ua en ru

Сотні жертв та масштабні руйнування. Всі подробиці землетрусів у Туреччині та сусідніх країнах

Сотні жертв та масштабні руйнування. Всі подробиці землетрусів у Туреччині та сусідніх країнах Фото: Туреччину та сусідні країни сколихнули землетруси (Getty Images)

Туреччину та низку сусідніх країн сколихнула серія потужних землетрусів. Внаслідок підземних поштовхів загинули та постраждали сотні людей.

Все, що відомо про наслідки руйнівної стихії - у матеріалі РБК-Україна нижче.

Оновлено від 20:15

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган оголосив семиденну жалобу за загиблими.

Оновлено від 19:50

Число загиблих у Туреччині та Сирії продовжує зростати.

У Туреччині станом на сьогодні 1 651 загиблий, кількість поранених перевищила 11 000 осіб.

Водночас кількість жертв у Сирії наближається до 1 000.

Оновлено на 19:05

Хвиля землетрусів докотилася до США. Підземні поштовхи магнітудою 3,8 зафіксували на заході штату Нью-Йорк. Епіцентр знаходився за 1,3 милі на схід і північний схід від Західної Сенеки.

За даними Департаменту національної безпеки та служби надзвичайних ситуацій, землетрус відчувався на півночі до Ніагарського водоспаду та на південь у Орчард-парк. Інформації щодо постраждалих немає.

Оновлено на 19:00

Сильні землетруси, які сталися сьогодні у Туреччині, не вплинули на ядерну безпеку. Згідно зі звітом МАГАТЕ, станом на сьогодні немає проблем, пов'язаних із радіологічною безпекою та захистом радіоактивних джерел.

Оновлено від 18:20

Внаслідок сильних землетрусів у порту Іскендерун (провінція Хатая) спалахнула пожежа. За словами очевидців, дим видно на відстані кількох кілометрів. Інформації про те, чи хтось постраждав під час пожежі, поки немає.

Сотні жертв та масштабні руйнування. Всі подробиці землетрусів у Туреччині та сусідніх країнах

Фото: пожежа в порту (aa.com.tr)

Оновлено від 17:15

Туреччина призупинила прокачування нафти до великого середземноморського терміналу через землетруси. У зв'язку з призупиненням Джейханського терміналу вже зросли світові ціни на нафту.

"Це життєво важливий центр з продажу нафти з Північного Іраку та Азербайджану", - зазначає Bloomberg.

Оновлено від 16:40

Європейський союз мобілізував пошуково-рятувальні групи після запиту Туреччини активувати механізм цивільного захисту.

Зокрема, до Туреччини вирушать команди рятувальників з Болгарії, Хорватії, Чехії, Франції, Греції, Угорщини, Мальти, Нідерландів, Польщі та Румунії. Свою допомогу також запропонували Іспанія та Словаччина.

Крім того, задіяно європейську супутникову систему Copernicus для картографічного супроводу рятувальних робіт. Також ЄС готовий підтримати постраждалих у Сирії.

Оновлено від 16:35

Число загиблих у Туреччині досягло 1 498.

Оновлено від 16:30

Сильний землетрус стався півдні Казахстану. Сейсмологи зафіксували поштовхи магнітудою 5,4. Епіцентр - за 628 км на захід від міста Алмати.

Оновлено від 15:50

Число загиблих внаслідок землетрусу в Туреччині досягло 1 121. Ще близько 7 600 осіб отримали поранення.

Також повідомляється про понад 2 800 зруйнованих будівель на південному сході країни.

Оновлено від 15:30

Міністерство закордонних справ отримало 24 звернення про відсутність зв'язку з громадянами України, які проживають у зоні стихійного лиха. Місце їх перебування з'ясовується.

Глава МЗС Дмитро Кулеба взяв на особистий контроль питання допомоги українцям, у посольстві вже створено оперативний штаб, залучено можливості генконсульства у Стамбулі та консульства в Анталії.

Оновлено від 15:00

Землетрус могли відчувати в окупованому Криму та на півдні України. Головний центр спеціального контролю зазначає, що він не несе загрози населенню та об'єктам критичної інфраструктури.

При цьому українців просять надсилати повідомлення на електронну адресу main-od@gcsk.gov.ua, якщо вони відчували підземні поштовхи.

Туреччина

В ніч на 6 лютого у Туреччині стався землетрус магнітудою близько 7,8 бала. Після того на півдні країни, біля сирійського кордону, відчули ще декілька поштовхів.

Близько опівдня на півдні та у центрі Туреччини зафіксували ще декілька землетрусів. Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що це найсильніші землетруси з 1939 року.

Потужні підземні поштовхи призвели до руйнування сотні будівель, зокрема і житлових будинків, багатоповерхівок. На деяких кадрах помітно, що зруйновані цілі квартали міст.

Фото: у Туреччині землетруси зруйнували цілі квартали (Getty Images)

За попередніми даними, у Туреччині підтвердили загибель більш ніж тисячі осіб, понад 5 тисяч отримали поранення. Влада країни зазначає, що цифри не остаточні, оскільки рятувальні роботи тривають.

Президент України Володимир Зеленський висловив співчуття Ердогану та народу Туреччини та запропонував допомогу.

Міністр закордонник справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна готова направити своїх рятувальників, аби допомогти ліквідувати наслідки землетрусів. Наразі посольство України у Туреччині перевіряє, чи є серед постраждалих українці.

Сирія

Сусідня Сирія теж постраждала від землетрусів, вони були не такими масовими, як у Туреччині, проте теж завдали руйнувань та шкоди.

За даними Міністерства охорони здоров'я Сирії, попередньо відомо про 237 загиблих та понад 600 постраждалих.

Крім того, у Сирії повідомляють про загибель сестри прем'єр-міністра Хусейна Арнуса - Нессум Арнус. Жінка та 11 її дітей і внуків загинули у сирійському місті Хама.

Інші країни

Загалом сейсмологи зафіксували щонайменше 42 підземні поштовхи. Крім Туреччини та Сирії, їх відчули у Лівані, Іраку, Єгипті, Греції, на Кіпрі, у Вірменії, Грузії та Ізраїлі.

В інших країнах не повідомляли про руйнування чи постраждалих. Проте кадри з соцмереж свідчать, що поштовхи були відчутними. У будівлях хиталися стіни, у деяких випадках людей евакуювали, зокрема з багатоповерхівок.