ua en ru

Вперше за час війни. Усі подробиці візиту Зеленського до США

Вперше за час війни. Усі подробиці візиту Зеленського до США Фото: президент України Володимир Зеленський (president.gov.ua)

Президент України Володимир Зеленський 21 грудня вирушив з візитом у США. Свою поїздку офіційно підтвердив сам глава держави та розповів про свої плани зустрітися з американським колегою Джо Байденом та виступити у Конгресі.

Всі подробиці поїздки Зеленського до США зібрало РБК-Україна у своєму матеріалі нижче.

20:10 Президент України вже біля Білого дому.

Його кортеж знаходиться біля президентського гостьового будинку Blair House.

19:50 Зеленський прибув до США

The Guardian повідомило про прибуття президента України о 18:40 за київським часом. Проте, як стало відомо, літак приземлився лише зараз.

18:15 Пелосі офіційно запросила Зеленського виступити у Конгресі.

Спікер Палати представників Ненсі Пелосі офіційно запросила виступити на спільному засіданні Конгресу. Виступ розпочнеться о 02:30 за київським часом.

16:30 У Байдена назвали причину візиту Зеленського до Вашингтона.

Представник Білого дому Джон Кірбі заявив, що Байден запросив Зеленського, бо вважає, що війна в Україні перейшла у нову фазу. За його словами, переговори будуть зосереджені на продовженні військової та економічної допомоги США.

"Президент дійсно вірить, що оскільки ми наближаємося до зими, оскільки ми вступаємо в нову фазу цієї війни, що це гарний час для двох лідерів, щоб сісти віч-на-віч і поговорити", - підкреслив Кірбі в ефірі CNN.

Лідери також обговорять можливі шляхи закінчення війни.

16:00 Зеленський летить до США американським військовим літаком.

Як пише CNN, в організацію та забезпечення заходів безпеки в ході візиту Зеленського до Вашингтона були залучені різні структури. Спочатку він прибув поїздом до польського Перемишля, після чого вилетів до США з аеропорту в Жешуві.

15:40. Байден заявив, що з нетерпінням чекає Зеленського

"Сподіваюся, тобі добре летіти, Володимире. Я радий, що ти будеш тут. Багато що є обговорити", - написав президент США Джо Байден на своїй сторінці в Twitter.

15:15. На Банковій пояснили, чому візит Зеленського до США є надзвичайно важливим

Як зазначив радник голови ОП Михайло Подоляк, цей візит президента спростує спроби Росії поширити фейки про те, що нібито відносини між Америкою та Україною "охолоджуються".

Також зустріч Зеленського з його американським колегою дасть можливість напряму пояснити реальну ситуацію в Україні та розповісти, яка саме зброя потрібна нашим бійцям, аби надалі боротися з російською агресією.

14:35. Перша поїздка Зеленського літаком від початку вторгнення

"Трохи нервовий. Вперше з початку війни президент їде у відрядження не потягом. Власне потягом, але й не потягом. Забув назву того транспорту, який літає. Нерви", - написав очільник "Укрзалізниці" Олександр Камишін.

13:49. У мережі показали відео із Зеленським з Польщі

Ймовірно, це були опубліковані кадри з прибуття глави держави до Польщі перед його літаком до США. Разом із Зеленським на кадрах видно керівника ОП Андрія Єрмака і посла США в Україні Бріджит Брінк.

11:32. ЗМІ назвали час зустрічі Зеленського з Байденом

Американський лідер Джо Байден зустріне президента України Володимира Зеленського біля Білого дому о 21:00.

Після чого пройде прес-конференція українського президента о 23:30.

У Конгресі виступ Зеленського очікується на 02:30 за київським часом.

10:00. Українська делегація в США проситиме про постачання ATACMS та Grey Eagle

Інформацію передає Politico. За інформацією видання, під час візиту президента України Володимира Зеленського до США українська делегація проситиме Білий дім про постачання ракет великої дальності та безпілотників.

Як повідомляє джерело видання, українська делегація виступить із проханням поставити ракетні системи великої дальності або ATACMS, а також американські безпілотники Grey Eagle та Reaper.

09:53. Зеленський хоче ще більше підтримки від США

"Наша ситуація важка. Ворог збільшує чисельність своїх військ, але наші хлопці сміливіші. Нам потрібна сильніша зброя. Ми передамо подяку від наших хлопців Конгресу США та президенту США за їхню підтримку, але цього (підтримки, - ред.) недостатньо", - сказав Зеленський у Бахмуті під час передачі йому українського прапора, підписаного солдатами на передовій.

Хронологія подій

До сьогоднішнього дня детальної інформації про візит українського лідера у Вашингтон не розголошувалося. І цьому передують, зокрема, безпекові питання.

Втім, у ніч проти 21 грудня американські ЗМІ почали масово писати про візит Зеленського до Вашингтону. В медіа інформували, що український президент виступить перед Конгресом та поспілкується з американським лідером Джо Байденом.

При цьому ABC News написало, що Зеленський планує відвідати Капітолійський пагорб.

Таким чином, можна стверджувати, що візит українського президента до Вашингтона може стати його першою іноземною поїздкою після початку російського повномасштабного вторгнення в Україну. Принаймні, публічно.

Офіційні підтвердження

Вже на сьогоднішній ранок за даними Білого дому стало відомо, що цей візит планувався заздалегідь.

Так, поїздка українського лідера була узгоджена між Зеленським та Байденом ще під час телефонної розмови 11 грудня. Після чого останній запропонував дві дати візиту. Йшлося про 14 та 21 грудня.

Остаточно ж візит Зеленського було підтверджено українською стороною лише у неділю, 18 грудня.

Свою поїздку до США офіційно підтвердив і сам Зеленський. Про це він написав на своїй сторінці в Twitter.

"Вирушив до США задля зміцнення стійкості й обороноздатності України. Зокрема, із президентом США Джо Байденом обговоримо співпрацю України та США. Також виступлю в Конгресі та проведу низку двосторонніх зустрічей", - повідомив глава держави.

Після чого, про це повідомили і на Банковій. Український лідер виступить із промовою на спільному засіданні двох палат Конгресу США і проведе низку двосторонніх зустрічей, передали в ОП.

Тож, можемо підсумувати, що у Зеленського запланована зустріч з Байденом, ключовими членами його команди з нацбезпеки та Кабінетом міністрів, звернення у Конгресі та розмова з пресою.

Зазначимо, раніше спікер Конгресу Ненсі Пелосі попросила усіх членів Конгресу бути фізично присутніми на сесії сьогодні ввечері, де виступить Володимир Зеленський.

Що обговорять Байден і Зеленський

Як стало відомо, президенти України та США обговорюватимуть поглиблене стратегічне планування подальших дій на полі бою, можливості навчання, яке США та інші союзники продовжуватимуть надавати Україні.

Серед тем буде порушено питання санкцій та експортний контроль. Допомогу в економічному та енергетичному секторах, а також гуманітарна підтримка.

Не мало важливим є той факт, що в адміністрації Байдена назвали візит Зеленського сигналом російському диктатору Володимиру Путіну, що Вашингтон підтримуватиме Київ "стільки, скільки потрібно".

Новий пакет допомоги від США, включно з Patriot

Не менш резонансною новиною від візиту Зеленського до США стало офіційне підтвердження Білим домом передачі Україні ракетної батареї Patriot.

Очікується, що саме сьогодні президент США Джо Байден оголосить новий пакет майже 2 мільярдів доларів допомоги Україні у сфері безпеки.

"Він міститиме дуже важливий аспект: батарею ракет Patriot, яка стане критично важливим активом для захисту українського народу від варварських нападів Росії на критичну інфраструктуру України", - заявили в Білому домі.

Серед іншого, Вашингтон обіцяє Києву системи ППО NASAMS та HAWK, ПЗРК Stinger та обладнання для боротьби з БПЛА.