ua en ru

Хто увійшов у новий Кабмін Шмигаля: досьє міністрів

Хто увійшов у новий Кабмін Шмигаля: досьє міністрів Ілюстративне фото (РБК-Україна)

Рада призначила нового прем'єра і Кабмін 4 березня

Рада на позачерговому засіданні перезавантажила Кабмін і призначила новим прем'єром Дениса Шмигаля. Докладніше про те, хто з міністрів пішов у відставку і хто прийшов їм на зміну - в матеріалі РБК-Україна.

Кадрові перестановки в Кабміні

Позачергове засідання Ради на 4 березня призначив президент України Володимир Зеленський. Крім кількох законопроектів, він попросив внести до порядку питання щодо Кабінету міністрів та звіт правоохоронних органів.

У ході засідання парламентарії звільнили з посади прем'єр-міністра Олексія Гончарука. На його місце призначено Дениса Шмигаля, який до цього обіймав посаду віце-прем'єра та міністра з розвитку громад і територій.

Також був перезавантажений склад Кабміну. Деякі з міністрів отримали інші посади в Кабміні, а деякі - зберегли старі.

Хто такий Денис Шмигаль

Денис Шмигаль обіймав з 4 лютого 2020 року посаду віце-прем'єр-міністра, а також міністра розвитку громад і територій. До цього очолював Івано-Франківську ОДА.

Детальніше про те, хто такий Денис Шмигаль і чим раніше займався – у матеріалі РБК-Україна.

Хто увійшов у новий Кабмін Шмигаля: досьє міністрів

Фото: Денис Шмигаль (РБК-Україна)

Повний список нового Кабміну

Рада проголосувала за новий Кабінет міністрів одним списком. Окремо проходило голосування за глав МЗС і Міноборони. Тринадцять з кандидатів вніс новопризначений прем'єр-міністр, двох - президент. Інші міністри, які не були призначені сьогодні, будуть допризначені наступного тижня.

Склад нового уряду:

  • Вадим Пристайко - віце-прем'єр з євроінтеграції
  • Олексій Резніков - віце-прем'єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій
  • Михайло Федоров - віце-прем'єр, міністр цифрової політики
  • Арсен Аваков - міністр внутрішніх справ
  • Сергій Бессараб - міністр у справах ветеранів
  • Вадим Гутцайт - міністр молоді і спорту
  • Ілля Ємець - міністр охорони здоров'я
  • Владислав Криклій - міністр інфраструктури
  • Марина Лазебна - міністр соціальної політики
  • Денис Малюська - міністр юстиції
  • Олег Немчинов - міністр Кабінету міністрів
  • Ігор Уманський - міністр фінансів
  • Олексій Чернишов - міністр розвитку громад і територій
  • Андрій Таран - міністр оборони
  • Дмитро Кулеба - міністр закордонних справ

Досьє нових міністрів

1. Міністр розвитку громад і територій - Олексій Чернишов

До призначення з 20 жовтня 2019 року обіймав посаду голови Київської ОДА. 43-річний харків'янин має економічну та юридичну освіту. До приходу на держслужбу бізнесмен займався залученням інвестицій в Україну.

2. Міністр Кабінету міністрів - Олег Немчинов

У 2003-2006 роках був помічником нардепів Олександра Гудими та Юрія Костенка (Українська народна партія), в 2006-2010 роках - депутат Львівської облради від УНП, у 2009-2010 - працював у Львівській облдержадміністрації. Паралельно займався бізнесом у сфері готельно-ресторанного господарства. З 2014 по 2017 рік служив в Державній прикордонній службі, брав участь в АТО, очолював військово-цивільну адміністрацію сіл Комінтерново, Водяне та Заїченко Донецької області. З квітня 2017 року і до розформування міністерства був держсекретарем Мінмолодьспорту.

3. Міністр у справах ветеранів - Сергій Бессараб

Військовий, звання - генерал-лейтенант, 64 роки. З 2005 по 2007 був командувачем військами територіального управління "Північ". З 2012 по 2015 - перший заступник командуючого Сухопутних військ ЗСУ. З 2015 року - заступник голови Генштабу.

4. Міністр фінансів Ігор Уманський

З 2016 по 2019 був позаштатним радником Порошенко. У 2014-2015 в Кабміні Яценюка був заступник міністра фінансів (Наталії Яресько). Перший раз потрапив у Кабмін на аналогічну посаду в 2008 році - займав посаду заступника міністра фінансів Віктора Пинзеника) в уряді Юлії Тимошенко. А в 2009 році після відставки Пинзеника виконував обов'язки глави Мінфіну. До цього працював у структурах Мінекономіки і Нацбанку, а в 2005-2006 був заступником голови правління "Укртранснафти".

5. Міністр охорони здоров'я Ілля Ємець

Вже очолював профільне міністерство з грудня 2010 по травень 2011. Заслужений лікар України, спеціалізується на дитячій кардіології та кардіохірургії.

6. Міністр соціальної політики - Марина Лазебна

З 2000 по 2011 працювала в Мінекономіки і Секретаріаті Кабміну, займалася соціальною політикою. З 2011 по 2013 працювала в профільному міністерстві, а з 2013 по 2014 очолювала Держслужбу зайнятості.

7. Міністр спорту - Вадим Гутцайт

Олімпійський чемпіон, фехтувальник, шаблист. Брав участь в Олімпіадах 1992, 1996 і 2000 років. Під час літніх олімпійських ігор 2008 року був наставником української жіночої команди шаблісток, які привезли додому золоті медалі. З 2018 року - директор департаменту молоді та спорту КМДА.

8. Міністр оборони - Андрій Таран

Генерал-лейтенант ЗСУ у відставці, колишній глава української сторони СЦКК. Займався не тільки військовою, але і дипломатичною службою. У 2015 році був членом робочої підгрупи з питань безпеки в Тристоронньої контактної групи в Мінську. Перед відходом у відставку з 2015 по 2016 обіймав посаду першого заступника командувача Сухопутних військ ЗСУ. Очолював передвиборний штаб Ігоря Смешка.