ua en ru

Янукович погодився на часткове підвищення тарифів на газ для населення, - джерело

На спеціальній нараді у Президента України Віктора Януковича, що відбулася незабаром після його переговорів із Президентом РФ Володимиром Путіним, було прийнято ряд принципових рішень, які раніше стримували прогрес у переговорах з Міжнародним валютним фондом.

На спеціальній нараді у Президента України Віктора Януковича (на фото), що відбулася незабаром після його переговорів із Президентом РФ Володимиром Путіним, було прийнято ряд принципових рішень, які раніше стримували прогрес у переговорах з Міжнародним валютним фондом (МВФ). Про це пише "Дзеркало тижня. Україна".

За інформацією видання, в ході наради, де також були присутні прем'єр-міністр Микола Азаров, перший віце-прем'єр Сергій Арбузов і міністр фінансів Юрій Колобов, глава української держави дав добро на реалізацію неприйнятних для нього раніше заходів відразу за декількома принциповими пунктами.

Перший і ключовий з них - глава держави погодився на значне (до 60%) підвищення тарифів на газ для населення. щоправда, не для всіх споживачів, а для тієї їх частини, яка споживає понад 3,5 тис. куб. м газу на рік. Проект нової тарифної сітки вже підготовлений у Національній комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики (НКРЕ). Внесення відповідних змін до старої постанови Кабінету міністрів планується затвердити найближчої середи.

Крім цього, в уряді розроблено цілу програму зі стабілізації бюджету, в рамках якої передбачено відразу кілька складових. Перший пункт: жорстка ревізія податкових пільг для бізнесу, а також закриття офшорних лазівок для великого бізнесу шляхом імплементації прийнятого минулого літа закону про трансферне ціноутворення.

Другий пункт: ревізія існуючих соціальних пільг, яка потенційно може принести десятки мільярдів гривень для економії держбюджету, але до останнього часу відкладалася через очевидну загрозу для електоральних рейтингів. У цьому контексті вельми симптоматично виглядає заява Януковича, датована середою, 30 жовтня, про те, що лише чверть соціальної допомоги сьогодні спрямовується за належною адресою - малозабезпеченим або незахищеним категоріям громадян.

Однак ліквідація пільг для населення та бізнесу навряд чи може бути адекватно сприйнята в суспільстві без адекватних заходів з урізування витрат на утримання державного апарату. Схоже, у Президента це усвідомлюють, оскільки в переліку запланованих заходів стабілізації держфінансів - урізання видатків на утримання держапарату майже на 19 млрд грн, що буде означати дуже жорстку економію практично для всіх відомств і за всією вертикаллю.

Що ж стосується вимоги МВФ про забезпечення більшої курсової гнучкості, то й тут раніше непорушна позиція перших осіб держави готова до коригування. Повідомляється, що Янукович дав добро на теж давно очікуване розширення коридору коливань курсу гривні до долара - при цьому верхня його межа визначена на рівні 8,5 грн за дол.

Факт розробки вищезазначеної програми підтвердив і МВФ, який випустив 31 жовтня за підсумками роботи останньої місії в Києві спеціальний прес-реліз. У ньому, серед іншого, повідомляється, що уряд України розробляє "пакет пропозицій щодо економічної політики, спрямований на коригування зовнішньоекономічних дисбалансів та активізацію економічного зростання".

На думку місії МВФ, щоб ліквідувати слабкі ланки і відновити економічне зростання, необхідний комплекс всеосяжних і заслуговуючих довіри реформ. До цього комплексу "рекомендується" включити "заходи щодо забезпечення зростання гнучкості обмінного курсу, доповнені політикою щодо зміцнення фінансового сектору, амбітні зусилля з консолідації фіскальної ситуації, підвищення внутрішніх тарифів на енергоресурси, а також реалізацію комплексних структурних реформ, спрямованих на поліпшення бізнес-клімату та підтримку економічного зростання".

Нагадаємо, як повідомляло агентство Reuters з посиланням на високопосадовців ЄС, Євросоюз веде активні переговори з МВФ про надання Україні фінансування в режимі stand-by у зв'язку з посиленням економічного тиску з боку Росії наприкінці 2013 р.

Як стало відомо напередодні з посиланням на джерело в Міненерговугілля, Кабмін у квітні 2014 р., по завершенні опалювального сезону, розгляне питання підвищення ціни на газ для населення і підприємств ТКЕ.

Наприкінці серпня ц.р. Янукович виключив можливість підвищення ціни на газ для населення: "Незважаючи на те, що ціна газу велика, ми не перекладаємо це на плечі населення. Ніколи, поки я буду при владі, ми цим шляхом йти не будемо".