ua en ru

Прес-марафон Зеленського: онлайн

Прес-марафон Зеленського: онлайн Фото: Володимир Зеленський (telegram-канал Офиса президента)

Зеленський весь день відповідав на питання журналістів

Прес-марафон з президентом України Володимиром Зеленським відбувся 10 жовтня в Києві. Спілкування з Журналістами тривало 14 годин. Всі подробиці про зустріч президента з журналістами - в матеріалі РБК-Україна.

00:10 Прес-марафон Зеленського закінчився. Він почався о 10:00 і тривав 14 годин.

23:57 Коли буде призначено посла України в США?

"Людина обрана, думаю, найближчим часом буде призначено", - відповів Зеленський.

23:22 Про можливість кроку назустріч РФ в односторонньому порядку

"Я подзвонив президенту РФ. У нас відбувся обмін. Всі дзвінки здійснював я. З мене корона не впала, у мене її немає. Це і був перший крок назустріч. Обидві сторони повинні хотіти закінчити війну, змінити риторику спілкування, перестати говорити, що" нас там немає ". А так результату домогтися складно", - заявив Зеленський у відповідь на питання російської журналістки.

Про авіасполучення з РФ

"Я говорив, що вважаю дивним, що потяги ходять, а літаки не літають. У нас через це страждають компанії. Але ми поки компаніям таке щастя не надамо. Наші люди повинні цього хотіти, це важливо. Коли ми говоримо "давайте припинимо вогонь", треба його припиняти. Це треба зробити. На жаль, цього поки не відбулося", - сказав президент України.

22:38 Прес-марафон Зеленського триває вже більше 12 годин. Своєї черги задати питання президенту чекають ще 43 журналіста.

22:36 Закон про кнопкодавство

"Закон про кнопкодавство готується. Відповідальний Стефанчук. Ми це зробимо", - заявив Зеленський.

22:09 Про резонансні справи

"Поставити крапку - це ще більший виклик. Я думаю, багато справ де ми знайдемо вбивць. Є складні справи. Наприклад, справа Майдану - дуже гучна. Як в цій справі поставити крапку, в мене немає відповіді", - заявив Зеленський.

"Ще є така справа Іловайска. Дуже складна справа. Ми це вже обговорювали з прокуратурою і будемо займатись. Я думаю, там у нас будуть результати теж", - заявив президент.

21:07 Час зустрічі в нормандському форматі

Зеленський заявив, що дата нормандського формату буде визначена на наступному тижні. А відбудеться зустріч нормандської четвірки в цьому році, швидше за все в листопаді.

21:06 "Ви казали, що якщо не закінчите війну, то підете з посади. Є якісь строки?", - запитала журналістка

"Захочете – я піду. Я не тримаюсь за посаду", - відповів президент.

21:01 Про сфери співпраці з Турцією

"Ми зустрічались з Ердоганом (президентом Турції, - ред.). Ми обговорювали нашу співпрацю і оборонній сфері. Нас дуже цікавить наше співробітництво у сільському господарстві. Ми проговорювали питання енергетики. Про співпрацю в сфері IT. З Турцією у нас зараз непогані відносини, і товарообіг. Ми хочемо, щоб наші відносини з Турцією були міцніші, ніж відносини Турції з Росією", - сказав Зеленський.

20:57 "Якщо ми не продаємо землю іноземцям, то можна не робити референдум", - відповів Зеленський на питання про можливість проведення референдуму з приводу відкриття ринку землі.

20:46 Про люстрацію

"Моя пропозиція була в тому, що зробити очищення по списку. Я гадав, що це правильно зробити. Взяти повністю за багато років тих людей, хто працював. Давайте очищати владу. В цілому це був би правильний вихід. Обговорюємо формат цього", - повідомив Зеленський.

20:42 Спілкування з журналістами Зеленського знову перервали. На першому поверсі група людей почала викрикувати "Державна афера" Доступне житло ", допоможіть нам".

20:38 "Я думаю, що вони правильно зробили", - прокоментував Зеленський те, що українська делегація залишила залу засідань ПАРЄ.

20:18 Про переселенців

"Перший крок – ми маємо їх забезпечити квартирами. Я говорив варіанти – або ми домовляємося з забудовниками, щоб це житло було в тих будинках, які вони будують. Це може бути житло в лізінг. Хто не має можливості – це має бути безкоштовне житло. Для цього ми маємо зустрічатися з мерами міст. Є велика проблема – нема спільної позиції з облрадами. Найголовніше – житло і дати можливість людям працювати", - сказав Зеленський.

20:05 Про гральний бізнес

"Якщо ми говоримо про цей законопроект. Ми зменшимо кількість людей, які витрачають свої гроші, особливо простих людей, які витрачають останні гроші. Тільки в п’ятизіркових готелях, які будуть купувати дорогі ліцензії. Ми хотіли придумати як зробити так, щоб у нас люди почали будувати п’ятизіркові готелі. Ми вирішили прийняти закон, в готелі має бути 200 номерів. Ми знаємо ринок, у нас є п’ятизіркові готелі, але маленькі. Ми вирішили зробити тест – як люди будуть боротися за ці ліцензії. Інше питання – гральні автомати. Це теж казино. Там обговорюється кількість номерів в цих готелях. Буде вихід з тіні. Всі ці гроші підуть на спорт, медицину, освіту", - сказав Зеленський.

"Ми хочемо з вулиць прибрати всю гральну систему. Щоб людина, яка йде з роботи, не могла зайти і програти останні гроші. В п’ятизірковий готель така людина не зайде", - додав президент.

19:53 Зеленський заявив, що відсоток від доходу сім'ї на сплачення комуналки буде зменшуватись.

"Я можу сказати, що ми будемо зменшувати цей відсоток. Людина ніколи не буде платити 50-70% чи 80% за комуналку від доходу сім'ї. Це я можу гарантувати", - заявив президент.

19:41 Про зустріч з Хорошковським

"З паном Хорошковським я дійсно зустрічався на Банковій. До речі, пан Хорошковський, наскільки я знаю, впродовж минулих 5 років був в Україні. Він приїжджав. Пан Хорошковський приїжджав сюди. Я в цілому не хочу виділяти час пану Хорошковському. До нього було одне дуже серйозне питання. Це питання ми з ним обговорювали тет-а-тет. Ні, ніякої посади не може бути. Він не є моїм радником", - заявив Зеленский.

18:55 Про Андрія Богдана

"Фігурантами ще скількох розслідувань має стати Андрій Богдан, щоб його звільнили?", - запитав журналіст.

"Нам треба з вами визначитись, за яким принципом ми звільняємо людей. Я розумію, що для мого іміджу це не дуже гарно. Він (Богдан, - ред..) у нашій команді, але він не був на роботі. Мені здається, це дуже дивно, коли президент питає як ти там відпочиваєш. Мені здається, що це його імідж. Є багато людей з класним іміджем, але я не можу добитися від них результату. Мені потрібні професійні люди, які не порушують законодавство. Йому дуже складно, тому що на нього йде вплив. Був пан Богдан повністю обруднений цим питанням. Зараз він працює на державу. Він фахова людина і потужна", - відповів Зеленський.

18:27 Спілкування Зеленського з журналістами перервав представник Національного реєстру рекордів і заявив про те, що сьогоднішній прес-марафон президента поставив новій рекорд. Він триває вже близько 8 годин.

18:25 "Пільгове оподаткування обов’язково буде. Коли ми повністю проговоримо бюджет, потрібно розробляти всі ці програми. Є якісь пріоритетні галузі. Для мене це інноваційні технології, освіта, медицина. Треба допомагати фермерам. Потрібно підтримувати наших фізиків. Треба підтримувати українців, які хочуть працювати в Україні і які хочуть повернутись", - сказав президент.

18:06 "Це один зі шляхів підтримки кримських татар. Але я не впевнений, що це допоможе в деокупації Криму", - сказав Зеленський у відповідь на питання про надання більших повноважень кримським татарам.

17:25 "У нас є план Б (якщо Росія буде наполягати на проведенні виборів до виведення військ і відновлення контролю над кордоном Україною, - ред..), я не хочу про нього зараз говорити. Вибори не можуть відбутися за присутності військових", - заявив Зеленський.

17:00 "Чи не здається вам, що західні партнери захочуть відновити відносини з Росією ціною українських територій?", - запитала журналіст.

"Так, втома відчувається. Це новий поштовх до того, щоб обговорювати це питання. Бізнес західних партнерів тисне на них. Я хотів би вірити в краще, що за столом у нормандському форматі будуть люди, які будуть підтримувати українську позицію. Але є така проблема, про яку ви кажете, і треба це усвідомлювати. Але яким би не був тиск, рішення з приводу якихось компромісів, які будуть загрожувати Україні, я приймати не збираюсь", - відповів Зеленський.

16:38 "Чи можна політв’язнів включити в переговорний процес з Росією", - запитала журналістка.

"Так. Чому ні. Хай хлопці допомогають", - відповів президент.

16:35 "Я всім губернаторам дам можливість до нового року показати результат", - заявив Зеленський.

16:28 Про сайт Миротворець

"Одного разу навіть дружину мою туди внесли. Я це казав і 112 каналу – я не можу відкривати і закривати сайти. Якщо я буду втручатись в роботу сайтів, це неправильно", - сказав президент України.

16:24 Про головні помилки і розчарування

"Про головну мою помилку я зможу сказати, коли пройде мій президентський строк. Моє головне розчарування – це люди з політичного середовища, які були начебто чесні. Сам формат їх поведінки – "говорю одне, роблю інше". Краще набирати людей не з політики, які будуть робити помилки, але ви не будете в них розчаровані. Тому що помилку виправити можна. А таких людей, яких я бачу, виправити не можна", - відповів Зеленський.

16:16 "Я б дуже не хотів, щоб ситуація на Донбасі перейшла в заморожений конфлікт. Але я не можу 100% обіцяти, що цього не станеться", - заявив президент.

16:14 "Питання Криму, як мені здається, у мінському процесі і нормандському форматі не в пріоритеті. Хоча все почалося саме з анексії Криму", - сказав Зеленський.

16:10 Сурогатне батьківство

"У нас була зустріч. Піднімалось питання сурогатного батьківства, дітей-сиріт. Дитина повинна жити в сім'ї. Там було декілька іноземних сімей, які навіть мають українське етнічні коріння. Вони хотіли взяти дитину, але дуже багато питань про усиновлення. І питання сурогатного батьківства теж обговорювалось. Питання, які ми можемо вирішити самі, будемо вирішувати. Інші питання будуть вирішуватись у форматі законопроекту. Більше поки нічого не можу сказати. Але хотів би, щоб цим займалось Міністерство охорони здоров'я і Міністерство соціальної політики", - сказав Зеленський.

15:59 Про подачу води в Крим

"Чи розглядаєте ви варіанти подачі води для Криму? Чи просив у вас Путін води для Криму?", - запитала журналістка.

"Ні. Тему та сторона не підіймала. Ми в цьому питанні захищаємо Україну. Питання подачі води для Криму не розглядається", - відповів Зеленський.

15:33 Якийсь чоловік виліз на стіл і почав викрикувати вимоги до Зеленському. Президент України попросив його злізти і задати всі свої запитання. Він почав вимагати у Зеленського зупинити програму легалізації проституції і легалізацію абортів.

15:27 Про Київ

"Законопроект про столицю допрацьовується в комітетах, тому я його не бачив ще. Якщо там все нормально, то я підпишу, якщо ні – відправлю на доопрацювання. Кандидатура Олександра Ткаченка розглядається на пост голови КМДА. І ще є дві кандидатури", - сказав Зеленський.

15:23 "Яким чином ви будете впливати на людей, які не голосують за важливі питання?", - запитала журналістка.

"З законів першого етапу, за 2 вони не проголосували. Хороша статистика. Дійсно, там деяких людей не було. Немає ніяких груп впливу олігархів в Слузі народу", - відповів Зеленський.

"Є досвідчені парламентарі, які щодня займаються тільки одним – будь-яким впливом, це їх тактика. Вони хочуть розколоти партію Слуга народу", - додав президент.

15:12 Про ринок землі

"Ми повинні зробити закон, де українець зможе розпоряджатись своєю землею. Українець. Він може мати пільги, якщо буде працювати на цій землі. Ще більші мають бути пільги у людини, яка працює на цій землі і хоче стати її власником. Ми не продаємо землю іноземцям. Це все має бути виписано у законі", - заявив Зеленський.

14:32 Жінка з Дніпра перервала спілкування Зеленського з журналістами. Зеленський послухав її, записав адресу і пообіцяв розібратися в її проблемі. Також він пообіцяв у вівторок зустрітися з нею на Банковій.

14:20 Про готовність опублікувати стенограму розмови з Путіним

Зеленський заявив, що не готовий опублікувати стенограму розмови з Путіним.

"Я верховний головнокомандувач, а не телеведучий. Тактика є тактика, а стратегія є стратегія. Я не повинен показувати всім свої розмови. Я знаю, що це нашкодить обміну і припиненню війни", - сказав президент.

Прес-марафон Зеленського: онлайн

14:07 Про обіцянки перед другим туром виборів

"Чи готові ви зараз сказати українському суспільству, що ті обіцянки, які ви давали перед виборами, ви не хочете і не можете виконати (не надавати особливий статус Донбасу, не надавати амністію бойовикам, провести приватизацію, - ред.)", - запитав головний редактор РБК-Україна Сергій Щербина.

"Що стосується майна (приватизація, - ред.), це складна річ. Але я вас запрошую в будь-який день побачити презентацію майна, яке готується до приватизації. Підготовлено список, реєстр всіх об’єктів, в якому вони стані. Мені невідомо, що збільшено розмір фінансування Офісу президента", - відповів Зеленський.

"Закон про особливий статус є. Він діє до 31 грудня. Чи треба нам закон, де є "формула Штайнмаєра", вирішувати нам. Це буде вирішуватися після зустрічі нормандської четвірки", - сказав президент.

Прес-марафон Зеленського: онлайн

13:32 Про Слугу народу

"Я не хочу ламати цю партію. Вони знають моє відношення. Якщо вони почнуть одне одного їсти, через рік я їх розпущу", - заявив Зеленський.

13:27 Чому проігнорував зустріч з прем'єром Нідерландів в Нью-Йорку

"Перед цією зустріччю повинна була відбутися зустріч з пані Меркель. Вона затрималася. А у прем'єр-міністра Нідерландів була призначена інша зустріч після. Але я зустрічався з ним вчора", - відповів Зеленський.

Прес-марафон Зеленського: онлайн

13:25 Журналіст запитав, чи розмовляв Трамп із Зеленським так, як з серйозним лідером держави. Зеленський відповів, що не знає, як Трамп спілкується з іншими лідерами держав.

13:21 Зеленський сказав, що у вчорашній розмові з Меркель питання його розмови з Трампом не піднімалося.

12:59 Про звільнення секретаря РНБО Данилюка

"Я не згоден з його позицією, що він пішов через ПриватБанк. Думаю, що це було некоректно (з його боку, - ред). Саша хотів бути прем'єр-міністром України. Я йому сказав чесно: "Сань, ти дійсно нормальна, професійна людина, але я вибрав іншу кандидатуру". І складні відносини з Богданом теж вплинули", - заявив президент.

Прес-марафон Зеленського: онлайн

12:48 "Ви йдете в фарватері свого попередника. Він не наважився війну назвати війною. Чи не варто було б вам наважитись поставити це все в юридичну площину? Це ставить на свої місця багато речей", - запитав журналіст.

"Це один із варіантів, який ви пропонуєте мені. Я йшов як президент миру. Я хочу закінчити війну. Суспільство не голосувало за президента, який прийде і оголосить війну, який війною забере свої території. Я як президент не готовий втрачати наших людей. Тому обраний дипломатичний шлях. Якщо ми говоримо про людей і території, то перший пріоритет – люди, другий – території. Я не хочу наших людей лякати. Ви пам’ятаєте, як люди реагували, коли попередній президент ввів воєнний стан", - відповів Зеленський.

12:40 Про Кличка

"Чому я його не звільнив, просто ще не звільнив. Думаю про це.
Я думаю, що Кличко проти розділення (посад мера Києва та глави КМДА, - ред.). Я думаю, що треба розділити ці функції. Я не проти закону про столицю. Я обов'язково буду спілкуватись з мером паном Кличко перед тим, як я вирішу його звільнити", - заявив Зеленський.

Прес-марафон Зеленського: онлайн

12:31 Про прес-секретаря Юлію Мендель

"Я пана Андрушко бачив багато разів. Він журналіст. Мені здається, він поводить себе не зовсім коректно. Так чоловік себе поводити не повинен по відношенню до жінки. Я внутрішньо прощав йому його поведінку з приводу мене. Він здоровий хлопець. Якби я не був президентом, я б йому відповів по-іншому. Він нападає, дійсно, він стрибає. Але крім журналістської етики, є ще якісь принципи. Він не може бити мене мікрофоном по обличчю. Юля, як прес-секретар, не мала права так реагувати. Але вже було емоційне виснаження. Вона не зло, вона прес-секретар", - сказав Зеленський.

12:25 "На які умови не піде Україна і відмовиться від реінтеграції Донбассу?", - запитав журналіст.

"Якщо на нормандському форматі я відчую, що не буде діалогу, діла не буде. І я про це скажу на нормандському форматі. Якщо я відчую, що всі готові щось робити, щоб припинити війну, ми будемо це робити. Якщо я відчую, що ні, що там йдеться про те, що ми не зможемо контролювати вибори, кордон, я повернусь до вас і при цій владі ми не будемо йти по цьому плану, а будемо шукати інший варіант", - відповів Зеленський.

12:18 "Ми намагаємося діяти правильно, щоб припинити війну", - заявив президент.

12:07 Про Авакова

"З приводу пана Авакова я казав. Я нічого йому не винен. Але є уряд, і є прем'єр-міністр. Є випробувальний термін. Ми хочемо побачити нові обличчя в міністерстві. Я всім міністрам сказав, і всім правоохоронцям – реальні справи принесіть до кінця року. Не буде – ми всіх звільнимо", - заявив президент.

11:58 Про ситуацію в Золотому

"Що ви будете робити, якщо ветерани заблокують розведення?", - запитала журналістка.

"Силою в дурень може. З ветеранами треба розмовляти, пояснювати свою позицію. Я вчора зустрічався з ветеранами. Я їм пояснив. 99%, з якими я вчора зустрівся, питали чому я не комунікую. А як я можу всю інформацію розказати? Мені потрібні переваги. А повністю розкрити наші плани – це програш. Я згоден, що комунікація слабка. Ми всі повинні один одному допомагати, щоб припинити війну. Говорити треба. Але давайте бути чесними – якщо там є ветерани, вони озброєні, то це неправильно", - відповів Зеленський.

За його словами, в районі розведенння перебуває розвідка та поліція, яка забезпечуватиме безпеку.

"Я як президент не маю про це говорити. Якщо я все розповім, це буде знати інша сторона.Там є поліція, там є СБУ. Ви розумієте, на що я натякаю?", - додав він.

11:47 Про миротворців

"Я думаю, що це один з кроків, який буде обговорюватись з нормандському форматі. Може бути, що ця місія з'явиться на кордоні з Росією", - сказав президент.

11:44 Про поступки з боку РФ

"Думаю, є шанс, що і російська сторона стомлена від цього процесу. Всі розуміють, що Україна ніколи не здасть свою територію і ніколи не здасть свою незалежність. Думаю, якщо спочатку у когось там були такі думки, то всі впевнено це розуміють", - заявив Зеленський.

11:28 Обмін полоненими

"Ніхто ніколи не забуде жодної людини, яка знаходиться у полоні. У нас існує поки що тільки два списки обміну. Кримчани знаходяться у списку людей, про який ми будемо говорити тільки з Росією. Інший список – люди, які знаходяться на території ДНР/ЛНР. Третє, на жаль, найскладніше питання – люди, по яким не має підтвердження, що вони там знаходяться. Скажу чесно – російська сторона декларує нам, що без нормандського формату ми не дійдемо до цього питання", - заявив президент.

Прес-марафон Зеленського: онлайн

11:21 "З приводу Майдану і таке інше. Я нічого цього не боюсь. В будь-який момент в будь яку секунду, якщо цього суспільство захоче, щоб я не був президентом. Кровопролиття не буде. Я дуже спокійно до цього відношуся. Люди повинні знати, що вони оберуть", - сказав Зеленський у відповідь на питання про те, чи не боїться він, що протести проти "формули Штайнмаєра" переростуть у новий Майдан.

11:06 Про Крим

"Щодо Криму. Неодноразово ми зустрічались з фахівцями. Я постійно піднімав питання, чому в нормандському форматі не обговорюється Крим. Для мене нормандський формат це можливість повернути тему Криму до обговорення", - сказав президент України.

Прес-марафон Зеленського: онлайн

11:01 Про місцеві вибори

"Місцеві вибори ... Дивіться ми хотіли чесно, відразу все перезавантажити. Є законодавчі речі, які ми не можемо порушити. Як тільки швидко можна буде зробити місцеві вибори по всій країні, як тільки ми зможемо це зробити, ми це зробимо ", - заявив Зеленський.

10:58 Про Приватбанк

"Якщо буде рішення суду повернути Приватбанк власникам, яка буде ваша реакція?", - запитав журналіст.

"Я жодному судді не дзвонив, нічого не просив. Подивимось на результат. Якщо результат буде таким, що мені доведеться захищати країну, то я буду впливати", - відповів Зеленський.

Прес-марафон Зеленського: онлайн

10:50 Про можливість зустрічі з Путіним

Президент прокоментував можливість особистої зустрічі з Путіним.

"Зустрічатися ми можемо в двох форматах: нормандський формат і пряма зустріч з президентом РФ (Володимиром Путіним, - ред.). Про цю зустріч, прямий, ніхто не говорить, тому що всі проти. Я не знаю, чи можливо це. Я знаю, що ця зустріч повинна бути, якщо ми хочемо закінчити війну ", - заявив він.

Прес-марафон Зеленського: онлайн

10:38 Про зустріч у нормандському форматі

Зеленський заявив, що у нього є варіанти дати зустрічі в нормандському форматі. За його словами, це питання канцлер Німеччини Ангела Меркель обговорить з президентом Франції Еммануелем Макрона, і запропонують дату російській стороні.

10:31 "У суспільства виникає багато питань – а де люди, які сіли?", - запитав журналіст.

"Коли я прийшов, я думав, що на другий день ми будемо саджати всіх корупціонерів. Потім мені сказали, що президент не має права впливати на антикорупціонерів. Я ж не впливаю. Ми збираємо наради з правоохоронцями. В нас є крайня точка – 1 листопада. На нарадах я в них запитую – де результат?", - сказав Зеленський.

Він додав, що для реформи прокуратури, треба прийняти законопроект і що все треба робити за законом.

"Пішло очищення. 1 листопада правоохоронці повинні показати результат", - заявив Зеленський.

Прес-марафон Зеленського: онлайн

10:26 "Якщо за перші два роки ми не приймемо концептуальні закони, ми нічого не приймемо", - прокоментував президент швидкість роботи Ради.

10:16 За словами Зеленського, його телефонна розмова з Трампом ніяк не вплинув на відносини України і США. Він заявив, що намагався "затягти" американського президента в Україну, познайомити зі своєю командою, показати Україну.

Прес-марафон Зеленського: онлайн

10:10 Зеленський заявив про те, що його головна ціль - зупинити війну на Донбасі.

"Головна моя мета - я хочу припинити цю війну. Я думаю, що це моя місія. Кожен раз, коли я звертаюся до українців, я звертаюся до всіх українців, де б вони не жили", - сказав президент.

10:04 Прес-марафон Зеленського стартував.

09:47 На територію Kyiv Food Market, де сьогодні буде проходити прес-марафон Зеленського, почали пускати представників ЗМІ.

09:00 Прес-секретар президента Юлія Мендель повідомила у Facebook, що зустріч Зеленського з журналістами буде тривати близько 10 годин. За її словами, у список акредитованих журналістів не потрапили: які надавали від редакції більше людей, ніж було обумовлено вимогами прес-служби; у яких не було посвідчення журналіста; які написали після закінчення терміну акредитації.

08:05 Старт прес-марафону Зеленського запланований на 10:00. За інформацією ОП, на зустріч з президентом акредитувалися понад 300 журналістів.

Прес-марафон із Зеленським

В Офісі президента вчора вдень, 9 жовтня, анонсували зустріч Зеленського з журналістами у форматі прес-марафону, який триватиме протягом усього дня. Як пояснили в ОП, в Kyiv Food Market Зеленський буде відповідати на питання журналістів: представники ЗМІ будуть задавати питання главі держави групами по 7-10 осіб. Групи будуть змінювати один одного кожні півгодини.

100 днів президентства Зеленського

Відразу після оголошення результатів екзит-полів виборів 21 квітня була анонсована прес-конференція Володимира Зеленського. Тоді Зеленський пообіцяв детально розповісти про свої плани на посаді президента України. Однак зустріч з журналістами так і не відбулася і була анонсована нова - на 100 днів президентства.

Разом з тим, і на 100 днів президентства Зеленський не зустрівся зі ЗМІ. Замість цього було випущено телеінтерв'ю Зеленського, з президентом спілкувався народний артист України, актор з серіалу "Слуга народу" Стас Боклан.

Зеленський переміг на виборах 2019

Володимир Зеленський заявив про свою участь у виборах президента України одним з останніх - за хвилину до нового 2019 року в ефірі святкового випуску "Вечірнього кварталу". При цьому, чутки про його намір балотуватися ходили ще з осені 2017 року.

Після того, як Зеленський офіційно заявив, про те, що буде претендувати на головну посаду країни, він відразу ж зайняв лідируючі позиції в різних президентських рейтингах. Лідерство Зеленського підтвердили і результати першого туру виборів, згідно з якими у нього була найбільша підтримка серед 39 кандидатів. Разом з тим, в першому турі ніхто з кандидатів не набрав більше 50% голосів. Таким чином, ЦВК призначила проведення повторного голосування. У другий тур вийшли два кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів - Володимир Зеленський (підтримка 30,24% виборців за результатами першого туру) і чинний на той момент президент України Петро Порошенко (підтримка 15,95% виборців за результатами першого туру).

Між першим і другим турами відбулися дебати Порошенка і Зеленського, на яких кандидати вперше зустрілися публічно як кандидати. Першим про необхідність провести дебати заявив Порошенко ще 31 березня (перший тур виборів). Разом з тим, для того, щоб дебати відбулися Порошенко довелося виконати низку вимог Зеленського. Так, як і передбачено законом, дебати відбулися в останню п'ятницю перед днем повторного голосування (19 квітня) не в студії громадського мовника, а на НСК "Олімпійський", як запропонував Зеленський. При цьому, у ЦВК таку зустріч кандидатів не розцінювали як офіційні дебати і, відповідно, витрати на її організацію взяли на себе самі кандидати.

Другий тур виборів відбувся 21 квітня. За Зеленського проголосувала більшість виборців у всіх областях, крім Львівської. В ході брифінгу після оголошення перших результатів екзит-полів, згідно з якими Зеленський випередив Порошенка зі значним відривом, чинний глава держави визнав поразку, але заявив, що не йде з політики. Порошенко також зателефонував Зеленському і привітав його з перемогою. Зеленський, у свою чергу подякував Порошенку і зазначив, що при необхідності звернеться до нього за допомогою. Зеленський також анонсував кадрові зміни і пообіцяв провести велику прес-конференцію, на якій розповість про свої плани на найближчі 5 років.

Всю передвиборну кампанію Зеленський практично не зустрічався з журналістами. За кілька днів до другого туру Зеленський дав інтерв'ю РБК-Україна, в якому, зокрема, анонсував представлення своєї команди.