ua en ru

Байден на саміті G7 підтримав навчання ЗСУ на F-16, - CNN

Байден на саміті G7 підтримав навчання ЗСУ на F-16, - CNN Фото: Джо Байден, президент Сполучених Штатів Америки (Віталій Носач, РБК-Україна)

Сполучені Штати Америки підтримують спільні зусилля союзників й партнерів щодо підготовки українських пілотів на винищувачах четвертого покоління, включаючи F-16.

Про це заявив президент США Джо Байден під час саміту G7, пише РБК-Україна з посиланням на CNN.

Як розповів один з чиновників, навчання на винищувачах не відбуватиметься в США, однак американський персонал братиме участь разом з європейськими союзниками й партнерами. Очікується, що навчання триватимуть кілька місяців й можуть розпочатись "найближчими тижнями".

"Оскільки навчання відбуватимуться протягом наступних місяців, наша коаліція країн, які беруть участь у цих зусиллях, вирішить, коли фактично надати літаки, скільки ми надамо і хто їх надасть", - сказав чиновник.

Також він додав, що сьогодні США та союзники зосередились на наданні Україні переважної більшості систем, озброєнь та тренувань, необхідних для проведення наступальних операцій цієї весни та влітку, а вдосконалення Повітряних сил ЗСУ - відображають довгострокову відданість самообороні нашої країни.

При цьому, за словами чиновника, підготовка українських пілотів на F-16 відбуватиметься на об'єктах у Європі. А на завершення тренувань потрібно кілька місяців. Підготовку хочуть розпочати найближчими тижнями, додав він.

Винищувачі для ЗСУ

16 травня, прем'єр Британії Ріші Сунак та його нідерландський колега Марк Рютте домовилися працювати над створенням коаліції для передачі Україні винищувачів F-16.

Як писало NYT, низка країн Європи готові надіслати F-16 ЗСУ, однак влада США деякий час не дозволяла розпочати навчання українських пілотів на них. Зрештою група з 14 членів Конгресу США надіслали листа Байдену з проханням розблокувати постачання.

За словами генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, глави міністерств оборони країн-членів Альянсу порушать питання передачі нашій країні літаків під час саміту у Вільнюсі.

РБК-Україна розповідало про те, навіщо нашим Збройним силам західні винищувачі та чому союзники не поспішають їх передавати

Чим F-16 особливі

Як розповідав генерал-лейтенант Микола Олещук, винищувачі можуть ефективно знищувати повітряні загрози з боку Росії ще на кордоні, не підпускаючи ракети й дрони до наших міст.

Західні винищувачі могли б завоювати панування в повітрі, що, зі свого боку послабило б Росію та збільшило б кількість врятованих життів.

Зокрема, завдяки тому, що F-16 мають на озброєнні ракети класу «повітря-повітря» з дальністю до 180 км, це дозволило б відігнати ворожу авіацію та мінімізувати вірогідність застосування керованих авіабомб.

Серед інших особливостей можна виділити:

  • винищувачі дозволять завдавати високоточних ударів по російських військах при контрнаступальних діях;
  • повернути контроль над Чорним морем;
  • F-16 зроблять роботу пілотів ефективною і безпечною;