ua en ru

Введення воєнного стану в Україні: головне

Введення воєнного стану в Україні: головне Фото: засідання РНБО 26 листопада (УНІАН)

Парламент схвалив введення воєнного стану в декількох областях на 30 днів

Верховна рада підтримала введення воєнного стану в областях України, які межують з Росією терміном на 30 днів. Це Вінницька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Херсонська, а також внутрішні води Керченської акваторії.

Нагадаємо, Петро Порошенко підтримав рішення про введення воєнного стану в Україні в результаті атаки Росії на кораблі ВМС України. Верховна Рада провела позачергове засідання 26 листопада, в ході якого народні депутати розглянули цю пропозицію.

Також, вдень під Радою зібралися активісти з вимогою ввести воєнний стан, а також розірвати договір України і Росії про користування акваторією Азовського моря і Керченською протокою.

Раніше парламентський комітет з нацбезпеки за результатами засідання підтримав законопроект про введення воєнного стану в Україні.

Всі подробиці – в матеріалі РБК-Україна.

Рада схвалила введення воєнного стану

В ході позачергового засідання парламенту підтримав указ президента про введення воєнного стану в Україні. За відповідний законопроект проголосували 276 народних депутатів.

Однак в уже опублікований указ було внесено правки під час виступу Петра Порошенка в парламенті. Зокрема, змінилися 2 пункти:

  1. Дію воєнного стану скорочено до 30 днів. Воно починає діяти з 9:00 28 листопада 2018 роки;
  2. Дію воєнного стану поширюється тільки на ті області, які межують з РФ. Це Вінницька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Чернігівська, Херсонська, а також внутрішні води Керченської акваторії.

МВФ продовжує співпрацю з Україною

Постпред МВФ в Україні Йоста Люнгман заявив про те, що Фонд не має ніяких юридичних обмежень для співпраці з Україною через ведення воєнного стану. Також він повідомив, що МВФ спостерігає за розвитком ситуації в нашій країні, а також сподівається на її якнайшвидше деескалацію

Порошенко виступив із заявою

Петро Порошенко виступив із заявою у зв'язку з пропозицією ввести воєнний стан в Україні. Президент повідомив про те, що дії Росії в Азовському морі свідчать про те, що це була спланована операція. За його словами, Україна повинна посилити свою оборону. Він пояснив, що введення воєнного стану не означає оголошення війни. Також він розповів, що мобілізація не є обов'язковою умовою, частково вона може бути оголошена тільки в разі потреби.

Крім того, Порошенко заявив, що воєнний стан він пропонує запровадити не на 60 днів, як говорилося раніше, а на 30. Це дозволить почати виборчий процес вчасно, як і планувалося - 30 грудня. Відповідно, введення воєнного стану ніяк не вплине на проведення президентських виборів в Україні.

Порошенко вніс у Раду закон про воєнний стан, сам указ опублікований на сайті президента

Петро Порошенко вніс у Раду проект закону про введення воєнного стану в Україні. Сам указ опублікований на сайті президента.

Як відомо, в РНБО пропонують ввести воєнний стан на 60 діб - з 14:00 26 листопада до 14:00 25 січня 2019 року.

Згідно з указом пропонується провести часткову мобілізацію - організувати навчальні збори резервістів в необхідній кількості.

Як повідомив глава комітету Ради з нацбезпеки Сергій Пашинський, під час дії воєнного стану права і свободи громадян України обмежені не будуть.

Скрін указу про військовому становищі

Як воєнний стан позначиться на житті українців

Якщо в ході позачергового засідання парламенту підтримає рішення президента про введення воєнного стану в Україні, то згідно з відповідним законом "Про правовий режим воєнного стану", Порошенко повинен видати Указ.

В цьому Указі буде чітко прописано:

  • обґрунтована необхідність введення воєнного стану;
  • територія, на яку буде поширюватися дія військового положення;
  • всі завдання, які покладені на військове командування України;
  • завдання, які покладені на суб'єкти забезпечення цивільного захисту;
  • повний перелік прав і свобод громадян України, які на час дії воєнного стану будуть обмежені

Воєнний стан вводиться на чітко визначений термін, і закінчує дію, відповідно, після закінчення цього строку. У той же час, президент України може прийняти рішення про скасування дії воєнного стану достроково.

Під час засідання РНБО Петро Порошенко заявив про те, що якщо в Україні буде введено військове положення, то це не буде обмежувати права українських громадян.

На тому ж засіданні голова Держприкордонслужби Петро Цигикал запропонував обмежити перетин кордону деякими категоріями громадян Росії. На українців це обмеження не поширюватиметься.

Голова Нацбанку Яків Смолій в свою чергу зазначив, що можливе введення військового положення ніяк не позначиться на роботі банківської системи.

Що сталося

Росія атакувала кораблі українських ВМС в Азовському морі. У зв'язку з цим терміново був скликаний військовий кабінет, на якому Петру Порошенку було запропоновано ввести воєнний стан в Україні. Президент підтримав цю пропозицію.

Далі рішення з цього питання повинна прийняти Верховна Рада, яка збереться на позачергове засідання о 16:00 26 листопада.

Введення воєнного стану в Україні: головне

Що означає введення воєнного стану

В умовах воєнного стану можуть значно обмежуватися права і свободи громадян, вводиться обов'язкова трудова повинність і комендантську годину, вилучати особисте майно громадян, обмежуватися свобода слова, заборонятися проведення масових акцій, відкладаються вибори і т. д.

Всі можливі заходи повинні бути прописані в указі президента, затвердженому Верховною Радою.

Петро Порошенко вже оголосив, що права громадян у зв'язку з можливим введенням військового стану обмежуватися не будуть.

Чому Росія атакувала українські судна

Рано-вранці 25 листопада в український артилерійський катер "Бердянськ" повідомив портів Керч і Кавказ про те, що збирається пройти через Керченську протоку, прямуючи в Маріуполь. Проте відповіді не було, хоча повідомлення від катера були отримані.

Через час були зафіксовані переговори цих портів з російськими кораблями про те, що зафіксовані кораблі ВМС України. На повідомлення же українських судів відповіді не було.

Близько 9:39 український катер, який проходив через Керченську протоку, був атакований російськими судами. В результаті атаки був пошкоджений двигун катери.

Вдень Міноборони зафіксували кілька бойових вертольотів Ка-52. У той же час, російські судна вільно проходили через керченську протоку.

В 19:00 судна Росії почали переслідувати корабельну групу українських ВМС з ультиматумом зупиниться. російські кораблі погрожували застосувати зброю.

У 20:33 РФ атакувала українські кораблі.

Введення воєнного стану в Україні: головне

В результаті три судна ВСМ України були захоплені, а шість українських моряків отримали поранення.