ua en ru

Польський Сейм не дав вотум довіри уряду Моравецького: що це означає

Польський Сейм не дав вотум довіри уряду Моравецького: що це означає Фото: уряд Матеуша Моравецького не отримав вотуму довіри від Сейму Польщі (Getty Images)

Польський Сейм на сьогоднішньому голосуванні 11 грудня ухвалив рішення, що сформований Матеушем Моравецьким уряд не отримає вотуму довіри.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Polsatnews.pl.

Перед голосуванням про вотум довіри Моравецький виступив із доповіддю у Сеймі.

У голосуванні у польському парламенті взяли участь 456 депутатів. У результаті 266 парламентаріїв виступили проти надання вотуму довіри Кабміну Моравецького, 190 були за, і ніхто не утримався.

Таким чином, починається реалізація другого кроку, згідно з яким нижня палата висуватиме кандидата на посаду прем'єр-міністра.

Після оголошення результатів опозиційні депутати, які зібралися в залі, почали аплодувати та кричати "Дональд Туск". Своєю чергою Моравецький підвівся, вклонився та показав двома пальцями ​​знак перемоги (victory).

Через "провал" Моравецького сформувати уряд ініціатива призначення прем'єр-міністра перейшла до компетенції Сейму. Нині парламентарі приступають пристають обрання чиновника на цю посаду.

Зазначимо, що раніше такий сценарій, за яким уряд Моравецького не отримає вотум довіри та вирушить у відставку, називали найвірогіднішим. Так, Сейм Польщі дасть доручення сформувати новий уряд лідеру парламентської більшості Дональду Туску.

Вибори у Польщі

Нагадаємо, парламентські вибори в Польщі відбулися 15 жовтня і за їх результатами визначилися 460 членів Сейму. За підсумками виборів опозиція отримала більшість: "Громадянська платформа" під керівництвом колишнього президента Європейської ради Дональда Туска, альянс "Третій шлях" та Ліва партія. У листопаді проєвропейські партії Польщі досягли угоди про коаліцію.

Раніше повідомлялося, що 1 грудня президент Польщі Анджей Дуда пообіцяв не затягувати процес призначення уряду від опозиції, якщо кабміну Моравецького не вдасться отримати вотум довіри.

Головний кандидат у прем'єри Дональд Туск 8 грудня представив склад свого уряду. Також повідомлялося, що він очікує, що голосування за уряд від опозиції також відбудеться 11 грудня, а 13 грудня його приведуть до присяги.