ua en ru

Зеленський прибув з візитом до Японії на саміт G7: всі подробиці поїздки

Зеленський прибув з візитом до Японії на саміт G7: всі подробиці поїздки Фото: Володимир Зеленський, президент України (Getty Images)

Сьогодні, 20 травня, президент України Володимир Зеленський прибув з візитом до Японії, де візьме участь в у саміті країн G7.

Усі подробиці щодо візиту президента України до Японії - в матеріалі РБК-Україна.

Оновлено о 18:45

Зеленський підбив підсумки першого дня на саміті G7 в Японії. За словами президента, після всіх зустрічей з лідерами інших держав, він повернеться в Україні з ще більшими можливостями для української армії.

Оновлено о 17:05

Як розповів керівник Офісу президента України Андрій Єрмак, Зеленський та Шольц говорили про перші результати візиту українського президента в Німеччину, а також про формулу миру.

Оновлено о 15:59

"Зустрівся з президентом Франції Еммануелем Макроном. Дякую Франції за важливі рішення щодо військової та гуманітарної підтримки України", - написав Володимир Зеленський.

Як відзначив президент, підтримка Парижу коаліції винищувачів й його участь в тренувальній місії з підготовки українських пілотів є важливою.

Під час зустрічі з Макроном Зеленський акцентував увагу на пріоритетності реалізації української формули миру та залученні до неї якомога більшої кількості країн. Також проінформував про продуктивний візит на саміт Ліги арабських держав.

Оновлено о 15:42

Як пише Bild, президент також зустрівся з канцлером Німеччини Олафом Шольцем. Наразі зміст їхньої бесіди поки що невідомий.

Оновлено о 14:46

Зеленський зустрівся з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем. Сторони обговорили перебіг реалізації рекомендацій Європейської комісії для початку переговорів щодо вступу нашої країни до ЄС.

"Окрему увагу приділили питанню експортних обмежень на українську аграрну продукцію з боку низки країн Євросоюзу та неприпустимість їх продовження після 5 червня. Обговорили конкретні шляхи реалізації української формули миру та консолідацію світової підтримки нашої мирної ініціативи", - пише президент.

Оновлено о 14:14

Володимир Зеленський зустрівся з прем’єр-міністром Індії Нарендрою Моді.

"Під час зустрічі розповів про потреби України в гуманітарному розмінуванні та мобільних шпиталях. Докладно проінформував Нарендру Моді про ініціативу української формули миру та запросив Індію приєднатися до її реалізації", - написав президент.

Президент подякував Індії за гуманітарну допомогу, підтримку територіальної цілісності й суверенітету України, зокрема на майданчиках міжнародних організацій.

Оновлено о 13:29

Під час зустрічі з прем’єр-міністром Італійської Республіки Джорджею Мелоні, сторони обговорили важливість продовження діалогу між країнами щодо вагомих питань двосторонніх відносин.

"Володимир Зеленський і Джорджа Мелоні також обговорили перші результати візиту президента України до Італії, який відбувся 13 травня. Під час зустрічі йшлося про оборонну та політичну підтримку нашої країни з боку Італійської Республіки", - пише пресслужба Офісу президента.

Зеленський наголосив на необхідності вдосконалення спроможності протиповітряної оборони, включно з підготовкою наших пілотів.

Зеленський прибув з візитом до Японії на саміт G7: всі подробиці поїздки

Фото: Володимир Зеленський, президент України та Джорджія Мелоні, прем'єр Італії (president.gov.ua)

Оновлено о 13:02

Під час зустрічі з Ріші Сунаком Володимир Зеленський подякував Британію за лідерство в міжнародній коаліції винищувачів.

Також сторони обговорили:

  • подальшу реалізацію домовленостей, які були досягнуті під час перемовин у Великій Британії 14 травня;
  • розвиток двосторонніх відносин між країнами;
  • координацію позицій напередодні участі в саміті G7.

Зеленський прибув з візитом до Японії на саміт G7: всі подробиці поїздки

Фото: Володимир Зеленський, президент України та Ріші Сунак, прем'єр Британії (president.gov.ua)

Оновлено о 12:27

Під час візиту до Хіросіми Володимир Зеленський зустрівся з Ріші Сунаком. Під час зустрічі прем'єр Британії обійняв президента та сказав: "Ви зробили це".

Відповідаючи на питання, чи був це хороший день, Зеленський посміхнувся, кивнув та відповів "дякую".

Також зазначається, що президент зустрівся й з прем'єр-міністром Італії Джорджією Мелоні.

Зеленський прибув до Японії

"Японія. G7. Важливі зустрічі з партнерами та друзями України. Безпека й посилення співпраці для нашої перемоги. Сьогодні мир стане ближчим", - повідомив президент у Telegram-каналі.

Також до мережі потрапили й інші відео з аеропорту в Хіросімі.

Саміт G7

Лідери G7 зустрілись в японському місті Хіросіма. Саміт триває з 19 по 21 травня. Серед його учасників:

  • Канада - прем'єр-міністр Джастін Трюдо;
  • Франція - президент Еммануель Макрон;
  • Німеччина - канцлер Олаф Шольц;
  • Італія - прем'єр-міністр Джорджа Мелоні;
  • Японія - прем'єр-міністр Фуміо Кісіда;
  • Великобританія - прем'єр-міністр Ріші Сунак;
  • США - президент Джо Байден;
  • ЄС - Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії та Шарль Мішель, голова Європейської ради.

Чого очікувати?

За словами керівника Офісу президента Андрія Єрмака, під час поїздки до Японії, Володимир Зеленський зустрінеться з президентом США. Очікується, що сторони обговорять підготовку пілотів України на F-16.

Згідно з даними Politico, Байден збирається оголосити про новий пакет військової допомоги Україні на суму 375 млн доларів після зустрічі з українським колегою

Зокрема президент Штатів планує обговорити з бразильським колегою Луїсом Інасіу Лулою да Сілвою та прем'єр-міністром Індії Нарендрою Моді війну на території України. Байден планує порушити питання їх ролі в "підтримці основного та найголовнішого елементу будь-якого результату, а саме суверенітету та територіальної цілісності".

Що цьому передувало?

Турне по країнах ЄС

Минулого тижня президент України відвідав низку країн Європи, серед яких була Італія, Німеччина, Британія та Франція. Там він зустрівся з високопосадовцями й лідерами країн-членів ЄС.

"Повертаємося додому з новими оборонними пакетами: більше нової, потужної зброї для фронту, більше захисту для наших людей. Більше політичної підтримки", - написав президент під час повернення до України.

РБК-Україна розкривало усі подробиці турне Зеленського до країн ЄС.

Поїздка до Саудівської Аравії

Вчора, 19 травня, президент також відвідав Саудівську Аравію, де зустрівся зі спадкоємним принцом Мухаммадом бін Салманом аль-Саудом та виступив під час саміту Ліги арабських держав.

Як відзначив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, в кожній країні Володимира Зеленського вітаються як лідера вільного світу. Росію тим часом принижують в тих регіонах, які вона вважала "своїми".

Участь на саміті G7

Під час поїздок Володимира Зеленського низка західних ЗМІ повідомляли про його плани щодо участі на саміті G7.

Секретар РНБО Олексій Данілов підтвердив особисту участь президента на саміті, однак пізніше пресслужба відомства заявила про те, що Зеленський приєднається до зустрічі лідерів в онлайн-режимі.