ua en ru

"Нафтогаз" за 9 міс. збільшив видобуток природного газу на 2,5% - до 13,9 млрд куб. м

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" за січень-вересень 2013 р. збільшила видобуток природного газу, порівняно з відповідним періодом 2012 р., на 2,5% - до 13,94 млрд куб. м.

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" за січень-вересень 2013 р. збільшила видобуток природного газу, порівняно з відповідним періодом 2012 р., на 2,5% - до 13,94 млрд куб. м. Про це повідомляє прес-служба компанії.

Найбільше зростання видобутку досягнуто в південному регіоні, зокрема на шельфі Чорного моря, де було видобуто 1,16 млрд куб. м природного газу. Порівняно з показниками минулого року, обсяги видобутку природного газу зросли на 37,6%.

Такі результати досягнуто завдяки введенню в експлуатацію нових дожимних компресорних станцій і нових свердловин, виведенню свердловин з бездіяльності, проведенню капітальних ремонтів і впровадженню заходів з інтенсифікації видобутку, йдеться в повідомленні.

За даними Держстату, видобуток природного газу в Україні в серпні 2013 р., порівняно із серпнем 2012 р., збільшився на 2,4% - до 1,7 млрд куб. м. У місячному численні видобуток газу збільшився на 0,03%. Загалом за вісім місяців 2013 р. було видобуто 13,6 млрд куб. м природного газу, що на 1,1% більше, ніж роком раніше.

Нагадаємо, за І півріччя "Нафтогаз" збільшив видобуток газу на 2,4% - до 9,3 млрд куб. м.

Зазначимо, що вже до 2015 р. "Нафтогаз" планує видобувати понад 21 млрд куб. м газу.

Як раніше заявляв прем'єр-міністр Микола Азаров, у найближчі 5-10 років Україна збільшить видобуток газу до 30 млрд куб. м на рік, що покриє всі власні потреби. Таким чином, Київ у найближчі роки планує повністю забезпечити себе власним газом.

Основним імпортером газу для України залишається Росія. В РФ у 2012 р. було закуплено 32,87 млрд куб. м на 14,003 млрд дол., тобто по 426 дол. за 1 тис. куб. м.

Україна в рамках обраної лінії економічної політики, спрямованої на зниження енергозалежності від Росії та її дорогого газу, намагається реалізувати різні енергетичні проекти. Ведуться переговори про закупівлі газу в Азербайджані, Туркменістані. В Одеській області планується будівництво LNG-терміналу, також можливе спільне з Туреччиною будівництво LNG-терміналу на турецькому узбережжі Середземного моря. Реалізуються проекти з видобутку газу на шельфі Чорного і Азовського морів.

Заплановано проекти з видобутку сланцевого газу за участю світових лідерів у сфері енергетики - Royal Dutch Shell і Chevron. Крім того, розглядається можливість збільшення внутрішнього видобутку вуглеводнів - газу, нафти, вугілля. Існує програма заміщення природного газу вугіллям.