ua en ru

Суд Гааги розглядає справу МН17: онлайн

Суд Гааги розглядає справу МН17: онлайн Ілюстративне фото (flickr.com/jeroenakkermans)

У нідерландському суді проходять слухання щодо катастрофи малазійського Boeing

Сьогодні, 9 березня, розпочався судовий процес у справі про авіакатастрофу малазійського Boeing 777 на Донбасі в 2014 році, в результаті якої загинули 298 осіб. РБК-Україна стежить за тим, як проходить перше слухання.

18:55 Інформація про превентивні заходи проти коронавируса в холі прес-центру.

Суд Гааги розглядає справу МН17: онлайн

Фото РБК-Україна

18:25 Будь-який з трьох обвинувачених, які поки ігнорують процес в Окружному суді Гааги, зможе пізніше в будь-якому форматі увійти в процес. Про це журналістам сказала представник прокуратури Нідерландів Дігна ван Бутселар. "Чи може це призвести до затримки процесу? Так, можливо", - сказала вона.

Також прокурор уточнила, що згідно нідерландському законодавству, не обов'язково переводити на російську мову всі 30 з гаком тис. сторінок справи, щоб обвинувачений Олег Пулатов міг з ними ознайомитися, що могло б дуже серйозно затягнути процес.

16:50 Головуючий суддя закрив засідання на сьогодні, сказавши, що весь порядок денний вичерпано. Перед цим дуже коротко виступив адвокат сімей жертв трагедії Пітер Лангстрат.

Суд продовжиться завтра о 11:00 за київським часом.

16:44 Перерва закінчена, засідання продовжилося.

16:07 Оголошено півгодинну перерву.

16:02 За словами іншого адвоката Пулатова, Баудевейна Ван Ейка, для встановлення істини в справі про катастрофу Боїнга, необхідно буде проводити додаткові розслідування. "Є дуже багато питань, на які поки немає відповідей. Наприклад, чому Україна не закрила свій повітряний простір", - сказав адвокат.

Ван Ейк також заявив, що українська влада знали, що в розпорядженні бойовиків були ракети, які могли становити небезпеку для літаків, в тому числі цивільних, і повинні були вжити відповідних заходів обережності.

15:42 Адвокат обвинуваченого Пулатова, Сабіна тем Дуссхате, заявила, що її підзахисний запевняє, що він ніяким чином не причетний до катастрофи Боїнга. Вона також кілька разів підкреслила, що повністю поділяє біль та горе всіх родичів загиблих в трагедії, але вважає важливим, щоб обвинувачений міг повністю скористатися своїм правом на захист. "Не менш важливо, щоб до відповідальності було притягнута саме винна людина", - зазначила адвокат.

15:32 Прокурори закінчили свій виступ на першому засіданні суду.

Тепер починають виступати адвокати підозрюваного Олега Пулатова.

15:25 "Те, що обвинувачені, можливо не понесуть реального покарання у разі визнання винними - не привід відмовлятися від суду. Встановити всю правду в цій справі - не менш важливо, ніж притягти до відповідальності. Тим більше, недоторканний сьогодні може постати перед судом завтра ", - сказав нідерландський прокурор Вард Фердінандуссе.

15:21 За словами судді Хендріка Стейнхаус, рішення по підозрюваним з'явиться більше, ніж через 14 днів після закінчення слухань.

"Рішення суду зазвичай оголошується через 14 днів після слухань. У цьому випадку це займе більше часу", - оголосив Стейнхаус.

14:36 Адвокат 27 сімей жертв катастрофи Пітер Лангстраат заявив про те, що четверо обвинувачених рано чи пізно понесуть реальне покарання.

Також він повідомив, що вірогідна поява нових обвинувачених. Проте швидше за все вони будуть проходити в новому, окремому судовому процесі.

Суд Гааги розглядає справу МН17: онлайн

Фото: адвокат Пітер Лангстраат (РБК-Україна)

14:33 Судове засідання продовжилося після годинної перерви.

14:22 Глава української делегації, заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов впевнений, що в справі про катастрофу Боїнга MH17 з'являться нові підозрювані.

"За цим чотирьом підозрюваним ми передали всі матеріали нашим нідерландським колегам. У той же час, на нашому національному, українському рівні слідство триває, і я впевнений, що з'являться нові фігуранти. Далі ми узгодимо це з колегами з JIT і передамо їм всі зібрані матеріали за новими фігурантам", - сказав Мамедов.

Суд Гааги розглядає справу МН17: онлайн

Фото РБК-Україна

13:23 В засіданні оголошена перерва до 14.30 за київським часом.

13:04 Слово передали прокурору, яка почала перераховувати імена всіх 298 жерт катастрофи Боїнга.

12:38 Суддя констатував, що Ігор Гиркин (Стрєлков) не з'явилося в суді і не збирається цього робити, заперечує нідерландську юрисдикцію і причетність "сепаратистів" до катастрофи Боїнга. За словами Стейнхюйса, Гиркин намагалися офіційно вручити поветску за адресою його реєстрації, зв'язатися з ним через імейл, скайп і Вконтакте, але безуспішно. Проте, згідно з інформацією ЗМІ, Гиркин в курсі того, що відбувається і свідомо не приїхав до суду.

12:28 Аналогічна формальна процедура - констатація відсутності в суді - зараз проходить відносно інших трьох обвинувачених.

12:27 Суддя констатував відсутність на засіданні обвинуваченого Олега Пулатова, а також те, що він знав про висунутих йому звинуваченнях і початку судового процесу - отже свідомо вирішив не з'являтися в суді. Його інтереси в процесі представлятимуть двоє нідерландських адвокатів, повноваження яких були підтверджені судом.

12:19 Суддя розповів, що після подання звинувачення, під час наступної судової сесії, яка буде проходити в червні, сторона захисту зможе подати свої попередні заперечення проти звинувачень прокуратури. Також захист зможе клопотати про проведення додаткового розслідування, і суд вивчить, чи дійсно захист в такому розслідуванні зацікавлений.

12:04 Суд продовжив засідання після перерви.

11:35 Через технічні проблеми в засіданні оголосили півгодинну перерву.

11:34 Суддя Стейнхаюс сказав, що в процесі попередньо виступлять 49 родичів жертв катастрофи, 84 людини також будуть звертатися за матеріальною компенсацією.

11:18 Він також детально розповів, як будуть проходити слухання, як буде вестися зйомка засідань, хто може бути присутнім в залі суду і т.д. Крім Стейнхаюса, процес будуть вести ще два судді, також в залі присутні два запасних судді, на випадок якщо хтось з основних суддів захворіє або не зможе знаходиться в залі суду.

Засідання проходитимуть з 10 до 17 годин з двома перервами.

11:15 "Це особливий судовий процес, з великого числа жертв, які були громадянами різних країн. До нього прикута величезна суспільна увага", - сказав у своїй вступній промові головуючий на процесі суддя Хендрік Стейнхаюс.

11:04 Четверо обвинувачених не братимуть участі в засіданні суду. Бути присутнім будуть тільки адвокати підполковника ВДВ Олега Пулатова.

11:02 Розпочалося судове засідання.

10:33 Справа по Боїнгу МН 17 вже складається з 30 тис. сторінок, і по ходу судового процесу буде рости, оскільки за законодавством Нідерландів можна додавати в справу нові дані.

10:15 Під будівлею судового комплексу Схіпхол збираються журналісти. У прес-центрі - вже більше сотні співробітників ЗМІ, всього на процес акредитував вісь понад 400 осіб.

Фото РБК-Україна

09:34 Судове засідання почнеться об 11:00 у судовому комплексі Схіпхол.

Кого підозрює слідство

На сьогодні слідство висунуло звинувачення і видало міжнародний ордер на арешт чотирьох осіб. При цьому підкреслюється, що серед них немає тих, хто випустив ракету, однак вони мали безпосереднє відношення до бойових дій і могли впливати на прийняття рішень.

На лаві підсудних сьогодні мали б бути колишній ватажок розвідки "ДНР" Сергій Дубинський ("Хмурий"), колишній "міністр оборони ДНР" Ігор Гіркін ("Стрєлков") і підполковник ВДВ Олег Пулатов ("Гюрза"). Всі троє є громадянами Росії та бойовими офіцерами.

Також серед обвинувачених є український бойовик Леонід Харченко ("Крот"). На судовому процесі буде присутній захист росіянина Пулатова, який забезпечить юрист Олена Кутьїна і нідерландські адвокати.

Катастрофа МН17 забрала життя 298 осіб

Літак "Малазійських авіаліній" зазнав аварії 17 липня 2014 року у розпал бойових дій на Донбасі. Літак рейсу МН17 летів за маршрутом Амстердам - Куала-Лумпур, загинули 298 пасажирів і членів екіпажу. За кількістю жертв входить до десятки найбільших авіакатастроф в історії.

Уламки впали в районі населених пунктів Грабове, Розсипне і Петропавлівка Донецької області. За даними міжнародного слідства, у літак влучила ракета, випущена з ЗРК "Бук". Даний зенітно-ракетний комплекс на Донбас поставила Російська Федерація, оскільки українська сторона на той момент до антитерористичної операції активно залучала бойову авіацію.

Станом на 17 липня 2014 року район, над яким збили лайнер, контролювали бойовики самопроголошеної "Донецької народної республіки". У перші хвилини після катастрофи, вони оголосили про те, що збили український військовий літак. Коли стало відомо про катастрофу цивільного борту, бойовики "ДНР" та Росія оголосили, що МН17 збили українські винищувачі. Надалі всі звинувачення на адресу Києва були спростовані Спільною слідчою групою (JIT).

Бортові самописці під тиском міжнародної громадськості бойовики передали Малайзії, після чого їх розшифровкою зайнялися Нідерланди, які взяли на себе провідну роль у розслідуванні. Протягом декількох місяців тривало вивезення останків жертв і уламків літака.