ua en ru

Справа Гримчака: усі подробиці

Справа Гримчака: усі подробиці Фото: Юрій Гримчак (mtot.gov.ua)

Гримчака затримали при отриманні хабара

Затримання Юрія Гримчака, який є заступником міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб, правоохоронці здійснили ввечері 14 серпня. Всі подробиці про затримання чиновника МінТОТ - в матеріалі РБК-Україна.

Суд постановив виправити помилки в постанові суду Чернігова по Гримчаку

Деснянський районний суд Чернігова в ході засідання 17 серпня ухвалив виправити помилки в постанові суду про арешт Гримчака від 16 серпня. Зокрема, суд постановив виправити невірно вказані ім'я по-батькові Гримчака, номер справи і прізвище та ініціали адвоката. Як відомо, Гримчака захищає Тетяна Матяш.

У свою чергу, Матяш заявила про чергову помилку, оскільки в новій постанові її прізвище вказано з помилкою.

Фото: постанова суду (facebook.com/tatyana.matyash.58)

Суд заарештував Гримчака

Суд Чернігова увечері 16 серпня обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів (до 15 жовтня) з альтернативою заставу в 6 млн гривень для Гримчака. Однак, адвокат заступника голови МінТОТ вказала на помилки в постанові суду про арешт Гримчака. Зокрема, зазначено невірне ім'я по-батькові (Михайлович замість Миколайовича), а також місце народження (Дніпро замість Донецька). 17 серпня відбудеться ще одне засідання суду, на якому повинні розглянути клопотання адвоката про помилки. Крім того, адвокат вважає, що Гримчака швидше за все будуть перезатримувати.

Справа Гримчака: усі подробиці

Прокуратура проситиме про 12,5 млн грн застави для Гримчака

Прокуратура проситиме про арешт Гримчака із заставою в розмірі 12,5 млн гривень. За інформацією адвоката Тетяни Матяш, справу Гримчака розглядатиме Деснянський райсуд Чернігова.

Гримчаку вручать підозру 16 серпня

Як повідомила адвокат Тетяна Матяш, вручення підозри Гримчаку заплановано на 16 серпня. Спочатку планувалося, що заступнику міністра вручать підозру о 10:30, проте, пізніше час перенесли на 11:00.

Справа Гримчака: усі подробиці

НАБУ повідомило Гримчаку про підозру

НАБУ 15 серпня повідомило Гримчаку і його "помічнику" про підозру. Правова кваліфікація дій зазначених осіб - ч. 4 ст. 190 (шахрайство) КК України.

Гримчак затриманий у справі про напад на Чорновол

Дружина Гримчака опублікувала в Facebook постанову суду про обшуки. В даному документі вказано номер справи, який присвоєно розслідуванню нападу на журналістку Тетяну Чорновол, який стався 5 років тому.

У НАБУ повідомили подробиці справи Гримчака

За даними Національного антикорупційного бюро України, Гримчак міг залучити заступника генерального прокурора України для того, щоб вона вплинула на главу Касаційного цивільного суду (у складі Верховного суду). Саме за це, за даними правоохоронців, він і вимагав хабар.

Крім того, НАБУ оприлюднило схеми, до яких може бути причетний Гримчак.

Правоохоронці о 15:30 розкажуть подробиці затримання Гримчака

На 15:30 заплановано брифінг правоохоронців, на якому, як очікується, вони повідомлять подробиці затримання Гримчака.

Як повідомила адвокат Тетяна Матяш в ефірі телеканалу ZIK, Гримчаку і його помічнику на даний момент ще не повідомили про підозру. За її словами, підозру планують оголосити сьогодні після 16:00.

В Мінкульті відреагували на інформацію про причетність свої працівників до справи Гримчака

У Міністерстві культури заявили, що з 1 січня 2019 року відомство не погоджує будівництво на території історично населених місць, у тому числі Києва.

"Будь-які звинувачення чи підозри щодо зловживань з питань містобудівних перетворень працівниками Мінкультури є безпідставними", - заявили у Мінкульті.

Зазначимо, за даними ЗМІ, Гримчак нібито використовув свої зв'язки з керівництвом Мінкульту (управлінням охорони культурної спадщини та заповідників), яке нібито продавало дозволи на будівництво.

Справа Гримчака: усі подробиці

У ГПУ заявили, що Гримчак вимагав хабар за вплив на чиновників Мінкультури і КМДА

Спікер Генпрокуратури Андрій Лисенко повідомив подробиці справи, в рамках якої було затримано Гримчака. Так, за даними ГПУ, Гримчак та його довірена особа обіцяли забезпечити вплив на суддів Верховного суду України щодо винесення рішення на користь зацікавленої особи, а також вплинути на відповідних службових осіб Мінкульту та КМДА, шляхом використання свої службових повноважень.

Затримання Гримчака: Коментар речника ГПУ щодо спільної спецоперації ГПУ, СБУ та НАБУ YouTube: https://youtu.be/lrGBJZIrZcs

Опубліковано 5 канал Четвер, 15 серпня 2019 р.

Гримчак та його спільник, за словами Лисенка, "здійснили злочинні дії спрямовані на заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах, шляхом обману та зловживання довірою, в загальній сумі 1,1 млн доларів".

Наразі вони затримані та поміщені в ІТТ, вирішується питання про повідомлення їм про підозру та обрання запобіжного заходу.

Справа Гримчака: усі подробиці

Адвокат заявила, що у Гримчака вилучили "календарики"

Адвокат Тетяна Матяш заявила, що правоохоронці не зафіксували факт передачі грошей Гримчаку, а замість півмільйона доларів виявили "календарики".

"Там півмільйона - це були календарики", - заявила адвокат, зазначивши, що на даний момент не знає, де знаходиться Гримчак.

Фото: facebook.com/SecurSerUkraine

Опубліковано відео з місця затримання Гримчака

За інформацією журналістів, на місці затримання Гримчака перебувала "швидка допомога", щоб перевірити тиск у помічника міністра, який спілкувався з правоохоронцями.

Крім того, дружина Гримчака опублікувала рішення суду Чернігова, на підставі якого проводилися обшуки.

Фото: facebook.com/Female.U

Другий затриманий - брат дружини Гримчака

Дружина затриманого заступника міністра Юлія Гримчак повідомила, що його "помічник", якого також було затримано, - її брат.

Вона також розповіла, що Юрія Гримчака затримали близько 21:40 коли він вийшов до магазину.

В МінТОТ прокоментували затримання Гримчака

МінТОТ відреагувало на затримання представника відомства, зазначивши, що затримання Гримчака не має відношення до діяльності МінТОТ, а його помічник, якого також затримано, не є їхнім співробітником.

Справа Гримчака: усі подробиці

Луценко підтвердив затримання Гримчака

Генпрокурор Юрій Луценко також підтвердив затримання Гримчака. При цьому, він повідомив, що Гримчак та його помічник вимагали хабар за вплив на рішення судів і чиновників Міністерства культури для прийняття замовних рішень.

Справа Гримчака: усі подробиці

Фото: facebook.com/LlutsenkoYuri

СБУ і НАБУ повідомили про затримання Гримчака

Як повідомили в Службі безпеки України, Гримчака і його помічника, ім'я якого не називається, викрили при отриманні хабара. Вони затримані за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК (шахрайство).

Спецоперацію із затримання проводили співробітники СБУ, Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) и Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України.

"Затримані вимагали хабар у сумі 1,1 млн доларів від підприємця за нібито сприяння у прийнятті рішень особами, уповноваженими на виконання функцій держави. При одержанні частини коштів в розмірі 480 тис. доларів вони були затримані "на гарячому", - повідомили в СБУ.

Інформацію про затримання Гримчака підтвердили також і в НАБУ.

Справа Гримчака: усі подробиці

Фото: facebook.com/nabu.gov.ua

Дружина Гримчака заявила про обшуки

Дружина Гримчака Юлія увечері 14 серпня на своїй сторінці в Facebook повідомила, що правоохоронці проводять його затримання, а в їх будинку проходить обшук.

"Зараз проходить затримання мого чоловіка Юрія Гримчака Генеральною прокуратурою України. У нас в будинку проходить обшук", - написала вона.

Справа Гримчака: усі подробиці

Пізніше виконавчий директор Transparency International Ukraine Андрій Боровик повідомив подробиці, відзначивши, що затримання проходить в рамках спецоперації СБУ і НАБУ. Він також додав, що чиновника спіймали на хабарі.

Біографічні відомості

Юрій Гримчак в 2002-2005 роках був помічником-консультантом на той момент народного депутата України Юрія Луценка. Після цього, в 2005-2006 роках був заступником голови Донецької облдержадміністрації Вадима Чупруна. У 2007-2012 роках Гримчак був народним депутатом, в Раду VI скликання він пройшов від блоку "Наша Україна - Народна самооборона", очолював підкомітет з питань депутатської етики комітету Ради з питань регламенту, депутатської етики і забезпечення діяльності ВР.

У 2012 балотувався в Раду від "Батьківщина", але не пройшов. З жовтня 2016 року Гримчак працює в МінТОТ, спочатку на посаді радника міністра, а з березня 2017 року - заступник голови МінТОТ. У листопаді 2018 року Гримчак був включений до списку санкцій Російської Федерації.