ua en ru

Макрон, Шольц та Драгі приїхали в Україну: що відомо

Макрон, Шольц та Драгі приїхали в Україну: що відомо Фото: Маріо Драгі, Еммануель Макрон та Олаф Шольц (t.me/zalizni_zminy)

Канцлер Німеччини Олаф Шольц, президент Франції Еммануель Макрон та прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі прибули в Україну. При цьому, вже напередодні точна дата візиту не анонсувалася з міркувань безпеки.

Все що відомо про візит лідерів трьох країн і що цьому передувало - в матеріалі РБК-Україна.

Переговори стартували (14:14)

Переговори Макрона, Шольца Драгі з Володимиром Зеленським вже почалися. Разом з ними також перебуває і президент Румунії Клаус Йоханніс.

Зустріч із Зеленським (14:07)

Тріо європейських лідерів вже зустрілися із президентом України Володимиром Зеленським у Києві біля Маріїнського палацу, передає кореспондент РБК-Україна.

Фото: Володимир Зеленський, Еммануель Макрон, Олаф Шольц, Маріо Драгі і Клаус Йоханніс (Віталій Носач, РБК-Україна)

В Росії відреагували на візит (13:05)

Заступник голови Радбезу РФ Дмитро Медведєв відреагував на візит лідерів Німеччини, Франції та Італіїі до Києва, заявивши, що це нібито "не наближає Україну до миру".

"Ось люблять європейські поціновувачі жаб, лівера та макаронів відвідувати Київ. Користі - нуль. Знову пообіцяли вступ до ЄС, гаубиці старі, хлопнули горілки та потягом, як сто років тому - додому. І все гаразд. Тільки до миру це Україну ніяк не наближає. А годинник цокає…", - написав Медведєв.

Макрон, Драгі та Шольц прибули в Ірпінь (12:04)

Інформує про їхній візит французький телеканал BFM, кореспонденти якого супроводжують Макрона у поїздці.

Зазначимо, що зараз із європейськими лідерами в Ірпені немає президента України Володимира Зеленського. Їх зустріч запланована теж на сьогодні, а після чого очікується прес-конференція о 15:00.

Історична зустріч (11:42)

Як заявила віце-прем'єр-міністр Ірина Верещук, візит цих трьох європейських лідерів - це "історична зустріч", яка прокладе шлях до "сильнішої Європи і сильнішої України".

"Я не впевнена, що після зустрічі будуть якісь гучні заяви, але незалежно від того, чим вона обернеться, це буде історична зустріч, яка прокладе шлях до сильнішої Європи і сильнішої України", - сказала Верещук.

Посол Мельник назвав очікування України (11:37)

Посол України в Німеччині Андрій Мельник висунув дві вимоги до канцлера Шольця:

  • пообіцяти надання Україні статусу кандидата в члени ЄС та забезпечити одностайне прийняття Європейською радою наступного тижня
  • переступити через свої вагання у питанні важких озброєнь

"Ніщо не заважає Німеччині надати українській армії значну частину своїх 800 транспортних танків Fuchs, 325 танків Leopard 2 або 380 танків Marder для розгрому російських військ", - заявив Мельник.

В ОП розповіли про головні цілі візиту (11:26)

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що головні цілі обговорення з лідерами Франції, Німеччини та Італії стануть продовольча безпека, зброя та підтримка України.

"Це важливі теми для обговорення", - наголосив Єрмак.

Візит до Ірпеня (11:15)

Президент Франції Еммануель Макрон анонсував візит трьох лідерів до Ірпеня, де російські військові під час окупації скоювали масові вбивства цивільних.

"З Драгі і Шольцем ми зустрінемося з президентом Володимиром Зеленським, а також поїдемо в Ірпінь, де сталися вбивства", - анонсував Макрон.

Шольц виступив із заявою (10:50)

Канцлер Німеччини Олаф Шольц також виступив із заявою на підтримку України.

"Ми не просто хочемо продемонструвати солідарність, ми також хочемо запевнити, що допомога, яку ми організуємо - фінансова, гуманітарна, але також і коли мова йде про зброю - буде продовжуватися. І що ми будемо продовжувати його до тих пір, поки це буде необхідно для боротьби України за незалежність", - заявив Шольц.

Повітряна тривога в Києві (10:46)

У Києві станом на 10:46 лунає сирена повітряної тривоги, де саме зараз і перебувають Макрон, Шольц і Драгі.

Анонсовано прес-конференцію (10:35)

За даними французьких ЗМІ, сьогодні запланована прес-конференція в рамках візиту трьох європейських лідерів до Києва.

"У рамках візиту Еммануеля Макрона та його німецьких та італійських колег до України цього четверга о 14:00 відбудеться прес-конференція, яка відбудеться на BFMTV", - анонсують ЗМІ.

Перша заява Макрона (10:19)

Президент Франції Еммануель Макрон виступив із першою заявою після прибуття в Київ, в якій завірив у повній європейській солідарності з українським народом.

"Ми несемо послання про підтримку та єдність ЄС. Це важливий момент. Президент України Володимир Зеленський отримає меседж європейської єдності, підтримки, адресований всім українцям", - заявив Макрон.

З'явилося відео (10:01)

У мережі з'явилося відео Шольца, Макрона та Драгі на вокзалі у Києві. Європейські лідери вже у столиці.

Ціль візиту (09:57)

За даними Reuters, Макрон, Шольц та Драгі прибули в Україну, аби обговорити надання Україні статусу кандидата в члени Євросоюзу.

В МВС же не виключають підняття питання й переговорів України та РФ.

Лідери вже в Україні

Спочатку про прибуття лідерів Італії, Франції та Німеччини повідомило італійське RaiNews24.

Так, спочатку телеканал показав фотографію Шольца, Макрона та Драгі за столом у поїзді, також в ефірі було невелике включення кореспондента, що знаходиться у цьому поїзді. Фотографію також публікує La Repubblica, називаючи знімок історичним.

Згодом їх прибуття підтвердив і голова правління УЗ Олександр Камишин. Він опублікував фото трьох лідерів та написав: "Для мене сьогодні це була вже третя ніч в поїзді підряд. Та не тільки я провів сьогоднішню ніч в поїзді".

Чому це важливо

Три європейські лідери мають зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським. Це перший візит цього тріо після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Він проходить на тлі прагнення України стати членом Європейського Союзу.

Постачання зброї

Варто зазначити, що вчора німецький канцлер Олаф Шольц підтвердив зобов'язання Берліна постачати Україні сучасне озброєння та заявив, що передача здійснюватиметься в координації з партнерами з Європи та НАТО.

"У цій критичній фазі ми значно розширюємо нашу підтримку: ми, серед іншого, постачаємо Україні найсучаснішу зенітну систему та радар виявлення артилерії", - сказав Шольц.

Додамо, що Німеччина заявила про наміри передати ЗСУ Gepard, гаубиць Panzerhaubitze 2000, зенітної системи Iris-T та реактивної системи залпового вогню Mars.

А вже вчора, 16 червня міністр оборони Німеччини Крістін Ламбрехт підтвердила передачу Україні важкого озброєння. Мова йде про три реактивні системи залпового вогню Mars II.

Візит заперечувався

Вперше про візит Шольца, Макрона та Драгі в ЗМІ писали ще минулого тижня. Проте згодом з'явилася інформація, що лідери трьох країн можуть відвідати Київ вже 16 червня, але в Берліні та Парижі це спростовували.

Скандал із Шольцем

Не так давно посол України Андрій Мельник заявив, що до Києва запрошений канцлер Німеччини Олаф Шольц, з яким вище керівництво України має намір обговорити перспективи поставок важкого озброєння в нашу країну.

Однак німецький лідер відмовився їхати в Україну, нібито поки цього не зробить особисто президент Франк-Вальтер Штайнмаєр. На що посол України різко розкритикував канцлера ФРН, назвавши його "ображеною ліверною ковбасою", однак Шольц такі заяви відмовився коментувати.