ua en ru

Україна і НАТО. Всі подробиці першого дня саміту у Вільнюсі (онлайн)

Україна і НАТО. Всі подробиці першого дня саміту у Вільнюсі (онлайн) Фото: саміт НАТО у Вільнюсі буде присвячений Україні (Юлія Акимова, РБК-Україна)

Столиця Литви сьогодні приймає саміт НАТО, що визначить майбутнє України в Альянсі. Лідери військово-політичного блоку мають вирішити, чи отримає наша країна очікуване запрошення до членства та гарантії безпеки.

РБК-Україна слідкує за подіями першого дня саміту.

Зеленський виступив у Вільнюсі

Оновлено 19:12

Президент України виступив на концерті у центрі столиці Литви. Він подякував литовцям за підтримку і за сміливу позицію щодо запрошення України в НАТО та привіз бойовий прапор із Бахмута.

"Сьогодні тут у Вільнюсі бойовий прапор із Бахмута, там була одна з найбільш визначальних битв в Європі. Цей прапор означає - ніколи знову литовцям не доведеться битися з росіянами, ані біля вільнюської телевежі, ані в будь-якому іншому місті", - заявив глава держави.

Володимир Зеленський наголосив, що приїхав до Вільнюса з вірою у рішення, з вірою у партнерів, з вірою у сильне НАТО.

"У НАТО, яке не сумнівається, не втрачає час та не озирається на будь-якого агресора. І я хотів би, що б ця віра стала упевненістю. Упевненістю в рішеннях, яких всі ми заслуговуємо, яких очікує кожен наш воїн, кожен наш громадянин, кожна наша мати, кожна наша дитина. Хіба це завелике бажання?", - зазначив президент у своїй промові.

Зеленський завершив виступ зі словами: "НАТО дасть Україні безпеку. Україна зробить НАТО сильніше".

Опублікована підсумкова заява саміту в Вільнюсі

Оновлено 19:00

Країни-члени НАТО узгодили спільне комюніке щодо України під час дискусій на саміті у Вільнюсі. В ньому союзники окреслили бачення того, яким має бути шлях нашої країни до членства в Альянсі. Текст декларації можна знайти за посиланням.

Коаліція F-16 для України сформована

Оновлено 18:25

Міністр оборони Олексій Резніков повідомив про підписання на полях саміту Меморандуму щодо коаліції винищувачів для ВПС України. До неї увійдуть 11 країн-партнерів. Згідно з меморандумом:

  • українські пілоти, техніки та допоміжний персонал візьмуть участь у програмі навчання;
  • є можливість включення до програми інших типів винищувачів;
  • коаліція готова розглянути інші способи надання Україні повністю функціональних можливостей F-16.

НАТО узгодило декларацію по Україні

Оновлено 18:12

Генсек НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції за підсумками першого дня саміту повідомив, що члени Альянсу узгодили підсумкове комюніке щодо питання втупу України до НАТО.

За словами Столтенберга, наша країна отримає запрошення, коли "погодяться усі союзники і будуть виконані умови". Однією з них є реформи в оборонному секторі.

Загалом пакет підтримки для України передбачає:

  • скасування вимоги виконання ПДЧ щодо членства;
  • довгострокова програма військової допомоги - по 500 мільйонів доларів на рік для модернізації збройних сил України та повного переходу на стандарти НАТО;
  • запуск Ради Україна-НАТО - платформи для консультацій у кризових ситуаціях.

Зазначається, що перше засідання Ради відбудеться 12 липня за участі президента Володимира Зеленського. Саме на ньому мають узгодити план вступу України до Альянсу.

Україна може отримати запрошення до НАТО на наступному саміті, - Подоляк

Оновлено 17:25

Радник керівника ОП Михайло Подоляк висловив думку, що Україну можуть запросити стати членом НАТО під час наступного саміту в США в 2024 році.

Якщо цього не буде у Вільнюсі, то зі 100% вірогідністю наша країна отримає запрошення до Альянсу у Вашингтоні. "Чому? Тому що, я думаю, до цього часу Росія остаточно втратить суб’єктність і перестане існувати як країна, яка може вести ті чи інші війни", - заявив Подоляк і зазначив, що до цього часу Україна має вже виграти війну.

Німеччина блокує запрошення України до НАТО

Оновлено 17:15

Позиція канцлера Німеччини Олафа Шольца стала перепоною у питанні запрошення України до членства в НАТО.

Як розповіло РБК-Україна джерело, знайоме з перебігом поточних консультацій країн Альянсу, Німеччина намагалася повністю виключити слово "запрошення" з тексту фінального документа саміту. Однак під натиском низки країн НАТО пішла на деякі поступки.

За словами джерела, Німеччина під час дискусій наголошує на тому, що різкі кроки у бік членства України можуть зрештою "втягнути НАТО у третю світову війну з Росією".

Зеленський намагається змусити членів НАТО переписати підсумкове комюніке саміту, - ЗМІ

Оновлено 17:05

За даними джерел The Guardian, президент України в останню хвилину вдається до жорсткої публічної дипломатії, спрямованої на те, щоб змусити Альянс переписати підсумкову декларацію до завершення саміту в середу. Адже Україна вважає, що членство в НАТО є єдиним життєздатним рішенням для того, щоб не стати жертвою майбутніх нападів з боку Росії.

У той же час США та деякі інші члени Альянсу побоюються, що дозвіл на вступ країни в майбутньому може бути інтерпретований Москвою як ескалація напруженості.

Резніков на саміті підпише договір про тренування українських пілотів на F-16

Оновлено 16:55

Міністр оборони України Олексій Резніков прибув до Вільнюса. Він повідомив, що на саміті має намір підписати угоду з Францією про підготовку українських пілотів на винищувачах F-16.

При цьому Резніков відмовився обговорювати зі ЗМІ питання членства України в НАТО. "Наша мета – повноправне членство", – зазначив міністр оборони.

Глава МЗС Німеччини відмовилася відповісти на запитання щодо запрошення України до НАТО

Оновлено 16:48

На запитання кореспондента РБК-Україна про те, чи отримає Україна запрошення до НАТО на саміті, Анналена Бербок заявила, що переговори ще тривають. Остаточне комюніке не ухвалено і не опубліковано.

"Як ви знаєте, я міністр закордонних справ, і переговори щодо тексту йдуть повним ходом. І саме тому я не збираюся давати вам проміжні статуси за цією текстовою роботою тут, на цьому прес-підході, який приурочений до відкриття зустрічі з міністрами закордонних справ трьох інших країн", - заявила голова МЗС Німеччини.

Зеленський вже у Вільнюсі

Оновлено 16:10

Президент України прибув до столиці Литви вперше від початку повномасштабного вторгнення. Володимир Зеленський разом прилетів на саміт НАТО на польському державному літаку близко 15:45. Також разом із головою держави до Вільнюса прибула перша леді Олена Зеленська.

Головні події першого дня саміту

Оновлено 15:20

  • Відбулося офіційне відкриття саміту НАТО. Глави країн та члени урядів Альянсу проводять засідання. Воно закрите для ЗМІ.
  • Генсек НАТО Єнс Столтенберг анонсував "сильний сигнал" Україні на саміті. Союзники узгодили формулювання щодо членства України і сьогодні мають оприлюднити підсумкову заяву.
  • У МЗС Угорщини повідомили, що у заключній заяві саміту НАТО немає графіка вступу України до Альянсу.
  • Президент Володимир Зеленський, який прямує до Вільнюса, обурений позицією НАТО. Київ отримав сигнал, що у кулуарах обговорюється формулювання на саміті без України.
  • Франція оголосила про передачу Україні далекобійних ракет. За даними ЗМІ, йдеться про SCALP (версія британських Storm Shadow).
  • Німеччина оголосила про пакет підтримки України майже на 600 мільйонів євро. До нього увійшли дві пускові ЗРК – Patriot, БМП Marder, боєприпаси та безпілотники.

Франція почала постачання Україні ракет SCALP дальністю до 250 км

Оновлено 15:05

Україна отримає "значну" кількість далекобійних крилатих ракет SCALP від Франції. Постачання вже почалися.

За даними видання France24, на брифінгу в перший день саміту французьке військове джерело повідомило, що ці ракети інтегрують у незахідні бойові літаки. Їхня дальність може досягати 250 км, але використовувати цей тип озброєння будуть в межах міжнародно визнаних кордонів України.

Джерело додало, що в Парижі не вважають це ескалацією, оскільки Росія запускала ракети зі значно більшою дальністю.

Відкрилася офіційна частина саміту НАТО

Оновлено 14:20

Генеральний секретар НАТО та президент Литви Гітанас Науседа особисто привітали кожного з глав держав та урядів. Після вступних слів вони перейшли до закритого засідання без представників ЗМІ.

ЗМІ дізналися деталі підсумкової заяви саміту з "умовами" для України

Оновлено 13:50

Під час підготовки до зустрічі НАТО у Вільнюсі не вдалося погодити текст підсумкової декларації, попри інтенсивні переговори. Але зараз поширюється проект політичного документа, і в розпорядженні німецького видання Spiegel є ключовий абзац, де стверджується, що майбутнє України з НАТО. Однак така обіцянка вже була дана на саміті у Бухаресті у 2008 році.

При цьому жодних термінів приєднання України до НАТО не наводиться. І уточнюється, що Україна може бути запрошена приєднатися лише у тому випадку, якщо існуючі члени погодяться, що умов для цього дотримано.

Варто зауважити, що текст є основою для обговорення, не виключено, що на переговорах глав держав та урядів країн НАТО у Вільнюсі до нього буде внесено зміни.

Байден зробив заяву про шлях України до НАТО

Оновлено 13:41

Президент США Джо Байден під час спільного виступу із генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом повідомив, що союзники узгодили формулювання щодо інтеграції України до Альянсу.

"Це дуже важливий, критичний момент для України і питання НАТО, до якого ви продовжуєте прагнути... Ваше лідерство (Байден звернувся до генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, - ред.) дійсно має значення. Ми узгодили формулювання, які ви запропонували, які мають відношення до приєднання України до НАТО", - заявив Байден.

Зеленський розкритикував НАТО за кулуарні переговори щодо України

Оновлено 13:14

На шляху до Вільнюсу президент Володимир Зеленський з критикою відреагував на невизначеність НАТО щодо України. За його словами, Київ отримав сигнали про те, що обговорюються формулювання без України.

"Безпрецедентно й абсурдно - коли немає жодних часових рамок і для запрошення (!), і для членства України; і коли натомість додається якесь дивне формулювання про "умови" навіть для запрошення України…" - написав Зеленський.

Як наголосив президент це схоже на те, що у союзників немає готовності ані запросити Україну в НАТО, ані зробити її членом Альянсу.

Німеччина передасть Україні ще Patriot, Leopard та Marder

Оновлено 12:58

За інформацією німецьких ЗМІ, Німеччина представить на саміті НАТО у Вільнюсі новий пакет озброєнь для ЗСУ на 700 млн євро.

У новий пакет увійдуть: дві пускові установки зенітно-ракетних комплексів Patriot з арсеналу бундесверу, 25 танків Leopard, 20 000 артилерійських снарядів, 20 БМП Marder та 20 тисяч артилерійських снарядів та інші озброєння на суму 600 млн євро.

Франція передасть Україні ракети далекого радіусу дії

Оновлено 12:39

Президент Франції Еммануель Макрон після прибуття на саміт НАТО у Вільнюсі повідомив, що його країна надасть Україні далекобійні ракети.

"Ми вирішили поставити Україні нові ракети дальнього радіуса дії. Я думаю, що для нас сьогодні важливо надіслати сигнал про підтримку України, про єдність НАТО", - заявив Макрон.

Як пишуть французькі ЗМІ, імовірно, мова йде про ракети SCALP.

Оновлено 12:44

Як заявив президент Литви Гітанас Науседа після зустрічі з президентом США Джо Байденом у Вільнюсі, найголовніше, щоб уже на цьому саміті союзники змогли знайти чіткий спосіб "відчинити двері НАТО".

"Одна справа заявити, що двері НАТО відчинені, інша справа вказати конкретний механізм проходу через ці двері", - заявив Науседа

За його словами, лідери НАТО зараз згодні з тим, що від плану дій щодо членства (ПДЧ) України слід відмовитися, тому процес скорочується вдвічі.

Інтерв'ю з главою МЗС Естонії

Оновлено 12:41

У бліц-інтерв'ю на полях саміту НАТО у Вільнюсі міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна розповів РБК-Україна про те, чому нинішній саміт є історичним для України та для світу, чому настільки важливо саме зараз запустити процес повноцінного членства України в Альянсі і чи стане саміт успішним, якщо цього не станеться.

Україна і НАТО. Всі подробиці першого дня саміту у Вільнюсі (онлайн)

Фото: глава МЗС Естонії Маргус Цахкна (Getty Images)

Відповіді на ці та інші питання дізнайтеся в інтерв'ю на за посиланням.

Графіка вступу України до Альянсу немає, - МЗС Угорщини

Оновлено 12:26

Як передає Reuters, міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив у вівторок, що в запропонованій заключній заяві саміту НАТО у Вільнюсі немає конкретного графіка вступу України до Альянсу.

При цьому жодних додаткових деталей видання не наводить.

Байден зустрівся із президентом Литви

Оновлено 11:57

Американського лідера Джо Байдена зустрів президент Литви Гітанас Науседа. Про що він написав у своїй сторінці в Twitter.

"Для мене була честь вітати Джо Байдена в Президентському палаці у Вільнюсі! Литву та Сполучені Штати об’єднує особлива дружба, заснована на основних цінностях - демократії та свободі. Ми цінуємо внесок США у безпеку нашої країни та регіону", - пише Науседа.

Україна і НАТО. Всі подробиці першого дня саміту у Вільнюсі (онлайн)

Фото: Байден зустрівся із президентом Литви (twitter.com/GitanasNauseda)

Столтенберг спілкується зі ЗМІ. Головні заяви

Оновлено 11:00-11:30

Анонсував погоджувальну зустріч із Зеленським

"У нас завтра буде погоджувальна зустріч із президентом України Володимиром Зеленським", - заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг під час спілкування зі ЗМІ.

За його словами, із союзниками будуть обговорені питання плану щодо підвищеної готовності військ, фінансової підтримки.

Зеленський прибуде у Вільнюс сьогодні

Згодом генсек НАТО повідомив, що Зеленський прибуде до Вільнюсу вже сьогодні. Український президент візьме участь у світській вечері.

Текст комюніке щодо України опублікують вже сьогодні

Як акцентував Столтенберг, найважливіше завдання - це продовжувати надавати військову підтримку Україні.

Також він проінформував, що текст комюніке саміту буде опубліковано сьогодні.

"Я впевнений, що наші члени підтримають Україну. Це все про те, що Україна наблизиться до НАТО", - заявив Столтенберг.

Ядерна війна не може бути розв'язана

Коментуючи питання щодо можливого переміщення ядерної зброї РФ до Білорусі та провокації окупантів на Запорізькій АЕС, він наголосив: "Росія має знати, що ядерна війна не може бути розв'язана".

"НАТО слідкує за тим, що робить Росія, ми моніторимо, ми не бачимо змін поки що у ситуації", - заявив Столтенберг.

Своєю чергою він закликав Росію прибрати своїх окупантів із Запорізької АЕС, оскільки вони підривають безпеку у світі.

НАТО не бачить переміщення "вагнерівців" до Білорусі

"Ми не бачимо жодних рухів "Вагнера" до Білорусі, ми спостерігаємо за тим, що відбувається. Для Литви це має значення", - сказав Столтенберг, зазначивши, що Альянс бореться з будь-якою потенційною загрозою.

Туреччина дала рух у питанні вступу Швеції до НАТО

За словами Столтенберга, у Мадриді проговорювалися важливі питання щодо членства Швеції в Альянсі. Зокрема, про співпрацю, щоб побороти тероризм, що дуже важливо як для Туреччини, так і Альянсу.

Генсек НАТО зазначив, що на цьому етапі є хороші новини.

"Ми почали шлях членства Швеції в НАТО, дякую Ердогану за це", - зазначив Столтенберг.

Сигнал Путіну від НАТО

Генсек зазначив, що російський диктатор Володимир Путін не має права вето в НАТО і двері Альянсу продовжать бути відчиненими. А війна глави Кремля проти України була дуже великою стратегічною помилкою.

"Він недооцінив українські військові сили. Він пішов на війну, щоб було менше НАТО, а НАТО побільшало. Швеція увійде до НАТО, Фінляндія увійшла до НАТО. Це велика стратегічна помилка Путіна", - заявив Столтенберг.

Про що говоритимуть Зеленський і Байден?

Оновлено 10:56

За словами радника керівника ОП Михайла Подоляка, лідери США та України Джо Байден і Володимир Зеленський у Вільнюсі обговорять програш Росії та постачання зброї нашій країні.

"Крім НАТО, ще є питання пришвидшеного постачання зброї. Ми бачимо, що до наступальних операцій, які нам необхідні інструменти, тобто і авіаційний компонент, і далекобійна ракета. Це друге питання. Третє питання - це все ж таки про програш РФ. Чому Росія має обов’язково програти, чому це вигідно демократичному світу, як має виглядати Росія після програшу, і чому не треба цього лякатися", - розповів Подоляк в ефірі "Радіо Свобода".

Також Подоляк повідомив, що Зеленський матиме і інші двосторонні зустрічі, але з ким саме не уточнив.

В Угорщині назвали ратифікацію заявки Швеції на вступ до НАТО "технічним питанням"

Оновлено 10:40

Про таке заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.

"Наша позиція щодо Швеції теж зрозуміла: уряд підтримує зв'язок з НАТО, тому ми багато місяців тому подали до парламенту пропозицію з цього питання. Закриття процесу ратифікації - це лише технічне питання", - написав він у Facebook.

В ОП заявили про важливий день для України

Оновлено 10:07

"День саміту НАТО. Важливий день для України у Вільнюсі. Сьогодні працюємо з нашими союзниками над питаннями архітектури безпеки", - написав керівник ОП Андрій Єрмак.

Парламент Туреччини ратифікує вступ Швеції до НАТО наступного тижня

Оновлено 10:01

За інформацією CNN Türk, парламент Туреччини може ратифікувати вступ Швеції до НАТО до кінця наступного тижня.

Так, протокол про приймання Швеції до НАТО буде передано до турецького парламенту до кінця наступного тижня і схвалено.

Білий дім підтвердив зустріч Байдена із Зеленським

Оновлено 09:37

Як розповів радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван, лідери країн проведуть зустріч у Вільнюсі в середу, 12 липня.

Крім того, за словами Саллівана, завтра буде перше засідання Ради Україна - НАТО, де обговорять надання нового пакету допомоги, довгострокові потреби України та розширення взаємодії між Україною та НАТО.

Союзники, як зазначив радник, також обговорять майбутнє членство України в НАТО.

Столтенберг відкрив Громадський форум НАТО

Оновлено 09:18

Головні заяви:

Швеція стане членом НАТО

  • Перше важливе повідомлення - це історія, перш ніж вона почалася. Швеція стане повним членом НАТО. Це добре для НАТО і для Балтійського регіону. Це історичне рішення, історичний саміт. Швеція має сильну конституцію, вони створили механізми, щоб працювати разом із Туреччиною. Як сусід Швеції мені приємно, що вони в НАТО, це безпечніше.

НАТО посилюватиме виробництво зброї

  • Ми всі розуміємо, що ця війна стала війною на виснаження. Нам потрібно більше зброї. Наших початкових запасів не вистачило. Ми стали посилювати виробництво. І це виклик для всіх нас.

Касетні боєприпаси Україна викоистовує для захисту

  • Альянс має іншу позицію (щодо касетних боєприпасів для України). Потрібно розуміти, що касетні бомби використовуються обома сторонами. Різниця в тому, що Росія їх використовує, щоб окупувати Україну, а Україна для захисту.

НАТО фіналізує комюніке, Україна отримає сильний сигнал на саміті

  • Ми зараз фіналізуємо комюніке, різні елементи будуть у ньому, потім ви можете прочитати, що там, будьте певні, там буде сильне повідомлення України.
  • Ми маємо стояти за Україну стільки, скільки триває війна. Це повідомлення від Альянсу, відколи почалася війна. І треба пам'ятати, що війна почалася з 2014 року, а в 2022 році було вторгнення. Ми допомагали Україні з 2014 року. Я впевнений, що у проблемі членства наші учасники підтвердять, що Україна стане членом НАТО.
  • У нас буде погоджувальна зустріч завтра, ми обговоримо ухвалення рішень. Україна пройшла довгий шлях з того часу, як ми ухвалили це рішення у 2008 році, коли ухвалили ПДЧ, Україна стала ближче до НАТО. Підтримка України - це сильна частина, тому що люди відчувають солідарність до України.

Путіну не можна дозволити виграти війну

  • Якщо російський диктатор Володимир Путін виграє Україну, це буде погано не лише Україні, а й усьому світу.Вони зроблять світ небезпечнішим, а ми станемо вразливими. Тому ми сильно підтримуємо Україну.

Саміт почнеться із заклику прем'єра Британії до союзників збільшити витрати на оборону

Оновлено 09:08

Як передає The Guardian прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак закличе союзників витрачати 2% свого ВВП, оскільки вторгнення Росії в Україну продовжується.

Британський прем'єр поїде до Вільнюсу з подвійним посланням: щодо зміцнення НАТО і наголосить на необхідності продовжувати підтримувати Україну.

Інші питання, як очікується, домінуватимуть на дводенній зустрічі, включають угоду про те, як Україна може зрештою стати членом Альянсу.

Союзники домовляться про новий пакет допомоги Україні

Оновлено 09:05

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван повідомив, що союзники по НАТО погодять новий пакет допомоги Україні.

Також, за його словами, Альянс надішле Україні "позитивний сигнал" щодо її членства.

Президент Литви виступає за постійні військові бази біля кордонів з РФ

Оновлено 09:00

Гітанас Неуседа вважає, що НАТО слід відмовитися визнати недійсним акт про відносини та співробітництво з Росією, згідно з яким блок не розміщує на постійній основі бойові сили біля її кордонів.

"Оскільки Росія робить активні кроки щодо розміщення тактичної ядерної зброї в Білорусії - і ми маємо всі докази, що це відбувається, - ми повинні нарешті оголосити цей основний акт Росія-НАТО мертвим", - сказав президент Литви.

Він також закликав західні країни бути сильними, оскільки це "найкращий засіб стримування".

Підготовка до саміту триває: фото, відео

Оновлено 08:36

Кореспондент РБК-Україна Юлія Акимова зранку слідкує за підготовкою до саміту у Вільнюсі. Наразі на Litexpo збираються учасники саміту, який стартує вже сьогодні.

Станом на 8 годину ранку в медіа-центрі ще небагато журналістів, учасники ж збираються на самій арені Litexpo.

Фото: підготовка до саміту у Вільнюсі триває (Юлія Акимова, РБК-Україна)

Що відомо про саміт у Вільнюсі

  • Засідання НАТО на рівні лідерів країн та урядів пройде 11-12 липня 2023 року.

  • Вперше саміт приймає Литва. Заходи відбудуться у конгрес-центрі LITEXPO у столиці.

  • Вільнюс став "неприступною фортецею" - безпеку під час заходів забезпечують близько 4000 військовослужбовців, небо захищають компекси ППО Patriot і NASAMS.

  • На саміт запрошено президента України Володимира Зеленського, але до останнього моменту візит був під питанням. Його участь запланована на 12 липня, але формат невідомий.

  • Україна очікує отримати підтвердження щодо майбутнього вступу в Альянс та гарантії безпеки.

  • На полях саміту відбудеться перше засідання Ради Україна-НАТО.

  • В Альянсі анонсують ухвалення рішень про "зближення України з НАТО".

  • За день до саміту союзники досягли згоди про скасування Плану дій щодо членства на шляху України до вступу в Альянс.

  • Під час переговорів розглянуть питання вступу Швеції до НАТО, яка отримала офіційне запрошення минулого року.

Порядок денний

У Вільнюсі лідери держав-членів НАТО розглянуть виклики, які стоять перед Альянсом зараз та можуть виникнути в майбутньому з огляду на російську агресію та проблеми тероризму.

Посилення стримування і оборони НАТО

На саміті обговорять втілення нових регіональних планів оборони, нової моделі сил та збільшення кількості підрозділів швидкого реагування до 300 тисяч військовослужбовців.

Допомога Україні

Мова йтиме про узгодження трьох основних аспектів щодо України. Альянс планує затвердити багаторічну програму підтримки для досягнення повної сумісності збройних сил України та НАТО.

Особливу увагу буде приділено темі членства України в Альянсі. Союзники планують посилити політичні зв'язки з нашою країною шляхом запуску нової платформи - Рада Україна-НАТО.

Генсек Єнс Столтенберг також сподівається, що на саміті учасники підтвердять, що Україна стане частиною Альянсу, і узгодять кроки щодо досягнення цієї мети. Зокрема, вже досягнуто консенсусу про відміну ПДЧ для просування України до вступу в НАТО.

Оборонні інвестиції

У Вільнюсі мають узгодити нове зобов'язання щодо інвестицій в оборону. Країни НАТО будуть витрачати щонайменше 2% національного ВВП щорічно на посилення власних оборонних спроможностей.

Партнерство

Північноатлантичний альянс розширюється та посилює співпрацю з партнерами в Європі, Індо-Тихоокеанському регіоні, а також з міжнародними організаціями. На саміті обговорять вступ Швеції, адже це питання все ще відкрите - рішення не ратифікували лише Туреччина та Угорщина.

Обговорення викликів безпеці

Члени Альянсу продовжать спільну роботу задля подолання потенційних загроз. Має бути узгоджений план дій у галузі змін клімату, розширена співпраця з ЄС щодо захисту об'єктів критичної інфраструктури. Планується запуск інвестиційного фонду для розробки новітніх технологій, зокрема у сфері штучного інтелекту, автономних систем, квантових технологій.

Хто приїде до Вільнюса і чи буде Зеленський на саміті?

Окрім лідерів 31 країни НАТО у Вільнюському саміті також візьмуть участь представники Австралії, Нової Зеландії, Японії та Південної Кореї та Євросоюзу.

Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг зазначив, що це буде перший саміт Фінляндії як члена НАТО, та додав, що "з нетерпінням чекає якнайшвидшого приєднання Швеції", яка подавала заявку на вступ разом із Фінляндією.

Президент України Володимир Зеленський був запрошений на саміт, але до останнього його участь була під питанням. У пресслужбі глави держави заявили, що візит до Вільнюса залежатиме від ситуації на фронті.

Водночас генсек Альянсу Єнс Столтенберг анонсував участь Зеленського у першому засіданні Ради Україна-НАТО 12 липня, але не уточнив формат його виступу. За даними Bloomberg, президент України прибуде до Литви у середу. А в японських ЗМІ анонсують цього дня на полях саміту переговори Зеленського та прем'єра Фуміо Кісіди.

Сам Володимир Зеленський раніше говорив, що "не хоче їхати до Вільнюсу заради розваги", тому очікує на отримання чітких безпекових гарантій від Альянсу, інакше він не бачить резону у зустрічі в столиці Литви.

Україна і НАТО. Всі подробиці першого дня саміту у Вільнюсі (онлайн)Фото: у саміті візьмуть участь лідери 31 країни зі складу Альянсу та запрошені союзники (flickr.com/nato)

Програма засідань НАТО

11 червня

  • 09:05 - відкриття Громадського форуму НАТО, розмова з генсеком Єнсом Столтенбергом.
  • 11:00 - виступ генерального секретаря Альянсу Єнса Столтенберга перед ЗМІ.
  • 11:30 - 13:00 - прибуття учасників саміту, їх короткі виступи.
  • 13:00 - 13:50 - офіційне відкриття саміту. Генеральний секретар НАТО та президент Литви Гітанас Науседа особисто привітають кожного з глав держав та урядів.
  • 14:00-17:00 - зустріч на рівні глав держав і урядів, включно зі Швецією.
  • 15:30 - прибуття голів делегацій із країн-партнерів, їх короткі заяви.
  • 17:00 - пресконференція генсека НАТО.
  • 17:30 - неформальна зустріч на рівні міністрів закордонних справ.
  • 18:00 - засідання на рівні міністрів оборони під головуванням помічника Генерального секретаря з питань оборонної політики та планування.
  • 19:00 - світська вечеря на рівні глав держав і урядів, організована президентом Литовської Республіки у президентському палаці.
  • 20:00 - світська вечеря на рівні міністрів закордонних справ та міністрів оборони у палаці великих князів Литовських.

12 липня

  • 07:30 - жіночий сніданок. За участю жінок-міністрів закордонних справ і оборони Альянсу та інших запрошених гостей. Публічне вступне слово спецпредставника НАТО з питань жінок, миру та безпеки.
  • 07:45 - прибуття національних лідерів, їх короткі заяви.
  • 09:00 - зустріч на рівні глав держав і урядів за участю Швеції, Індо-тихоокеанських партнерів та ЄС.
  • 13:00 - засідання Ради Україна-НАТО на рівні глав держав та урядів.
  • 15:30 - пресконференція генерального секретаря НАТО.

Україна і НАТО. Всі подробиці першого дня саміту у Вільнюсі (онлайн)Фото: саміт відкриють Єнс Столтенберг та Гітанас Науседа (nato.int)

Вступ України в НАТО

На тлі повномасштабного вторгнення РФ 30 серпня 2022 року Україна подала заявку на членство в НАТО у пришвидшеному порядку. Рішення щодо цього питання мають одностайно ухвалити члени Альянсу шляхом офіційного запрошення.

Але через продовження російської агресії в НАТО заявляють, що змістовне обговорення вступу України буде можливим тільки після війни. З цим погоджується й українська влада.

Тому на саміті у Вільнюсі наша країна прагне отримати політичне рішення щодо членства з "дорожною картою" вступу, а також гарантії безпеки на той період, поки Україна не є частиною Альянсу.

Президент Володимир Зеленський зазначив, що очікує від НАТО єдності в питанні підтримки членства України, узгодження оборонних пакетів підтримки, однак "не тільки обіцянок, але й зрозумілі терміни виконання".

Також метою України на саміті є отримання гарантій безпеки, які необхідні країні, поки вона не стала повноправним членом Альянсу.

"Україна має отримати чіткі гарантії безпеки, доки вона не в НАТО. Тільки за цих умов наша зустріч матиме сенс. Інакше - це чергова політика", - сказав президент.

Україна і НАТО. Всі подробиці першого дня саміту у Вільнюсі (онлайн)Фото: Україна очікує від НАТО чітких гарантій безпеки (nato.int)

Зі свого боку в НАТО напередодні саміту анонсували, що у Вільнюсі Україна отримає сигнал "рішучої підтримки". Генсек Єнс Столтенберг заявив про плани узгодити багаторічну програму допомоги та модернізації українських збройних сил для досягнення повної сумісності з НАТО.

Рішенням, яке має "наблизити Україну до НАТО", Столтенберг назвав посилення політичних зв'язків завдяки новій платформі співпраці. Це Рада Україна - НАТО, на якій українська сторона отримає ті самі права, що й всі члени Альянсу за винятком можливості скористатися ст. 5 Договору про колективну оборону.

До того ж генсек НАТО висловив сподівання, що лідери країн-членів Альянсу на саміті підтвердять, що Україна приєднається до НАТО.

В ході тривалих дискусій напередодні саміту союзникам вдалося досяти рішення, яке скоротить шлях нашої країни до вступу в військово-політичний блок. Як повідомив очільник МЗС Дмитро Кулеба, члени НАТО домовилися усунути необхідність виконання Україною Плану дій щодо членства.