ua en ru

Зеленський в США. Перші підсумки візиту (оновлюється)

Зеленський в США. Перші підсумки візиту (оновлюється) Фото: Володимир Зеленський, президент України (Віталій Носач, РБК-Україна)

Президент України Володимир Зеленський 31 серпня розпочав свій робочий візит до Сполучених Штатів Америки. Перебуваючи у Вашингтоні, глава держави вже провів низку зустрічей та переговорів.

Перші підсумки візиту Зеленського до США - в матеріалі РБК-Україна.

Зустріч Байдена і Зеленського

Президенти почнуть переговори в Білому домі о 2 годині дня за місцевим часом (9 вечора по Києву). У розкладі Байдена на зустріч відвели 2,5 години.

Уже відомо, що спільна прес-конференція не запланована. Байден після переговорів із Зеленським у Білому домі Байден відправиться на щотижневий економічний брифінг (4:30 за Вашингтоном).

Нормандський формат

Презентуючи для аналітичних центрів Америки програму трансформації України, Зеленський заявив, що розглядає кілька шляхів залучення США до участі в Нормандському форматі.

"Ми серйозно думаємо, як розвивати Нормандський формат для мирного врегулювання ситуації. І запросили США для участі в декількох моделях і думаємо, як правильно і безпечно зробити це для регіону", - заявив президент України.

Енергетика

Спочатку Зеленський разом з делегацією відвідали Міністерство енергетики США. Там державне підприємство "Енергоатом" та американська компанія Westinghouse Electric підписали меморандум про будівництво енергоблоку Хмельницької АЕС.

Міністри енергетики України та США також започаткували стратегічний діалог у сфері енергетики й клімату. США висловили готовність допомогти Україні з покращенням корпоративного управління на енергопідприємствах.

Також відбулися переговори Зеленського з американським міністром енергетики Дженніфер Гренхольм, в ході яких глава держави закликав започаткувати консультації Україна-Німеччина-США щодо збереження транзиту російського газу.

Космос

Український президент сьогодні також зустрівся з директором американського космічного агентства NASA Біллом Нельсоном та запросив його в Україну. Зеленський заявив про готовність України співпрацювати з США в рамках проектів "Антарес" та "Артеміда".

"Україна має знову стати космічною державою", - заявив після зустрічі Зеленський.

Україна та США домовилися про співпрацю між Держкосмосом та Пентагоном у сфері безпеки космічних польотів. Сторони підписали відповідний меморандум.

Оборона

Делегація України на чолі з президентом відвідала Пентагон. В ході візиту міністри оборони України та США - Андрій Таран та Ллойд Остін - підписали угоду про стратегічну основу оборонного партнерства між державами.

Міністри оборони України та США також підписали міжурядову угоду про проекти у сфері досліджень, розробок, випробувань та оцінки. Угода дозволить залучити американські інвестиції для розвитку озброєння української армії.

Між Україною і США укладено угоду про встановлення лінії захищеного зв'язку. Документ був підписаний у Вашингтоні між Адміністрацією Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України та Державним департаментом Сполучених Штатів Америки.

Україна і США уклали угоду щодо використання інформації про подорожуючих. Зокрема, угода допоможе виявляти терористів і міжнародних злочинців.

Економіка

Президент України зустрівся з головою Світового банку Девідом Малпассом. На зустрічі обговорювалися питання земельної реформи, іригації і розвитку агросектору, а також інфраструктурні проекти, зокрема програми в енергетиці, удосконаленні банківського сектору.

Який сьогодні порядок денний

Прес-секретар українського президента Сергій Никифоров заявляв, що сьогодні українська делегація планує провести низку зустрічей з підписанням документів у:

  • Міністерстві енергетики США;
  • Міністерстві оборони США;
  • Державному департаменті США;
  • Світовому банку;
  • космічному агентстві NASA.