ua en ru

Мюнхенська конференція з безпеки: головне

Мюнхенська конференція з безпеки: головне Ілюстративне фото (twitter.com/MunSecConf)

Конференція з безпеки тривала три дні

Мюнхенська конференція з безпеки у 2019 році проходила три дні, з 15 по 17 лютого. Подробиці про хід заходу - в матеріалі РБК-Україна.

17 лютого

Мюнхенська конференція 2019 завершилася

Голова Мюнхенської конференції з безпеки Вольфганг Ішингер виступив із заключним словом. Зокрема, він подякував "тим, хто намагався домогтися прогресу в вирішенні, здавалося б, нерозв'язних конфліктів".

Мюнхенська конференція з безпеки: головне

Волкер і глава ОБСЄ обговорили ситуацію в Україні

Спецпредставник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер на полях Мюнхенської конференції провів зустріч з генсеком ОБСЄ Томасом Гремінгером. В ході зустрічі було обговорено ситуацію в Україні і необхідність нових політичних імпульсів для реалізації мінських угод.

Мюнхенська конференція з безпеки: головне

Глава МЗС Ірану заявив про ризик війни з Ізраїлем

В ході виступу на Мюнхенській конференції з безпеки міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф звинуватив Ізраїль в прагненні до війни. При цьому, він зазначив, що ризик війни великий.

Глава МЗС Ірану відреагував на вчорашню заяву Пенса

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф звинуватив віце-президента США Майка Пенса в участі в "фарсі". Так він прокоментував заклик Пенса до європейських держав про вихід з ядерної угоди з Іраном, повідомляє Politico.

Виступаючи на конференції, Заріф заявив, що у США "нездорова прихильність" або "одержимість" Іраном.

Крім того, він зазначив, що Європа повинна зробити більше, якщо вона хоче зберегти відносини з Іраном.

"Європі потрібно бути готовою промокнути, якщо вона хоче плисти проти небезпечного потоку однобічності в США", - заявив він на конференції.

Сьогодні в Мюнхені виступить глава МЗС Ірану

Сьогоднішні засідання в рамках Мюнхенської конференції з безпеки зосереджені на Близькому Сході, включаючи заплановану промову міністра закордонних справ Ірану Мохаммеда Джавада Заріфа.

У Мюнхені сьогодні продовжиться конференція з безпеки

У Німеччині сьогодні, 17 лютого, триватиме робота Мюнхенської конференції з безпеки. Як очікується, останній день роботи конференції буде присвячений темі Сирії. Згідно з програмою, конференція почне роботу о 10:00 за київським часом і завершиться заключним словом голови о 14:00.

16 лютого

На конференції в Мюнхені завтра обговорять ситуацію в Сирії

Мюнхенська конференція з безпеки, яка почалася вчора, 15 лютого, завершується завтра, 17 лютого. Зокрема, в першій половині дня учасники обговорять питання про ситуацію в Сирії. О 14:00 за київським часом з заключним словом на конференції виступить її голова Вольфганг Ішингер.

Лагард заявила, що Україна повинна продовжувати глибокі структурні реформи

Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард на полях Мюнхенської конференції зазначила, що для підвищення рівня життя в Україні потрібні більш глибокі структурні реформи.

Порошенко про вибори 2019: цілком певний, що будуть чудові результати

"Я президент вільної демократичної країни. Ми не РФ, в РФ ви знаєте наперед хто виграє. Я, як президент своєї країни, скажу, ніхто не знає, хто виграє в Україні. І це є символ демократії але цілком певний, що будуть чудові результати", - сказав Порошенко, відповідаючи на питання щодо того, чи виграє він вибори 2019 в Україні.

Порошенко: у нас не заморожений конфлікт, у нас гаряча війна

Президент України Петро Порошенко у ході конференції в Мюнхені повідомив, що впродовж останніх 24 годин на Донбасі загинув один український солдат через удар протитанковими ракетами, ще трьох було поранено.

Він наголосив, що в Україні не заморожений конфлікт, а гаряча війна. За його словами у боях на Донбасі 2945 військових загинуло. Він також повідомив, що після укладання мінських угод загинуло вже 948солдат.

Разом з тим, він додав, що після отримання Україною американських "Джаваленів" бойовики на Донбасі істотно зменшили кількість обстрілів з танків.

"РФ на половину скоротила свої виступи з танків проти України", - додав він.

Порошенко: Україна була би щасливою стати частиною будь-якої безпекової ініціативи

Президент України Петро Порошенко у ході виступу в рамках Мюнхенської конференції зазначив, що не можна ігнорувати безпекові виклики. За його словами, єдина система, що тепер демонструє ефективність - це НАТО і саме тому він виступив з ініціативою щодо конституційних змін, що дали би змогу майбутньому членству України в НАТО та ЄС. І цю ініціативу підтримали.

"Нам слід зрозуміти, що великі європейські нації можуть себе боронити, чи у складі НАТО, чи у будь-якій іншій місії. Україна була би щасливою стати частиною будь-якої безпекової ініціативи", - сказав він.

Мюнхенська конференція з безпеки: головне

Порошенко виступає на конференції у Мюнхені

Президент України Петро Порошенко бере участь у засіданні секції щодо питать безпеки в Європі в рамках Мюнхенської конференції з безпеки.

Зокрема, Порошенко зазначив, що якщо РФ припинить стріляти - настане мир, але якщо стріляти перестане Україна - не буде України.

Безпека у Східній Європі: Стан(и) невизначеності #MSC2019

Опубліковано Петром Порошенком Субота, 16 лютого 2019 р.

Представники РФ і Британії зустрілися вперше після отруєння Скрипалів

На полях Мюнхенської конференції з безпеки дипломати РФ і Британії вперше за 11 місяців провели зустріч. РФ на зустрічі представляв заступник міністра закордонних справ Росії Володимир Титов, Британію - заступник міністра закордонних справ Алан Данкан, повідомляє DW.

Британія після зустрічі повідомила про наявні розбіжності між країнами. Разом з тим, в РФ заявили, що "британська сторона не перший раз запитувала контакт з представниками РФ, але при цьому просила залишати їх конфіденційними".

Клімкін: РФ буде захищать Балтійське море всіма можливими засобами

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін у ході зустрічі з журналістами у Мюнхені прокоментував будівництво "Північного потоку 2", зазначивши, що наразі є рішення, відповідно до якого європейські правила мають застосовуватися щодо "Північного потоку 2". Проте, він не впевнений, що цього достатньо, щоб "Газпром" не міг маніпулювати українськими партнерами щодо поставок.

"Я вчора всім пояснив, що якщо вони не будуть враховувати безпекову компоненту, якщо вони не зрозуміють, що після того, що відбулося біля Керченської протоки, Балтійське море Росія буде захищати всіма можливими засобами без будь-яких червоних ліній", - сказав Клімкін.

Він також додав, що якщо Кремль не зможе отримувати майже 30 млрд євро, які вони зараз отримують за газ, який транзитується територією України, то він почне іншу логіку втручання, "при чому почне її дуже швидко".

"Те що робить зараз "Газпром" - він фактично купує європейські кампанії, оскільки ті умови, на яких вони фінансують "Північний потік", вони не є типовими для такого типу проектів", - сказав він.

Клімкін про санкції проти РФ

Клімкін зазначив, що у понеділок, 18 лютого, у Брюсселі відбудеться зустріч глав МЗС країн ЄС, на якій розглядатиметься питання введення санкцій проти РФ за агресію в Азовському морі.

"Звичайно там будуть персональні санкції, ви про це почуєте від Федеріки Могеріні. Для мене головне не це. Головне, що на цьому засіданні буде обговорюватися план щодо підтримки і українського Донбасу і півдня. Там мій данський друг і колега, який був в Маріуполі буде готувати коротку відповідь і на основі цього і в Європейській комісії і в Європейських структурах почнеться розгляд того, що можна зробити дуже швидко, розуміючи ступінь втручання РФ у вибори. Всі прекрасно розуміють, що РФ маніпулює всіма виборами", - зазначив він.

Клімкін також додав, що ключова тема, яка всюди звучить, це Азов і звільнення українських політв'язнів і військовополонених.

Клімкін: домовлятися з РФ неможливо

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, який наразі перебуває у Мюнхені на безпековій конференції, зазначив, що всі прекрасно розуміють, що домовлятися з РФ неможливо і потрібно вибудовувати чітку стратегію протидії, зокрема, маючи на увазі санкції.

Порошенко зустрівся з президентом Чорногорії

Президент України Петро Порошенко на полях Мюнхенської конференції з безпеки провів зустріч з президентом Чорногорії Міло Джукановичем. В ході зустрічі, зокрема, обговорювалося питання інтеграції країни в Європейський союз.

Порошенко провів зустріч з Меркель в Мюнхені

Президент України Петро Порошенко і канцлер Німеччини Ангела Меркель провели зустріч на полях Мюнхенської конференції з безпеки. В ході зустрічі сторони обговорили санкції проти РФ, зокрема, за агресію в Азовському морі.

Пенс виступив на конференції в Мюнхені

Віце-президент США Майк Пенс в ході свого виступу згадав збільшення витрат на оборону в рамках НАТО, зазначивши, що багатьом союзникам по НАТО необхідно робити більше. Крім того, він зазначив позицію президента США Дональда Трампа стосовно РФ, зокрема, висилку 60 російських дипломатів у відповідь на замах на вбивство в Солсбері (Великобританія) і вихід з Договір про РСМД.

Пенс також зазначив, що коли він виступав на конференції в 2017 році, Північна Корея брала участь в небезпечних ракетних випробуваннях, які, за його словами, зараз зупинені завдяки дипломатії президента Трампа.

Пенс сказав, що Трамп упевнений в денуклеаризації в Північній Кореї.

"Президент Трамп сповнений надій. Він вірить, що мир можливий. Ми будемо продовжувати твердо стояти на своєму до тих пір, поки не досягнемо кінцевої повної денуклеаризації Північної Кореї. Захід ніколи не буде зломлений. Наші цінності переможуть", - сказав він.

Крім того, Пенс закликав країни ЄС до виходу з ядерної угоди з Іраном. Пенс також прокоментував ситуацію в Венесуелі, зазначивши, що її президент Ніколас Мадуро повинен піти зі своєї посади.

Меркель на Мюнхенській конференції прокоментувала "Північний потік 2"

"Я розумію, що питання "Північного потоку" викликає занепокоєння. Україна повинна залишитися транзитною державою. Інші газопроводи будуть існувати. Є "Північний потік 1" і він не привів до того, що все пішло проти України. У нас також є трубопроводи через Туреччину. Виникає питання про те, чи правильно що РФ стримує в своїх руках контроль за поставками газу? І також питання про те, що Європа повинна залишити в своїх руках можливість керівництва і координації. У нас є трубопроводи, які не використовуються в повній мірі, тому що в нас є труднощі в Україні", - сказала вона.

Меркель зазначила, що раніше Німеччина не користувалася американським газом, але зараз виявилося, що розумно імпортувати скраплений газ з США.

"Але ми не збираємося виключати РФ з нашого поля зору. У 2014 році різко змінилася ситуація, в 2019 році все виглядає погано. Геостратегічно Європа не має права розривати відносини з РФ. З одного боку я на боці Петра Порошенка, з іншого боку - питання "Північного потоку 2" для мене також залишаються дуже важливими", - сказала вона.

Меркель запевняє в збереженні транзиту газу через Україну

За словами Меркель, існує проблема - "Північний потік 2" - щодо якого ведуться переговори, дискусії. Вона зазначила, що Петро Порошенко наполягає на тому, що в України повинен бути доступ до російського газу.

"Я запевняю, що це буде зроблено. Але російський раз залишиться російським газом незалежно від того, як він до нас надходитиме - через Україну або Балтійське море ... РФ залишиться нашим партнером", - сказала вона.

Меркель про відносини з РФ

За словами Меркель, РФ в формі СРСР була однією зі сторін протистояння в роки "холодної війни", у 2011 році на полях Мюнхенської конференції США і РФ ратифікували Договір про роззброєння і в той час обидві сторони вважали, що між ними існувало стратегічне партнерство.

"Те, що відбулося за останні роки змінило ситуацію", - зазначила вона, подякувавши Столтенбергу за зусилля щодо збереження діалогу між НАТО і Росією.

"У березні 2014 року сталась анексія Криму, потім криза на сході України, були підписані мінські угоди, РФ і Україна спробували врегулювати цей конфлікт, але ми поки що далекі від урегулювання і ми обов'язково повинні продовжувати зусилля в цьому напрямку", - сказала вона.

Президент Румунії прокоментував ситуацію в Чорноморському регіоні

Президент Румунії Клаус Йоханніса зазначив, що недавні події в Чорному морі показали, що регіон знаходиться в небезпеці. При цьому він зазначив, що у НАТО є стратегія щодо Чорноморського регіону, зокрема, мається на увазі присутність кораблів Альянсу в Чорному морі.

"Якщо ми говоримо в НАТО про стримування, це, очевидно, те, що нам потрібно на східному фланзі", - зазначив він.

Програма Мюнхенської конференції на сьогодні

Згідно з програмою Мюнхенської конференції з безпеки, сьогодні, 16 лютого, її робота починається о 10:00 за київським часом. У першій половині дня очікується, зокрема, виступ канцлера Німеччини Ангели Меркель і міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова, а ввечері, о 18:30 за київським часом, очікується виступ президента України Петра Порошенка.

Мюнхенська конференція з безпеки: головне

Фото: twitter.com/MunSecConf

15 лютого

Порошенко розповів про санкції проти РФ

Президент України Петро Порошенко виступаючи перед журналістами на полях Мюнхенської конференції висловив упевненість в тому, що новий пакет санкцій проти Росії за агресію в Керченській протоці буде схвалений на початку наступного тижня.

Крім того, Порошенко доручив міністру закордонних справ Павлу Клімкіну скоординувати з міжнародними партнерами дії щодо введення санкцій проти Росії.

Порошенко зустрівся зі Столтенбергом

В рамках Мюнхенської конференції з безпеки президент України Петро Порошенко зустрівся з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом. Зокрема, в ході зустрічі обговорювалося закріплення в Конституції курсу України в НАТО і ЄС.

Порошенко в Мюнхені провів зустріч з головою комітету Сенату США з закордонних справ

Президент України Петро Порошенко обговорив з головою комітету Сенату США з закордонних відносин Джеймсом Рішем "азовський пакет санкцій" проти Росії.

Столтенберг: контроль над ядерними озброєннями під загрозою

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в ході виступу на конфереції зазначив, що весь режим контролю над ядерними озброєннями знаходиться під загрозою.

Крім того, на полях конференції Столтенберг провів зустріч з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим, після якої генсек НАТО заявив про відсутність прогресу в переговорах про ракети.

Виступ Порошенко на конференції очікується завтра

Президент України Петро Порошенко виступить на Мюнхенській конференції з безпеки завтра, 16 лютого. Виступ Порошенко заплановано в рамках сесії на тему "Безпека в Східній Європі", яка розпочнеться о 18:30 за київським часом.

Крім того, завтра очікуються виступи канцлера Німеччини Ангели Меркель, віце-президента США Майка Пенса, глави МЗС Росії Сергія Лаврова.

Міністр оборони Британії: РФ повинна понести відповідальність за свої міжнародні дії

Міністр оборони Великобританії Гевін Вільямсон вимагає, щоб Росія понесла відповідальність за свої міжнародні дії: "Російський авантюризм повинен мати ціну".

Він також зазначив, що Російська Федерація залишається основною загрозою безпеки в Європі.

Глава Мінооброни Німеччини виступила зі вступним словом

Глава Мінооброни Німеччини Урсула фон дер Ляйен акцентувала на ролі НАТО.

"Ми підтримуємо найслабшого з наших союзників, так само як ми підтримуємо найсильнішого, тому що НАТО - це більше, ніж військовий союз, це політичний союз. Як союзники ми разом вирішуємо наступні кроки. Для нас це єдиний спосіб забезпечити довіру, а також легітимність", - зазначила вона.

Ішингер відкрив Мюнхенську конференцію з безпеки 2019

Голова конференції з безпеки Вольфганг Ішингер офіційно відкрив 55-у щорічну Мюнхенську конференцію з безпеки.

Мюнхенська конференція з безпеки: головне

Фото: Вольфганг Ішингер (twitter.com/MunSecConf)

За його словами, в рамках конференції-2019, зокрема, будуть обговорюватися питання контролю над озброєннями і регіональні конфлікти.

"Я з нетерпінням чекаю вихідних, повних важливих дебатів. Всі проблеми безпеки, з якими ми стикаємося в ці вихідні - від регіональних конфліктів і гонок озброєнь до зміни клімату або транснаціональної організованої злочинності - створені людиною", - написав він у Twitter.

Мюнхенська конференція з безпеки: головне

Програма Мюнхенської конференції з безпеки на 15 лютого

Згідно з програмою конференції, сьогодні, 15 лютого 2019 року, очікується виступ голови конференції Вольфганга Ішингера, міністра оборони Німеччини Урсули фон дер Лейен, міністра закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріана, глави МЗС Польщі Яцека Чапутовіча, міністра закордонних справ Канади Христі Фріланд, американського сенатора Ліндсі Грема, генсека НАТО Єнса Столтенберга, глави МЗС Німеччини Хайко Мааса, верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні, директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард і тимчасового глави Світового банку Крісталіни Георгієвої.

Фото: програма конференції у Мюнхені на 15 лютого (скріншот)

Столтенберг анонсував зустрічі з Меркель, Пенсом і Порошенком

Генсекретар НАТО Єнс Столтенберг в рамках Мюнхенської конференції з безпеки 2019 проведе зустрічі з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, віце-президентом США Майком Пенсом, президентом України Петром Порошенко, президентом Афганістану Ашрафом Гані і міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим.

Мюнхенська конференція з безпеки: головне

Фото: Єнс Столтенберг (nato.int)

Столтенберг виступає з попередньою заявою на конференції

Генсекретар НАТО Єнс Столтенберг вже прибув на Мюнхенську конференцію з безпеки 2019 і виступає з короткою заявою перед заходом.

Мюнхенська конференція з безпеки стартує через кілька годин

Голова Мюнхенської конференції Вольфганг Ішингер на своїй сторінці в Twitter зазначив, що захід розпочнеться вже через кілька годин.

Мюнхенська конференція з безпеки: головне

Тимошенко візьме участь у роботі конференції з безпеки в Мюнхені

Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко і заступник голови партії Григорій Немиря 15-16 лютого візьмуть участь у Мюнхенській конференції з безпеки. В рамках конференції Тимошенко проведе ряд двосторонніх зустрічей зі світовими лідерами, європейськими чиновниками і політиками.

Порошенко візьме участь у Мюнхенській конференції з безпеки

Президент України Петро Порошенко 15-16 лютого візьме участь у роботі Мюнхенської конференції. Зокрема, Порошенко виступить в рамках сесії на тему "Безпека в Східній Європі".

Раніше глава держави також анонсував, що на Мюнхенській конференції з безпеки він оприлюднить факти втручання Росії у вибори 2019.

"Частинe інформації про втручання Росії я оприлюдню під час Мюнхенського форуму з безпеки", - заявив Порошенко.

Теми Мюнхенській конференції з безпеки 2019

В рамках Мюнхенської конференції з безпеки в 2019 році планується обговорення питань про єдність Євросоюзу, трансатлантичну співпрацю, а також можливі наслідки нової ери конкуренції великих держав.

Зазначимо, згідно з доповіддю експертів Мюнхенській конференції з безпеки наступає нова ера конкуренції наддержав - Росії, США і Китаю. На думку експертів, на даний момент світ переживає розвал всього ліберального міжнародного порядку, що є максимальною загрозою міжнародній безпеці з часів розпаду СРСР.

"Настала нова ера масового суперництва між Сполученими Штатами, Китаєм і Росією в поєднанні з певним вакуумом лідерства в так званому ліберальному світовому порядку", - заявив голова конференції Вольфганг Ішингер напередодні заходу.

Як очікується, на конференцію приїдуть експерти з усього світу, щоб обговорити майбутнє контролю над озброєннями та співробітництва у сфері оборонної політики.Також планується обговорення взаємодії між торгівлею і політикою безпеки, наслідків зміни клімату, технологічних інновацій.

Учасники конференції з безпеки в Мюнхені-2019

Як очікується, участь у Мюнхенській конференції з безпеки візьмуть понад 35 глав держав і урядів, 50 міністрів закордонних справ і 30 міністрів оборони.

Зокрема, участь у заході візьмуть канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент України Петро Порошенко, міністр закордонних справ Німеччини Хейко Маас, міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Лейен, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, міністр оборони Франції Флоранс Парлі, міністр оборони Канади Хардж Саджан, міністр оборони Туреччини Хулуси Акар.

Крім того, очікується велика делегація представників США. Зокрема, у конференції візьмуть участь віце-президент США Майк Пенс і міністр оборони США Патрік Шенахен, делегацію Конгресу США очолюють сенатори Ліндсі Грем, Шелдон Уайтхаус, Роджер Ф. Уикер, Джеймс Інхоф і спікер Палати представників Ненсі Пелосі.

Також свою участь підтвердили верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні, генсек НАТО Єнс Столтенбер, директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард і тимчасовий глава Світового банку Крісталіна Георгієва.

Президент Франції Еммануель Макрон і прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху відмовилися брати участь у Мюнхенській конференції з безпеки.