ua en ru

Коронавірус в Україні і світі: що відомо на 20 березня

Коронавірус в Україні і світі: що відомо на 20 березня Ілюстративне фото (РБК-Україна)

В Україні зафіксовано 41 випадок коронавіруса

Боротьба з коронавірусом в Україні і світі триває. Кожен день виявляються нові випадки захворювання. Для запобігання поширення COVID-19 в Україні введено карантин з рядом обмежень, а в трьох областях діє режим надзвичайної ситуації. Всі подробиці про те, що відомо на 20 березня - в матеріалі РБК-Україна.

Важливо:

  • в Україні зафіксовано 41 випадок інфікування коронавірусом;
  • три летальних випадки від COVID-19 по Україні;
  • поліція більш жорстко починає реагувати на порушення правил карантину в частині транспортних перевезень;

У Тернопільській області зафіксовано перший випадок

У Тернопільській області підтверджено перший випадок коронавируса.

На даний момент по Україні їх уже 41.

Географія поширення коронавірусу в Чернівецькій області

  • 11 - село Колінківці Хотинського району
  • 7 - село Брусниця Кітсманського району
  • 1 - в місто Хотин
  • 1 - село Топорівці Новоселицького району
  • 1 - село Лужани Кнтсманського району
  • 1 - Чернівці
  • 1 - село Їжівці Стороженецького району

Інфікованих в Україні вже 40

Зафіксовано 11 нових випадків інфікування коронавірусом. 10 з них - в Чернівецькій області, і один випадок підтвердили в Київській області.

В Україні зросла кількість інфікованих до 29

За інформацією МОЗ, на даний момент в Україні зафіксовано два нові випадки коронавирусної інфекції - в Харківській і Івано-Франківській областях.

Таким чином, кількість підтверджених випадків COVID-19 зросла до 29.

Інформацію по новому інфікованому в Київській області в МОЗ поки не підтвердили.

Третій випадок коронавірусу в Київській області

У Київській області підтверджено третій випадок зараження коронавірусом. Як повідомив заступник голови Київської ОДА Василь Володін, тест на коронавірус показав позитивний результат у жителя області.

Режим НС введено в Києві, Івано-Франківської та Дніпропетровській областях

За рішенням Кабміну, в Києві, а також у Дніпропетровській та Івано-Франківській областях запроваджено режим надзвичайної ситуації. Як повідомив прем'єр Денис Шмигаль, відповідні рішення раніше були прийняті на місцевому рівні.

Також він зазначив що режим НС не несе якихось додаткових обмежень для громадян. Він спрямований на те, щоб мобілізувати зусилля в боротьбі з коронавірусом.

Перший випадок коронавірусу у Львові

Мер Львова Андрій Садовий повідомив про те, що в місті підтверджено перший випадок інфікування коронавірусом. Він також розповів, що це 70-річний житель Львова, який 13 березня повернувся з Німеччини.

Глава МОЗ розповів про подальший розвиток коронавірусу в Україні

Глава МОЗ Ілля Ємець заявив про те, що найважче в боротьбі України з коронавірусною інфекцією ще попереду. За його словами, кожен день фіксується все більше випадків зараження і далі їх буде з'являтися ще більше.

"У той же час поки наша статистика менше, ніж у багатьох європейських країнах, але сподіватися на те, що вірус обійде Україну стороною, неправильно. Найважче попереду. Вірус буде поширюватися", - заявив він.

Також глава МОЗ про те, що важко переносять коронавірус тільки 20% пацієнтів, і тільки 3% випадків потребують реанімаційних заходах.

У той же час, він закликав усіх громадян відповідально поставитися до карантинних обмежень і не наражати себе на небезпеку.

Кернес просить відкрити метро в Харкові

Мер Харкова Геннадій Кернес просить Кабмін відновити роботу харківського метро. Через обмеження на пасажирські перевезення міського транспорту, в місті виникають протести і відбувається блокування транспортних шляхів.

За словами Кернеса, наземний транспорт не справляється з пасажиропотоком.

Перший штраф за порушення правил карантину

У Києві за рішенням Шевченківського суду було винесено перший штраф за порушення карантинних обмежень. Жінка, яка продавала продукти з рук в невстановленому місці, заплатить 17 тис. гривень.

Карантин в Україні: що відбувається в містах

У Харкові місцеві жителі заблокували рух трамваїв. Таким чином вони висловили протест проти обмежувальних карантинних заходів в громадському транспорті. В одному з трамваїв розбили лобове скло.

У Донецькій області в місті Покровск через порушення правил карантину відзначили всі маршрутки. У мерії заявили, що 80% водіїв не дезінфікують свої транспортні засоби.

У Мукачеві в рамках протидії поширенню коронавируса посилили карантин. Там призупиняє роботу громадський транспорт і ТРЦ, а в'їзд в центр міста на вихідних буде заборонений.

У Житомирі на час дії карантину відмінили пільговий проїзд в громадському транспорті.

У Дніпропетровській області ввели режим НС

Місцева влада Дніпропетровської області прийняли рішення ввести в регіоні речима надзвичайної ситуації. Нагадаємо, що вчора там було підтверджено два випадки інфікування коронавірусом.

В ОДА пояснили, що це рішення прийнято в зв'язку з необхідністю налагодити роботу штабу, а для громадян додаткових обмежень воно не несе.

Ситуація в Києві

Мер столиці повідомив, що на даний момент на коронавірус перевірили 291 киянина.

"Ми не знаємо скільки серед нас інфікованих людей. Вони можуть не захворіти, але переносити інфекцію", - зазначив він.

Також, за його словами, всі сімейні лікарі та швидкі допомоги забезпечені тестами на COVID-19. Їх, за необхідності, медпрацівники зможуть робити вдома.

Крім того, з сьогоднішнього дня в Києві збільшилася кількість громадського транспорту на маршрутах.

"В Київ надійшли 62 тис. медичних масок. Наступного тижня ми розраховуємо отримати ще понад 100 тис. масок, виготовлених на українських підприємствах. Їх шиють зараз. Ще 100 тис. масок місту передав соціально відповідальний бізнес. Також ми замовили додатково маски закордоном", - заявив Кличко

Служби таксі готові безкоштовно підвозити медпрацівників

Віталій Кличко розповів про те, що служби таксі BOLT та UBER готові безкоштовно підвозити на роботу співробітників медустанов.

Зеленський просить збільшити кількість автобусів на маршрутах в містах України

Зеленський поставив головам ОДА і мерам міст завдання збільшити кількість внутрішньоміського громадського транспорту на маршрутах.

Перший одужавший в Україні

Володимир Зеленський розповів про те, що в Україні є перший одужавший від коронавируса.

Прокуратура займається випадком приховування клінікою хворого

Прокуратура відкрила справу проти приватної клініки Києва, яка не повідомив в МОЗ про хворого коронавірусів пацієнта.

"Ведомости за даним фактом внесені до Єрдрей по ч. 1 ст. 325 Кримінального кодексу України (Порушення правил і норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хвороб, а також масових неінфекційних захворювань (отруєнь) та боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань ", - йдеться в повідомленні.

5 осіб з підозрою на коронавірус намагалися втекти з лікарні

На Волині 5 осіб, у яких підозрюють коронавірус, зробили спробу втечі з лікарні. Як розповіли в Любешівської РДА, чоловіки недавно повернулися з зароботков з-за кордону. При перетині кордону з Україною, у одного з них виявили температуру. Чоловіків відразу ж доставили в інфекіцонное відділення.

Нацгвардія в трьох областях встановила блокпости

Національна гвардія встановили блокпости на в'їздах в міста в областях, в яких введено режим надзвичайної ситуації. Військові спільно з поліцією стежитимуть за дотриманням правил карантину, зокрема, за транспортними перевезеннями.

Надзвичайна ситуація в Києві

Заступник голови КМДА Микола Поворозник а інтерв'ю РБК-Україна заявив про те, що вже прийнято рішення про введення надзвичайної ситуації в Києві. За його словами, зараз відповідні документ проходять юридичні процедури.

Випадки внутрішнього зараження в Україні

Головний санлікар Віктор Ляшко заявив про те, що в Україні з'явилися перші випадки зараження всередині країни. Йдеться про випадки, які зафіксовані 19 березня.

Також він додав, що в Україні зростає кількість підозр на COVID-19.

Нові випадки COVID-19 в Україні і третя смерть

За вчорашній день в Україні підтвердилося 10 нових випадків інфікування коронавірусом. Перший з них був зафіксований в Житомирі. Як розповів мер міста Сергій Сухомлин, це 52-річний чоловік, який нещодавно повернувся з Австрії. Також мер повідомив про те, що для недопущення розповсюдження хвороби, у місті будуть перевіряти на наявність COVID-19 всіх жителів, які повернуться додому в рамках евакуації.

Другий випадок був зафіксований в Києві і подробиці про нього розповів Віталій Кличко. За його словами, коронавірус виявлений у 50-річного чоловіка, який нещодавно побував у Швейцарії. Чоловік звернувся в приватну клініку і зробив тест на COVID-19. Однак клініка не повідомила про це в Моз. Державним органам відповідну інформацію надала німецька клініка, яка підтвердила діагноз.

Ще два тести на коронавірус виявилися позитивними і жителів Дніпропетровської області.

П'ятий за 19 березня випадок COVID-19 в Україні став летальним. Івано-Франківської області померла жінка, тест на коронавірус якій показав позитивний результат. У Моз розповіли про те, що в лікарню жінка потрапила вже у важкому стані. 56-річна пацієнтка займалася самолікуванням і пізно звернулася до лікарів. Вона померла через добу після госпіталізації.

П'ять нових випадків підтвердилися Чернівецької області. Таким чином, вона стала регіоном з найвищим рівнем захворювання в Україні.

Підозри на коронавірус

Щодня в Україні фіксують десятки підозр на коронавірус. 22 випадки перевіряють в Харкові. За словами мера міста Геннадія Кернеса, вони ізольовані і під наглядом лікарів. Також він повідомив про те, що всі медичні установи міста переведено у стан підвищеної готовності.

У Чернівецькій області перевіряли 28 підозр на коронавірус, 5 з яких на даний момент вже підтверджені. У регіоні зафіксовано 15 випадків інфікування COVID-19. Це найвища цифра по Україні.

Карантин в Україні можуть продовжити

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко заявив про те, що Моз розглядає варіанти продовження карантину. Він зазначив, що відповідне рішення буде залежати від епідеміологічної ситуації в Україні.

“Якщо буде відбуватися таке продовження зростання - карантин буде стовідсотково продовжений", - сказав він.

Як Україна бореться з COVID-19

Супермаркети скорочують режим роботи з-за карантину. Як пояснюють у великих українських мережах, з-за обмежень в роботі транспорту їх співробітникам складно добиратися додому. Так, магазини мережі Сільпо, які не працюють цілодобово, переходять на графік з 9:00 до 22:00. Магазини мережі Billa тепер будуть працювати з 8:00 до 22:00.

Крім того, по містах України почнуть регулярно курсувати автомобілі ДСНС. Вони з допомогою гучномовці будуть сповіщати громадян про небезпеку коронавіруса і про необхідність дотримання правил карантину.

У Львові на час карантину з 23 березня у громадському міському транспорті скасовуються пільги на проїзд.

У Києві, за словами мера міста Віталія Кличка, метро залишиться закритим до кінця карантину. Нагадаємо, що раніше секретар Київради Володимир Прокопів заявляв про те, що владою розробляється план запуску метро в столиці, але з обмеженнями.

Коронавірус в світі

Згідно зі статистикою, на даний момент в Італії кількість смертей вище, ніж було в Ухані, який у свій час був епіцентром розповсюдження хвороби. Для порівняння, смертність в Італії становить 8,3%, тоді як у Китаї вона була на рівні 1,4%. При цьому за час епідемії в Італії в два рази менше випадків інфікування, ніж було в Китаї.

Крім того, коронавірус був виявлений князя Монако. Повідомляється, що його стан задовільний і він продовжує працювати з своїх апартаментів в самоізоляції.

У Сполучених Штатах за менш ніж половину доби 19 березня виявили ще три тисячі випадків зараження коронавірусів. Зараз вже зареєстровано 13 тис.159 хворих у всіх 50 штатах.

На даний момент у світі зафіксовано понад 240 тис. випадків інфікування COVID-19, а понад 9800 померло через коронавіруса.