ua en ru

Удар по ТРЦ, масштабна пожежа і жертви: що відбувається в Кременчуці

Удар по ТРЦ, масштабна пожежа і жертви: що відбувається в Кременчуці Фото: рятувальники на місці удару по ТРЦ у Кременчуці (t.me/DMYTROLUNIN)

Російські війська сьогодні, 27 червня 2022 року, завдали ракетного удару по Кременчуку (Полтавська область). Одна з ракет влучила в торгово-розважальний центр, в результаті є загиблі і поранені.

РБК-Україна зібрало все, що відомо про ракетний удар на даний момент.

Що відомо на даний момент

  • Кременчук атакувала російська авіація. Крилаті ракети запустили зі стратегічних бомбардувальників у Курській області.
  • Загалом було випущено дві ракети, друга влучила в міський стадіон.
  • За попередніми оцінками, на момент удару в торговому центрі "Амстор" перебували понад тисячу цивільних.
  • Внаслідок удару загинули 16 осіб. Ще близько 60 постраждали, частину з них госпіталізували.
  • Сам торговий центр практично увесь вигорів, місцева влада каже, що він повністю знищений.
  • Служба безпеки України вже взялася за розслідування, атаку кваліфікували як порушення законів та звичаїв війни.
  • До Кременчука прибув міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.
  • Біля ТЦ у готелі "Дніпровські зорі" запрацював мобільний пункт поліції. Туди можна звернутися, якщо ваші родичі чи близькі могли перебувати у приміщенні на момент ракетного удару і вони не виходять на зв'язок.

05:47 Президент Джо Байден назвав удар по Кременчуку жорстоким і пообіцяв продовжити роботу щодо санкцій разом із союзниками. Він також заявив, що Росія має понести відповідальність за "варварську війну". Своєю чергою, президент Франції Еммануель Макрон назвав ганьбою напад на ТРЦ.

02:53 Лідери країн G7 різко засудили ракетний обстріл і заявили, що всі винні, зокрема й голова Кремля Володимир Путін, будуть нести відповідальність.

У спільній заяві вони назвали ракетні удари військовим злочином і висловили подальшу підтримку Україні.

02:23 Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс у відповідь на удар по Кременчуку закликав запровадити нові санкції проти Москви і перестати світовим лідерам дзвонити телефоном до Кремля.

01:56 Президент РФ Володимир Путін дав особисто вказівку завдавати ударів по цивільних об'єктах в Україні. Приклад тому ракетний обстріл торгового центру у Кременчуці. При цьому окупанти спеціально підбирають той час, коли під удар може більше мирних жителів, заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський.

01:29 Кількість загиблих зросла до 16, ще 59 людей поранено, це попередні дані. Рятувальникам вдалося локалізувати пожежу, повідомляє голова ДСНС Сергій Крук.

00:55 Як повідомив глава МВС Денис Монастирський, приблизну кількість загиблих від ракетного удару по Кременчуку буде встановлено у вівторок, 28 червня. Він зазначив, що на встановлення можливих останків знадобиться більше часу.

00:45 У Кременчуці міністр внутрішніх справ Денис Монастирський розповів про ситуацію після російського удару по ТРЦ.

Станом на 22:00 рятувальні роботи продовжуються.

Фото: рятувальники на місці удару по ТРЦ у Кременчуці (t.me/DMYTROLUNIN)

20:40 Служба безпеки України кваліфікувала ракетний удар по торговому центру у Кременчуці як порушення законів та звичаїв війни. Розслідувати військовий злочин відправили команду спеціалістів із Головного слідчого управління СБУ.

20:18 Тим часом стало відомо, що кількість постраждалих від ракетного удару по Кременчуку досягла 50 людей. При цьому майже 30 із них відмовилися від госпіталізації.

20:10 На ракетний удар відреагувала посол США в Україні Бріджіт Брінк. За її словами, Росію буде притягнуто до відповідальності за свої звірства.

У свою чергу британський прем'єр Борис Джонсон назвав сьогоднішню атаку варварством з боку президента Росії Володимира Путіна.

20:00 Ракетний удар по Кременчуку завдала російська авіація з території Курської області. Ракети Х-22 запустили з бомбардувальників Ту-22 М3.

За словами секретаря РНБО Олексія Данілова, противник запустив дві ракети. Друга влучила в міський стадіон.

19:40 Кількість загиблих внаслідок удару по торговому центру у Кременчуці досягла 10. Також відомо про 40 постраждалих.

Влада Полтавської області вважає, що кількість жертв зростатиме.

18:50 Поряд із торговим центром у готелі "Дніпровські зорі" запрацював мобільний пункт поліції. Тут можна дізнатися інформацію, якщо ваші родичі або близькі могли перебувати в "Амсторі" на момент ракетного удару.

Ракетний удар

Після 15:30 у Кременчуці зафіксували прильоти російських ракет. Влада Полтавської області відразу заявила про влучання в цивільний об'єкт, а також підтвердила наявність постраждалих.

Фото: наслідки ракетного удару по Кременчуку (facebook.com/MNS.GOV.UA)

Потім мер Кременчука Віталій Малецький уточнив, що ракета потрапила в дуже людне місце, яке не має відношення до військових дій. Також місцеві ЗМІ почали поширювати кадри палаючого торгового центру "Амстор".

Реакція Зеленського

На удар по Кременчуку вже відреагував президент України Володимир Зеленський. За його словами, на момент інциденту в ТРЦ перебували більше тисячі цивільних.

"Кількість жертв неможливо навіть уявити. Ніякої небезпеки для російської армії. Ніякої стратегічної цінності. Лише спроба людей жити нормальним життям, що так злить окупантів. Росія продовжує зганяти своє безсилля на звичайних громадянах. Сподіватися на адекватність і людяність з її боку марно", - зазначив Зеленський.

Кількість жертв уточнюється

Як зазначив начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін, кількість жертв цього удару уточнюється.

"Ракетний удар по ТРЦ з людьми в Кременчуці - черговий військовий злочин росіян. Злочин проти людяності. Це неприхований і цинічний акт терору проти мирного населення. Росія - держава терорист", - додав він.

Підтверджені жертви

Як повідомив заступник голови Офісу президент Кирило Тимошенко, на даний момент відомо як мінімум про двох загиблих. Ще 20 осіб отримали поранення, дев'ять з них у важкому стані. Рятувальна операція триває.