ua en ru

Позачергове засідання Ради: онлайн

Позачергове засідання Ради: онлайн Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Рада розгляне кадрові зміни в Кабміні і заслухає звіт правоохоронців

Сьогодні, 4 березня, відбудеться позачергове засідання Верховної Ради. Нардепи будуть розглядати деякі законопроекти, зміну прем'єр-міністра, кадрові перестановки в Кабміні і заслухають звіт правоохоронців. Всі подробиці - в матеріалі РБК-Україна.

21:41 Завтра відбудеться ще одне позачергове засідання, яке почнеться о 18:30. На ньому нардепи розглянуть висловлення недовіри генпрокурору Руслану Рябошапка.

21:25 Рада підтримала два законопроекти - про допуск іноземних військових на навчання в Україну і про внесення змін до закону про національну безпеку.

21:09 Звіт правоохоронців закінчено. Тепер Рада повинна проголосувати ще три законорпоекта.

Першим поставили на голосування законопроект про допуск збройних формувань інших держав на територію України.

20:42 Рада продовжує слухати глав правоохоронних відомств і задавати їм питання. Виступили голова МВС Арсен Аваков, голова СБУ Іван Баканов, в.о. глави ГБР Ірина Венедиктова, глава НАБУ Артем Ситник, генпрокурор Руслан Рябошапка.

20:06 Далі по порядку денному - звіт правоохоронців. Першим виступить Арсен Аваков.

20:05 Кабмін Шмигаль прийняв присягу.

20:01 Новий міністр закордонних справ - Дмитро Кулеба.

Крім того, Рада звільнила старий кабінет міністрів.

19:47 Парламент підтримав кандидатуру Андрія Тарана на посаду міністра оборони.

19:38 Рада підтримала новий Кабмін. "За" проголосували 277 народних депутатів.

19:36 Зараз Рада проголосує за список уряду Шмигаль, потім призначить главу МЗС і Міноборони, після - відправить у відставку старий Кабмін.

19:17 Фракція "Голос" відмовилася голосувати за новий Кабмін і покинула зал засідань Ради.

Позачергове засідання Ради: онлайн

19:01 Рада повернулася після перерви. Виступає Шмигаль, який буде представляти парламенту список міністрів.

18:54 З'явився список міністрів Кабміну Шмигаль. У переліку відсутні міністр закордонних справ і оборони, їх вносить президент. Решта будуть доназначени на наступному тижні.

Позачергове засідання Ради: онлайн

18:18 Після призначення нового глави Кабміну, Рада пішла на перерву на 20 хвилин.

18:17 Рада призначила Шмигаль прем'єром. "За" проголосували 291 нардеп.

17:37 Відповідаючи на питання, Шмигаль сказав, що парламент буде голосувати за склад нового уряду одним списком, чи не поіменно.

17:32 Шмигаль серед першорядних завдань нового уряду виділив підвищення соціальних виплат і пенсій, скорочення кількості інших витрат витрат, поліпшення системи здавоохраненія і посилення економічного блоку, а також реформу децентралізації.

Також він зазначив, що новий Кабмін продовжить курс, який було окреслено Зеленським під час призначення попереднього уряду.

17:26 Зеленський, виступаючи з трибуни парламенту, оголосив про внесення кандидатури дениса Шмигаль на посаду прем'єр-міністра.

17:24 Зеленський заявив про внесення постанови в Раду про призначення Шмигаль прем'єром.

Разумков надав слово кандидату в глави Кабміну.

17:22 В Раді відновилося засідання після перерви. Знову виступає Зеленський.

17:11 В Раді з'явився проект постанови про призначення Дениса Шмигаль прем'єр-міністром України. Вніс цю пропозицію президент Володимир Зеленський.

16:49 За відставку Гончарука проголосували 353 нардепа. Згідно з Конституцією, якщо у відставку йде прем'єр, то автоматично йде у відставку весь його уряд.

Разумков оголосив перерву в засіданні на 20 хвилин - до 17:10.

16:31 Також виступив Гончарук. Він назвав досягнення Кабміну і зазначив, що розуміє, що цього може бути недостатньо.

Позачергове засідання Ради: онлайн

16:28 До кінці виступу президент попросив "оцінити роботу Гончарука своїм голосуванням за його відставку".

16:27 "Це уряд зробив більше, ніж попередні. Але це скоріше мінус попереднім Кабміну", - додав Зеленський.

Позачергове засідання Ради: онлайн

16:25 "Шановні українці. Я йшов в президенти не маючи досвіду, але маючи волю. Ми робимо багато помилок. Але ми готові їх виправляти. Наш курс залишається незмінним. Ми кожен день робимо все для завершення війни на Донбасі і повернення територій. Курс Україна не є помилкою. Але деякі помилки допущені під час руху цим курсом ", - заявив президент.

16:22 Зеленський заявив, що сьогодні будуть заслухані звіти всіх правоохоронних відомств.

"Влітку ви говорили, що у нас все є, потрібна тільки політична воля. Я вам її дав, ви її отримали. Ніхто згори не спускає прізвищ, на які потрібно звернути увагу. Як мені не втручатися в вашу діяльність, щоб вона нарешті принесла результат ? ", - каже президент.

16:21 "Окрема тема - коронавірус. Я хочу всіх заспокоїти. У нас є перший випадок. Усе під контролем", - додав Зеленський.

16:18 Президент підкреслив у своєму виступі відсутність підвищення пенсій і перенесення їх індексації.

16:16 Зеленський також говорить про проблеми з зарплатами шахтарів та вугільної промисловості.

Позачергове засідання Ради: онлайн

16:12 Серед провалів Кабміну президент зазначив невиконання держбюджету, тіньовий бізнес на митниці, комунальні платежі.

"Уряд провалив роз'яснювальну кампанію, щоб населення відчуло зниження платіжок", - зазначив він.

16:09 Зеленський зазначив, що у чинного уряду є свої досягнення.

"Але українцям сьогодні цього мало. Ні корупції серед топ-чиновників. Але цього мало. Потрібні нові обличчя і нові уми. Треба дуже багато працювати. Ми не повинні боятися правди і повинні визнавати помилки", - заявив Зеленський.

16:07 Стартувало засідання Ради. Його відкриває своїм виступом Володимир Зеленський.

15:08 Корнієнко повідомив про те, що Апарат ВР планує сформувати модель голосування за новий Кабмін. За його словами, глава парламенту вважає, що потрібно голосувати за всіх міністрів одним списком, а фракції наполягають на іншій моделі. Тому постійно відбуваються дискусії.

13:40 Нардеп від Слуги Народу Ірина Верещук заявила про те, що в Раді почався збір підписів за ще одне позачергове засідання парламенту на вечір 5 березня. За її словами, на ньому будуть розглядатися кадрові питання по правоохоронним органам.

"Ми сьогодні заслухаємо звіт. Потім обговоримо на фракції. Це звіт не тільки генпрокурора, а й глави НАБУ, керівників СБУ і МВС. Тільки тоді приймемо рішення. Рішення буде не тільки по генпрокурору - по кожному з них будемо приймати рішення", - підкреслила Верещук.

13:00 Як повідомив заступник голови комітету з питань організації державної влади Олександр Качура, фракція СН розгляне питання відставки Руслана Рябошапки. Він зазначив, що профільний комітет розгляне постанову про звільнення найближчим часом.

Качура допустив, що така можливість голосування Ради за кадрові зміни правоохоронних органах існує.

Джерела РБК-Україна підтвердили, що після звіту правоохоронців фракція "Слуги народу" збереться для його обговорення.

"Після звіту ми зберемося і вирішимо, що робити з цим", - повідомив РБК-Україна джерело в керівництві фракції "Слуги народу".

12:53 За інформацією РБК-Україна, перед позачерговим засіданням парламенту відбудеться засідання фракції "Слуга народу".

12:14 Як Рада голосуватиме за новий Кабмін

Перший заступник голови фракції Слуга народу Олександр Корнієнко розповів про те, що нардепи не будуть голосувати окремо за кожного міністра. За його словами, уряд затверджується списком. Також він додав, що засідання почнеться о 16:00, а порядок денний мінятися не буде.

Причини позачергового засідання

Володимир Зеленський 28 лютого скликав позачергове засідання Ради на 4 березня. Згідно з опублікованим порядком денним, парламентарії повинні розглянути кілька законопроектів. Разом з тим, як уточнили в Офісі президента, Зеленський попросив внести до порядку питання по Кабміну і звіт правоохоронців.

Як пізніше стало відомо, питання по Кабміну включають в себе відправлення у відставку прем'єр-міністра України Олексія Гончарука, а також кількох міністрів.

Хто стане новим прем'єром

У п'ятницю, 28 лютого, за інформацією РБК-Україна, йшли обговорення призначення на посаду прем'єра Валерія Хорошковського. Раніше він надавав Офісу президента консультації з питань митниці.

Крім того, розглядалася кандидатура Сергія Тігіпка. Нагадаємо, що Зеленський підтвердив факт зустрічі з Тігіпком з приводу можливої роботи в уряді України.

Але вже у вівторок, 3 березня, за словами джерела РБК-Україна, Зеленський запропонував призначити прем'єром Дениса Шмигаля. На даний момент Шмигаль займає посаду віце-прем'єра і міністра розвитку громад і територій.

Позачергове засідання Ради: онлайн

Фото: Денис Шмигаль (РБК-Україна)

Можливий склад Кабміну Шмигаля

За інформацією РБК-Україна, новий Кабмін Шмигаля може виглядати наступним чином:

  • міністр розвитку громад і територій - Олексій Чернишов або Людмила Бугай.
  • міністр економіки Роман Жуковський
  • міністр Кабінету міністрів - Олег Демчина
  • міністр фінансів Ігор Уманський
  • віце-прем'єр з оборонної промисловості - Роман Коростельов
  • міністр охорони здоров'я - Ілля Ємець
  • міністр соціальної політики Марина Лазебна
  • міністр спорту - Вадим Гутцайт
  • міністр оборони - Андрій Таран
  • міністр закордонних справ - Дмитро Кулеба (зберігши посаду віце-прем'єра з євроінтеграції)
  • міністр аграрної політики – Тимофій Милованов
  • міністр внутрішніх справ – Арсен Аваков
  • міністр інфраструктури Владислав Криклій
  • міністр культури – Володимир Бородянський

Звіт правоохоронців і відставка Рабошапки

Ще один пункт порядку денного позачергового засідання - звіт правоохоронців І як повідомив сам генпрокурор Руслан Рябошапка, у Раді може відбутися голосування за його відставку. Але, за його словами, воно не буде успішним.

Разом з тим, нардеп від "Слуги народу" Ірина Венедиктова повідомила РБК-Україна, що Рябошапка буде звільнений, якщо його звіт буде незадовільним. Також вона розповіла про те, що новим генпрокурором може бути призначений нардеп Сергій Іонушас. За її словами, фракція СН підтримала його кандидатуру на сигнальному голосуванні.

У той же час, за словами голови комітету з питань антикорупційної політики Галина Янченко, питання про звільнення Рябошапки на позачерговому засіданні не буде розглядатися.