ua en ru

Загиблі та десятки поранених: Тель-Авів обстріляли з Сектору Газа (онлайн)

Загиблі та десятки поранених: Тель-Авів обстріляли з Сектору Газа (онлайн) Фото: Тель-Авів потрапив під ракетний обстріл (twitter.com/MuddassirH_Jutt)

Ввечері 11 травня бойовики організації ХАМАС запустили з Сектору Газа десятки ракет в напрямку Тель-Авіва. Частина ракет була збита системою протиповітряної оборони "Залізний купол", але деякі все ж досягли цілі.

Все що відомо на цей момент - в матеріалі РБК-Україна.

5:52 Стало відомо, що в результаті удару ВПС Ізраїлю по будівлі в місті Газа були ліквідовані двоє керівників військової розвідки ХАМАС.

Згідно з даними ЦАХАЛ, вбиті глава відділу безпеки військової розвідки ХАМАС Хасан Каугі і його заступник Уаіль Іса (рідний брат глави контррозвідки ХАМАС Маруана Іси).

5:15 ЦАХАЛ повідомляє, що в дев'ятиповерховому будинку, яке вони зруйнували в Газі, розміщувалося кілька офісів ХАМАС. Армія оборони завдала кілька авіаударів.

04:05. Обстріл Ізраїлю був відповіддю Сектора Гази на те, що ізраїльські літаки зруйнували багатоповерховий будинок. Йдеться про дев'ятиповерхівку, в якій були розташовані квартири, виробничі підприємства та стоматологічна клініка. Спочатку Військово-повітряні сили Ізраїлю випустили п'ять попереджувальних ракет з безпілотника, щоб попередити людей про наближення бомбардування. Незабаром після цього реактивні літаки знову вдарили. Висотка була сильно пошкоджена, про жертви нічого не відомо.

3:00 Приблизно о 02.50 за київським часом в містах в центрі і на півдні Ізраїлю завили сирени. Після цього пролунали вибухи. Сектор Гази відновив обстріл Ізраїлю. Деякі ракети були збиті системою ПРО "Залізний купол". Військове крило ХАМАСу заявило, що воно випустило 110 ракет по місту і довколишньому аеропорту Бен-Гуріон. Десятки ракет також випущені по Беер-Шеві.

02:59 Прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху направляється в охоплений безладами Лод, де оголошено надзвичайний стан.

Також повідомляється, що спецназ ізраїльської поліції прибуває в місто. Уряд також направляє кілька батальйонів прикордонної поліції в єврейсько-арабський місто, який є ареною безпрецедентних сутичок.

02:20 В результаті заворушень в Лоді більше десятка людей отримали поранення. Також відомо, що двоє людей отримали поранення важкого ступеня тяжкості.

2:45 Антоніу Гутерріш серйозно стурбований зростаючою напруженістю між Палестиною та Ізраїлем. Генсек ООН закликає до негайної деескалації.

01:59. США висловили стурбованість щодо ескалації насильства в Ізраїлі і секторі Газа. Радник американського президента Джейк Салліван зідзвонився зі своїм ізраїльським колегою Меїром Бен-шаббат і передав від голови Білого дому Джо Байдена "непохитну підтримку" безпеки Ізраїлю і його законне право захищати свій народ і територію.

У заяві, розміщеній на сайті Білого дому, наголошується, що під час бесіди Салліван засудив ракетний обстріл ХАМАС і інших терористичних груп в Секторі Газа, включаючи запуски, націлені на Єрусалим і Тель-Авів.

01:45. ВПС Ізраїлю відновили авіаудари по цілях в західних районах міста Газа. Повітряні атаки почалися після обстрілу міста Ашкелон і прикордонних населених пунктів.

01:28. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху скликав екстрену нараду через заворушення в Лоді. В результаті в місті оголосили надзвичайний стан.

00:49. Спеціальний координатор ООН з близькосхідного мирного процесу Тор Веннесланд закликав протиборчі сторони негайно припинити вогонь. За його словами, ситуація загрожує перерости "у повномасштабну війну".

00:31. В ізраїльському місті Лод почалися сутички між арабським і єврейським населенням. Арабська молодь почала масові погроми: синагоги закидають пляшками із запальною сумішшю і підпалює автомобілі. Поліція не намагається зупинити погромників, евакуюючи єврейські родини.

Мер Лода в екстреному зверненні заявив, що контроль над містом втрачений і звернувся до прем'єр-міністра Ізраїлю з вимогою оголосити режим НС і ввести війська.

00:01. За даними палестинських ЗМІ, в результаті авіаударів ізраїльських ВПС по сектору Газа 30 людей загинули, ще 200 отримали поранення.

23:57. Школи в центрі Ізраїлю закриваються через ракетний обстріл з боку Сектору Газа. Навчальні заклади не працюватимуть в Тель-Авіві, Рамат-Гані, Герцлії, Холоне, Лод і ряді інших міст.

23:49. Міжнародний аеропорт імені Бен Гуріона поблизу Тель-Авіва увечері 11 травня відновив роботу після паузи, викликаної ракетною атакою з Сектору Газа. В цілому, робота повітряної гавані була зупинена більш ніж на годину.

23:44. В результаті сьогоднішнього ракетного обстрілу Ізраїлю в Ешкольском районі постраждав іноземець. Чоловік приїхав сюди на роботу.

23:35. Одна з ракет, запущених з Сектору Газа, потрапила у нафтопровід Ейлат-Ашкелон. В результаті розриву ракети сталася пожежа. Пожежу видно з міста Ашкелон, поблизу якого і трапився інцидент. На гасіння пожежі можуть піти декілька годин.

23:20. Міністр оборони Ізраїлю Бені Ганц заявив, що в розробці ізраїльських військових ще "дуже багато цілей", які можна уразити на території Сектору Газа. Він додав, що бойовики "сильно постраждали" в результаті ізраїльської відповіді та продовжать піддаватися ударам через їхнє "безрозсудне рішення" ударити по Тель-Авіву та інших містах Ізраїлю.

"Армія оборони Ізраїлю забезпечує безпеку всіх, і ізраїльтян, і арабів", - наголосив він.

23:15. В Армії оборони Ізраїлю заявили, що за півдня ізраїльські війська завдали ударів по понад 500 об'єктам на території Сектору Газа. За словами глави ЦАХАЛу Авіва Кохаві, в результаті ударів загинули десятки бойовиків.

"Ми сповнені рішучості завдати найсерйозніший удар по терористичних групах", - сказав він, додавши, що військові продовжать атакувати об'єкти ХАМАС.

23:10. Прем'єр-міністр Ізраїля Біньямін Нетаньяху пригрозив ХАМАС та "Ісламському джихаду" відповіддю на сьогоднішні ракетні обстріли Тель-Авіву та інших центральних та південних міст країни. Нетаньяху наголосив, що бойовикам доведеться "заплатити високу ціну" за сьогоднішню атаку.

"Ця битва потребує часу і терпіння", - заявив ізраїльський прем'єр.

WATCH LIVE: Netanyahu and Gantz Address Public From TLV Military HQ

HAPPENING NOW: Prime Minister Benjamin Netanyahu and Defense Minister Benny Gantz hold press conference after rocket barrage fired at central Israel

Posted by i24NEWS English on Tuesday, May 11, 2021

22:50. Після півгодинного затишшя ХАМАС відновив обстріли міст на півдні Ізраїля. Сигнали повітряної тривоги чутні в громадах Ешколь і Ейн Хашлоша. Інформації про нових загиблих чи поранених поки що немає.

"Залізний купол" проти понад 130 ракет

Організація ХАМАС заявила, що по Тель-Авіву було випущено понад 130 ракет. Удар здійснили у відповідь на повітряну атаку ізраїльської армії, в результаті якої було знищено житловий будинок.

Запущені ракети відразу почала перехоплювати система "Залізний купол". Ізраїльська армія, а також очевидці опублікували в соцмережах відеоролики, на яких зафіксовано, як система ППО бореться з палестинськими ракетами.

Деякі ракети досягли цілі, є жертви

Однак системі ППО не вдалося збити всі ракети, запущені з Сектору Газа, тому деякі з них влучили по Тель-Авіву та його передмістю. Так, в центрі Тель-Авіва ракета уразила пасажирський автобус, в результаті чого чотири людини отримали поранення, двоє з них - серйозні.

На південь від Тель-Авіву в результаті ракетного обстрілу загинула жінка. В результаті потрапляння інших ракет за межами Тель-Авіву постраждали ще щонайменше чотири людини. Під ракетний обстріл потрапили міста Рішон ле-Ціон, Рамат-Ган, Сдоте та Тайбе.

Аеропорт Бен-Гуріон закрито

Ізраїльський аеропорт через ракетні обстріли тимчасово припинив повітряний рух. Декілька ракет розірвалися поблизу аеропорту. Літаки, які прямували в Тель-Авів, було перенаправлено на Кіпр.

Загиблі та десятки поранених: Тель-Авів обстріляли з Сектору Газа (онлайн)

Фото: місця, де спрацювали сирени повітряної тривоги (twitter.com/IDF)