ua en ru

Комендантська година в Україні на 9 травня: рішення по областях

Комендантська година в Україні на 9 травня: рішення по областях Фото: регіони України посилюють комендантську годину (t me UA_National_Police)
Автор: Юлия Бойко

З наближенням свята Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, яке відзначається 9 травня, ряд регіонів вирішили посилити заходи безпеки. Зокрема, посилити дію комендантської години.

РБК-Україна зібрало актуальну інформацію про те, де зміниться комендантська година.

Що рекомендує центральна влада

Як заявив радник міністра внутрішніх справ Віктор Андрусів, у ці дні потрібно бути особливо обережними та уникати скупчень. За його словами, питання комендантської години є прерогативою місцевої влади, але все-таки рекомендується вводити затяжну комендантську годину скрізь, де це можливо.

Зазначимо, президент України Володимир Зеленський закликав не ігнорувати сигнали повітряної тривоги саме найближчими днями.

Київ

На 8 і 9 травня в Києві не змінюватимуть час комендантської години.

"Міняти і вводити будь-які обмеження ми не плануємо. Як завжди, комендантська година в Києві з 22:00 до 05:00. Така ж ситуація буде 8 і 9 травня", - сказав мер Віталій Кличко і додав, що 9 травня в столиці не буде ніяких заходів.

Рівненська область

В Рівненській області час комендантської години змінять, але вже з 10 травня. Її пом'якшать, обмеження діятимуть з 23:00 до 05:00. Водночас продаж алкоголю сьогодні продовжили до 21:00.

Полтавська область

Полтавська область вирішила посилити комендантську годину конкретно на 7,8 і 9 травня. У ці дні вона діятиме з 21:00 до 07:00.

Одеська область

Одеса і область йдуть на затяжну комендантську годину, яка триватиме з 22:00 неділі, 8 травня, і до 05:00 ранку вівторка, 10 травня. У цей період забороняється перебувати на вулицях та інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень.

Запорізька область

Міська рада Запоріжжя теж вводить затяжну комендантську годину, яка діятиме з 19:00 8 травня до 05:00 10 травня. У цей час дозволено виходити з дому тільки до сховища в разі оголошення тривоги.

Затяжна комендантська година також діятиме на всій території Запорізької області.

Львівська область

На 7-9 травня на Львівщині масові заходи не плануються. Комендантська година залишається з 23:00 до 05:00.

Водночас мер Львова Андрій Садовий зазначив, що посилювати заходи безпеки немає потреби, але жителям міста треба подбати про свою продовольчу безпеку та садити городи.

Кривий Ріг

За даними розвідки, 8 та 9 травня готуються російські провокації та можливі обстріли. Тому жодних святкових, урочистих та масових заходів не проводитиметься. Комендантська година цілодобово теж не вводитиме.

Івано-Франківськ

Щодо Івано-Франківська, то оголошень про зміну часу комендантської години не було, але жителів міста закликають 7,8 та 9 травня виїхати за місто.

"Щоб поменше людей було в Івано-Франківську. Є певна інформація, ворог, на жаль, хоче й надалі бити ракетними ударами, тому 7, 8 та 9 числа жодного публічного заходу не буде", - заявив мер Руслан Марцінків.

Київська область

На території Київської області комендантська година діятиме щодня з 22:00 до 5:00 протягом 8-15 травня. Жителів закликають бути максимально пильними найближчими днями, не ігнорувати сигнали повітряної тривоги та дотримуватися розпоряджень щодо громадського порядку.

Під час комендантської години заборонено перебувати на вулиці та інших громадських місцях, пересуватися транспортом чи пішки. Виняток - за наявності спеціального пропуску встановленого зразка та посвідчення особи.

Харківська область

В Харківській області, на період з 8 по 9 травня, комендантська година не посилюватиметься.

"На період відзначення Дня пам’яті та примирення, а також Дня перемоги над нацизмом 8 і 9 травня час комендантської години в Харківській області не зміниться. Вона триватиме з 21:00 по 6:00 ранку", - заявив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

Водночас згідно з рішенням ОВА, в області заборонено відвідувати місця вшанування загиблих під час Другої світової війни.

"Жодних меморіальних заходів проводитися не буде. Національна поліція патрулюватиме вулиці у посиленому режимі", - зауважив Синєгубов.