Чи справді консервовані продукти менш корисні, ніж свіжі або заморожені? Дехто вважає, що їх варто уникати через наявність шкідливих речовин.
В чому плюси та мінуси консервованих продуктів, розповідає РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на допис дієтолога Олега Швеця у Facebook.
Деякі дослідження доводять, що консерви можуть бути не лише безпечними, а й корисними.
Консервування - це метод тривалого збереження їжі шляхом герметичного пакування та нагрівання.
Процес включає три основні етапи:
Завдяки цій технології продукти можуть залишатися безпечними для вживання протягом 1-5 років. Найчастіше консервують овочі, фрукти, бобові, м’ясо, рибу та супи.
Існує міф, що консервовані продукти втрачають користь. Насправді білки, жири, вуглеводи, мінерали та жиророзчинні вітаміни (A, D, E, K) зберігаються майже без змін. Водночас водорозчинні вітаміни (С, групи В) можуть частково руйнуватися через високу температуру.
Цікаво, що в деяких випадках консервування навіть підвищує корисність продуктів. Наприклад, у помідорах після нагрівання збільшується кількість антиоксиданта лікопіну, який бореться зі старінням клітин.
По-перше, вони дешевші за свіжі продукти, по-друге, вони мають тривалий термін зберігання та не псуються роками. Також вони дуже зручні і їх не треба готувати.
Завдяки цим перевагам консерви є важливим джерелом поживних речовин для багатьох людей, особливо в регіонах з обмеженим доступом до свіжих продуктів.
BPA (бісфенол А)
Це хімічна речовина, що міститься в оболонках банок, може потрапляти в їжу. Деякі дослідження пов’язують його з серцевими захворюваннями та гормональними порушеннями. Щоб зменшити ризик, обирайте консерви з маркуванням "BPA-free".
Ботулізм
Це рідкісний, але смертельно небезпечний токсин, який може утворитися в неправильно законсервованих продуктах. Уникайте банок із вм’ятинами, випуклими кришками або підозрілим запахом.
Сіль і цукор
Річ у тому, що деякі консервовані продукти містять велику кількість солі чи підсолоджувачів, що підвищує ризик гіпертонії, діабету та серцево-судинних хвороб.
Вас може зацікавити