ua en ru

Прес-конференція Порошенко: головне

Прес-конференція Порошенко: головне Фото: прес-конференція Порошенко

Прес-конференція президента с журналістами тривала дві години

У вівторок, 16 грудня, президент Петро Порошенко зібрав представників ЗМІ на прес-конференцію в Мистецький арсенал в Києві. Це сталося відразу після проведення Об'єднавчого собору і проголошення нової Православної церкви України. Президент відповів на запитання журналістів про нову українську церкву, ймовірність продовження воєнного стану, а також про плани йти на другий термін. Прес-конференція стала для Порошенка шостою за рахунком на посаді президента.

Про що говорив президент на прес-конференції з журналістами - в матеріалі РБК-Україна.

Про підсумки президентства

Порошенко запропонували підвести підсумки президентства, але він ніби жартома запитав, навіщо це робити. Його прес-секретар Святослав Цеголко уточнив - "підсумки першої каденції".

Понад 70% українців вважають, що країна йде в неправильному напрямку, нагадали президенту. Президент відповів, що українці взагалі зазвичай не довіряють політикам.

Прес-конференція Порошенко: головне

Про розслідування вбивств журналістів

Запитали у президента і про розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета.

"Перше, куди я звернувся, це в посольство США з проханням надіслати експертів", - відповів президент те ж саме, що і минулого разу.

Смішний казус з "Українською правдою"

Прес-секретар Порошенка Святослав Цеголко вирішив дати слово "Українській правді", але її не виявилося в залі.

"А чому обов'язково Українській правді?", - поцікавився Порошенко. "Завжди треба давати слово" Українській правді "", - віджартувався Цеголко.

Про нові санкції проти РФ

Україна розробляє новий пакет санкцій проти РФ через агресію в Чорному і Азовському морях.

"Україна активно веде роботу з формування пакету санкцій у зв'язку з агресією РФ в Азово-Чорноморському басейні. Литва вже прийняла санкції на національному рівні. Під час консультацій в Брюсселі більшість країн підтвердили свою готовність ввести санкції. Думаю, ЄС не змусить себе чекати", - заявив Порошенко.

Про свої жалі

Поставили Порошенку питання, про що він шкодує за часи перебування на посаді президента. У відповідь він вибачився за те, що в 2014 році подав надії на швидке завершення війни.

"Мені соромно. Я вважаю, що тоді мало хто міг припустити масштаб операції російських військ в Україні. Можна знайти тисячі пояснень, можна знайти сотні виправдань, але це помилка. І я можу ще раз тільки вибачитися перед українським народом за те, що дав безпідставні надії ", - сказав президент.

Про Романа Насірова

"Уряд відновлювати Насірова на посаді не буде, і я це рішення уряду взяв до уваги", - зазначив Порошенко.

Про опонентів

Президент Петро Порошенко заявив, що зараз у нього немає опонентів.

"Я не використовую імена своїх опонентів, тому що у мене опонентів немає. Я президент України. Вони поки є або лідерами фракцій, або громадські діячі, які проводять свою кампанію. Я їх своїми опонентами станом на зараз не вважаю", - сказав Порошенко.

Про Крим

Не оминули на прес-конференції і питання Криму. Порошенко заявив, що готовий подати зміни до Конституції щодо Криму.

"Я готовий внести питання змін до Конституції щодо кримськотатарської автономії. Я звернувся з проханням скликати Конституційну комісію, дати той компромісний варіант, який буде мати шанси на проходження. Це робиться не для піару. Ми повинні мати 300 голосів", - заявив Порошенко.

Про воєнний стан

Торкнулися журналісти і питання воєнного стану. Зокрема, президента попросили прокоментувати, чому за останніми соцопитуваннями майже 60% висловилися проти введення воєнного стану.

Президент назвав це "кампанією" і Раду, яка опиралася введенню воєнного стану, "політиканами".

Український глава держави підкреслив, що після введення воєнного стану Росія відвела від українських кордонів 10% військової техніки.

Порошенко підтвердив, що "військовий стан триватиме 30 днів і не завадить виборам, якщо не буде вторгнення Росії".

Про участь в президентських виборах

Порошенко заявив, що зараз не буде "оголошувати про початок президентської кампанії".

"Я дуже довіряю українському народові. Я впевнений в його відповідальному виборі. Якщо я прийму рішення балотуватися (в президенти, - ред.) І якщо так трапиться, що буде хтось більш гідний, я буду йому допомагати", - заявив Порошенко.

Прес-конференція Порошенко: головне

Про полонених українських військових

Порошенко заявив, що звільнення українських моряків залежить тільки від бажання президента РФ Володимира Путіна.

"Те, що вже рік ми не можемо звільнити жодного українського заручника, ні політв'язня в Росії, ні з території незаконно анексованого Криму, полягає не в тому, що президент РФ спілкується або не спілкується з Порошенком. Він не бажає їх звільняти. Він неодноразово демонстрував, що це залежить не від політичної волі, а від його бажання. це не залежить від тих, хто сидить в рамках Тристоронньої контактної групи, точно не залежить від церкви, точно не залежить від лідерів світу, це залежить від однієї людини ", - повідомив Порошенко.

Про Медведчука і Путіна

Порошенко назвав Віктора Медведчука представником президента РФ Володимира Путіна в Тристоронній контактній групі по Донбасу.

"Тепер щодо Медведчука. Мені здається, що з травня або квітня він не бере участь у засіданні Тристоронньої контактоної групи. Ми всі розуміємо, Медведчук на цих переговорах - це представник Путіна..і є єдиним можливим джерелом і каналом для донесення цієї інформації", - зазначив Порошенко.

Про Собор і томос об автокефалії

Як і очікувалося, перше питання від журналістів прозвучало про Об'єдничний собор. Порошенко заявив, що Собор кілька разів був на грані збою, але ситуацію вдалося врятувати.

Президент привітав українців з "новою ерою християнства".

Порошенко також розповів, що сьогодні, 16 грудня, провів телефонну розмову з Вселенським патріархом Варфоломеєм.

"Ця розмова була дуже важливою. Його святість вважає, що наш Собор став поворотним в історії Вселенського православ'я і відкриває, вчорашній Собор, нову його еру", - заявив Порошенко.

У ході розмови Варфоломей підтвердив, що томос вручать 6 січня.

"Томос урочисто вручать на наш Святвечір, і це буде найцікавіше Різдво в історії України", - заявив Порошенко.