ua en ru

Новий транш макрофіну від ЄС і кадрові перестановки в СБУ: новини за 23 жовтня

Новий транш макрофіну від ЄС і кадрові перестановки в СБУ: новини за 23 жовтня Колаж РБК-Україна

Вчора, 23 жовтня 2023 року, Україна отримала від ЄС дев’ятий транш макрофінансової допомоги в розмірі 1,5 млрд євро. А президент Володимир Зеленський провів кадрові перестановки в керівництві Служби безпеки України.

РБК-Україна зібрало головні новини за 23 жовтня.

Війна Росії проти України: останні новини

Україна отримала від ЄС ще один транш макрофіну на 1,5 млрд євро

Україна отримала від Європейського союзу дев’ятий транш макрофінансової допомоги в розмірі 1,5 млрд євро.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що загалом бюджетна підтримка ЄС у 2023 році вже становить 15 млрд євро. Прем'єр назвав це одним із найважливіших факторів, який допомагає Україні бути економічно сильною та стійкою.

"Зараз спільно з Єврокомісією ми працюємо над новою довгостроковою програмою Ukraine Facility загальним об'ємом 50 млрд євро. Розраховуємо наступного року отримати з них 18 млрд євро", - додав він.

Шмигаль подякував європейським партнерам за непохитну солідарність з Україною.

Зеленський провів кадрові перестановки в СБУ

Президент Володимир Зеленський провів кадрові перестановки в керівництві Служби безпеки України.

Президент призначив Андрія Швеця начальником Головного слідчого управління СБУ, Тамару Пашковську - на посаду начальника Управління роботи з особовим складом сцецслужби, Андрія Падалку - начальником Департаменту господарського забезпечення СБУ.

Також Зеленський звільнив Анатолія Сандурського з посади заступника голови СБУ.

До того ж, він звільнив Володимира Петриченка з посади начальника Головного управління СБУ в Донецькій та Луганській областях. Проте він залишиться в спецслужбі на новій посаді.

Так, президент звільнив Анатолія Денисенка з посади начальника Управління СБУ у Вінницькій області. Саме на його місце й було призначено Петриченка.

Окупанти намагаються перерізати дорогу до Авдіївки, логістика ускладнена, - МВА

Російські загарбники не припиняють обстріли доріг, які ведуть до Авдіївки, що ускладнює проведення евакуації жителів та доставку гуманітарної допомоги. Противник намагається тримати дорогу під постійним вогневим контролем.

За словами начальника Авдіївської міської військової адміністрації (МВА) Віталія Барабаша, станом на сьогоднішній ранок в Авдіївці залишається 1601 людина, і місцеві жителі неохоче залишають місто, а умовити їх - не просто.

Барабаш додав, що за останні три дні евакуація не проводилася, але сьогодні вона запланована.

Ситуацію з логістикою чиновник назвав "дуже складною".

"22 кілометри до міста постійно під обстрілами - і вдень, і вночі. Відповідно, це дуже ускладнює й евакуацію, і ввезення гуманітарної допомоги. Будь-яка логістика - це все через одну дорогу", - зазначає Барабаш.

Керівник МВА розповів про спроби російських окупантів перерізати дорогу до Авдіївки та тримати її постійно під обстрілами.

"Якщо в них є змога, дозволяє погода, вони запускають безпілотні апарати "Орлани", слідкують за дорогою. Будь-який рух для них є сигналом для того, щоб відкривати вогонь", - каже чиновник.

Окупанти обстріляли теплоелектростанцію: в ДТЕК розповіли про наслідки

Російські окупанти обстріляли теплоелектростанцію ДТЕК. Обладнання зазнало серйозних пошкоджень.

Як зазначають в компанії, на щастя, обійшлося без постраждалих.

"Внаслідок атаки серйозно пошкоджено обладнання підприємства. Після припинення обстрілів енергетики розпочали ліквідацію їх наслідків", - додали в заяві.

Снайпери або оператори дронів. ЗМІ розповіли про вербування жінок у російську армію

Російський батальйон зі складу ПВК "Редут" почав вербувати до своїх лав жінок. Потім їх планують відправити на війну проти України.

"Батальйон "Борз" у складі підконтрольної Міноборони РФ ПВК "Редут" почав набір жінок на бойові спеціальності для відправки на лінію фронту. Відповідне оголошення журналісти виявили в соцмережах", - йдеться в повідомленні.

Рекрутерка з позивним "Веста" повідомила, що зараз вони вирішили спробувати запровадити жіночий снайперський загін і жіночий загін БПЛА.

Контракт укладається на шість місяців, зарплата - від 220 тисяч рублів (2,3 тисячі доларів). За поранення - 1-3 млн (10-31 тисяч доларів), за смерть - 5 млн (53 тисячі доларів). Після контракту присвоюється статус ветерана бойових дій. Кандидатам бажано мати навички поводження зі зброєю, але якщо їх немає, то навчать у Донецьку - за один місяць.

"Веста" зазначила, що це перший набір. На безпілотники місця вже закінчилися, але в підрозділі є вакантні місця на посади снайперів.

США хочуть конфіскувати яхту олігарха Керімова. Україна може отримати гроші від її продажу

США домагаються конфіскації суперяхти російського олігарха Сулеймана Керімова. Гроші від її продажу можуть передати Україні.

Зазначається, що влада Фіджі конфіскувала судно Amadea завдовжки 106 м на підставі ордера США в травні 2022 року, коли Вашингтон посилив санкції проти людей, близьких до російського диктатора Володимира Путіна.

Скаргу було подано сьогодні до федерального суду Мангеттена, вона поклала початок потенційно тривалому судовому процесу, під час якого США домагатимуться права власності на яхту, пришвартовану в Сан-Дієго

Потім, імовірно, її виставлять на аукціон і гроші від продажу переведуть Україні.

WP пише про причетність спецслужб України до ліквідації Дугіної. Що про це говорить СБУ

Центральне розвідувальне управління США навчило спецслужби України ефективно протистояти російським загрозам. Нібито саме Україна того року провела операцію з ліквідації російської пропагандистки Дар'ї Дугіної під Москвою.

Видання пише, що операція з ліквідації пропагандистки Дар'ї Дугіної в РФ нібито була організована Службою внутрішньої безпеки України.

"Багато таємних операцій України переслідували чіткі військові цілі і сприяли обороні країни. Однак вибух автомобіля, внаслідок якого загинула Дар'я Дугіна, підкреслив, що Україна використовує те, що чиновники в Києві називають ліквідаціями, як зброю війни", - пише The Washington Post.

В коментарі для РБК-Україна прес-служба Служби безпеки України повідомила, що всі деталі щодо резонансних спецоперацій СБУ ми зможемо обговорити після нашої перемоги.

"Ми не коментуємо інформацію, отриману ЗМІ від джерел", - йдеться в заяві.

В Україні розширили список населених пунктів для обов'язкової евакуації дітей

У Донецькій та Херсонській областях оголошено примусову евакуацію дітей через загрозу обстрілів та російського вторгнення.

У понеділок, 23 жовтня, на засіданні Координаційного штабу з питань обов’язкової евакуації було оголошено про евакуацію приблизно 250 дітей із Донецької області. Вона буде проведена із 8 населених пунктів Бахмутського та Покровського районів, де безпекова ситуація залишається критичною.

Після евакуації діти, у супроводі одного з батьків або ж законного представника, будуть вивезені до початку холодів спочатку у гуманітарний хаб. Де вони перепочинуть, отримають допомогу і підтримку, а далі вони поїдуть до Житомирської області. Там вони безкоштовно будуть забезпечені прихистком, соціальними виплатами, гуманітарною допомогою і психологічною підтримкою.

У Херсонській області обов'язкова евакуація дітей буде відбуватись у таких населених пунктах: Дудчани, Качкарівка, Милове, Новокаїри, Золота Балка, Михайлівка, Осокорівка, місто Берислав, Зміївка, Новоберислав, Тягинка, Бургунка, Львове, Миколаївка, Одрадокам’янка, Ольгівка, Червоний Маяк, Веселе, Козацьке, Антонівка, Комишани, Садове, Приозерне.

Кремль звинувачує Білорусь у зриві поставок озброєнь для армії Росії, - ЦНС

Кремль звинувачує військово-промисловий комплекс Білорусі у зриві поставок для армії Росії. Мінськ віддає перевагу Тегерану.

"У Білорусі куратори з ФСБ, які прикріплені до місцевого військово-промислового комплексу, звинувачують останній у зриві поставок оплаченої техніки для ЗС РФ", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що білоруському КДБ зробили зауваження щодо відвантаження продукції білоруського ВПК партнерам з Ірану.

Йдеться про модернізовані елементи РСЗВ (труби), окремі запчастини до БПЛА, елементи автоматизованих систем управління військами та засоби радіоелектронної протидії.

"У РФ незадоволені такою пріоритетністю і вже вимагають почати тиск на керівників білоруських підприємств і почати перевірку, щоб притягнути до відповідальності причетних", - пише Центр нацспротиву.