ua en ru

WP пише про причетність спецслужб України до ліквідації Дугіної. Що про це говорить СБУ

WP пише про причетність спецслужб України до ліквідації Дугіної. Що про це говорить СБУ Фото: Дар'я Дугіна (рос ЗМІ)

Центральне розвідувальне управління США навчило спецслужби України ефективно протистояти російським загрозам. Нібито саме Україна того року провела операцію з ліквідації російської пропагандистки Дар'ї Дугіної під Москвою.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Washington Post.

Співпраця України з ЦРУ

"За словами чиновників, з 2015 року ЦРУ витратило десятки мільйонів доларів на те, щоб перетворити служби України, створені за радянських часів, на потужних союзників у боротьбі з Москвою", - йдеться у матеріалі.

WP пише, що Агентство надало Україні передові системи спостереження, навчило новобранців на об'єктах в Україні, а також у Сполучених Штатах, побудувало нові штаб-квартири для підрозділів української воєнної розвідки та обмінювалося розвідданими в масштабах, що були неймовірні до того, як Росія незаконно анексувала Крим. За словами чиновників, ЦРУ зберігає значну присутність у Києві.

Убивство Дар'ї Дугіної

Видання пише, що операція з ліквідації пропагандистки Дар'ї Дугіної в РФ нібито була організована Службою внутрішньої безпеки України.

"Багато таємних операцій України переслідували чіткі військові цілі і сприяли обороні країни. Однак вибух автомобіля, внаслідок якого загинула Дар'я Дугіна, підкреслив, що Україна використовує те, що чиновники в Києві називають ліквідаціями, як зброю війни", - пише The Washington Post.

Також повідомляють, що за останні 20 місяців СБУ і Головне управління розвідки Міноборони України нібито здійснили десятки операцій з ліквідації російських "чиновників" на окупованих територіях. Йдеться про колаборантів, офіцерів РФ у тилу, а також активних прихильників війни Росії проти України.

У матеріалі WP йдеться про те, що серед ліквідованих - колишній командир російського підводного човна Станіслав Ржицький, який здійснював пробіжку в парку міста Краснодар, і так званий "воєнкор" Владлен Татарський у кафе Санкт-Петербурга.

Що про це говорять у СБУ

В коментарі для РБК-Україна прес-служба Служби безпеки України повідомила, що всі деталі щодо резонансних спецоперацій СБУ ми зможемо обговорити після нашої перемоги.

"Ми не коментуємо інформацію, отриману ЗМІ від джерел", - йдеться в заяві.

Водночас, як наголошував раніше неодноразово голова СБУ Василь Малюк, Служба безпеки й надалі докладатиме максимум зусиль, щоб вигнати окупантів з української землі та завершити війну нашою перемогою.

Дар'я Дугіна, її батько та підтримка війни РФ проти України

Дар'я Дугіна - так звана російська журналістка, політолог. Вона активно підтримувала війну РФ проти України, за що проти неї ввели санкції країни Заходу. 21 серпня 2022 року в Підмосков'ї підірвали автомобіль Land Cruiser Prado, де знаходилася Дар'я Дугіна, яка повністю розділяла світогляд свого батька Олександра Дугіна.

Олександр Дугін - так званий російський філософ, політолог, соціолог, перекладач і громадський діяч. Його діяльність спрямована на створення "євразійської наддержави" через інтеграцію Росії з колишніми радянськими республіками в новий Євразійський союз. У червні СБУ повідомила про підозру ідеологу "руського миру" Дугіну.

У травні керівник військової розвідки України Кирило Буданов відповів на російські звинувачення в тероризмі. Він заявив, що українські військові продовжать знищувати окупантів по перемоги.