ua en ru

Янукович: Україна збільшить видобуток власного газу до 24 млрд куб. м

Україна збільшить видобуток власного газу до 24 млрд куб. м. Про це заявив Президент України Віктор Янукович під час спілкування зі ЗМІ у Світлодарську Донецької обл.

Україна збільшить видобуток власного газу до 24 млрд куб. м. Про це заявив Президент України Віктор Янукович (на фото) під час спілкування зі ЗМІ у Світлодарську Донецької обл., повідомила прес-служба глави держави.

Фотогалерея: "Робоча поїздка Януковича до Донецької області"

"Ми будемо робити все, щоб знижувати покупки дорогого газу і шукати газ дешевше, отже, будемо займатися диверсифікацією поставок газу", - сказав Президент, нагадавши, що у 2010 р. Україна закупила в Росії 42 млрд куб. м газу, а в поточному році закупить 18 млрд куб. м.

Крім того, за словами Януковича, за останні два роки у країні значно збільшено обсяги видобутку власного газу - до 21 млрд куб. м.

Янукович: Україна збільшить видобуток власного газу до 24 млрд куб. м

"Ми поставили завдання видобувати більше власного газу", - зауважив Янукович, висловивши упевненість, що обсяги газовидобутку можуть бути збільшені до 24 млрд куб. м. "І ми дуже скоро вийдемо на ці обсяги", - наголосив Президент.

Як повідомлялося, видобуток природного газу в Україні у вересні 2013 р., порівняно з вереснем 2012 р., збільшився на 4% - до 1,7 млрд куб. м. При цьому в місячному численні видобуток газу збільшився на 2,2%.

Загалом за дев'ять місяців 2013 р., за даними Державної служба статистики (Держстат), було видобуто 15,2 млрд куб. м природного газу, що на 1,4% більше, ніж роком раніше.

В той же час у " Нафтогазі" відзвітували, що за січень-вересень ц.р. збільшили видобуток природного газу, порівняно з відповідним періодом 2012 р., на 2,5% - до 13,94 млрд куб. м.

Уже до 2015 р. "Нафтогаз" планує видобувати понад 21 млрд куб. м газу.

Як напередодні заявив прем'єр-міністр Микола Азаров в інтерв'ю російському ТБ, Україна в найближчі роки може повністю відмовитися від імпорту газу з Росії у зв'язку з незадоволеністю умовами чинних контрактів. За словами глави Кабміну, протягом 2-3 років Україна вийде на "повне самозабезпечення газом".

Раніше Азаров заявляв, що в найближчі 5-10 років Україна збільшить видобуток газу до 30 млрд куб. м на рік, а це покриє всі власні потреби. Таким чином, Київ у найближчі роки планує повністю забезпечити себе власним газом.

Україна в рамках обраної лінії економічної політики, спрямованої на зниження енергозалежності від Росії та її дорогого газу, намагається реалізувати різні енергетичні проекти. Ведуться переговори про закупівлі газу у Європі, Азербайджані, Туркменістані. Київ продовжує переговори з деякими європейськими країнами про реверсні постачання газу до країни. Повідомлялося про переговори з Румунією, Словаччиною та ін. В Одеській області планується будівництво LNG-терміналу, також можливе спільне з Туреччиною будівництво LNG-терміналу на турецькому узбережжі Середземного моря.

Реалізуються проекти з видобутку газу на шельфі Чорного і Азовського морів. Заплановані проекти з видобутку сланцевого газу за участю світових лідерів у сфері енергетики - Royal Dutch Shell і Chevron. Крім того, розглядається можливість збільшення внутрішнього видобутку вуглеводнів - газу, нафти, вугілля. У цих проектах може взяти участь ТНК-ВР. Існує програма заміщення природного газу вугіллям.

Крім того, Україна у 2014-2017 рр. планує інвестувати в геологорозвідувальні роботи (ГРР) своїх газових родовищ 3 млрд дол. На даний час Україна виробляє близько 20 млрд куб. м газу. За словами Азарова, Україна зможе наростити видобуток газу на 3-5 млрд куб. м до 2015 р. завдяки використанню двох нових плавучих бурових установок, які будуть використовуватися для робіт на шельфі Чорного моря.

Раніше офіційні особи в українському уряді повідомляли, що наступного року Україна закупить не більше 18 млрд куб. м газу.

Як повідомлялося, Україна у 2013 р. закачає до ПСГ 5,5 млрд куб. м газу власного видобутку. Станом на 1 жовтня, у ПСГ знаходиться 17 млрд куб. м природного газу. "Враховуючи, що прогнозна ціна природного газу становить понад 390 дол. за 1 тис. куб. м, ринкова вартість зазначених обсягів природного газу становить приблизно 53 млрд грн", - йшлося в повідомленні "Нафтогазу".

Зазначимо, Україна у вересні імпортувала газ за середньою ціною 407 дол. за тис. куб. м.

Основним експортером газу для України залишається Росія. В РФ у 2012 р. було закуплено 32,87 млрд куб. м на 14,003 млрд дол., тобто по 426 дол. за 1 тис. куб. м.