ua en ru

Рада відправляє Рябошапку у відставку: онлайн

Рада відправляє Рябошапку у відставку: онлайн Фото: Руслан Рябошапка (Вiталий Носач/РБК-Україна)

На позачерговому засіданні Ради Рябошапку відправили у відставку

На сьогоднішньому позачерговому засіданні Рада розглянула висловлення недовіри генеральному прокуророві Руслану Рябошапці. Глава ГПУ був відправлений у відставку, таке рішення підтримали 263 нардепи. Детальніше - в матеріалі РБК-Україна.

Як голосували за відставку Рябошапки

Відставку генпрокурора підтримали 179 нардепів від "Слуги народу", 36 нардепів від ОПЗЖ, 15 - "За майбутнє", 16 - "Довіра" і 17 позафракційних парламентаріїв.

Крім того, "проти" проголосували 18 депутатів ВР, 73 - утрималися, а 22 - не голосували.

19:47 Проект постанови про недовіру Рябошапка підтримали 263 нардепа. "За" - 263. Рішення прийнято. Слуга народу - 179 голосів", - сказав Разумков. Після голосування глава Ради відразу ж закрив позачергове засідання парламенту.

Фото: голосування за відставку Рябошапки
Фото: як пройшло голосування за відставку генпрокурора (Віталій Носач / РБК-Україна)

19:46 Разумков оголосив про перехід до голосування: "Ставлю на голосування для прийняття у цілому постанову про висловлення недовіри генеральному прокурору Рябошапці Руслану. Прошу голосувати".

19:40 Розпочалися виступи від народних депутатів щодо висловлення недовіри Рябошапці. О 19:42 глава парламенту заявив, що після виступу нардепа Арешонкова депутати перейдуть до голосування за постанову.

19:28 Нардеп від фракції "Голос" Ярослав Юрчишин заявив, що генпрокурор на 100% людина президента. Однак він став неугодний, коли почалися просування у справі "ПриватБанку" і вбивства Гандзюк.

Крім того, раніше парламентарій від фракції "Батьківщина" Сергій Власенко заявив, що відставка Рябошапки - не рішення парламенту, а рішення Зеленського. А генпрокурор "виконував політику президента Зеленського".

19:15 Рябошапка залишив сесійну залу після виступу. Свій виступ генпрокурор завершив такими словами: "Постанова побудована на відвертій брехні. Мене не цікавить думка Бужанського про реформу прокуратури. Для мене найкращою оцінкою є лист батька Катерини Гандзюк… Я не став нічиїм слугою, я був і є незалежним. І я йду. Йду для того, щоб повернутись", - заявив він.

Відзначимо, за регламентом, Рябошапка повинен був відповісти на питання парламентаріїв.

19:09 Виступ генпрокурора з трибуни парламенту. "Ми робимо реформу прокуратури, яка вже увійшла в історію", - заявив Рябошапка. На його думку, причиною його відставки є результативність роботи Офісу генпрокурора.

Рада відправляє Рябошапку у відставку: онлайн

Фото: виступ Рябошапки в Раді (Віталій Носач/РБК-Україна)

"Усього третій місяць з цих 28 років нова прокуратура живе за законом. Саме тому я стою у цій залі. Саме тому стоїть питання моєї відставки: через те, що ті, кого ми позбулися, хочуть повернутись і жити далі, як вони жили ці 28 років", - заявив він.

Рада відправляє Рябошапку у відставку: онлайнФото: виступ Рябошапки в Раді (Віталій Носач/РБК-Україна)

19:03 Нардеп від фракції "Голос" Ярослав Юрчишин запитав у Монастирського, чому комітет відмовився давати юридичну оцінку обґрунтуванню недовіри генпрокурору, викладеному в постанові. Однак глава комітету уникнув відповіді.

18:56 Глава правоохоронного комітету Денис Монастирський виступає співдоповідачем по постанові про недовіру Рябошапці.

18:51 У Раді сталася словесна перепалка між нардепами Максимом Бужанським від "Слуги народу" і Соломією Бобровською від фракції "Голос". Бобровська заявила про наявність "путінят" у цьому скликанні Ради, а також запитала у Бужанського, чи знає він, що завдяки Рябошапці відбулися зрушення у справі про вбивство активістки Катерини Гандзюк. Своєю чергою Бужанський звинуватив лідера фракції "Голос" Святослава Вакарчука в комерційних виступах у Білорусі без сплати податку.

18:46 Бужанський заявив, що призначення Рябошапки було помилкою. "Ніхто не тільки не сидить, а навіть не ходить на допити. Я прошу вас забути, з яких ви фракцій… Зробимо його разом усі", - заявив нардеп.

18:40 Виступ ініціатора постанови, нардепа від фракції "Слуга народу" Максима Бужанського. "Вже весна, а де ж посадки… Наша країна не має генерального прокурора! Є генеральний прокурор Порошенка!" - зазначив парламентар з трибуни ВР.

Рада відправляє Рябошапку у відставку: онлайнФото: виступ Бужанського (Віталій Носач/РБК-Україна)

18:34 Спікер Верховної ради Дмитро Разумков відкрив позачергове засідання парламенту. У залі зареєструвалися 311 парламентаріїв. За словами Разумкова, пропозицію про розгляд постанови про висловлення недовіри Рябошапці ініціювали 158 нардепів. За включення питання до порядку денного проголосували 279 депутатів ВР.

Рада відправляє Рябошапку у відставку: онлайнФото: Руслан Рябошапка в залі ВР (Віталій Носач/РБК-Україна)

17:49 Детальніше про те, хто такий Сергій Іонушас і чим раніше займався.

17:01 Заступник голови фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко заявив, що фракція розглядає тільки одну кандидатуру на пост генпрокурора - Сергія Іонушаса.

"Крім Іонушас на фракції не звучали інші кандидатури", - повідомив він.

16:30 За інформацією РБК-Україна, на посаду генпрокурора також розглядається кандидатура в.о. глави ГБР Ірини Венедиктової.

Нагадаємо, що першим варіантом розглядається нардеп Сергій Іонушас.

16:24 Зеленський прокоментував відставку Рябошапки

"Моя особиста думка дуже проста. Немає результатів - не повинен займати місце. Я, президент, ставлю собі те ж саме. Якщо ти не маєш результату - до побачення. Я вважаю, що в ГБР Венедиктова тільки прийшла. До неї поки немає питань. Я вважаю, що СБУ, ГПУ і НАБУ не працюють на 100%. Більше часу було у НАБУ, ніж у всіх органів. Я вважаю, що це не результат для такого органу, так як саме вони займаються топ-чиновниками. Я дійсно вважаю, що Руслан хороший фахівець. Але я вважаю, що він не показав результат. Я вважаю, що в СБУ краща ситуація, ніж в ГПУ. Це моє враження ", - заявив Зеленський.

Чергове засідання

Вчора на завершення позачергового засідання Ради, на якому парламент проголосував за новий склад Кабміну, спікер Дмитро Разумков оголосив про призначення ще одного позачергового засідання на 5 березня. Причина - висловлення недовіри генеральному прокуророві України Руслану Рябошапці. Якщо парламентарії більшістю проголосують "за" висловлення недовіри, то глава ГПУ піде у відставку.

Звіт правоохоронців 4 березня

Вчора після призначення нового прем'єра і уряду, Рада заслухала звіт керівників правоохоронних відомств. З трибуни парламенту про результати своєї роботи прозвітували міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, голова Служби безпеки України Іван Баканов, в. о. голови Державного бюро розслідувань Ірина Венедиктова, голова Національного антикорупційного бюро Артем Ситник і генеральний прокурор Руслан Рябошапка.

“Шість місяців тому за підтримки глави держави і вас ми розпочали реформу прокуратури. І я вважаю що це є одним з наших можливо найголовніших досягнень за останні 6 місяців. Ми є єдиним органом, який почав реальну реформу і реальні зміни", - заявив глава ГПУ.

Також Рябошапка розповів про те, що з вересня в суд було передано 766 виробництв, в яких фігурують 880 осіб, а 250 корупціонерів вже отримали свої терміни.

Чому Рябошапку відправляють у відставку

У проекті постанови про висловлення недовіри Рябошапці йдеться про те, що за півроку на посаді генпрокурора він не домігся жодних значимих результатів.

"Не продемонстрував будь-якої активності у розслідуванні протиправної діяльності найвищих посадових осіб держави, за час його каденції жодне резонансне досудове розслідування, а також – щодо топ-чиновників не доведено до завершення, жодного обвинувального акту у таких справах до суду не спрямовано та, як наслідок, вироків судом не винесено", - йдеться в пояснювальній записці

Як приклад, наводяться справи Олега Гладковського, обвинувальний акт щодо якої не переданий до суду, справа Андрія Садового, який підозрюється у корупційних схемах з землею, справа Вадима Альперіна, якого називають "хрещеним батьком контрабанди", і справа Катерини Гандзюк.

Хто може стати новим генпрокурором

Кандидатом на посаду генерального прокурора є нардеп від "Слуги народу" Сергій Іонушас.

“Було сигнальне голосування і ми (фракція СН, - ред.) підтримали нашого колегу. Президент нічого не коментував з цього приводу, це було наше фракційне рішення ", - повідомила 3 березня нардеп від Слуги народу Ірина Верещук.

Інформацію про те, що відбулося сигнальне голосування за кандидатуру Іонушаса, на той момент підтверджували і джерела РБК-Україна.