ua en ru

Україна протягом 2-3 років відмовиться від російського газу, - Азаров

Україна в найближчі роки може повністю відмовитися від імпорту газу з Росії у зв'язку з незадоволеністю умовами діючих контрактів, заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров в інтерв'ю телеканалу "Росія 24".

Україна в найближчі роки може повністю відмовитися від імпорту газу з Росії у зв'язку з незадоволеністю умовами діючих контрактів, заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров в інтерв'ю телеканалу "Росія 24".

Він зазначає, що при такій ціні на російський газ Україна змушена скорочувати закупівлі в "Газпрому" і диверсифікувати потоки, закуповуючи газ на інших ринках. Крім того, деякі котельні переводять на інше паливо, зокрема вугілля. Країна вводить в експлуатацію свої власні родовища, а також має намір повернутися на свої старі газові ділянки. Все це незабаром "безсумнівно, дасть віддачу", - зазначив Азаров.

Він також зазначає, що протягом 2-3 років Україна вийде на "повне самозабезпечення газом".

Як раніше повідомлялося, з 1 листопада 2012 р. "Укртрансгаз" почав імпорт газу з Польщі, з початку 2013 р. - з Німеччини, а з 1 квітня 2013 р. - з Угорщини. Згідно з даними "Укртрансгазу", Україна за 8 місяців 2013 р. імпортувала з Європи 1,1 млрд куб. м газу. При цьому імпорт газу з Росії за 8 місяців 2013 р. зменшився на 29% - до 15,3 млрд куб. м.

Україна продовжує переговори з деякими європейськими країнами про реверсні постачання газу в країну. Повідомлялося про переговори з Румунією, Словаччиною та ін

Крім того, Україна в 2014-2017 рр. планує інвестувати в геологорозвідувальні роботи (ГРР) своїх газових родовищ 3 млрд дол. В даний час Україна виробляє близько 20 млрд куб. м газу. За словами Азарова, Україна зможе наростити видобуток газу на 3-5 млрд куб. м до 2015 р. завдяки використанню двох нових плавучих бурових установок, які будуть використовуватися для робіт на шельфі Чорного моря.

В кінці 2012 р. Азаров заявив, що вже через 5-10 років Україна зможе видобувати до 30 млрд кубометрів сланцевого газу на рік. Прем'єр-міністр підкреслив, що переговори зі світовими лідерами з видобутку сланцевого газу вже проведені і найближчим часом почнеться їх видобуток.

Основним імпортером газу для України є Росія. У загальній складності близько 33-49 млрд куб. м російського газу надходить на Україну, яка також здійснює реверсні поставки газу з кількох європейських країн. "Газпром" вважає реверсні поставки порушенням контрактної угоди і не виключає пред'явлення позовів Україні.

Україна вже кілька років веде переговори з Росією про зниження ціни закупівлі газу, досі вони не увінчалися успіхом. У 2012 році Україна купила у РФ понад 32 млрд куб. м газу, в цьому році можливе зниження поставок до 18-20 млрд куб. м. Для зниження енергозалежності від Росії Україна намагається реалізувати різні енергетичні проекти, в тому числі обговорює можливість закупівлі газу в Азербайджану і Туркменії.

Раніше офіційні особи в українському уряді повідомляли, що в наступному році Україна закупить не більше 18 млрд куб. м газу.