ua en ru

Усик – Ф'юрі. Що потрібно знати про битву чемпіонів у хевівейті

Усик – Ф'юрі. Що потрібно знати про битву чемпіонів у хевівейті Фото: Тайсон Ф'юрі та Олександр Усик провели яскраву прес-конференцію у Лондоні (Getty Images)

Бій українця Олександра Усика проти британця Тайсона Ф'юрі за звання абсолютного чемпіона світу в надважкій вазі стане головною подією світу боксу за останні два десятиліття.

Усі новини навколо поєдинку Усика та Ф'юрі – в матеріалі РБК-Україна.

Бій Усик – Ф'юрі відбудеться 18 травня в аравійській столиці Ер-Ріяді. У ринг боксери вийдуть на місцевій Kingdom Arena. Час початку поєдинку визначать згодом. Володар чемпіонських поясів WBA, WBO, IBF, IBO та The Ring у надважкій вазі Усик зустрінеться з чемпіоном за версією WBC Ф'юрі. Переможець стане першим за понад два десятиліття абсолютним чемпіоном світу в хевівейті.

Прогноз букмекерів на бій Усик – Ф'юрі

Наразі фаворитом протистояння з невеликою перевагою експерти вважають українця. На перемогу Усика фахівці букмекерської контори Favbet виставили коефіцієнт 1,86. Натомість імовірний успіх британського чемпіона оцінили балом 2,00. На нечастий у боксі нічийний підсумок можна поставити з солідним кефом 17,00.

Патріотична ставка з достроковою перемогою Усика запропонована з перспективним коефіцієнтом 5,50. Любителі ж гострих відчуттів можуть закластися на завершення бою у конкретному раунді. Наприклад, перемога будь-кого з боксерів у п'ятому збільшить потенційний виграш у 40 разів, а на кінець поєдинку в третьому раунді кеф склав 80,00.

Андеркард поєдинку Усик – Ф'юрі

Бій українця проти британського боксера стане головною подією великого вечора боксу. Натомість розігрівати публіку перед шоу Усика та Ф'юрі традиційно буде низка бійців меншого калібру. Наразі затвердили вже 9 поєдинків. Зокрема, Джо Кордіна поб'ється з Ентоні Какаче за титул IBF у другій напівлегкій вазі.

Список підтверджених поєдинків в андеркарді бою:

  • Опетая – Брієдіс
  • Кордіна – Какаче
  • Кабаєл – Санчес
  • Ковальов – Сафар
  • Чемберлен – Вахаб
  • Лапін – Пудівітр
  • Ітаума – Мезенцев
  • Ніка – Зейц
  • Лоу – Ахмаді

Усик – Ф'юрі. Що потрібно знати про битву чемпіонів у хевівейті

Головні події перед боєм Усик – Ф'юрі

Промоутер українського боксера Олександр Красюк поставив під сумнів проведення другого поєдинку з британцем. На його думку, Ф'юрі після поразки не наважиться на ще один бій проти Усика. Утім, зрив поєдинку можливий і після перемоги.

Організатори поєдинку підстрахувалися і знайшли резервіста на випадок нової відмови британця. Усик у будь-якому випадку вийде в ринг 18 травня. Його суперником за такого розвитку подій стане обов'язковий претендент на пояс IBF Філіп Хрговіч із Хорватії.

У середині квітня організатори поєдинку презентували офіційний саундтрек битви чемпіонів. Британський гурт New Hope Club записав композицію Can't Lose This Fight. У тексті пісні та анімаційному кліпі обіграли підготовку обох боксерів до бою.

Колишній британський боксер Ріккі Хаттон упевнений, що Ф'юрі зробив правильні висновки з непростої перемоги над екс-чемпіоном UFC Нганну. На його переконання, співвітчизник покращив фізичну форму та скинув зайві кілограми. Також ним керуватиме бажання закрити рота критикам.

У другій половині березня Ф'юрі повернувся до тренувальних поєдинків після злощасної травми. Важковаговик із ПАР Лерена опублікував світлину зі спарингу проти "Циганського Короля". Колишній володар другорядних титулів приєднався до тренувального табору британця.

Голова Генерального управління Саудівської Аравії з питань розваг Туркі Аль аш-Шейх презентував спеціальний пасок для майбутнього абсолютного чемпіона світу в хевівейті. Трофей для переможця протистояння виконаний у стилістиці UFC. У центрі розміщений великий напис Undisputed – "безперечний".

На початку лютого стало відомо про серйозну травму британця. У мережі з'явилися світлини розсічення "Циганського Короля", а промоутерська компанія Queensberry Promotions заявила про неможливість проведення бою 17 лютого. Зрештою, бій перенесли на весну.

Усик – Ф'юрі. Що потрібно знати про битву чемпіонів у хевівейті

Команда українця обрала для підготовки п'ять спаринг-партнерів. У таборі Усика працюють серб Хасановіч, німець Одіасе, українець Кацук, поляк Вах і британець Шилі. Усі вони за габаритами нагадують "Циганського Короля".

На початку січня на порталі webook.com стартував продаж квитків на бій. Найдешевша перепустка на битву чемпіонів коштує всього 70 аравійських ріалів (трохи більше 700 грн). Найдорожчі ж ідуть за 1500 ріалів (понад 15 тисяч грн).

Батько британця – Джон Ф'юрі – застеріг чемпіона WBC від нерозважливого підходу до битви чемпіонів. На його думку, абсолютним чемпіоном світу стане той, хто краще займатиметься в таборі. Поточний підхід Ф'юрі – несерйозний.

16 листопада у Лондоні відбулася спільна прес-конференція обох чемпіонів. Вони оголосили, що поєдинок відбудеться 17 лютого, а також повправлялися в гострих словах на адресу один одного. Битва поглядів Усика та Ф'юрі ледь не закінчилася бійкою.

Команда Ф'юрі зажадала перенесення поєдинку на 2024 рік. Мотивом до такого кроку став стан британського боксера після зустрічі з Нганну. За словами оточення Ф'юрі, він витратить більше часу на відновлення і підготовку до нового бою.

Наприкінці жовтня "Циганський Король" провів важкий поєдинок проти екс-чемпіона UFC Френсіса Нганну. Британець побував у нокдауні та зміг перемогти бійця змішаних мистецтв лише за рішенням суддів. Сам же отримав серйозні ушкодження.

Іменитий промоутер Боб Арум згодом розкрив фінансові деталі бою. Як виявилося, чемпіони не ділитимуть гонорарний фонд. Хитрі аравійські функціонери узгодили суму призових Усика та Ф'юрі окремо з кожним із боксерів.

У вересні Усик і Ф'юрі узгодили поєдинок за абсолют у хевівейті. Бій між українцем-чемпіоном і британським боксером із титулом WBC остаточної дати тоді не отримав. Робочими варіантами були 23 грудня і січень 2024 року.

Усик – Ф'юрі. Що потрібно знати про битву чемпіонів у хевівейті

Послужний список Усика та Ф'юрі

Український чемпіон провів на профі-рингу 21 поєдинок. У них Усик лише перемагав, зокрема 14 разів нокаутом. Пояси WBA, WBO, IBF, IBO він здобув після першої перемоги над Ентоні Джошуа, а вакантний титул The Ring забрав після другої. У серпні цьогоріч українець нокаутував британця Даніеля Дюбуа.

Непереможний у професіоналах і "Циганський Король". Ф'юрі провів 35 поєдинків, 34 із яких завершив перемогами (24 нокаути). Натомість перший бій проти американського боксера Деонтея Вайлдера британець звів унічию. Восени 2015-го він фактично завершив кар'єру Володимира Кличка перемогою за очками, відібравши всі титули українця.