ua en ru

Новий Кабмін провів перше засідання: онлайн-трансляція

Новий Кабмін провів перше засідання: онлайн-трансляція Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Гончарук провів перше робоче засідання Кабміну о 14:00

Засідання Кабінету міністрів України під керівництвом прем'єр-міністра Олексія Гончарука пройшло сьогодні, 2 вересня. Всі подробиці про те, як пройшло перше робоче засідання нового уряду - в матеріалі РБК-Україна.

15:59 В спонтанному блоці бліц-питань Гочарук заявив, що Кабмін не ухвалював рішення про передачу "Магістральних газопроводів України" Міністерству фінансів, повернувся до питань економічного зростання, без подробиць оголосив про план мінімізації негативних наслідків від погашення боргових зобов'язань, після чого завершив спілкування з журналістами.

15:57 "Ми не вирішували робити засідання уряду закритими. Ми вирішили припинити показуху", - заявив Гончарук у відповідь на питання, чому перше робоче засідання пройшло за закритими дверима.

Він також підкреслив, що більше не буде "спектаклів", а буде "чесне спілкування з пресою і суспільством".

15:55 Сьогодні Гончарук продовжив пояснювати об'єднання кількох міністерств. На його думку, Міністерство економічного розвитку має формувати політику зростання економіки країни, тому Міністерство агрополітики увійшло в МЕРТ. Об'єднання Мінекології з Міненерго на базі першого сталося тому, що для нового уряду захист екології є пріоритетом, а у світі зростає тренд на чисту енергію.

15:50 Після невеликого брифінгу за підсумками засідання Кабміну Гончаруку поставили запитання, за рахунок чого Україна за п'ять років досягне 40% економічного зростання. За його словами, це вдасться досягти за рахунок іноземних інвестицій, лібералізації економіки, зниження ролі держави на ринках, яке створить більш сприятливі умови для бізнесу.

"Ми розраховуємо, що бізнес буде розвиватися принципово на іншому рівні інтенсивності", - підкреслив прем'єр.

15:45 Кабінет міністрів України прийняв перше рішення в силовому блоці. Зокрема, уряд ліквідував Управління по боротьбі з економічними злочинами (УБЕЗ) Національної поліції.

"УБЕЗ - все, пішов в історію. Більше поліцейські не повинні втручатися в діяльність бізнесу. Це перший крок, він символічний. Після цього потрібно внести зміни в закон. Ми розраховуємо, що за 2-3 місяці Верховна рада вже прийме відповідний закон", - додав Гончарук.

15:42 Після закритого засідання Кабінету міністрів прем'єр-міністр Олексій Гончарук вийшов на брифінг і оголосив, що уряд прийняв документ, який фактично закріпив міністерства за новими керівниками. Крім того, міністри домовилися максимально швидко відмовитися від паперового документообігу і перейти на електронний формат.

14:23 Гончарук додав, що поспілкується з журналістами через годину - коли закінчиться засідання та попросив ЗМІ покинути залу засідання.

14:22 "Програму діяльності уряду ми маємо відповідно до закону подати протягом місяця до парламенту, ми це зробимо. Ми змінемо трохи підходи в роботі уряду. Відкритим має бути все те, що має бути відкрито. Ми думаємо, яким чином відкрити доступ на територію. А от засідання уряду не має перетворюватися на шоу. Ми змінюємо формат проведення засідання уряду і спілкуватимемося з пресою за результатами роботи", - заявив він.

14:10 Прем'єр Олексій Гончарук проводить перше засідання Кабміну.

14:05 Новий Кабмін збирається на перше робоче засідання.

12:59 На нараді президент Володимир Зеленський дав ряд доручень новому Кабінету міністрів, серед яких - до 1 жовтня подати законопроект про запуск ринку землі, до 15 вересня - законопроект про бюджет на 2020 рік, про запуск масштабної приватизації і так далі.

12:24 Гончарук зазначив, що з 1 жовтня уряд повністю перейде на електронний документообіг, а також найближчим часом відкриє доступ до публічних даних, до урядових будівель. Він також оголосив про переформатування засідань Кабміну, щоб "доносити найважливішу інформацію про суть рішень, які приймаються в інтересах суспільства".

12:15 Далі слово взяв прем'єр-міністр України Олексій Гончарук, який назвав основні цілі, поставлені уряду на наступні п'ять років. За його словами, по-перше мова йде про економічне зростання - за п'ять років планується підняти економіку країни на 40% (призведе до появи близько 1 млн робочих місць).

По-друге, розвиток інфраструктури і зв'язку - 24 тис. км доріг необхідно привести в нормальний стан, 15 аеропортів і швидкий мобільний інтернет по всій країні. Також серед пріоритетів - подолання бідності шляхом перегляду прожиткового мінімуму і зниження тарифів. Крім того, Гончарук заявив про плани значно скоротити шкідливі викиди, про завдання повернути українських заробітчан, впровадити ініціативу "Держава в смартфоні".

Серед важливих термінових завдань - підготовка бюджету-2020 року, підготовка до газових переговорів, візиту МВФ, подолання рейдерства, розробка дорожньої карти діяльності Кабміну і представлення її парламенту.

12:10 Зустріч з президентом Володимиром Зеленським почалася з того, що він оголосив про початок будівництва моста в Станиці Луганській і привітав з успіхом урядову групу, яка займалася цими питаннями. Він також привітав представників Кабміну і парламенту і підкреслив, що на сьогодні у влади є все для реалізації ключових реформ.

Новий Кабмін проведе два засідання цього тижня

Тим часом стало відомо, що новий Кабінет міністрів України цього тижня не обмежиться сьогоднішнім засіданням. За словами міністра інфраструктури Владислава Криклія, поточного тижня уряд проведе два робочих засідання, друге заплановано на 4 вересня.

Він також зазначив, що зустріч з президентом і правоохоронними органами, яка розпочнеться о 12:00, буде присвячена налагодженню комунікації і підготовці дорожньої карти нового Кабміну. Крім того, на сьогоднішньому засіданні Кабміну розглянуть деяких постанов, які були підготовлені раніше, а також кадрові питання.

Перші заяви нового прем'єра

Поки новий уряд готується до першого повноцінного робочого засідання, прем'єр-міністр Олексій Гончарук ще минулого тижня встиг визначити пріоритети нового Кабміну. Зокрема, в секторі енергетики уряд зосередиться на тристоронніх газових переговорах за участю Росії та Євросоюзу, а також на остаточному поділі НАК "Нафтогаз України".

Що стосується великої приватизації, Гончарук оголосив про плани розділити "Укрзалізницю" на три компанії та продати приватним інвесторам. При цьому одна з таких компаній залишиться в державній власності. Новий прем'єр також пояснив об'єднання Міністерства аграрної політики з Міністерством економічного розвитку і торгівлі необхідністю прискорити ключові реформи.

Гончарук підкреслив, що його уряд готує нову програму співпраці з МВФ на 3-4 роки, при цьому візит місії МВФ до Україну очікується вже 10 вересня. Він зазначив, що за підсумками року можна буде оцінити ефективність роботи його Кабміну, а також анонсував перепис населення України до кінця 2019 року.

Перед засіданням Кабмін зустрінеться з Зеленським

В Офісі президента анонсували зустріч Володимира Зеленського з керівництвом нового Кабінету міністрів України, Верховної ради України та правоохоронних органів. Зустріч відбудеться 2 вересня о 12:00, після цього о 14:00 новий Кабмін проведе перше засідання, а в Раді відбудеться засідання погоджувальної ради.

Кабмін провів перше засідання в ніч на 30 серпня

В ніч на 30 серпня, відразу після призначення новий склад уряду провів перше засідання, яке мало ознайомчий характер. Зустріч проводилася в закритому режимі.

Рада 29 серпня призначила нового прем'єра і затвердила склад нового Кабміну

Під час засідання Верховної ради 29 серпня нардепи 290 голосами підтримали кандидатуру Олексій Гончарука на пост прем'єр-міністра України. Після цього, він представив склад свого уряду, який був підтриманий 281 голосом нардепів.

Так, в Кабмін Гончарука увійшли:

  • Дмитро Кулеба - віце-прем'єр-міністр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції;
  • Михайло Федоров - віце-прем'єр-міністр України - міністр цифровий трансформації;
  • Тимофій Милованов - міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства;
  • Оксана Маркарова - міністр фінансів України;
  • Олексій Оржель - міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України;
  • Владислав Криклій - міністр інфраструктури України;
  • Олена Бабак - міністр розвитку громад і територій України;
  • Анна Новосад - міністр освіти і науки України;
  • Зоряна Скалецька (Черненко) - міністр охорони здоров'я України;
  • Володимир Бородянський - міністр культури, молоді та спорту України;
  • Юлія Соколовська - міністр соціальної політики України;
  • Арсен Аваков - міністр внутрішніх справ України;
  • Оксана Коляда - міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України;
  • Дмитро Дубілет - міністр Кабінету міністрів України;
  • Денис Малюська - міністр юстиції України;
  • Вадим Пристайко - міністр закордонних справ;
  • Андрій Загороднюк - міністр оборони.

Кабмін Гройсмана склав повноваження

У ході засідання Верховної ради 29 серпня Кабінет міністрів України прем'єр-міністра Володимира Гройсмана склав повноваження, згідно з Конституцією України.

"Згідно з Конституцією, я, як прем'єр-міністр України, і уряд складаємо свої повноваження перед новообраною Верховною радою України", - заявив Гройсман.

Також в ході засідання Рада 372 голосами підтримала відставку Кабміну Гройсмана.

Зазначимо, в Кабмін Гройсмана входили:

  • віце-прем'єри Степана Кубіва, Геннадій Зубко, В'ячеслав Кириленко, Володимир Кістіон, Павло Розенко та Іванна Климпуш-Цинцадзе;
  • міністр внутрішніх справ Арсен Аваков;
  • міністр освіти і науки Лілія Гриневич;
  • міністр фінансів Оксана Маркарова;
  • міністр молоді та спорту Ігор Жданов;
  • міністр закордонних справ Павло Клімкін;
  • міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик;
  • міністри культури Євген Нищук;
  • міністр інфраструктури Володимир Омелян;
  • міністр юстиції Павло Петренко;
  • міністр оборони Степан Полторак;
  • міністр соціальної політики Андрій Рева;
  • міністр Кабінету міністрів Олександр Саєнко;
  • міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак;
  • міністр інформаційної політики Юрій Стець;
  • міністр у справах ветеранів Ірина Фриз;
  • міністр з питань внутрішньо переміщених осіб і тимчасово окупованих територій Вадим Черниш