ua en ru

Видобуток газу в Україні у вересні збільшився на 4% - до 1,7 млрд куб. м, - Держстат

Видобуток природного газу в Україні у вересні 2013 р. порівняно з вереснем 2012 р. збільшився на 4% - до 1,7 млрд куб. м. Про це повідомляє Державна служба статистики (Держста

Видобуток природного газу в Україні у вересні 2013 р. порівняно з вереснем 2012 р. збільшився на 4% - до 1,7 млрд куб. м. Про це повідомляє Державна служба статистики (Держстат).

У місячному вирахуванні видобуток газу збільшився на 2,2%.

Всього за дев'ять місяців 2013 р. було видобуто 15,2 млрд куб. м природного газу, що на 1,4% більше, ніж роком раніше.

Газового конденсату у вересні 2013 р. було видобуто 74,6 тис. т (на 14,6% менше, ніж роком раніше), за 9 місяців - 670 тис. т (-12,6%).

Обсяг видобутку нафти у вересні склав 177 тис. т, що на 5,6% менше, ніж роком раніше, і на 4,4% - ніж у серпні. Всього за дев'ять місяців поточного року видобуток скоротився на 5,8% - до 1,639 млн т.

Нагадаємо, видобуток природного газу в Україні в 2012 р. зменшився на 1,1% - до 19,3 млрд куб. м.

На думку прем'єр-міністра України Миколи Азарова, в найближчі 5-10 років Україна збільшить видобуток газу до 30 млрд куб. м в рік, що покриє всі власні потреби. Також глава Кабміну заявляв, що Україна в найближчі роки планує повністю забезпечити себе власним газом.

Україна в серпні 2013 р. імпортувала газ за середньою ціною 393,5 дол./тис. куб.м.

Україна в рамках обраної лінії економічної політики, спрямованої на зниження енергозалежності від Росії і її дорогого газу, намагається реалізувати різні енергетичні проекти. Ведуться переговори про закупівлі газу в Європі, Азербайджані, Туркменістані. В Одеській області планується будівництво LNG-терміналу, також можливе спільне з Туреччиною будівництво LNG-терміналу на турецькому узбережжі Середземного моря. Реалізуються проекти з видобутку газу на шельфі Чорного і Азовського морів. Заплановані проекти з видобутку сланцевого газу за участю світових лідерів у сфері енергетики - Royal Dutch Shell і Chevron. Крім того, розглядається можливість збільшення внутрішнього видобутку вуглеводнів, газу, нафти, вугілля. В цих проектах може взяти участь ТНК-ВР. Існує програма заміщення природного газу вугіллям.