окупанти прагнуть вийти до адміністративних кордонів Донецької області.

06:00 8 березня із центрального залізничного вокзалу Запоріжжя вирушить 6 евакуаційних потягів у межах України:

12:20 №223 Запоріжжя - Львів

14:00 №227 Запоріжжя - Ковель

14:45 №004 Запоріжжя - Ужгород

16:05 №068 Запоріжжя - Львів

16:05 №088 Запоріжжя - Ковель

21:38 №038 Запоріжжя - Київ

Крім того, зі станції Запоріжжя-1 об 11:00 їхатиме міжнародний поїзд №902/901 до польського Хелма.

03:18 За інформацією зі зведення Генерального штабу ЗСУ на 24:00:

"На Донецькому напрямку противник силами до 7 БТГр 1, 2 АК та 150 мотострілецької дивізії 8 загальновійськової армії продовжує наступальні дії за напрямками на Дніпро та Запоріжжя з метою виходу на адміністративні кордони Донецької області".

02:02 У Бердянській міськраді розповіли про те, що через аварію на газопроводі в районі Маріуполя в місті немає газопостачання. Також мешканців попросили обмежити використання електроенергії.

Що відбувається у Запоріжжі зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

00:22 У Запорізькій ОДА розповіли про ситуацію в області. Так зазначили, що противник займається перегрупуванням військ та готується до наступу на Запоріжжя. Ситуація в окупованих містах області контролюється місцевою українською владою. Проте, ворог намагається встановити поліцейський режим, використовуючи для цього терор проти місцевого населення.

7 березня

21:50 На Запорізькій АЕС планують провокації. Окупанти вже привезли на стратегічний об'єкт пропагандистів та багато незрозумілої техніки...

21:00 Анатолій Куртєв просить мешканців міста і області не розслаблятися.

"Шановні, прокиньтеся! Те, що у місті два дні не лунала тривога - це не привід для того, щоб розслаблятися. В країні війна, страшна жорстока війна. Люди, які пройшли навіть Афганістан, знають, що там і близько не було того, що відбувається зараз в українському Харкові", - звернувся до містян секретар Запорізької міськради.

"Дуже вас прошу - зберіться, мобілізуйтеся, гуртуйтеся і підтримуйте один одного. Дотримуйтесь заходів безпеки, вимикайте світло у ваших домівках, майте напоготові "тривожні" валізи і не виходьте на вулицю без потреби. І пам'ятайте, що учбових тривог зараз немає. Сирена означає, що десь близько небезпека. Це все не забавки. Це все потрібно для того, щоб зберегти ваше життя та життя ваших дітей", - додав він.

19:38 В окупованих населених пунктах Пологи, Василівка, Токмак, Мелітополь, Бердянськ та Енергодар ситуація контролюється очільниками місцевих громад. Після ганебного вторгнення окупаційних військ вони налагоджують життєдіяльність на місцях.

18:44 За даними Генштабу, окупанти здійснюють перегрупування військ для подальшого наступу у напрямку Запоріжжя.

18:00 Росіяни досі утримують у своїх руках контроль над Запорізькою АЕС, працівники перебувають в складних умовах та оточені окупантами, повідомляє Анатолій Куртєв.

Зараз відсутня можливість провести ротацію персоналу, який працює без відпочинку вже декілька днів. Працівники вже навіть готові залишити станцію. Це може призвести до того, що нормальне функціонування ЗАЕС буде важко забезпечити, і вона взагалі припинить свою роботу.

"Присутність на території важливого для Запоріжжя та всієї України ядерного об'єкта озброєних російських терористів суттєво впливає на забезпечення ядерної та радіаційної безпеки регіону та країни", - написав секретар Запорізької міськради у Telegram.

16:49 Мешканці села Кам’янське Василівського району показали, як виглядають їх домівки після обстрілів російськими окупантами.

15:44 У Запоріжжі продовжується збір підписів із закликом до НАТО закрити небо над Україною. Зібрано вже близько 10 тисяч.

Що відбувається у Запоріжжі зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

14:24 Тих, кому потрібний притулок, закликають звернутися до центру допомоги в Запоріжжі. Там обладнані сидячі місця для перетримки громадян та спальні місця. Є їжа, ліки та одяг. Загалом центр готовий прийняти до 1000 осіб одночасно.

11:43 В Енергодарі відбувається церемонія прощання з військовослужбовцями України, які загинули під час захисту Запорізької АЕС від російських загарбників.

Що відбувається у Запоріжжі зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

11:13 У Запорізькій області окупанти-кадирівці розстріляли з танку листонош, які розвозили пенсії людям. Після чого кремлівські злочинці ще й переїхали авто співробітників "Укрпошти". На жаль, обидві людини, які перебували всередині, померли на місці.

09:40 У Запоріжжі ситуація спокійна і під повним контролем, всі комунальні підприємства працюють у штатному режимі, місто готове до прийому біженців, триває зміцнення оборонних споруд, сказав в.о. мера Анатолій Куртєв в ефірі каналу "Рада".

"У нас є світло, вода, ми забезпечені всім. Люди згуртувалися. Ми зміцнюємо блокпости, зводимо фортифікаційні споруди. Лікуємо поранених. Готуємо їжу для наших військових. Записуємось до лав тероборони... Наше місто Запоріжжя зараз - як велика фортеця", - розповів він.

08:07 "5 березня в районі населених пунктів Єгорівка та Новоселівка Запорізької області російські військові обстріляли авто "Укрпошти" і переїхали його. Співробітники "Укрпошти" - чоловік та жінка, які розвозили пенсії, загинули. Евакуація тіл загиблих на даний час не можлива у зв'язку із веденням бойових дій у цьому районі і пересуванням військової техніки окупантів", - повідомляє Суспільне Запоріжжя з посиланням на речника Запорізької обласної військової адміністрації Івана Ареф'єва.

06:49 Ось так мешканці Запоріжжя займаються зміцненням свого міста – набирають у мішки пісок для будівництва фортифікаційних споруд.

05:10 У МВС Словаччини повідомили про хлопчика 11 років із Запоріжжя, який самостійно переїхав кордон.

"Хлопець приїхав зовсім один, бо батьки повинні залишитися в Україні. Волонтери охоче дбали про нього, відвели у тепло, надали їжу та напої. Він підкорив усіх своєю посмішкою, безстрашністю та рішучістю, гідним справжнього героя. Завдяки номеру на руці та папері у паспорт хлопець зміг зв'язатися з близькими, історія закінчилася добре", - повідомили у відомстві.

Фото facebook.com/ministerstvovnutraSR

04:54 В оперативной информации на 00:00 Генштаб ВСУ сообщал, что "на Таврическом направлении оккупанты силами до трех БТГр ведут наступление в направлении города Запорожья. Врагу удалось возобновить движение поездов по Антоновскому железнодорожному мосту через Днепр".

03:17 5 березня в районі населених пунктів Єгорівка та Новоселівка Запорізької області окупанти розстріляли та переїхали машину "Укрпошти". Загинули двоє співробітників компанії, чоловік та жінка, які розвозили пенсії. Евакуація тіл загиблих неможлива через бойові дії та пересування військової техніки РФ - спікер Запорізької ОВА Іван Ареф'єв.

6 березня

23:36 Укрзалізниця опублікувала графік руху поїздів на 7 березня.

21:14 Оперативна інформація в області станом на 18:00:

  • біля населених пунктів Гуляйполе, Оріхів та у напрямку Василівка-Балабіне особовий склад ЗСУ веде оборонну операцію;
  • Пологи, Василівка, Токмак – тимчасово окуповані.

19:55 Валилівка Запорізької області отримала перший гуманітарний вантаж. Його привіз місцевий житель, риїське своїм життям, бо "зелений" коридор встановлено не був.

18:35 У Запорізькій ОДА повідомили, що радіаційний фон в області станом на 17:00 не перевищує норми.

16:19 У Бердянську Запорізької області відбувається мітинг місцевих мешканців проти окупантів.

12:55 Радіаційний фон на території Запорізької області залишається без змін та не несе загрозу життю та здоров’ю населення.

Станом на 12 годину 06.03.2022року гама фон становить :

  • м. Енергодар - 10,8 мкР/год ;
  • м. Запоріжжя - 11 мкР/год;
  • м. Бердянск -10 мкР/год
  • м. смт. Андріївка - 11 мкР/год;
  • м. Пологи - 12 - 14 мкР/год;
  • м. Оріхів - 12 мкР/год;
  • м. Токмак - 10-11 мкР/год,

та є таким, який не перевищує властивий для цих територій природний фон.

11:40 Окупанти не дозволяють комунальникам провести ремонтні роботи в Василівці... Ситуація в місті напружена. Немає води та газу.

11:00 Речник Запорізької обласної військової адміністрації, полковник ЗСУ Іван Арєф’єв про ситуацію в місті та області:

  • Після перегрупування та введення частини оперативних резервів, противник силами до 3-х БТГр та за підтримки авіації, веде наступ на Запоріжжя. А саме: населених пунктів Малинівка, Любимівка, Пологи, Гуляйполе. При цьому окупанти активно застосовують артилерію та танки, продовжуючи нарощувати зусилля з метою завдати удару по підрозділам наших військ.
  • Вночі біля населеного пункту Гуляйполе ЗСУ тримали в оборонну та наносили вогневе ураження противнику всіма наявними засобами. Противник застосовував артилерійські удари та нальоти авіації. На даний час просування противника вглиб на визначених рубежах не спостерігається.
  • У свою чергу підрозділи артилерії наших військ 6 разів нанесли вогневе ураження противнику на маршрутах його просування та в районах зосередження.
  • Що стосується ситуації в тимчасово окупованих населених пунктах таких як: Пологи, Василівка, Токмак, то ситуація там на контролі у очільників місцевих громад. Які після ганебного вторгнення окупаційних військ налагоджують процеси життєдіяльності на місцях.
  • У Мелітополі люди героїчно виходять на акції протести проти окупантів.
  • В Енергодарі персонал ЗАЕС контролює стан енергоблоків та забезпечує їх роботу відповідно до вимог технологічних регламентів безпечної експлуатації. Місто знаходиться в облозі.
  • Населений пункт Оріхів під контролем наших військ.
  • Дії російських окупаційних військ є прямим порушенням Гаазької і Женевської конвенції.

10:10 В Бердянську та Енергодарі наразі не працює мобільний зв’язок від Vodafone.

09:00 У Запоріжжі продовжує працювати громадський транспорт.

Електротранспорт - з 7:00 до 16:00.
Маршрутні таксі - з 7:00 до 9:00 та з 15:00 до 17:00.

З 9:00 до 15:00 маршрутки не працюватимуть.

Детально з переліком працюючих маршрутів можна ознайомитись за посиланням.

00:05 Хвилинка позитиву від секретаря Запорізької міськради Анатолія Куртєва:

5 березня

22:00 В Енергодарі все нормально. Російські війська з міста вийшли, знову відновлено контроль всіх органів влади, керівник місцевої влади на місці. Персонал ЗАЕС контролює стан енергоблоків та забезпечує їх експлуатацію відповідно до вимог технологічних регламентів безпечної експлуатації.

21:00 Радіаційний фон на території Запорізької області залишається без змін та не несе загрозу життю та здоров’ю населення.

20:00 У Мелітополі окупанти обстріляли машину швидкої допомоги, що везла медикаменти, які рятують життя...

Що відбувається у Запоріжжі зараз. Ситуація в місті 9 березня: онлайн

19:00 Тисячі мелітопольців вийшли на мирний мітинг в підтримку України. Мелітополь був, є і буде українським містом!

Ситуація в Запоріжжі на 8 березня

На сьогодні у місті все спокійно. Ворожі війська, які намагаються продовжити наступ у напрямку Запоріжжя, отримують гідну відсіч.

Українські бійці надійно тримають оборону в Запорізькій області. На деяких напрямках ідуть у контратаку, задають ворогу сильних ударів та змушують відступати.

У той же час мешканців закликають не втрачати пильності та згуртовуватися.

Комендантська година у Запоріжжі

На території Запоріжжя та області комендантська година діє з 19:00 до 06:00.

Мешканців міста закликають не виходити на вулицю у цей проміжок часу та не відвідувати громадські місця.

Одразу після заходу сонця у Запоріжжі вимикають зовнішнє освітлення. Це - заплановане світломаскування, спрямоване на збереження безпеки запоріжців.

Зашторюйте вікна, вимикайте світло в будинках та навколо них. У місті має бути темно.

Як працює транспорт

Громадський транспорт у місті працює з 7:00 до 16:00.

Тролейбуси перевозитимуть пасажирів за наступними маршрутами:

  • №3 (пл. Запорізька - вокзал Запоріжжя-2)
  • №8 (пл. Запорізька - Сімферопольське шосе)
  • №14 (Набережна - вул. Чумаченко).

Трамваї працюють наступним чином:

№10, №12, №14, №15 працюють за звичайними маршрутами

№3 і №16 курсують з Запоріжжя Лівого та Павло-Кічкаса до вул. Базарної та у зворотному напрямку через вул. Жуковського та майдан Волі.

№8 тимчасово не обслуговується.

Маршрутні таксі, як і раніше, працюють з 7:00 до 9:00 та з 15:00 до 17:00.

У Запоріжжі є понад 400 місць, де можуть сховатись запорожці у разі військового вторгнення на територію міста. Усі вони позначені на інтерактивній карті.