ua en ru

США хочуть конфіскувати яхту олігарха Керімова. Україна може отримати гроші від її продажу

США хочуть конфіскувати яхту олігарха Керімова. Україна може отримати гроші від її продажу Фото: Сулейман Керімов (рос ЗМІ)

США домагаються конфіскації суперяхти російського олігарха Сулеймана Керімова. Гроші від її продажу можуть передати Україні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням Sky News.

"США домагаються конфіскації суперяхти вартістю 300 мільйонів доларів, яка, за їхніми словами, контролюється російським олігархом Сулейманом Керімовим, що перебуває під санкціями США", - йдеться у матеріалі.

Зазначається, що влада Фіджі конфіскувала судно Amadea завдовжки 106 м на підставі ордера США в травні 2022 року, коли Вашингтон посилив санкції проти людей, близьких до російського диктатора Володимира Путіна.

Скаргу було подано сьогодні до федерального суду Мангеттена, вона поклала початок потенційно тривалому судовому процесу, під час якого США домагатимуться права власності на яхту, пришвартовану в Сан-Дієго

Потім, імовірно, її виставлять на аукціон і гроші від продажу переведуть Україні.

Яхта нібито не є власністю Керімова

Міністерство юстиції США заявило, що Керімов купив Amadea 2021 року, а потім порушив санкції США, отримавши понад 1 мільйон доларів у вигляді виплат на утримання через фінансові установи США.

Адвокати власника Amadea, компанії Millemarin Investments, раніше повідомили суду на Фіджі, що Amadea нібито належала не Керімову, а російському олігархові Едуарду Худайнатову, до якого не було застосовано санкції.

Сулейман Абусаїдович Керімов

Російський підприємець і політик, член Ради Федерації Федеральних зборів Російської Федерації від Республіки Дагестан (з 2008 року). Депутат Держдуми РФ у 1999-2007 роках.

Через вторгнення Росії в Україну, перебуває під санкціями всіх країн Євросоюзу, США, Великої Британії та низки інших держав.

Підсанкційні яхти в країнах Заходу

Рік тому повідомлялось, що російські бізнесмени, які потрапили під санкції ЄС, продовжують оплачувати утримання своїх яхт, заарештованих у портах Іспанії та Франції. Правила дозволяють проводити платежі.

У січні цього року з хорватського порту викрали "заморожену" яхту підсанкційного російського олігарха Алішера Усманова. Пізніше її виявили у Туреччині.