ua en ru

Пригожин з "вагнерівцями" йдуть на Москву: що відомо про бунт у Росії

Пригожин з "вагнерівцями" йдуть на Москву: що відомо про бунт у Росії Фото: Пригожин з "вагнерівцями" йдуть на Москву (росЗМІ)

Ватажок ПВК "Вагнера" Євгеній Пригожин заявив, що його бойовики йдуть на Москву, аби "розібратися з беззаконням". Він розкритикував військове керівництво Росії, включно з диктатором Володимиром Путіним.

РБК-Україна стежить за ситуацією з бунтом в Росії в онлайн-форматі.

Що відомо про бунт:

  • вчора Пригожин звинуватив російську армію в навмисному ударі по "вагнерівцях" у Ростові, наступного дня він оголосив, що "йде на Москву";
  • сьогодні бойовики "Вагнера" зайшли до Ростова-на-Дону та оточили штаб Південного військового округу, Пригожин провів переговори з заступником міністра оборони;
  • після цього "вагнерівці" рушили трасою "Дон" у напрямку Москви, російська регулярна армія стягує техніку, аби сповільнити рух бойовиків;
  • у Москві та області оголосили режим контртерористичної операції через бунт, у російську столицю стягнули силовиків, військових та техніку, зокрема танки;
  • диктатор Володимир Путін зранку виступив зі зверненням. Він назвав дії Пригожина зрадою та наказав ліквідувати всіх, хто пішов проти його режиму;
  • Пригожин відповів Путіну та заявив, що його найманці не збираються скласти зброю. Ватажок бойовиків також звинуватити керівництво РФ у корупції, обмані та бюрократії;
  • "вагнерівці" продовжують рух на Москву та захоплюють села на шляху. Так, бойовики Пригожина встановили контроль над Красним у Липецькій області РФ;
  • у Москві вирішили зробити понеділок вихідним днем для "мінімізації ризиків";
  • Лукашенко нібито вмовив Пригожина припинити марш на Москву, власник ПВК заявив, що бойовики повертаються в польові табори.

21:02

Попри заяву Пригожина, російське Міністерство освіти та науки рекомендувало вишам Москви перевести в дистанційний формат або перенести навчання та екзамени 26 червня.

20:26

Пригожин заявив, що "вагнерівці" дійсно припиняються свій рух на Москву.

"Розуміючи всю відповідальність зате, що буде пролито російську кров з однієї зі сторін. Ми розвертаємо свої колони. І йдемо у зворотному напрямку в польові табори згідно з планом", - сказав він в аудіозверненні, яке опублікувала його прес-служба.

20:17

У Білорусі повідомили, що Лукашенко та Пригожин домовилися про деескалацію внутрішнього конфлікту в РФ. Пригожин нібито погодився зупинити рух "вагнерівців".

"На даний момент на столі - абсолютно вигідний і прийнятний варіант розв'язки ситуації, з гарантіями безпеки для бійців ПВК "Вагнера", - заявили в прес-службі білоруського диктатора.

20:05

Зеленський відреагував на бунт Пригожина в РФ, а також звернувся до росіян, закликавши їх забиратися з України.

"Що довше ваші війська будуть на українській землі - то більше розвалу потім принесуть вони в Росію. Що довше буде ця людина в Кремлі - то більше буде катастроф", - сказав український президент.

Водночас секретар РНБО Олексій Данілов в ефірі телемарафону розповів, що за Пригожиним стоять люди з Кремля, які займають високі посади. Він наголосив, що Пригожин не є самостійною фігурою і сам не ухвалює таких рішень, як початок бунту.

19:50

Російський Telegram-канал Mash опублікував відео підриву мосту між селищем Анна і містом Борисоглєбськ у Воронезькій області.

19:46

Путін не буде брати участь у балі випускників "Багряні вечори" у Пітері. Про це сказав речник Кремля Дмитро Пєсков в коментарі російським пропагандистам.

19:00

Шойгу досі не зробив жодної публічної заяви про бунт Пригожина. А власник ПВК "Вагнера" почав свій "похід" на Москву саме через російського міністра оборони.

18:53

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк вважає, що у разі, якщо бунт Пригожина протримається 48 годин, то Путін остаточно втратить свою легітимність в РФ.

"Ми подивимося на розвиток подій. Але, на мій погляд, якщо Пригожин протримається 24-48 годин, і якщо все буде під його контролем, і він продовжуватиме домінувати, то, безсумнівно, це громадянська війна. Тому що якась частина військових буде цьому протидіяти", - сказав він в інтерв'ю телеканалу "Настоящее Время".

18:35

Російський Telegram-канал "Можем объяснить" повідомляє з посиланням на джерело в Міноборони РФ, що влада обговорює можливість запровадження воєнного стану в країні. Сенаторів вже попередили, щоб вони були готовими терміново зібратися на засідання.

18:22

Понеділок, 26 червня, буде вихідним днем в Москві. Таке розпорядження видав мер російської столиці Сергій Собянін. Він заявив, що пішов на такий крок для "мінімізації ризиків" на тлі проведення контртерористичної операції.

"Ситуація складна", - зазначив мер Москви та закликав москвичів обмежити пересування містом.

18:04

Заступник голови російського Радбезу Дмитро Медведєв заявив, що події в РФ "вписуються у схему зрежисованого держперевороту", а також назвав бунт Пригожина "добре продуманою і спланованою операцією", мета якої - захоплення влади в країні.

17:37

Російські ЗМІ спостерігають масовий відліт літаків російських еліт з Москви в інші міста Росії або за кордон.

17:07

Турецькі ЗМІ з посиланням на адміністрацію Ердогана заявляють, що Анкара висловила готовність допомогти Москві якомога швидше врегулювати конфлікт всередині Росії.

17:05

Російське видання "Верстка" повідомляє, що колона "вагнерівців" вже подолала більшу частину шляху до Москви. Востаннє бойовиків Пригожина бачили біля міста Єлєц, на півночі Липецької області.

Пригожин з "вагнерівцями" йдуть на Москву: що відомо про бунт у Росії

16:41

Іран, як і Казахстан, відмовився допомагати Путіну на тлі бунту "вагнерівців" в РФ. Тегеран назвав бунт "внутрішніми справами" РФ, але висловив підтримку верховенству закону.

Водночас американський телеканал CNN з посиланням на різних експертів пише, що наступні 24 години будуть вирішальними для режиму Путіна.

16:14

Російські Telegram-канали повідомляють, що бойовики "Вагнера" взяли під контроль село Красне в Липецькій області РФ, яке знаходиться на шляху до Москви.

15:55

Путін підписав закон, який дозволяє затримувати російських громадян на 30 діб за порушення воєнного стану. Однак наразі на території РФ не запроваджували воєнний стан.

15:52

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак відреагував на події в Росії.

Пригожин з "вагнерівцями" йдуть на Москву: що відомо про бунт у Росії

15:43

Українські партизани з руху "АТЕШ" повідомляють, що "вагнерівці" готуються захопити російські склади з ядерною зброєю. За даними агента в лавах ПВК "Вагнера", бойовики Пригожина дійшли до околиць Борисоглібська, Воронезької області. Там розміщується склад з ядерною зброєю, відомий також як 375 об'єкт "С".

Пригожин з "вагнерівцями" йдуть на Москву: що відомо про бунт у Росії

15:40

Російський добровольчий корпус, який воює на боці України, звернувся до своїх прихильників на території Росії.

"Я закликаю всіх прихильників РДК до активних дій! У всіх нас з'явився унікальний шанс визначити свою долю і долю нашої батьківщини", - заявив командир РДК Денис Капустін.

15:30

Російське видання "Важные новости" з посиланням на власне джерело пише, що Путін хоче ліквідувати Пригожина, а всім "вагнерівцям" пообіцяти амністію. За даними джерела, наближеного до російського Генштабу, в армії немає сил, які б могли не дати Пригожину дійти до Москви.

"Путіну велика стрілянина не потрібна, тому завдання номер один - точково ліквідувати Пригожина і відірвати від нього кістяк "Вагнера", пообіцявши амністію за все це неподобство", - цитує російське видання своє джерело.

15:21

Голова Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Наришкін заявив, що спроба "розпалити полум'я громадянської війни" в країні нібито провалилася.

Водночас росіяни масово скуповують квитки на авіарейси з Росії. Станом на зараз, за даними російських ЗМІ, не залишилося квитків на рейси з Москви до Стамбула, Астани та Тбілісі.

15:10

Російський Telegram-канал "Фонтанка" повідомляє, що біля офісу Пригожина нібито знайшли вантажівку "Газель" набиту ящиками з готівкою. За даними "Фонтанки" там 4 млрд російських рублів.

14:57

Путін, ймовірно, втік з Москви у Валдай. Сьогодні опівдні сервіс Flightradar24 зафіксував виліт з Москви урядового літака Іл-96-300ПУ з реєстраційним номером RA-96022 в напрямку Валдая і наразі заходить на посадку на військовий аеродром.

На Валдаї знаходиться резиденція російського диктатора. Водночас речник Путіна запевняє, що диктатор сьогодні перебуває в Кремлі.

Також є інформація про те, що літак російського прем'єра Мішустіна вилетів у Пітер.

Пригожин з "вагнерівцями" йдуть на Москву: що відомо про бунт у Росії

14:55

Пригожин записав черговий аудіокоментар, який опублікувала в Telegram його прес-служба. Ватажок ПВК заявив, що "вагнерівці" нібито дійшли до Ростова без жодного пострілу та нікого не вбили. Він також додав, що його "марш справедливості" підтримує народ Росії.

14:50

Грузія чекає нові хвилі втікачів з Росії. Грузинський президент Саломе Зурабішвілі заявила, що з урахуванням такого розвитку подій "кордон країни має суворо контролюватися".

14:45

"Вагнерівців" перекривають та мінують вулиці Ростова. Відповідні відео, зняті місцевими жителями, почали з'являтися в російських Telegram-каналах.

14:38

Російські ЗМІ повідомляють, що в московських СІЗО "Водник" та "Бутирка" розпочалися бунти. Однак в російській Федеральній службі виконання покарань кажуть, що ця інформація не відповідає дійсності.

У цих СІЗО утримують політика Володимира Кара-Мурзу, фігурантів справи "Весни" Валентина Хорошеніна і Євгена Затєєва, а також фігуранта "Маяковської справи" Артема Камардіна.

14:30

Сервіс Deep State тим часом трохи оновив мапу бойових дій. Так, російський Ростов-на-Дону позначений на мапі як захоплений бойовиками "Вагнера".

Пригожин з "вагнерівцями" йдуть на Москву: що відомо про бунт у Росії

14:27

Російські ЗМІ повідомляють, що бійців з Чечні направили до Ростовської області. За попередніми даними, у регіон відправили 200 "кадирівців", які нібито повинні роззброїти "вагнерівців".

14:14

ГУР Міноборони заявляє, що Москва готується до облоги, тому введено режим контртерористичної операції. Силовики у російській столиці отримали дозвіл прослуховувати дзвінки, проводити обшуки та затримання, відключати зв'язок та ін.

"Наразі Москва практично ізольована силами поліцейських та військових підрозділів. На кожному перехресті та на виїздах з міста перебувають посилені патрулі. Містом рухається велика кількість автобусів без номерів та розпізнавальних знаків з озброєними людьми всередині", - йдеться у повідомленні.

Українська розвідка зазначає, що у Москві зупинили вантажні та поштові перевезення, а також рух трасою М4 "Дон". У Москву стягують всю військову техніку, яка досі залишалась в резерві та прикордонних регіонах.

14:05

"Роскомнадзор" повідомив, що у регіонах, де ввели режим контртерористичної операції, можуть обмежувати інтернет. Мова йде про Москву, Московську та Воронезьку області.

Варто зазначити, що у Росії вже повідомляють про проблеми з Telegram, також перебої фіксують і в Україні.

13:50

Біля штабу Південного військового округу в Ростові пролунав вибух. У мережі повідомляють, що у місті також чути звуки стрілянини.

13:35

Тим часом іноземні реагують на події в Росії. Глава МЗС Чехії заявив, що збирається у відпустку у Крим.

13:25

Поряд з селищем Бугарівка Воронезької області помітили знищену вантажівку. Росіяни не уточнюють, що з нею сталося. На кадрах помітно, що машина вибухнула.

13:10

У Воронезькій області, за інформацією російських ЗМІ, тривають бої між найманцями "Вагнера" та армією Міноборони РФ. У самому Воронежі спалахнула пожежа, у мережі пишуть, що палає нафтопереробна база.

13:00

За повідомленнями росіян, "вагнерівці" збили літак армії РФ у Воронезькій області. Загалом у мережі повідомляли, що "заколотники" вже знищили три вертольоти ворога, інформацію не підтвердила жодна сторона.

Що цьому передувало

Нагадаємо, між власником ПВК "Вагнера" та міністром оборони РФ Сергієм Шойгу декілька місяців триває конфлікт. Пригожин звинувачує Міноборони РФ у поразках в Україні.

Навесні він заявив, що буде виводити своїх бойовиків з Бахмута через нібито брак боєприпасів. У червні "вагнерівці" справді вийшли з Бахмуту, на позиціях їх замінила регулярна армія.

Вчора конфлікт між Пригожиним та керівництвом РФ загострився. Ватажок заявив, що війська РФ нібито вдарили по тилу його найманців у Ростові. Він заявив, що збирається "йти на Москву", але почав з Ростова.

Після опівночі Пригожин анонсував, що його війська вже перетнули державні кордони і зараз рухаються по Ростовській області, а зранку "вагнерівці" зайняли військові об'єкти у Ростові.

РБК-Україна пояснило, як Пригожин "піднявся" на війні в Україні та кинув виклик Путіну - читайте про це у нашому матеріалі.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.