ua en ru

Запуск першої фази проекту "LNG-термінал" відбудеться в середині 2014 р., - Янукович

Запуск першої фази проекту "LNG-термінал" відбудеться в середині 2014 р. і дозволить Україні приймати до 5 млрд куб. м природного газу. Про це заявив Президент України Віктор Янукович під час презентації інвестиційних можливостей України в рамках шостого Світового економічного симпозіуму, повідомила прес-служба Президента України.

Запуск першої фази проекту "LNG-термінал" відбудеться в середині 2014 р. і дозволить Україні приймати до 5 млрд куб. м природного газу. Про це заявив Президент України Віктор Янукович (на фото) під час презентації інвестиційних можливостей України в рамках шостого Світового економічного симпозіуму, повідомила прес-служба Президента України.

"Спільно з американськими партнерами (компанія Excelerate Energy та ін.) до середини наступного року буде запущено першу фазу проекту "LNG-термінал", що дозволить Україні приймати до 5 млрд куб. м природного газу", - заявив Янукович.

Також, за його словами, Україна розширює видобуток власних енергоносіїв, зокрема сланцевого газу.

Нагадаємо, 26 листопада 2012 р. на кошти уряду в Одеській обл. було розпочато будівництво LNG-терміналу потужністю 10 млрд куб. м газу на рік вартістю 969 млн євро. Термінал розрахований на прийом 10 млрд куб. м зрідженого газу на рік, що становить більше ніж третину обсягів блакитного палива, яке імпортується з Росії.

Проект буде реалізовуватися в кілька етапів. На першому етапі побудують плавучу установку для зберігання і регазифікації потужністю до 5 млрд куб. м природного газу на рік, на другому - наземний термінал із двома резервуарами. На третьому - третій резервуар і додаткове обладнання, необхідне для доведення потужності термінала до 10 млрд куб. м.

Для підключення терміналу до ГТС побудують гілку газопроводу завдовжки 65 км, і передбачалося, що постачальниками зрідженого газу будуть Алжир, Лівія, Єгипет, Катар і Азербайджан. 735 млн євро - вартість LNG-терміналу, друга складова - морська частина, третя складова - приєднання терміналу до ГТС. Таким чином, їх вартість 735, 121 і 113 млн євро, тобто 969 млн євро - це сукупна вартість усіх проектів, пов'язаних з LNG-терміналом.

Будівництво LNG-терміналу покликане диверсифікувати джерела газу для України. Залежність від російського газу настільки велика і невигідна, що уряд змушений реалізовувати альтернативні проекти - такі як видобуток сланцевого газу та закупівля газу в інших країнах.