ua en ru

"Суд" у Криму арештував 15 українських моряків

"Суд" у Криму арештував 15 українських моряків Ілюстративне фото (mil.gov.ua)

Заарештували 12 українських моряків в Сімферополі і трьох в Керчі

Сьогодні, 27 листопада, в окупованому Криму почався "суд" над затриманими РФ українськими моряками. Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на Facebook журналіста "Радіо свобода" Антона Наумлюка.

"Київський райсуд Сімферополя" заарештував на два місяці першого з затриманих українських моряків Володимира Варимеза. Його звинуватили за ч. 3 ст. 322 КК РФ "Незаконне перетинання кордону, вчинене групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства чи з погрозою його застосування". Український моряк провину не визнав.

Журналіст повідомив, що "суд" окупантів також заарештував другого українського моряка Сергія Цибізова та старшого матроса з катера "Нікополь" Андрія Оприско, матроса буксира "Яни Капу" Віктора Беспальченка, Юрія Будзила і старшого матроса буксира "Яни Капу" Володимира Терещенка на два місяці. Як повідомляється, зараз Будзила етапують до будівлі управління ФСБ для пред'явлення звинувачення і допиту.

Пізніше стало відомо, що "суд" арештував капітана-лейтенанта катера "Нікополь" Сергія Попова і старшого матроса буксира "Яни Капу" Михайла Власюка.

У росЗМІ повідомляють, що були також арештовані Богдан Головаш, Сергій Чуліба, Владислав Костишин, Сергій Попов.

"Суд постановив, клопотання про взяття під варту підлягає задоволенню. Призначити запобіжний захід на 1 місяць 29 днів - до 25 січня 2019 року", - сказав суддя Андрій Долгополов.

Відзначимо, також заарештовані троє моряків, які були поранені і перебувають у лікарнях у Керчі. Серед арештованих Андрій Артеменко, Андрій Ейдер та Василь Сорока. До судового засідання поранені перебували у лікарні. Ейдер раніше був прооперований.

Додамо, голова Служби безпеки України Василь Грицак підтвердив перебування контррозвідників на захоплених російською стороною кораблях. За інформацією СБУ, один з них отримав важке поранення після того, як російський штурмовик застосував некеровані ракети.

Напередодні керівник Генштабу Віктор Муженко заявив, що українська сторона не має зв'язку з пораненими військовими моряками.